Ο Άλβαρο Μοράτα θυμίζει τον επιθετικό που ψάχνει η Τσέλσι

Ο Άλβαρο Μοράτα έχει σκοράρει 3 φορές στα τελευταία 4 παιχνίδια του, επίδοση που υπενθυμίζει γιατί τον αγόρασε η Τσέλσι για 66.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2017. Είναι η τελευταία ευκαιρία του.

Ο Άλβαρο Μοράτα θυμίζει τον επιθετικό που ψάχνει η Τσέλσι
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Οι αριθμοί του αρχίζουν να θυμίζουν αριθμούς επιθετικού 66.000.000 ευρώ. Συνολικά, ο Άλβαρο Μοράτα έχει 3 τέρματα στα τελευταία 4 παιχνίδια του και πέτυχε γκολ σε σερί εκτός έδρας αγώνες Premier League της Τσέλσι για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ήταν εκείνη η περίοδος που ο τότε προπονητής του, Αντόνιο Κόντε, τον περιέγραφε σε συνέντευξη Τύπου ως 'ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή', αφού προερχόταν από 4 γκολ σε 6 παιχνίδια. Ο Ιταλός τεχνικός, πρωταθλητής γαρ, δεν ήταν καθόλου φειδωλός στα λόγια του, αφού συνέχισε υποστηρίζοντας ότι 'θα ήσουν ανοιχτός να έχεις έναν τέτοιο τύπο ανθρώπου να παντρεύεται την κόρη σου. Ένα καλό παιδί, ένας ευγενικός άνθρωπος'.

Ο Ισπανός επιθετικός μπορεί να ήταν κατάλληλος για γαμπρός, ήταν όμως κατάλληλος για να διαδεχθεί τον παρτενέρ του στην εθνική ομάδα, Ντιέγκο Κόστα, ο οποίος έφευγε (έστω κι αν παρέμεινε στα βιβλία μέχρι τον Ιανουάριο του 2018) από την Τσέλσι; Ο γεννημένος στη Βραζιλία επιθετικός ήταν ο πρώτος σκόρερ των 'μπλε' τα τελευταία χρόνια και φυσικά το απόλυτο alpha male. Ο 26χρονος φορ αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο. Χαμηλών τόνων και... ουχί σκόρερ.

Με 12 γκολ σε 42 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις δεν στάθηκε ικανός να σταματήσει την περσινή κατρακύλα των Λονδρέζων. Πολλές φορές, μάλιστα, έχανε τη θέση του στην ενδεκάδα ακόμα και από... μη επιθετικούς, όπως ο Εντέν Αζάρ ή ο Γουίλιαν.

Η αντικατάσταση του Κόντε με τον Μαουρίτσιο Σάρι δεν άλλαξε ιδιαίτερα την εικόνα ενός υπερτιμημένου ποδοσφαιριστή. Το γκολ που σημείωσε στο ντέρμπι με την Άρσεναλ στα μέσα Αυγούστου ήταν σημαντικό, αφού οδήγησε στη νίκη με 3-2, ωστόσο σκόραρε ξανά στο πρωτάθλημα μετά από δύο μήνες!

Για τον βασικό επιθετικό της Τσέλσι, η επίδοση αυτή μοιάζει απαράδεκτη. Για τους πιο προσεκτικούς παρατηρητές του διεθνή επιθετικού, είναι ο κανόνας. Στις δύο χρονιές που εκτοξεύθηκαν οι μετοχές του, φορώντας τη φανέλα της Γιουβέντους, ο Μοράτα είχε στη Serie A 8 γκολ το 2014-2015 και 7 το 2015-2016. Έναν χρόνο νωρίτερα είχε σκοράρει 8 φορές με τη Ρεάλ σε 558 λεπτά (23 αγώνες) και όταν επέστρεψε στους Μαδριλένους, σημείωσε 15 γκολ σε 26 αγώνες (1.330 λεπτά), πάντα στο πρωτάθλημα.

Ο Μοράτα ποτέ δεν ήταν ο ποδοσφαιριστής που 'τίναζε' τα αντίπαλα δίχτυα. Τουναντίον, κάποιες χρονιές υπερέβαλε εαυτόν στο σκοράρισμα, αφού το 2014-2015 σημείωσε 2,99 γκολ πάνω από όσα του υποδείκνυαν τα xGoals, ενώ το 2016-2017 'έπρεπε' να βάλει μόλις 9,52 γκολ.

Το πρόβλημα με την αδικαιολόγητη προσμονή για γκολ βάσει παρελθόντος, ήταν ότι βάσει παρόντος, υπήρχε... δικαιολογία. Με τους Αζάρ, Τσεσκ Φάμπρεγας, Πέδρο και Γουίλιαν να τον τροφοδοτούν, ο Μοράτα είχε αρκετές ευκαιρίες για γκολ την περσινή σεζόν. Ευκαιρίες κανονικές ή και από αυτές που κατά το κοινώς λεγόμενο 'δεν χάνονται'. Τις έχασε. Συγκεκριμένα, τα xGoals για την Premier League το 2017-2018 ήταν 13,9 κι εκείνος σημείωσε 11 γκολ, σχεδόν 3 λιγότερα από όσα 'έπρεπε'.

Θεωρητικά, αναπλήρωνε την αδυναμία του με τις 6 ασίστ (2,42 περισσότερες από όσες 'έπρεπε' βάσει xAssists), ωστόσο ο προκάτοχός του είχε... καλομάθει το κοινό του Στάμφορντ Μπριτζ με 20, 12 και 20 γκολ στο πρωτάθλημα τις προηγούμενες 3 σεζόν. Ακόμα και τη χρονιά που ήταν τσακωμένος με τον Κόντε, ο Κόστα σκόραρε περισσότερες φορές από τον Μοράτα.

Τη φετινή σεζόν, οι αριθμοί του δεν έδειχναν να αλλάζουν. Σκόραρε ξανά λιγότερο από όσο έπρεπε (2 γκολ, 2,59 xGoals), αλλά αυτήν τη φορά δεν είχε ούτε μία ασίστ. Ο 'κλοιός' έσφιγγε γύρω του. 'Για μένα ήταν εύκολο. Θα μπορούσα να πάω πίσω στην Ισπανία ή στην Ιταλία, όλος ο κόσμος με πιστεύει εκεί, αλλά θέλω να αλλάξω τα πράγματα εδώ', δήλωνε στην αρχή της σεζόν. 'Θέλω, όχι για τους haters, αλλά για μένα και για την Τσέλσι. Η Τσέλσι μου έδωσε όλα όσα χρειαζόμουν και τώρα έχω τον χρόνο να της δώσω πίσω όλα όσα μου έδωσε'.

Ο Οκτώβριος μοιάζει με τον μήνα αναγέννησης του Μοράτα. Η αρχή έγινε με το νικητήριο γκολ απέναντι στη Βίντι για το Champions League και 3 ημέρες αργότερα ήρθε το γκολ κόντρα στη Σαουθάμπτον στο 'Σεντ Μέρις'. Με το τέρμα που σημείωσε στην εκτός έδρας νίκη 4-0 επί της Μπέρνλι, ισοφάρισε τα τέρματα που μετράει ο Ρομελού Λουκακού τη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, έναν ποδοσφαιριστή με τον οποίο... κονταροχτυπήθηκε και έχασε για τη μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έχοντας μείνει εκτός αποστολής της εθνικής Ισπανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (με τον Κόστα να βρίσκεται στα πλάνα του Τζούλεν Λοπετέγκι παρότι έπαιξε μόλις μισή σεζόν), η χρονιά μοιάζει κομβική για τον Μοράτα. Το Transfermarkt.com επιμένει να διατηρεί ψηλά την αξία του (60.000.000 ευρώ), την ώρα που ο Σάρι φέρεται να εξετάζει τον Κριστόφ Πιάτεκ της Τζένοα ως αντικαταστάτη του. Η κίνηση και το πλασέ μετά από την ασίστ ενός ακόμη αναγεννημένου ποδοσφαιριστή, του Ρος Μπάρκλεϊ (2 γκολ και 2 ασίστ στα τελευταία 4 παιχνίδια) δείχνει ότι υπάρχει κάτι αξιόλογο στον Μοράτα. Οι 2 μεγάλες ευκαιρίες που έχασε στο ίδιο παιχνίδι, επιβεβαιώνουν ότι δεν θα σταματήσει να σπαταλά επιθέσεις. Το τι θα υπερισχύσει, θα φανεί στο τέλος.

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK