Γιατί η Σίτι απειλείται με αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Η UEFA διέταξε έρευνα για οικονομικές παρατυπίες της Μάντσεστερ Σίτι που αν αποδειχθούν αληθείς, οι 'Πολίτες' θα αποβληθούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μια ντουζίνα ομάδες της Premier League έστησε πάρτι.

Γιατί η Σίτι απειλείται με αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

To τελευταίο 'χτύπημα' των Football Leaks αφορούσε τη Μάντσεστερ Σίτι και στοιχεία για παράνομες διαδρομές χρημάτων (αρχής γενομένης από το 2012) από χορηγούς, ώστε να 'καμουφλάρουν' οι διοικούντες τους 'Πολίτες' τα νούμερα των συμβολαίων και τους οικονομικούς όρους και να φαίνονται τυπικοί ως προς το Financial Fair Play της UEFA. Όπου 'FFP' είναι μια σειρά κανονισμών που αρχίζουν από το 'τα έξοδα δεν μπορούν να ξεπερνούν τα έσοδα'.

Όπου 'αποκάλυψη', το Der Spiegel είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά τα σχετικά στοιχεία -για οικονομικές παρατυπίες που όπως αναφερόταν κάλυπτονταν με τη βοήθεια του προέδρου Ινφαντίνο- πριν τέσσερις μήνες. Δεν έγινε κάτι και το περασμένο σαββατοκύριακο επέστρεψε με τη δημοσίευση εσωτερικής αλληλογραφίας μελών του συλλόγου. Σε αυτά τα emails προκύπτουν στοιχεία που θέλουν τον ιδιοκτήτη του συλλόγου να επένδυε δικά του χρήματα στην ομάδα, κάτι που απαγορεύεται αυστηρώς.

Γιατί η Σίτι απειλείται με αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, η UEFA ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε σχετική έρευνα και ότι έδωσε τη σχετική εντολή στην Ανεξάρτητο Σώμα Οικονομικού ελέγχου. Η UEFA επιβλέπει τα οικονομικά στοιχεία που δηλώνουν οι σύλλογοι-μέλη της (για τις άδειες και το Financial Fair Play) με τη συνεργασία του ανεξάρτητου Club Financial Control Body (CFCB). Ο πρόεδρος αυτού, Ιβ Λετέρμ ήταν ξεκάθαρος.

Αν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν βάσιμοι και η Σίτι έχει όντως, παραβιάσει τους κανονισμούς και έχει εξαπατήσει την UEFA, θα της επιβληθεί η πιο βαριά τιμωρία: η αποβολή από τις διοργανώσεις της UEFA

Βλέπεις, το 2014 η Σίτι έκανε συμβιβασμό ώστε να αποφύγει τα χειρότερα (αποβολή), σε έρευνα που είχε γίνει τότε και απέδειξε παραβάσεις κανονισμών του Financial Fair Play. Είχε δώσει 52.000.000 ευρώ σε πρόστιμο και υποχρεώθηκε να πορευτεί με περιορισμένο ρόστερ στο UEFA Champions League.

Ποιος έδωσε τα στοιχεία

Αν τυχόν έχεις χάσει το 'τεύχος', τα Football Leaks είναι προϊόν συνεργασίας δεκάδων μέσων και εκατοντάδων δημοσιογράφων, με επίκεντρο την αυθεντικότητα υλικού 18.6 εκατομμυρίων αρχείων (συμβόλαια, emails κλπ) που υπέκλεψε και παρείχε στην Der Spiegel άνδρας, με κωδικό όνομα 'John'. Σε αυτά διαπιστώνονται παρατυπίες που ερευνώνται από τους δημοσιογράφους, πριν τη δημοσίευση -για το έγκυρο του πράγματος. Πλέον ο John έχει ταυτοποιηθεί.

Ο Ρουί Πίντο ομολογεί πως είναι ο Τζον των Football Leaks

Το γερμανικό μέσο επιβεβαίωσε πως η πηγή των εγγράφων που είναι σχετικά με τη Σίτι, ήταν ο Ρουί Πίντο, ο οποίος 'έτρεχε' το site των Football Leaks πριν συλληφθεί το Γενάρη, κοντά στο σπίτι του στη Βουδαπέστη.

Η Πορτογαλία έχει ζητήσει την έκδοση του, ώστε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες 'εκβιασμού, παραβίασης απορρήτου και παράνομης πρόσβασης σε πληροφορίες'. Ο ίδιος αρνήθηκε πως είχε σχέση με τις αποκαλύψεις που αφορούν τη Σίτι.

Algerian President Abdelaziz Bouteflika, left, holds hands with United Arab Emirates Sheik Mansour bin Zayed, son of Sheik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, as they arrive at the Hotel Intercontinental in Geneva, Switzerland, Saturday, July 27, 2002. Bouteflika is in Switzerland for a private meeting with Sheik Mohammed bin Zayed Al Nahyanon, for talks about ways to revive Mideast peacemaking. (AP Photo/KEYSTONE/Laurent Gillieron)
Algerian President Abdelaziz Bouteflika, left, holds hands with United Arab Emirates Sheik Mansour bin Zayed, son of Sheik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, as they arrive at the Hotel Intercontinental in Geneva, Switzerland, Saturday, July 27, 2002. Bouteflika is in Switzerland for a private meeting with Sheik Mohammed bin Zayed Al Nahyanon, for talks about ways to revive Mideast peacemaking. (AP Photo/KEYSTONE/Laurent Gillieron) ASSOCIATED PRESS

Ο πιο σοβαρός ισχυρισμός που υπάρχει, στις συγκεκριμένες διαρροές, θέλει τον ιδιοκτήτη Mansour bin Zayed bin Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan (εν συντομία, Σεΐχης Μανσούρ) να παρουσίασε χρήματα που έδωσε η βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι (βλ. πλουσιότερο από τα 7 Εμιράτα με τον Σεϊχη να είναι μέλος της βασιλικής -κυρίαρχης- οικογένειας) στην ομάδα ως χορηγία της αεροπορικής εταιρείας της χώρας, Εtihad.

Η Εtihad σπονσοράρει τη Μάντσεστερ Σίτι από το Μάιο του 2009, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει την εμφάνιση του brand στις εμφανίσεις, το στάδιο και τις ακαδημίες.

Η Der Spiegel δημοσίευσε ανταλλαγή emails μεταξύ ιθυνόντων του συλλόγου, στο οποίο αναφέρεται πως η αξία της χορηγίας μέχρι τη σεζόν 2015-16 ήταν στα 78.5 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα 9.300.000 ευρώ θα πρέπει να διατεθούν απευθείας από την Εtihad και τα υπόλοιπα από την Abu Dhabi United Group.

Η συγκεκριμένη εταιρεία χαρτοφυλακίου ανήκει στον Σεΐχης Μανσούρ και μέσω αυτής αγόρασε τη Μάντσεστερ Σίτι, το Σεπτέμβριο του 2008, για να αλλάξει άρδην η ιστορία του συλλόγου, με την προσθήκη τριών τίτλων πρωταθλητή (2012, 2014, 2018). Διάκριση που έζησε η ομάδα για πρώτη φορά μετά το 1968.

Πρόσφατα το αφεντικό δήλωσε στην UEFA πως έχει επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ στα χρόνια που ασχολείται με τη Σίτι. Μπορείς να κάνεις ένα click και να δεις την τελευταία οικονομική αναφορά της Σίτι. Aπό τις απώλειες των 230 εκατ. ευρώ της σεζόν 2010-11 ο σύλλογος εμφανίζει κέρδη την τελευταία τετραετία. Πέρυσι 'έβγαλε' 31.400.000 ευρώ και το μεγαλύτερο ποσοστό το 'πίστωσε' στις εμπορικές συμφωνίες.

Η ερώτηση που μένει να απαντηθεί είναι αν όντως έβγαζε από τη μια τσέπη και έβαζε στην άλλη. Θα ήταν χρήσιμο κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι ο Σεΐχης είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Υπουργός προεδρικών σχέσεων και ετεροθαλής αδελφός του Προέδρου των ΗΑΕ, Χαλίφη μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Επενδύσεων των Εμιράτων, της Emirates Racing Authority, του Ανώτατου Συμβουλίου Πετρελαίου και σε πολλές επενδυτικές εταιρίες που διαχειρίζονται το παγκόσμιο χρήμα.

Οι "Πολίτες" απάντησαν άμεσα πως δεν έχουν κάνει κάτι παράτυπο και πρόσθεσαν πως είναι διατεθειμένοι να σχολιάσουν περιεχόμενο κλεμένου ή 'χακαρισμένου' υλικού.

Η προσπάθεια που γίνεται να πληγωθεί η φήμη του συλλόγου είναι οργανωμένη και ξεκάθαρη. Χαιρετίζουμε την έρευνα ως ευκαιρία να βάλουμε ένα τέλος στις θεωρίες που είναι αποτέλεσμα παράνομου χάκινγκ και δημοσίευσης ιδιωτικών emails της Σίτι. Οι κατηγορίες για οικονομικές παρατυπίες είναι ψευδείς.

Η Μάντσεστερ Σίτι λέει πάντα πως οι επενδύσεις του ιδιοκτήτη δεν έχουν σχέση με τις χορηγίες από την Etihad ή άλλες εταιρείες από το Άμπου Ντάμπι. Η Etihad επίσης, λέει πάντα πως ο Σεΐχης Μανσούρ δεν έχει δώσει σεντ στις χορηγίες της προς την ομάδα.

Oι υπόλοιπες ομάδες της Premier League έχουν στήσει πάρτι

Κατά το The Times αφότου ανακοινώθηκε η έρευνα της UEFA οι ανταγωνιστές των "Πολιτών" απαίτησαν την αυστηρότερη τιμωρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 12 σύλλογοι της κορυφαίας λίγκας (από τις 20) συμφώνησαν να στείλουν έγγραφο αίτημα στην Premier League να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει, σχετικά με τη Σίτι 'κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου'. Με αποτέλεσμα να κινηθεί ο μηχανικός και η αγγλική Λίγκα ν' ανακοινώσει πως έχει ήδη ανοίξει φάκελος για την υπόθεση.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK