Σαλάχ εμπιστευτικό: Οσα δεν ξέρατε για τον Μοχάμεντ!

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία των πρώτων χρόνων της καριέρας του Μοχάμεντ Σαλάχ. Γιατί δεν ήθελε να υπογράψει στη Βασιλεία, ποιον επιθυμούσε πάση θυσία μαζί του, πως επέβαλλε το δικό του νόμο και ποιον ευεργέτησε, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, με τις δύο τελευταίες μεταγραφές του. Ολες οι σχετικές λεπτομέρειες.

Σαλάχ εμπιστευτικό: Οσα δεν ξέρατε για τον Μοχάμεντ!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο παίκτης που έχει κλέψει την παράσταση εφέτος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, πάνω ακόμα και από τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Μέσι, είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ.

Ο τρομερός Αιγύπτιος της Λίβερπουλ, που δεν σταματά να πυροβολεί κατά ριπάς τις αντίπαλες εστίες, κουβαλά πίσω του μία καταπληκτική ποδοσφαιρική ιστορία που αν λάβεις κανείς υπόψιν τη σημερινή φήμη του μοιάζει σχεδόν απίστευτη. Είναι όμως πέρα ως πέρα αληθινή.

Εν έτει 2011 λοιπόν, πριν καν ο ήρωας της ιστορίας μας κλείσει τα 20, ο τότε μάνατζέρ του έρχεται σε επαφή με σκάουτ που ενεργεί για λογαριασμό της Βασιλείας. " Πρέπει να δεις τον Σαλάχ! ". Τότε ο Αιγύπτιος σταρ αγωνιζόταν στην Αλ Μοκαουλούν (Αραμπ Κοντράκτορς), ομάδα που κάνει πολύ καλή δουλειά στην Αίγυπτο στην παραγωγή ποδοσφαιρικών ταλέντων.

Ο σκάουτ πράγματι παρακολουθεί αγωνιζόμενο τον Σαλάχ σε αγώνες του αιγυπτιακού πρωταθλήματος και του πέφτουν τα σαγόνια κατά το κοινώς λεγόμενο. Ο τύπος κάνει παπάδες στον αγωνιστικό χώρο (ήταν περισσότερο επιτελικός στα νιάτα του, παρά σκόρερ) και παρά τα κάποια τακτικά λάθη του πείθει τον σκάουτ των Ελβετών να μιλήσει με τα πιο θερμά λόγια για το ταλέντο του στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας.

Για την ολοκλήρωση της μεταγραφής πρέπει να ξεπεραστούν, ωστόσο, δύο προβλήματα. Πρώτον ο Σαλάχ δεν μιλάει λέξη αγγλικά και δεύτερον ο τότε 19χρονος βάζει ως όρο (απαράβατο μάλιστα) να φέρει μαζί του και έναν συμπαίκτη του από την Αλ Μοκαουλούν για τον οποίο πιστεύει ότι είναι εξίσου καλός μ' αυτόν.

Το πρώτο πρόβλημα δεν απασχολεί ιδιαίτερα, αλλά το δεύτερο; Ο Σαλάχ είναι αμετάπειστος και στην πρώτη επίσημη κρούση η μεταγραφή χαλάει παρά το γεγονός ότι η ομάδα του είχε εξασφαλίσει ποσοστό μεταπώλησης 50%! Στην επόμενη μεταγραφική περίοδο ο σημερινός αστέρας της Λίβερπουλ πείθεται, με βαριά καρδιά, να ανέβει στη Βασιλεία και να υπογράψει στην ελβετική ομάδα.

Εξίσου απρόθυμα αρχίζει και μαθήματα αγγλικών (εντατικά μάλιστα, υπήρχε σχετικός όρος στο συμβόλαιο) αλλά δεν ξεχνά το αίτημά του να γίνει η μεταγραφή του φίλου του. Το διοικητικό συμβούλιο της Βασιλείας βρίσκεται στα όριά του με τον Αιγύπτιο ο οποίος έχει ξεκινήσει μάλλον μουδιασμένα, για τα δικά του στάνταρ, τη σεζόν. Επειδή όμως άλλη λύση δεν υπάρχει "σπρώχνουν" το σκάουτ πίσω στο Κάιρο να παρακολουθήσει αγωνιζόμενο και το φίλο του Σαλάχ.

Ο εν λόγω κάνει ξανά το ταξίδι στην Αίγυπτο και διαπιστώνει ότι ο δύστροπος Σαλάχ έχει απόλυτο δίκιο. Το φιλαράκι του , που ακούει στο όνομα Μοχάμεντ Ελενι (παίζει στην Αρσεναλ σήμερα), είναι λαβράκι, στην ίδια ηλικία και με εξίσου πολύ καλές προοπτικές. Ο σκάουτ επιστρέφει στην Ελβετία, ενημερώνει γεμάτος χαρά τους ανθρώπους της Βασιλείας και ο Ελενι ανεβαίνει με τη σειρά του στο αεροπλάνο για να γίνει παίκτης της ελβετικής ομάδας, αρχικά με τη μορφή δανεισμού.

Αυτό ήταν! Ο Σαλάχ "ξεκλειδώνει", ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του και το καλοκαίρι του 2014 κάνει τη μεταγραφή στην Τσέλσι αφού έχει συστηθεί στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κοινό ως μεγάλο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρότζεκτ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Τσέλσι αισθάνεται την ανάγκη να αλλάξει εκπρόσωπο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνά το μάνατζερ, αδελφικό του φίλο, που τον είχε πάει στη Βασιλεία.

Και τι κάνει ο άνθρωπος; Τόσο στη μεταγραφή του από την Τσέλσι στη Ρόμα, όσο και στην περσινή από τη Ρόμα στη Λίβερπουλ, ο Σαλάχ δίνει προμήθεια και στον παλιό του μάνατζερ από την τσέπη του και χωρίς να έχει καμία σχετική υποχρέωση. Το κάνει μόνο από ευγνωμοσύνη αφήνοντας τους γνωρίζοντες τη λεπτομέρεια αυτή άφωνους.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό για την ποιότητα του χαρακτήρα του ότι ακόμα και με το πρώτο του συμβόλαιο στη Βασιλεία (80.000 ευρώ το χρόνο καθαρά) εξοικονομούσε χρήματα για αγαθοεργίες στον τόπο του. Εννοείται ότι αυτό δεν σταμάτησε όταν οι οικονομικές του απολαβές βελτιώθηκαν κατά πολύ τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, όταν βρίσκεται στην πατρίδα του, αναζητά ο ίδιος μανιωδώς νέους, καλούς ποδοσφαιριστές και τους παίρνει υπό την προστασία του. Η πρώτη συμβουλή που τους δίνει; Να μάθουν γρήγορα και άπταιστα τα Αγγλικά έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που είχε αυτός στον πρώτο χρόνο στην Ελβετία. Από άλλο ανέκδοτο το παλικάρι!

News 24/7

24MEDIA NETWORK