Ο Χοσέ Χολέμπας περνάει δεύτερη νεότητα και δεν είναι διεθνής

Ο Χοσέ Χολέμπας σημείωσε ένα εκπληκτικό γκολ με τη φανέλα της Γουότφορντ κι έγινε ο αμυντικός με συμμετοχή σε περισσότερα γκολ στην Premier League. Όμως δεν βρίσκεται στην Εθνική Ελλάδας...

Ο Χοσέ Χολέμπας περνάει δεύτερη νεότητα και δεν είναι διεθνής
YOI MOK/PA VIA AP

Εδώ και πέντε χρόνια αγωνίζεται σε κορυφαία πρωταθλήματα του εξωτερικού ένας ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει τίτλους στην Ελλάδα, έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, όμως είναι ξεχασμένος τόσο από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όσο και από τους φιλάθλους μας.

Το εξωφρενικό είναι ότι αγωνίζεται σε μία θέση που δεν υπάρχει διεθνής που έχει κάνει δική του τη φανέλα του βασικού, παρ' όλα αυτά βρίσκεται μόνιμα εκτός ραντάρ. Ο Χοσέ Χολέμπας έχει ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του και δεν ασχολείται πλέον με τα τεκταινόμενα της γενέτειρας του πατέρα του, Αχιλλέα.

Και πώς να μην το κάνει όταν φέτος, στα 34 του, διανύει μια από τις καλύτερες σεζόν της επαγγελματικής πορείας του στον χώρο. Μπορεί να μην είναι όσο μεγάλη θα πρόδιδε η ηλικία του, λόγω των δύσκολων εφηβικών και μετεφηβικών χρόνων, ωστόσο εδώ και 4 χρόνια τον έχει οδηγήσει στη βασική ενδεκάδα μικρομεσαίας ομάδας της Premier League, της Γουότφορντ, κι ενώ νωρίτερα πέρασε έναν χρόνο καλύπτοντας το αριστερό άκρο της άμυνας της Ρόμα.

Το Σάββατο, ο 38 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα (έχει και ένα γκολ) σκόραρε με εκπληκτικό πλασέ στην εντός έδρας αναμέτρηση κόντρα στην Κάρντιφ, με συνέπεια να βάλει το λιθαράκι του στη νίκη με 3-2, που φέρνει την ομάδα του Χάβι Γκράθια ισόβαθμη με την Έβερτον στην 8η θέση και δύο βαθμούς πίσω από την 6η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Παίζοντας στο αριστερό άκρο της άμυνας (παλαιότερα έπαιζε και ως αριστερό στόπερ σε τριάδα), ο Χολέμπας φέτος περνάει μία δεύτερη νεότητα, αφού σε 14 αγώνες πρωταθλήματος έχει 3 γκολ και 4 ασίστ. Η συμμετοχή του σε 7 γκολ στο πρωτάθλημα είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει σε αυτόν τον τομέα από τη σεζόν 2012-2013, όπου με τον Ολυμπιακό είχε 4 γκολ και 8 ασίστ στη Super League. Μάλιστα, είναι ο αμυντικός με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε γκολ φέτος στην Premier League.

Το βασικό πρόβλημά του εντοπίζεται στον πειθαρχικό έλεγχο, το οποίο τον φέρνει συνέχεια στα μπλοκάκια των διαιτητών. Φέτος μετράει ήδη 6 κίτρινες κάρτες, ενώ το 2016-2017 είχε 14 κάρτες σε 33 αγώνες.

Αυτό το 'μελανό' σημείο, όμως, δεν είναι αρκετό ώστε να τον θέσει εκτός ενδεκάδας. Πέρυσι είχε 28 συμμετοχές ως βασικός (σε 32 αγώνες), πρόπερσι 33 (σε 34), ενώ μόνο στην πρώτη σεζόν του είχε δυσκολίες με τον προπονητή και έπαιξε 11 αγώνες ως βασικός (21 συνολικά). Βασικός ήταν και στη Ρόμα (24 φορές στην αρχική ενδεκάδα σε 34 αγώνες) στην οποία πήγε την τελευταία μέρα των καλοκαιρινών μεταγραφών του 2014 από τον Ολυμπιακό για 1.000.000 ευρώ.

Όλα αυτά για έναν ποδοσφαιριστή που στα 5 χρόνια που αγωνίζεται ως βασικός σε Serie A και Premier League θα μπορούσε να καλύπτει την ίδια θέση και στην Εθνική ομάδα, την οποία όμως εγκατέλειψε το 2016, ενοχλημένος από τα πράγματα που γίνονταν στο εσωτερικό της ομάδας.

Παρότι ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν ο Μίχαελ Σκίμπε, με τον οποίο, ως γερμανοθρεμμένος, θα μπορούσε να συνεννοηθεί πιο εύκολα, ο Χολέμπας είπε 'αντίο' βλέποντας τον Σκίμπε να προτιμάει τον Κώστα Σταφυλίδη.

Πέντε χρόνια μετά, ούτε ο Σταφυλίδης ούτε ο Μπάμπης Λυκογιάννης έχουν καθιερωθεί στη θέση και από φέτος γίνεται προσπάθεια με τους Λεονάρντο Κούτρη, Κώστα Τσιμίκα και Δημήτρη Γιαννούλη. Ο Χολέμπας, πολλά χιλιόμετρα μακριά, παρακολουθεί χωρίς παίζει κάποιον ρόλο στα τεκταινόμενα της Εθνικής, παρά μόνο σε αυτά του συλλόγου του.

Photo credits: Yoi Mok/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK