Η πρωταθλήτρια χειμώνα Λίβερπουλ σπάει τις κατάρες Τόμας και Τζέραρντ

Με το +7 επί της Μάντσεστερ Σίτι μετά από τη νίκη επί της Νιούκαστλ και την ήττα των 'πολιτών' από τη Λέστερ, η πρωταθλήτρια χειμώνα Λίβερπουλ οδεύει για τον πρώτο τίτλο της από το 1990. Εκτός αν γίνει... Λίβερπουλ.

Η πρωταθλήτρια χειμώνα Λίβερπουλ σπάει τις κατάρες Τόμας και Τζέραρντ
AP PHOTO/JON SUPER

Τελευταία φορά που η Λίβερπουλ βρέθηκε στο +6 από τη 2η θέση της Premier League μετά από το πέρας μιας αγωνιστικής, βασικοί έπαιζαν οι Στεφάν Ανσό, Τζίμι Τραορέ και Εμίλ Χέσκεϊ. Ήταν 2 Νοεμβρίου του 2002 και ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ δεν ήξερε ακόμα ανάγνωση.

Δεκαέξι χρόνια μετά θα διαβάζει τη βαθμολογία της Boxing Day του 2018 και θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι συμμετείχε καθοριστικά σε κάτι μοναδικό. Μπορεί το σύμπαν να μην συνωμότησε όσα 'Its' Coming Home' κι αν φώναξε το καλοκαίρι για την εθνική Αγγλίας, όμως φέτος ενδέχεται να σπάσει μία άλλη ιστορική 'κατάρα' της οποίας αποτελεί μέλος.

Το 2018 που φεύγει, δεν αποτελεί μία συνηθισμένη χρονιά της Λίβερπουλ, της 'αιώνιας' πρωταθλήτριας... Αυγούστου, αλλά ποτέ Ιουνίου από το 1991 και μετά. Πλέον στέφθηκε πρωταθλήτρια Χριστουγέννων και πρωταθλήτρια χειμώνα. Τα τελευταία 10 χρόνια να είναι η μοναδική τέτοια που απέτυχε να κατακτήσει τον τίτλο στο τέλος της σεζόν, όμως φέτος η εικόνα της είναι διαφορετική.

Έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League και μπορεί να ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, έδειξε, όμως, ότι κάτι αλλάζει στον σύλλογο. Η τύχη, είναι ένα εξ αυτών (ή η ατυχία του αντιπάλου), αφού μόλις για δεύτερη φορά επί Πεπ Γκουαρδιόλα η Μάντσεστερ Σίτι ηττάται σε διαδοχικά παιχνίδια πρωταθλήματος. Το 2-1 της Λέστερ ήταν απόρροια ακόμα ενός κακού παιχνιδιού των 'πολιτών', του 4ου σερί (όπου έχουν μέσο όρο 1,4 xGoals κι ενώ στα πρώτα 15 της σεζόν είχαν 2,6 xGoals).

Σε αυτό το διάστημα η Λίβερπουλ μοιάζει ασταμάτητη με 4 νίκες και 13-1 τέρματα. Το 4-0 επί της Νιούκαστλ ήταν το κερασάκι στην 'τούρτα', ενός νικηφόρου σερί που άρχισε στις 11 Νοεμβρίου κόντρα στη Λίβερπουλ (2-0) και συνεχίζεται μετά από 8 παιχνίδια.

Ο αγώνας κόντρα στις 'καρακάξες' δύσκολα θα είχε διαφορετική έκβαση. Η Νιούκαστλ δεν βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού όπως στην αρχή της σεζόν, όμως αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα ( όχι όλα αγωνιστικά), τα οποία δεν μπορεί να επιλύσει ο αναμορφωτής της Λίβερπουλ την περασμένη δεκαετία, Ράφα Μπενίτεθ.

Το γκολ του Ντέγιαν Λόβρεν μόλις στο 11ο λεπτό ήταν το χειρότερο μήνυμα για τους φιλοξενούμενους, αφού τις δύο τελευταίες φορές που σκόραρε στην Premier League ο Κροάτης, η Λίβερπουλ νίκησε με 4-0 (στην έδρα της Μπόρνμουθ τον Δεκέμβριο του 2017 και κόντρα στην Μπράιτον τον Μάιο του 2018).

Το τέρμα του Μοχάμεντ Σαλάχ με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου είχε κι αυτό τη δική του σημασία. Ήταν το 36ο του Αιγύπτιου επιθετικού μέσα στο 2018 σε όλες τις διοργανώσεις για λογαριασμό των 'κόκκινων', με συνέπεια να αποτελεί την 5η καλύτερη επίδοση στην ιστορία, πίσω από τα 37 των Ρόμπι Φάουλερ (1996) και Ρότζερ Χαντ (1965), τα 38 του Ίαν Ρας (1982) και τα 44 (1986) του Ουαλού αρχισκόρερ του συλλόγου.

Ακόμα και ο Τζερντάν Σακίρι έχει μπει στο κλίμα της σεζόν και με το 6ο τέρμα του στο πρωτάθλημα διανύει ήδη, μέσα σε μόλις 15 αγωνιστικές, τη δεύτερη πιο παραγωγική χρονιά των τελευταίων 7 σεζόν του (με άλλα 2 γκολ ισοφαρίζει την περσινή επίδοση στην Στόουκ).

Ο αγώνας στο 'Άνφιλντ' δεν θα μπορούσε να κλείσει με κάποιον άλλον πρωταγωνιστή. Ο MVP του Δεκεμβρίου, Φαμπίνιο, εκτός από το να αμύνεται και να δημιουργεί, απέδειξε ότι μπορεί και να εκτελέσει και με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα για τους γηπεδούχους.

Όταν μετά από το τελευταίο σφύριγμα ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα το σκορ του αγώνα στο Λέστερ και το γεγονός ότι η Μάντσεστερ Σίτι πλέον έχει ήδη συγκομιδή 6 βαθμούς λιγότερους από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (επί Ζοζέ Μουρίνιο ήταν στο +46), μία τεράστια βοή κυρίευσε τις κερκίδες του 'Άνφιλντ'. Επρόκειτο κυριολεκτικά για ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, αφού πιθανότατα κανείς από τους φιλάθλους στην κερκίδα δεν είχε ξαναδει την αγαπημένη ομάδα του ως αουτσάιντερ για τον τίτλο, αλλά να βρίσκεται με τέτοια διαφορά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Η κατάρρευση της Σίτι στα τελευταία παιχνίδια έφερε ακόμα και την Τότεναμ πιο κοντά στην ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ, που αν καταφέρει να φύγει 'αλώβητη' από το 'Ετιχάντ' στις 3 Ιανουαρίου (μεσολαβεί ο αγώνας με Άρσεναλ στο 'Άνφιλντ'), μόνο με στιγμές όπως το γκολ του Μάικλ Τόμας (1989) ή το γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ (2014) θα χάσει ένα -φαινομενικά- δικό της πρωτάθλημα.

Photo credits: AP Photo/Jon Super

News 24/7

24MEDIA NETWORK