Ο εξοργισμένος Ρανιέρι νίκησε αλλά θα διώξει παίκτη του για ένα πέναλτι

Ο Κλάουντιο Ρανιέρι δήλωσε για τον Αμπουμπακάρ Καμαρά ότι θέλει να τον σκοτώσει. Θα το κάνει πράξη, αφού δύσκολα ο Γάλλος θα μείνει στη Φούλαμ μετά από αυτό που έκανε, έστω κι αν η ομάδα νίκησε.

Ο εξοργισμένος Ρανιέρι νίκησε αλλά θα διώξει παίκτη του για ένα πέναλτι
YUI MOK/PA VIA AP

Το ντέρμπι ουραγών μεταξύ Φούλαμ και Χάντερσφιλντ θα έκρινε πολλά, όπως και συνέβη. Όχι όσον αφορά στη μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού, αφού το 1-0 των Λονδρέζων τους διατηρεί στη διακεκαυμένη ζώνη. Αυτό που καθορίστηκε είναι ποιοι θα υποδυθούν τους ρόλους των 'πολεμιστών' του Κλάουντιο Ρανιέρι στο νέο 'παραμύθι' που φιλοδοξεί να συγγράψει και ποιοι θα εξοβελιστούν στο άγνωστο.

Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία. Δεν είχε να ελπίζει πολλά ούτως ή άλλως, αφού ούτε επί Ιταλού τεχνικού αποτελεί βασική λύση για τη γραμμή κρούσης της Φούλαμ. Πέρυσι, τη σεζόν της ανόδου, βρέθηκε μόλις 10 φορές στο βασικό σχήμα σε 32 συμμετοχές, αλλά συνεισέφερε με 7 τέρματα. Φέτος είχε παίξει μόλις 2 φορές στην Premier League ως βασικός με τον Σλάβισα Γιοκάνοβιτς και παρέμεινε αναπληρωματικός και με τον διάδοχό του.

Στο ντέρμπι ουραγών του 'Κρέιβεν Κότατζ' πήρε την ευκαιρία του στην ανάπαυλα. Ο Ρανιέρι τον έριξε στη μάχη στη θέση του Ζαν Μικαέλ Σερί, στην προσπάθεια να βρει το γκολ που θα 'ξεκλείδωνε' τον αγώνα. Οι δύο ομάδες είχαν προσφέρει ένα παραδοσιακό αγγλικό θέαμα, γεμάτο με κακό ποδόσφαιρο, αλλά ταχύτητα και δυνατές μονομαχίες, όμως το γκολ απουσίαζε.

Ο Καμαρά φέτος, παίζοντας είτε στην επίθεση είτε δεξιά, είχε βοηθήσει με δύο γκολ και ο Ρανιέρι ευελπιστούσε ότι θα τα κατάφερνε και σε αυτό το τόσο σημαντικό παιχνίδι. Φευ... Ο χρόνος κυλούσε, καμία εκ των δύο ομάδων δεν δημιουργούσε πραγματικούς κινδύνους για τους τερματοφύλακες, μέχρι το 81ο λεπτό, όταν ο Κρις Λέβε έκανε χέρι στην περιοχή της Χάντερσφιλντ.

Ο διαιτητής καταλόγισε την παράβαση και ο Καμαρά έσπευσε να πάρει την μπάλα και να τη στήσει στη βούλα, με πρόθεση να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών. Μικρή λεπτομέρεια: Εκτελεστής των πέναλτι φέτος είναι ο Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς, ο βασικός επιθετικός της ομάδας, ο οποίος ήταν κι αυτός στον αγωνιστικό χώρο.

Ο διεθνής Σέρβος, ο ποδοσφαιριστής του οποίου την πλάτη βλέπει ο Μίτροβιτς στην εθνική ομάδα, έχει σημειώσει 20 γκολ στην Premier League μέσα στο 2018 και αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της Φούλαμ, η οποία το καλοκαίρι έκανε μόνιμο τον δανεισμό του για 20.200.000 ευρώ που κατέληξαν στη Νιούκαστλ.

Παρότι αγωνίστηκε με πυρετό και ο Ρανιέρι δεν ήταν βέβαιος ότι θα καταφέρει να αντέξει μέχρι τέλους (ίσως γι' αυτό τον πλαισίωσε με τον Καμαρά από τόσο νωρίς στον αγώνα), έδειχνε έτοιμος για τη μεγάλη στιγμή. Επιχείρησε να πάρει την μπάλα από τον 23χρονο Γάλλο, όμως εκείνος δεν την έδινε. Ο Μίτροβιτς κούνησε το δάχτυλο και στη συνέχεια, απεγνωσμένος γαρ, κοίταξε στον πάγκο για να δει ποιος θα ήταν ο εκτελεστής. Η εντολή ήταν μία: εκείνος. Στη συνέχεια κοίταξε τον Καμαρά, όμως δεν πήρε ποτέ την μπάλα. Ούτε η παρέμβαση των συμπαικτών έπιασε τόπο. Ο Γάλλος δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει την ευκαιρία να γίνει 'ήρωας' της Φούλαμ. Έχασε το πέναλτι όμως...

Ο εξοργισμένος Ρανιέρι νίκησε αλλά θα διώξει παίκτη του για ένα πέναλτι
YUI MOK/PA VIA AP

Εκτέλεσε στα δεξιά του, όμως ο Γιόνας Λεσλ μάντεψε σωστά και έπεσε σε αυτήν τη γωνία. Ο Δανός τερματοφύλακας απέκρουσε και στη συνέχεια η μπάλα απομακρύνθηκε από τη μεγάλη περιοχή. Ο Μίτροβιτς στάθηκε στη γραμμή της περιοχής με τα χέρια στη μέση και το κεφάλι κατεβασμένο. Ο Ρανιέρι ήταν ακόμα πιο σκυθρωπός, περπατώντας και κοιτάζοντας το χορτάρι. Ο Καμαρά έμοιαζε με κουτάβι που είχε κάνει ζημιά σε καναπέ σαλονιού και το έπιασε ο ιδιοκτήτης του. Ήξερε τι έκανε. Και ήξερε ότι το ξέρουν και οι υπόλοιποι...

Για καλή τύχη του, το παιχνίδι είχε ακόμα ένα δεκάλεπτο. Η Φούλαμ ήταν η μοναδική ομάδα που έψαχνε το γκολ στο παιχνίδι και οι κόποι της καρποφόρησαν στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων. Μετά από μία χαμένη ευκαιρία, οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην κόντρα, δεν κατάφεραν κάτι και στην αντεπίθεση των γηπεδούχων ο Ράιαν Σεσενιόν βρήκε στην κίνηση τον Μίτροβιτς, ο οποίος με πλασέ έγραψε το 1-0.

Το 8ο τέρμα του στο φετινό πρωτάθλημα ίσως αποδειχθεί και το πιο σημαντικό για την ομάδα του. Αυτήν τη φορά, όταν σήκωσε τα χέρια του δεν ήταν από απόγνωση, αλλά από χαρά. Ήταν ο Μίτροβιτς, ήταν ο πραγματικός ήρωας που χρειαζόταν η Φούλαμ και δεν υπήρχε κανείς άλλος να του στερήσει τον τίτλο αυτόν. Μεταφορικά και σε λίγο καιρό, πιθανότατα και κυριολεκτικά...

'Είπα στον Καμαρά να αφήσει την μπάλα στον Μίτροβιτς, εκείνος είναι ο παίκτης που εκτελεί τα πέναλτι. Είναι απίστευτο αυτό που έκανε. Ήθελα να τον σκοτώσω. Αυτό είναι φυσιολογικό, όταν ένας παίκτης παίρνει την μπάλα επειδή σκόραρε το πιο πρόσφατο πέναλτι (σ.σ. κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Θα έπρεπε να το πάρει ο Μίτροβιτς, αυτό μόνο. Δεν με σεβάστηκε, δεν σεβάστηκε τον σύλλογο, τους συμπαίκτες του και το κοινό. Μίλησα μαζί του, δεν είναι σωστό', δήλωσε ο εξοργισμένος Ρανιέρι στο 'BBC Sport' μετά από τον αγώνα.

Ο Μίτροβιτς ήταν πιο ήπιος στον τόνο του, αφού δεν είχε ανάγκη να επιτεθεί στον συμπαίκτη του και να κάνει χειρότερα τα πράγματα. 'Είχαμε μία μικρή διαφωνία και νομίζω ότι είναι δουλειά μου τα πέναλτι. Δεν είχε την ίδια άποψη, όμως το σέβομαι αυτό. Έχω κάνει το ίδιο πράγμα στο παρελθόν. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αστόχησε και αυτό αποτελεί μέρος του ποδοσφαίρου. Άλλαξε το παιχνίδι όταν μπήκε στο 2ο ημίχρονο'.

Παρά το πολύ σημαντικό 'τρίποντο' (ή... εξάποντο λόγω αντιπάλου) στη μάχη παραμονής της Φούλαμ, κανείς δεν ασχολείτο με αυτό. Ο Ρανιέρι ρωτήθηκε ξανά στη συνέντευξη Τύπου για το περιστατικό, αφού πρώτα είχε περάσει μία βόλτα από τα αποδυτήρια και είχε συνομιλήσει με τον παίκτη του για την απόφαση να αναλάβει την εκτέλεση.

'Δεν ζήτησε συγγνώμη. Ήταν αδύνατο να μιλήσω με αυτόν τον παίκτη. Δεν καταλαβαίνει τον λόγο. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου'. Για έναν προπονητή στον οποίο έχει απολογηθεί ακόμα και ο... αλάνθαστος Ζοζέ Μουρίνιο, η απολογία του Καμαρά θα έμοιαζε αυτονόητη. Δεν ήρθε ποτέ και ως εκ τούτου, η παρουσία του στον σύλλογο θα επαναξιολογηθεί τις προσεχές ημέρες, ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της Φούλαμ, Σαντίκ Καν, πραγματοποίησε πανάκριβες μεταγραφές το καλοκαίρι, έστω κι αν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, και δεν θα αφήσει αβοήθητη την ομάδα ούτε τώρα που αποδεικνύεται ότι χρειάζεται κι άλλους (και καλύτερους) παίκτες. Ο Καμαρά που δεν πείθει στο υπάρχον ρόστερ ότι είναι χρήσιμος για την ενδεκάδα, που δεν έπεισε ούτε καν στην Championship ότι μπορεί να ανταπεξέρθει, δύσκολα θα αυξήσει τις 'μετοχές' του μετά από αυτό το συμβάν. Ο Ρανιέρι μπορεί να μην τον σκοτώσει κυριολεκτικά, ωστόσο μεταφορικά ο Γάλλος μοιάζει με μελλοθάνατο.

Photo credits: Yui Mok/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK