Εμενάλο: Ο άνθρωπος που "έφαγε" τον Μουρίνιο

Διαβάστε πώς ο πρώην διεθνής Νιγηριανός άσος, Μάικλ Εμενάλο, κατάφερε, από μέλος του τεχνικού τιμ της Τσέλσι να μετατραπεί σε έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες του συλλόγου, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αποχώρηση του Ζοζέ Μουρίνιο.

Εμενάλο: Ο άνθρωπος που "έφαγε" τον Μουρίνιο
2010 GETTY IMAGES

Τις τελευταίες ημέρες, η είδηση της απόλυσης του Ζοζέ Μουρίνιο έχει κερδίσει "τη μερίδα του λέοντος", όντας το πιο πολυζητημένο -ποδοσφαιρικό- θέμα παγκοσμίως. Ο Πορτογάλος τεχνικός, ύστερα από 2,5 χρόνια στο τιμόνι των Λονδρέζων, αποτελεί παρελθόν, "πληρώνοντας το μάρμαρο" για τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα στο αγγλικό πρωτάθλημα, τα οποία έχουν φέρει την ομάδα μία... ανάσα από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Την ώρα που το όνομα του Μουρίνιο δέσποζε στα εξώφυλλα και στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών αλλά και διεθνών εφημερίδων, ο Μάικλ Εμενάλο, πρώην διεθνής Νιγηριανός ποδοσφαιριστής και νυν Τεχνικός Διευθυντής της Τσέλσι ερχόταν στο προσκήνιο, καθώς κάποιοι φίλαθλοι ζητούσαν "την κεφαλή του επί πίνακι". Για έναν άνθρωπο με μία τόσο αδιάφορη ποδοσφαιρική καριέρα, η άνοδος και η μετατροπή του σε έναν από τους σημαντικότερους και πιο στενούς συνεργάτες του μεγιστάνα, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, προκαλεί ερωτηματικά κι έχει γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης στο Νησί.

Προτίμησε το ποδόσφαιρο από τη Νομική

Η ποδοσφαιρική καριέρα του Εμενάλο άρχισε το 1985 από τους Ενούγκου Ρέιντζερς, έναν από τους ιστορικότερους και παλαιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Νιγηρίας. Ένα χρόνο αργότερα, αποφάσισε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Οι εξαιρετικές επιδόσεις του στα μαθήματα εντυπωσίασαν τους καθηγητές και τους υπευθύνους του Πανεπιστημίου, οι οποίοι και τον παρότρυναν να ακολουθήσει καριέρα νομικού κι όχι ποδοσφαιριστή.

Παρόλα αυτά, ο Εμενάλο επέλεξε το ποδόσφαιρο κι η καριέρα του "χωρίστηκε" σε δύο Ηπείρους και έξι ομάδες. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, φόρεσε τη φανέλα της Νιγηρίας για 14 φορές, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, όπου κι αγωνίστηκε εναντίον της Ελλάδας και της Αργεντινής. Σχεδόν... άγνωστος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Εμενάλο πραγματοποίησε ένα ποδοσφαιρικό ταξίδι αγωνιζόμενος κυρίως σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών της Ευρώπης.

Mandatory Credit: Photo by Colorsport/REX Shutterstock (3130500a)
 Diego Maradona (Argentina) Mike Emenalo (Nigeria) Argentina v Nigeria World Cup Finals 1994 30/6/94 WC1994 Grp D: Argentina 2 Nigeria 1
 Sport
Mandatory Credit: Photo by Colorsport/REX Shutterstock (3130500a) Diego Maradona (Argentina) Mike Emenalo (Nigeria) Argentina v Nigeria World Cup Finals 1994 30/6/94 WC1994 Grp D: Argentina 2 Nigeria 1 Sport COLORSPORT/REX SHUTTERSTOCK

Το 2000 "κρέμασε" τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, με τελευταίο σταθμό της καριέρας του την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αφότου αποχώρησε από την ομάδα του Ισραήλ επέστρεψε στις ΗΠΑ και το 2006 ανέλαβε Υπεύθυνος Ανάπτυξης νέων ποδοσφαιριστών στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου "Tucson". Όμως, δεν παρέμεινε για πολύ καιρό στη συγκεκριμένη θέση, καθώς ένα χρόνο αργότερο ο πρώην προπονητής του στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αβραάμ Γκραντ του προσέφερε μία θέση στο τεχνικό τιμ της Τσέλσι.

Από σκάουτ... Τεχνικός Διευθυντής

Ο Γκραντ είχε προσληφθεί από τον Τσέλσι το 2007 ως διάδοχος του Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος είχε απολυθεί -για πρώτη φορά- από τους "μπλε". Ο Ισραηλινός τεχνικός έδωσε στον Εμενάλο ρόλο αρχισκάουτ με αντικείμενο το "διάβασμα" των αντιπάλων. Ένα ρόλο που "κρατούσε" μέχρι το 2010, όταν και πήρε τη θέση του βοηθού προπονητή, αντικαθιστώντας τον Ρέι Ουίλκινς. Δώδεκα μήνες αργότερα, ο Εμενάλο έκανε το μεγάλο "μπαμ", αφού ανέλαβε τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή της Τσέλσι. Ο νέος ρόλος ήταν ιδιαίτερα νευραλγικός, αφού είχε ως αντικείμενο τη χάραξη μίας νέας στρατηγικής πορείας για την αγγλική ομάδα, παράλληλα με τη δημιουργία ενός νέου αγωνιστικού πλάνου. Η δουλειά του Εμενάλο ως Τεχνικού Διευθυντή αποδείχθηκε καταλυτική ώστε η Τσέλσι να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της, λίγο πριν τη δημιουργία του Financial Fair Play. Με τη νέα διάταξη της UEFA, οι ομάδες δεν θα μπορούσαν να εξαρτώνται από τις "βαθιές τσέπες" των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών τους, αλλά από τους ισοσκελισμένους ισολογισμούς τους.

Εμενάλο: Ο άνθρωπος που "έφαγε" τον Μουρίνιο

Στην πραγματικότητα, ο νέος ρόλος του Εμενάλο σήμαινε την άμεση αλληλεπίδραση και επαφή με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η παρουσία του σ' έναν τέτοιον ρόλο ήταν σημαντική, από την στιγμή που ήταν το μοναδικό μέλος της διοίκησης που είχε τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική εμπειρία. Τα υπόλοιπα μέλη, Μπρουκ Μπακ, Γιουτζίν Τενενμπάουμ και Μαρίνα Γκρανοβσκάια, είχαν συνεργασία με τον Ρώσο Μεγιστάνα σε οικονομικά ζητήματα και σε θέμα πολιτικής του συλλόγου. Επομένως, το γεγονός πως ο Εμενάλο ήταν ο μοναδικός που γνώριζε τόσο καλά το ποδόσφαιρο από "μέσα", τον ανέβασε στα μάτια του Αμπράμοβιτς, με αποτέλεσμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, όσον αφορά σε ζητήματα που σχετίζονταν με το ποδόσφαιρο.

Από το 2003 που αγόρασε την Τσέλσι έναντι 190.000.000 ευρώ, ο Αμπράμοβιτς έχει δαπανήσει περισσότερα από 2.800.000.000 ευρώ. Οι οικονομικές απώλειες του συλλόγου υπολογίζονται περίπου στο 1.400.000 ευρώ, από τη σεζόν 2004/05 έως και πέρυσι (2014/15). Οι περισσότερες από αυτές τις "απώλειες" προέρχονται από ακριβές μεταγραφές ποδοσφαιριστών, οι οποίες περνάνε υπό τον έλεγχο και του Τεχνικού Διευθυντή, δηλαδή του Εμενάλο.

Κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αμπράμοβιτς

Λειτουργώντας ως ενδιάμεσος μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και του προπονητή, ο Εμενάλο μετατράπηκε σ΄έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Τσέλσι περιορίζοντας έτσι τις εξουσίες του εκάστοτε τεχνικού. Το 2013, όταν έγινε γνωστή η επιστροφή του Ζοζέ Μουρίνιο στην Τσέλσι ο Εμενάλο πρότεινε στη διοίκηση να λύσουν τη συνεργασία τους, καθώς γνώριζε πως ο Πορτογάλος τεχνικός ήθελε να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από αυτή που του έδινε η θέση του. Παρόλα αυτά, η πρότασή του δεν έγινε αποδεχτή, αφού ο Αμπράμοβιτς δεν ήθελε να χάσει έναν τόσο στενό συνεργάτη του.

Εμενάλο: Ο άνθρωπος που "έφαγε" τον Μουρίνιο

Στα.... μεθεόρτια της αποπομπής του Ζοζέ Μουρίνιο, όταν ο σύλλογος χρειαζόταν μία ξεκάθαρη δήλωση για τους λόγους που "ανάγκασαν" την ομάδα να προβεί σ' αυτή τη κίνηση, ο Εμενάλο βγήκε μπροστά.

"Ήταν μία απόφαση που πάρθηκε για να προστατέψει τον σύλλογο", ανέφερε ο Εμενάλο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της Τσέλσι. "Παρότι υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο έχει κάνει πάρα πολλά για το σύλλογο, οφείλουμε να σταθούμε στο γεγονός πως η Τσέλσι βρίσκεται ακόμη σε μπελάδες. Προφανώς, φάνηκε πως υπήρχε μία διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ των ποδοσφαιριστών και του προπονητή και αναγκαστήκαμε να δράσουμε. Ο ιδιοκτήτης μίας ομάδας είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις για το καλό του συλλόγου".

Καθοριστικός στην αποχώρηση του Μουρίνιο

Οι φίλοι της Τσέλσι, τους οποίους διακατέχει μία τεράστια αγάπη για τον "Special One" ενοχλήθηκαν που ο Εμενάλο, όποτε αναφερόταν στον Μουρίνιο τον χαρακτήριζε ως "το άτομο".

Εμενάλο: Ο άνθρωπος που "έφαγε" τον Μουρίνιο

Πλέον, έχοντας "πέσει η σκόνη", φαίνεται πως ο Εμενάλο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση να λυθεί η συνεργασία με τον Πορτογάλο τεχνικό, αν και αρχικά δεν είχε υπολογιστεί ο συγκεκριμένος παράγοντας. Σε λιγότερο από 10 χρόνια, ο πρώην Νιγηριανός ποδοσφαριστής μετατράπηκε από μέλος του προπονητικού τιμ σ' έναν από τους πιο επιτυχημένους Τεχνικούς Διευθυντές στην ιστορία του συλλόγου, όντας παράλληλα "παντοδύναμος".

Παρά τα "πυρά" που δέχεται από φίλους της Τσέλσι που πρόσκεινται προς τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο Εμενάλο είναι ξεκάθαρο πως έχει την πλήρη στήριξη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι φανερό πως βλέπει στο πρόσωπό του τον νέο "Special One". Ακόμη κι αν δεν μιλάμε για προπονητή, αλλά για Τεχνικό Διευθυντή....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλιο Καίσαρης: Γκουαρδιόλα: Στην κορυφή ακόμα και χωρίς το Champions League

News 24/7

24MEDIA NETWORK