Λέστερ ή Ελλάδα η μεγαλύτερη έκπληξη;

Η Λέστερ μετά τη νέα νίκη της επί της Σάντερλαντ την Κυριακή βρίσκεται αγκαλιά με τον τίτλο στην Premier League και το ερώτημα που γεννάται έχει να κάνει με το μέγεθος της έκπληξης. Θα είναι το επίτευγμά της μεγαλύτερο από αυτό της Εθνικής Ελλάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004 ή όχι;

Λέστερ ή Ελλάδα η μεγαλύτερη έκπληξη;

Η Λέστερ έκανε ένα ακόμα βήμα για την κατάκτηση της φετινής Premier League. Το ποδοσφαιρικό θαύμα των "αλεπούδων" είναι ολοένα και πιο κοντά, με τη Λέστερ να χρειάζεται εννιά βαθμούς στα τελευταία πέντε παιχνίδια για να κατακτήσει τον τίτλο. Τρεις νίκες αν βέβαια η Τότεναμ κάνει το απόλυτο στα δικά της τελευταία ματς.

Ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό θαύμα είναι πιο κοντά από ποτέ και το ερώτημα είναι ένα: μια ενδεχόμενη κατάκτηση της Λέστερ θα είναι μεγαλύτερο θαύμα απ’το θρίαμβο της Ελλάδας στο Euro του 2004; Μπορούν να συγκριθούν τα δύο επιτεύγματα;

Άλλο έξι αγώνες, άλλο 38

Η πρώτη παράμετρος που έρχεται στο μυαλό είναι πως η Ελλάδα έκανε την απόλυτη έκπληξη σε ένα τουρνουά έξι αγώνων που κράτησε τρεις εβδομάδες, ενώ η Λέστερ είναι καθ’οδόν να κερδίσει μια διοργάνωση 38 αγώνων και εννέα μηνών.

Η φόρμα μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα τουρνουά έξι αγώνων, αλλά μάλλον δεν παίζει ρόλο όταν μιλάμε για ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Άλλο πράγμα οι τρεις αγώνες ομίλου και τρία νοκ-άουτ όπου "όλα μπορούν να συμβούν" και άλλο μια κούρσα 38 αγώνων.

Η Λέστερ τρέχει σε πολύ μεγαλύτερη κούρσα.

Η Ελλάδα δεν είχε έστω μια νίκη

Η Ελλάδα πήγε στο Euro χωρίς να έχει πετύχει ποτέ νίκη σε τελική φάση διοργάνωσης. Μέχρι την πρεμιέρα με την Πορτογαλία, η Εθνική μας είχε πάει σε ένα Κύπελλο Εθνών και σε ένα Μουντιάλ, με συνολικό απολογισμό πέντε ήττες, μια ισοπαλία, καμία νίκη και τέρματα 14-1.

Η Λέστερ μπορεί κι αυτή να μην έχει πάρει πρωτάθλημα στην Αγγλία, αλλά σίγουρα δεν ξέρει πως είναι να κουβαλάς το βάρος του "δεν έχουμε νικήσει ποτέ σε τελική φάση και πάμε σε Euro για δεύτερη φορά, 24 χρόνια μετά την πρώτη".

Η "βοήθεια" απ’ τα φαβορί

Για να πετύχει το κάθε αουτσάιντερ σίγουρα χρειάζεται και η βοήθεια των φαβορί. Η Λέστερ είναι πρώτη σ’ένα πρωτάθλημα στο οποίο τα φαβορί έχουν καταποντιστεί. Οι τρεις ομάδες που έχουν μοιραστεί τα τελευταία έντεκα πρωταθλήματα δεν είναι και στην κούρσα του τίτλου. Η Σίτι είναι 4η, η Γιουνάιτεντ 5η και η Τσέλσι στη 10η θέση.

Και η Ελλάδα είχε βοηθηθεί απ’την εικόνα των μεγάλων. Δύο παραδοσιακές δυνάμεις με "φανέλα" στα τουρνουά, η Γερμανία και η Ιταλία δεν πέρασαν καν τον όμιλο, ενώ στα νοκ-άουτ δεν πήγε ούτε η Ισπανία. Στα ημιτελικά της διοργάνωσης δύο απ’τις τέσσερις ομάδας, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, δεν είχαν πάρει ποτέ το τουρνουά, η Ολλανδία με την Τσεχία είχαν από μία κατάκτηση.

Υπέρβαση σε κάθε ματς

Τα τουρνουά μπορεί να κρατάνε λιγότερο, αλλά έχουν άλλες ιδιομορφίες. Δεν υπάρχει η δύναμη της έδρας, όλα τα ματς γίνονται σε ουδέτερα γήπεδα. Η Ελλάδα το 2004 στην ουσία έπαιξε τρία ματς εκτός έδρας, τα δύο με την Πορτογαλία και αυτό με την Ισπανία.

Επιπλέον, μπορεί τα ματς να είναι πολύ, πολύ λιγότερα, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να κάνει υπέρβαση σε όλες τις αναμετρήσεις της. Δεν είχε ματς του χεριού της, παιχνίδια απέναντι σε κατώτερο αντίπαλο, ούτε καν διαστήματα στους αγώνες που μπορούσε να επαναπαυθεί και να κρατήσει δυνάμεις. Και οι έξι αγώνες ήταν απέναντι σε ανώτερους αντιπάλους και στα έξι ματς η Ελλάδα ήταν μπροστά σε υπέρβαση.

Μεταγραφές

Η διαφορά μεταξύ πρωταθλήματος και τουρνουά είναι φυσικά η μεγαλύτερη ανάμεσα σε ένα ενδεχόμενο θαύμα της Λέστερ και σ’αυτό που πέτυχε η Ελλάδα. Όμως, τι είναι πιο δύσκολο, να πετύχει ένας σύλλογος ή μια εθνική ομάδα;

Η Λέστερ μπορεί να έχει να ανταγωνιστεί τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύουν οι τοπ ομάδες, αλλά δεν παύει να έχει σαν όπλο τα δικά της λεφτά. Μ’αυτά μπόρεσε να χτίσει το δικό της σύνολο, να αγοράσει παίκτες, έστω κι αν πρόκειται για λαβράκια και όχι για ακριβοπληρωμένους αστέρες που ήρθαν με deal δεκάδων εκατομμυρίων.

Οι εθνικές ομάδες δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να αγοράσει πράγματα που της έλειπαν, να προσθέσει τα στοιχεία που δεν είχε στο ρόστερ της. Όπως όλες οι εθνικές, έπρεπε να πορευτεί με αυτά που έχει, χωρίς να μπορεί να επενδύσει σε ξενόφερτους έμπειρους ή ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Προπονήσεις, αυτοματισμοί, βελτίωση

Επιπλέον, η Λέστερ και κάθε σύλλογος έχει το αβαντάζ της προπόνησης. Δουλεύει για μήνες, σε δεκάδες προπονήσεις ώστε να μπορεί να αποδίδει καλύτερα. Μπορεί οι αγώνες να είναι περισσότεροι, όμως περισσότερος είναι και ο ποιοτικός χρόνος που έχεις να ξοδέψεις για να εργαστείς για την επιτυχία.

Μια εθνική ομάδα δεν έχει αυτήν την πολυτέλεια. Οι προπονήσεις είναι ελάχιστες μέσα στη χρονιά, πριν και κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Δεν υπάρχει χρόνος να δουλευτούν αυτοματισμοί, να βελτιωθούν ατομικά οι παίκτες. Βασικό μέλημα είναι η καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, να είναι φρέσκοι οι παίκτες και να αποκτηθεί η όσο δυνατόν μεγαλύτερη ομοιογένεια.

Είναι τεράστιο το κατόρθωμα της Λέστερ, αλλά δεν παύει να είναι ένα επίτευγμα συλλόγου που μπορεί να κάνει μεταγραφές, να εντοπίσει παίκτες με δυνατότητες, να προπονηθεί ώστε να αποκτήσει αυτοματισμούς και να δει τους παίκτες να βελτιώνονται.

Μεγαλύτερες στην ιστορία

Η κατάκτηση του Euro απ’την Ελλάδα είναι μία απ’τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιο αθλητισμού, ίσως η μεγαλύτερη του ποδοσφαίρου. Το ίδιο θα είναι και μια ενδεχόμενη κατάκτηση της Premier League από τη Λέστερ. Οι διαφορές είναι όσες και οι ομοιότητες και η σύγκριση είναι μάλλον δύσκολη.

Για το τέλος, ο λόγος περνάει σ’εσάς. Ψηφίστε στο poll και πείτε μας τη δική σας άποψη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK