Λίβερπουλ: Το 'πειρατικό' της Premier League που πιστεύει στο Θαύμα

Στον αγώνα με τη Νιούκασλ, η Λίβερπουλ βρέθηκε δυο φορές με την πλάτη στον τοίχο και βγήκε αλώβητη. Η ομάδα αυτή σου δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να το κάνει ξανά και ξανά, ως το τέλος.

Λίβερπουλ: Το 'πειρατικό' της Premier League που πιστεύει στο Θαύμα

Το 2-3 της Λίβερπουλ στην έδρα της Νιούκασλ ήρθε με κόπο, μέσα από μια μέτρια ημέρα για την αμυντική γραμμή της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ, με τον 'αξιωματικό' της, Μοχάμεντ Σαλάχ να βγαίνει εκτός αγώνα με σοβαρό τραυματισμό και τον Ρομπέρτο Φιρμίνο να μην είναι σε θέση να βοηθήσει.

Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ χάρισε ένα μαρτυρικό βράδυ στους Κόκκινους, ισοφαρίζοντας το σκορ δυο φορές, παλεύοντας για τη νίκη, αχρηστεύοντας τίτλους όπως "βαθμολογικά αδιάφορη". Είμαστε στο πρωτάθλημα της Premier League, δεν υπάρχουν αδιάφορες ομάδες.

Η Λίβερπουλ, μπορεί να μη διανύει το καλύτερο φεγγάρι της ως προς την παραγωγικότητα, αλλά και ως προς την ανασταλτική λειτουργία, αλλά από την κάθε παρουσία της στο γήπεδο υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα που γίνεται αντιληπτό από θεατές, τηλεθεατές, προπονητές, παίκτες: η αρμάδα του Γίργκεν Κλοπ δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να χτυπήσει κάθε παιχνίδι, ότι εκεί που η κούραση γονατίζει τους παίκτες της, υπάρχει ένα σχεδόν ιερό πάθος για τη νίκη, ένα 'η ταν ή επι τας' για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι παίκτες της Λίβερπουλ πιστεύουν στην ανατροπή και δεν θα κάνουν δεήσεις και λιτανείες για να έρθει η πολυπόθητη κούπα. Αντιθέτως, θα επιτεθούν μαζικά και θα αμυνθούν εξίσου μαζικά και ολοκληρωτικά, θυμίζοντας σε κάποια σημεία ακόμα και το γαλανόλευκο 'πειρατικό' του Ότο Ρεχάγκελ που κατέκτησε μια ευρωπαϊκή κούπα, απέναντι σε σαφώς ανώτερες ομάδες.

Η στατιστική των τελευταίων αγώνων μαρτυρά πως η ομάδα του Κλοπ είναι ένα σύνολο με τεράστιο βάθος, μια λερναία ύδρα πολύ σκληρή για να χάσει όλα της τα κεφάλια. Συγκεκριμένα:

- Η Λίβερπουλ έχει σκοράρει 18 φορές με κεφαλιές και έχει πάρει 12 γκολ από τους αναπληρωματικούς της, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Και στις δυο κατηγορίες είναι πρώτη στο σύνολο των ομάδων της Λίγκας.

- Η Λίβερπουλ είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Premier League με δυο εκ των αμυντικών της να έχουν περισσότερες από 10 ασίστ σε μία σεζόν (Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ - Άντι Ρόμπερτσον από 11)

- Ο Ντίβοκ Ορίγκι, η 4η επιλογή της επίθεσης των Κόκκινων, που μπήκε αλλαγή στη θέση του Σάλαχ και σημείωσε το νικητήριο γκολ, έχει διαμορφώσει ακόμα μια φορά αποτέλεσμα σε μια εξίσου δύσκολη δοκιμασία για τη Λίβερπουλ. Ήταν το ντέρμπι της 2ας Δεκεμβρίου ενάντια στην Έβερτον, όταν πέτυχε ξανά το νικητήριο γκολ. Ακόμα και ο 4ος φορ, αποτελεί απειλή.

-Ήταν η 8η σερί νίκη της Λίβερπουλ, που διαμορφώθηκε με μια κίνηση - ματ από τον πάγκο, όταν ο Κλοπ πέρασε στο παιχνίδι τους Τζερντάν Σακίρι, Τζέιμς Μίλνερ και Ορίγκι, μια τριάδα παικτών που δημιούργησε το νικητήριο γκολ της ομάδας του.

Ο ορισμός της ομάδας

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν έχει δηλώσει ότι το μυστικό της μακροημέρευσης της E-Street band, της μπάντας που έχει δημιουργήσει, η οποία υφίσταται εδώ και 45 χρόνια, είναι ότι εντός των τειχών της, ισχύει μια πολύ ξεχωριστή δημοκρατία, η δημοκρατία του 'Αφεντικού', δηλαδή του ίδιου του Σπρίνγκστιν.

Αντίστοιχα, η Λίβερπουλ έχει το δικό της αφεντικό, τον Βίρτζιλ φαν Ντάικ, ο οποίος εντός του αγωνιστικού χώρου δίνει τις εντολές, παίρνει τις αποφάσεις όταν η μπάλα 'ζεματάει'.

Στον αγώνα με τη Νιούκασλ, στο 86ο λεπτό, όταν η ομάδα του κέρδιζε απευθείας φάουλ, ο Ολλανδός έδειχνε τον Σακίρι, φωνάζοντας ότι εκείνος πρέπει να αναλάβει το χτύπημα και όχι ο συνήθης ύποπτος Αλεξάντερ Άρνολντ. Το γκολ ήρθε λίγα λεπτά αργότερα.

Θα αντέξει όμως;

Στις δηλώσεις του μετά από τον αγώνα με τη Νιούκασλ, ο Κλοπ δεν σταμάτησε να τονίζει πόσο πιστεύει στο ταλέντο και στο ηθικό των παικτών του, υπονοώντας ότι ύστερα από τέτοια ψυχωμένα παιχνίδια, όλα μα όλα μπορούν να συμβούν.

Liverpool's Mohamed Salah receives treatment after an injury during a Premier League match against Newcastle United at St James' Park, Newcastle, England, Saturday May 4, 2019. (Owen Humphreys/PA via AP)
Liverpool's Mohamed Salah receives treatment after an injury during a Premier League match against Newcastle United at St James' Park, Newcastle, England, Saturday May 4, 2019. (Owen Humphreys/PA via AP) AP

Ακολουθεί, όμως, η ρεβάνς ενός ντροπιαστικού 3-0 με την Μπαρτσελόνα, ένα παιχνίδι όπου η Λίβερπουλ θα κατέβει χωρίς τον Φιρμίνο και με τον Σάλαχ να αναρρώνει από έναν σκληρό τραυματισμό. Το γόητρο της ομάδας έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα από τα καμώματα του Λιονέλ Μέσι, του Λουίς Σουάρες και των υπολοίπων σταρ της πρωταθλήτριας Ισπανίας και είναι δύσκολο να φανταστούμε αδιάφορους τους Καταλανούς σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Από την άλλη, η πρωτοπόρος Μάντσεστερ Σίτι θα έχει να αντιμετωπίσει αρχικά τη Λέστερ και στη συνέχεια, τη Γουότφορντ, την ίδια ώρα που η Λίβερπουλ θα κοντράρεται με τη Γουλβς. Αυτό σημαίνει πως οι Κόκκινοι του Μέρσεϊσαϊντ καλούνται και να γίνουν ήρωες σε επίπεδο Ευρώπης, παίρνοντας εκδίκηση ίσως από την καλύτερη ομάδα παγκοσμίως, αλλά και να κατακτήσουν ακόμα μια νίκη, ελπίζοντας πως η σαφέστατα πιο ξεκούραστη Σίτι θα έχει σκοντάψει σε δυο αγώνες με φαινομενικά αδιάφορες ομάδες.

Φαίνεται ανυπέρβλητα δύσκολη αυτή η αποστολή, αλλά ποιος μπορεί να ξεγράψει τη Λίβερπουλ, μια ομάδα που φέρεται ως 'πειρατικό' της Premier League (και είναι);

Ακούστε το Pod-οσφαιρο #16 τη συζήτηση για το αν αξίζει η Λίβερπουλ το φετινό πρωτάθλημα και μια σίγουρη πρόβλεψη για την κατάκτηση του Champions League.

Φωτογραφίες: AP Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK