Ακόμα κι ο περιττός Σακίρι νίκησε Μουρίνιο και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Λίβερπουλ είχε 5 χρόνια να νικήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά σε μία σεζόν που βρίσκεται σχεδόν 20 βαθμούς πιο ψηλά, ακόμα και ένας 'αχρείαστος' όπως ο Τζερντάν Σακίρι θα της δώσει νίκη.

Ακόμα κι ο περιττός Σακίρι νίκησε Μουρίνιο και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Τα 5 χρόνια είναι υπερβολικά για ένα τέτοιο ζευγάρι. Για ΤΟ ζευγάρι. Η τελευταία νίκη της Λίβερπουλ εντός συνόρων ήταν τον Μάρτιο του 2014 στο 'Ολντ Τράφορντ' για την Premier League. Τελευταία νίκη στο 'Άνφιλντ' για την ίδια διοργάνωση ήταν τον Σεπτέμβριο του 2013. Έκτοτε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε το πάνω χέρι, έστω και μόνο στις μεταξύ τους μονομαχίες, αφού σε πρωταθλήματα καμία από τις δύο πολυνίκεις δεν τα κατάφερε σε αυτό το διάστημα.

Τελευταία φορά που οι 'κόκκινοι' είχαν κερδίσει αυτό το παιχνίδι, ο Σαντιό Μανέ ήταν ένας άγνωστος επιθετικός της Ζάλτσμπουργκ και ο Ναμπί Κεϊτά δεν είχε πάρει καν μεταγραφή στους Αυστριακούς από την Ιστρ. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έβλεπε από τον πάγκο τους Σαμουέλ Ετό και Ντεμπά Μπα σε ρόλο βασικού στην Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο, ενώ ο Πολ Πογκμπά σκορπούσε θαυμασμό στην Ιταλία. Όσο για τον Τζερντάν Σακίρι, ήταν ένα αποτυχημένο ταλέντο που στη δεύτερη χρονιά του στην Μπάγερν Μονάχου, έπαιρνε ολοένα και μικρότερο χρόνο συμμετοχής, παίζοντας ως αλλαγή σε αγώνες κόντρα στη Χόφενχαϊμ του Ρομπέρτο Φιρμίνο, αλλά όχι κόντρα στην Ντόρτμουντ του Γίργκεν Κλοπ.

Τα πάντα ήταν διαφορετικά στο ποδόσφαιρο, αλλά η κόντρα των δύο ομάδων παρέμενε ίδια. Γι' αυτό και σχεδόν 5 χρόνια μετά, η προσμονή ήταν τόσο μεγάλη. Πέντε χρόνια στα οποία η Λίβερπουλ δικαιούτο τουλάχιστον μία νίκη, αλλά δεν κατάφερε να σπάσει την κατάρα. Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να γίνει το αδιανόητο: να ενισχύσει την πιο παραγωγική επιθετική γραμμή της ιστορίας της, που την περσινή σεζόν σημείωσε 91 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

Ουδείς μπορούσε να βρει σκοπιμότητα σε μία μεταγραφή όπως αυτή του Σακίρι για 14.700.000 ευρώ, παρά την ικανοποιητική απόδοση που είχε ο Ελβετός επιθετικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Η παρουσία του στην Στόουκ ήταν εξαιρετική ανά διαστήματα, αλλά πήγαινε στο Μέρσεϊσαϊντ ξεκάθαρα ως αναπληρωματικός, παρότι υπήρχαν ήδη παίκτες όπως ο Ντάνιελ Στάριτζ και ο Ντιβόκ Ορίγκι και παρότι ερχόταν από πίσω ο φέρελπις Ντόμινικ Σολάνκε, ο οποίος θα έχανε χρόνο συμμετοχής με αυτήν την εξέλιξη.

Όταν άρχισε το ντέρμπι, ο Σακίρι είχε τον ρόλο που όλοι περίμεναν ότι θα έχει, ρόλο... αναπληρωματικού. Ο Κλοπ δεν γινόταν να μην εμπιστευτεί την τριπλέτα της επίθεσης που τον έστειλε στον τελικό του Champions League πέρυσι και στην κορυφή της Premier League τώρα. Ο Γερμανός δεν είχε διάθεση να παίξει... παιχνιδάκια με το ρόστερ του, αφήνοντας τους καλύτερους παίκτες του στον πάγκο, όπως έκανε ο Μουρίνιο με τον Πογκμπά και τον Αντονί Μαρσιάλ.

Η δικαίωση ήταν... μερική. Η Λίβερπουλ προκάλεσε καταιγισμό επιθέσεων προς την εστία του Νταβίδ ντε Χέα, όμως δεν μπορούσε να ευστοχήσει. Μέχρι το 24', όταν ο Σαντιό Μανέ έκανε ό,τι απέτυχε να κάνει προ ημερών απέναντι στη Νάπολι, όταν σπατάλησε μεγάλες ευκαιρίες στον 'τελικό' του ομίλου του Champions League, οι οποίες δεν κόστισαν.

Μόνο που ο Λίνγκαρντ (με την πολύτιμη αρωγή του Άλισον) ισοφάρισε σε 1-1 στο 33', ένα σκορ μαγική εικόνα με βάση τη ροή του ντέρμπι. Οι... κανονιοβολισμοί δεν σταμάτησαν ούτε στο 2ο μέρος από πλευράς γηπεδούχων. Έπρεπε να πάρουν αυτό το παιχνίδι και το διεκδικούσαν χωρίς καθαρό μυαλό. Σουτ από κάθε σημείο του γηπέδου, ακόμα και χωρίς ελπίδα να καταλήξουν έστω κοντά στην εστία του Ισπανού τερματοφύλακα.

Η αμυντική λειτουργία των φιλοξενουμένων επέτρεπε απεριόριστο αριθμό τελικών προσπαθειών, ακόμα και με την είσοδο του Μαρουάν Φελαϊνί στην ανάπαυλα, στη θέση του άγουρου για τέτοια παιχνίδια Ντιόγκο Νταλότ. Ο Βέλγος μέσος, ο παίκτης στον οποίο ο Πορτογάλος προπονητής ποντάρει να τον βάζει αλλαγή για να κάνει τη διαφορά, έκανε αυτό...

Ήταν μία από τις 6 τελικές προσπάθειες που κατέγραψε η Γιουνάιτεντ στον αγώνα. Παρ' όλα αυτά, το σκορ ήταν ισόπαλο, η... κατάρα ελλόχευε για ακόμα μία φορά. Ο Κλοπ αποφάσισε πως ήταν η ώρα του Σακίρι. Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής είχε μόλις 3 γκολ σε 16 παιχνίδια με τους 'κόκκινους' πριν από αυτό το ντέρμπι και κανένα εξ αυτών δεν έκρινε τη νίκη. Στην προκειμένη περίπτωση κλήθηκε να βγάλει το φίδι από την 'τρύπα', αφού όλοι οι άλλοι συμπαίκτες του κάπως έτσι έβλεπαν την εστία του Ντε Χέα.

Ο Σακίρι πέρασε στον αγώνα στο 70' και στο 73' έκανε ό,τι και οι συμπαίκτες του, σούταρε με κακές προϋποθέσεις. Όντως, η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο, όμως σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, κατέληξε στα δίχτυα της Γιουνάιτεντ. Επτά λεπτά αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε. Σουτ του Σακίρι, κόντρα σε αντίπαλο και νέο γκολ.

Ο ήρωας του 'Άνφιλντ' δεν έκανε κάτι το διαφορετικό από τους συμπαίκτες του, όμως τα κατάφερε καλύτερα από αυτούς. Συμβιβασμένος με τη σκιά τους, ταυτίστηκε με την ατμόσφαιρα και την απαίτηση της πρώτης νίκης μετά από 5 χρόνια και τα κατάφερε καλύτερα.

Στα χαρτιά, η κυριαρχία της Λίβερπουλ είναι τεράστια. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 30 τελικές περισσότερες (36-6). Στην πραγματικότητα, οι ευκαιρίες ήταν πολύ λιγότερες, αφού τα Xgoals ήταν μόλις 2,5-0,8, αλλά και πάλι, αυτή η εμφάνιση θα μπορούσε να είχε μόνο μία κατάληξη. 'Την ισοπαλία' κατά τον Μουρίνιο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι προς τα εκεί όδευε ο αγώνας πριν από το 3-1.

Συνεχίζοντας να παιχνιδίζει με κάθε έννοια λογικής, όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις (άλλες φορές για λόγους αντιπερισπασμού, άλλες επειδή διακατέχεται κι ο ίδιος από παραλογισμό) συνέκρινε τη Λίβερπουλ με την... Πόρτο του: 'Μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση, επειδή υπάρχουν ορισμένες όμοιες αρετές. Ήταν η καλύτερη ομάδα μου στο αμυντικό τρανζίσιον. Δαγκώναμε σαν λυσσασμένα σκυλιά'.

Στη Γιουνάιτεντ δεν υπήρχε κανένα τέτοιο σκυλί. Ο Ρομελού Λουκακού είχε εξαφανιστεί (8 επαφές με μπάλα σε μεγάλη περιοχή, οι 4 σε εκείνη της Λίβερπουλ) από τον Βίρτζιλ φαν Ντάικ, ενώ και αμυντικά για ακόμα μία φορά η νοοτροπία της... ισοπαλίας κόστισε στους 'κόκκινους διαβόλους'. Το 2017-2018 δέχθηκαν 28 γκολ σε 38 αγωνιστικές στην Premier League, φέτος έχουν δεχθεί ήδη 29 σε 17 αγώνες, χωρίς να έχει πέσει ιδιαίτερα η απόδοση του Ντε Χέα.

Με τα περισσότερα σουτ της σε φετινό αγώνα Premier League (το ρεκόρ ήταν τα 22 κόντρα σε Μπράιτον), η Λίβερπουλ νίκησε για πρώτη φορά μετά από 8 αγώνες πρωταθλήματος τη μεγάλη αντίπαλό της. Παρέμεινε για 18ο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος αήττητη, το καλύτερο σερί από τα 23 παιχνίδια μεταξύ Μαρτίου - Νοεμβρίου 1990, ενώ έχει συγκεντρώσει ήδη 14 βαθμούς παραπάνω από την περσινή σεζόν στο αντίστοιχο χρονικό σημείο.

Ούσα 19 πόντους πιο ψηλά από τη Γιουνάιτεντ και έναν πάνω από τη Μάντσεστερ Σίτι κι έχοντας προκριθεί στη φάση των 16 του Champions League, η ομάδα του Κλοπ ετοιμάζεται για τις καλύτερες γιορτές των τελευταίων ετών. Και όλα αυτά, χάρη σε έναν... περιττό στην αρχή της χρονιάς ποδοσφαιριστή.

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK