Το διαστημικό ρεκόρ σκοραρίσματος της Μάντσεστερ Σίτι έγινε στη... Β' Εθνική

Το μοναδικό ρεκόρ της Μάντσεστερ Σίτι που δεν έχει καταφέρει ακόμα να πλησιάσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα και η ομάδα του το κρατάει η αρμάδα του Τόνι Άντκοκ από το 1988.

Το διαστημικό ρεκόρ σκοραρίσματος της Μάντσεστερ Σίτι έγινε στη... Β' Εθνική

Στη σύγχρονη ιστορία της, η Μάντσεστερ Σίτι είναι μια ομάδα - μεγαθήριο. Τα τελευταία 10 χρόνια, η πόλη της βορειοδυτικής Αγγλίας με την πλούσια βιομηχανική ιστορία δεν είναι πια κόκκινη, αλλά μάλλον το χρώμα της πάει προς το γαλάζιο του ουρανού και το λευκό.

Ο πρόεδρος Χαλντούν ελ Μουμπάρακ και προπονητές όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που μοιράζει αφειδώς γκολ στην Premier League, έχοντας σκορπίσει τη Νόριτς με 7-0 (Νοέμβριος 2013), τη Γουότφορντ με 6-0 (Σεπτέμβριος 2017), τη Στόουκ με 7-2 (Οκτώβριος 2017) και πολλές ομάδες ακόμα με μαγικές πεντάρες - εξάρες - επτάρες.

Κανείς μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει αγγίξει το 10-1 που πέτυχε η ομάδα του Μελ Μάτσιν το 1988, στο πρωτάθλημα της Second Division -που έπειτα μετατράπηκε σε League One- ενάντια στη Χάντερσφιλντ.

Το 'ναυάγιο' της Χάντερσφιλντ

Η Χάντερσφιλντ εκείνης της χρονιάς θύμιζε τις ελληνικές ομάδες που ανεβαίνουν ραγδαία, πλησιάζουν την κορυφή του εκάστοτε πρωταθλήματος στο οποίο λαμβάνουν μέρος και ξαφνικά, μια ωραία πρωία, διαλύονται σαν χάρτινος πύργος. Ο πρώην παίκτης της ομάδας Στιβ Σμιθ είχε εγκαταλείψει τη θέση του προπονητή τον Οκτώβριο του 1987, ύστερα από ένα επικό σερί 11 ηττών.

Στη συνέχεια, ύστερα από 30 επαφές με επίδοξους προπονητές, η ομάδα βρήκε τον επόμενο κόουτς στο πρόσωπο του επίσης πρώην ποδοσφαιριστή Μάλκομ Μακντόναλντ, που εκείνη την εποχή είχε ανοίξει παμπ στο Λονδίνο.

Εκείνη τη χρονιά, η Χάντερσφιλντ βυθίστηκε ακόμα πιο χαμηλά, επιτυγχάνοντας μια συγκομιδή 28 ηττών σε 44 αγώνες και μόλις 6 νίκες, τερματίζοντας στον πάτο της βαθμολογίας, σε απόσταση 19 πόντων από τη Γουέστ Μπρομ, την τελευταία ομάδα που σώθηκε.

"Έδωσα στους παίκτες μου 24 ώρες για να αποφασίσουν αν ονειρεύονται να βρεθούν στην επόμενη κατηγορία. Υπάρχει τεράστια δυναμική σε αυτόν τον σύλλογο. Το όνειρό μου είναι να χτίσω μια σπουδαία ομάδα", ήταν τα πρώτα λόγια του Μακντόναλντ, πρώην ιδιοκτήτη παμπ και κόουτς της Χάντερσφιλντ.

Η ομάδα κατάφερε να κάνει την πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα στα τέλη Οκτωβρίου, ένας μίνι θρίαμβος ενάντια στη Μίλγουολ, που στέφθηκε πρωταθλήτρια εκείνης της χρονιάς. Τον Νοέμβριο, θα έκανε την πρώτη επίσκεψή της στο Μάντσεστερ.

Η επική εμφάνιση της Σίτι

Από την πλευρά της, η Σίτι βρισκόταν στη 10η θέση, ήταν μια ομάδα σε ελεγχόμενη πτώση, με ομιχλώδες μέλλον, μέσα σε έναν όμιλο ομάδων - 'ξυλοκόπων' του ποδοσφαίρου. Η Σίτι κατάφερε να τερματίσει μόλις μια θέση πιο ψηλά εκείνη τη χρονιά, στο νο9, αν και η επόμενη σεζόν ήταν σαφώς ανώτερη και περιείχε και προβιβασμό στα 'μεγάλα σαλόνια' του βρετανικού ποδοσφαίρου.

Όμως, η συνάντηση της με τη Χάντερσφιλντ ήταν μια στιγμή μεγαλείου, μια στιγμή που αξίζει να κάνουμε μια σύντομη παύση στην ποδοσφαιρική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου για να την παρακολουθήσουμε ξανά.

Με τον κορυφαίο σκόρερ εκείνης της ομάδας, τον Ίμρε Βάραντι, να είναι εκτός με τραυματισμό, η Σίτι παρατάχθηκε με τον Άντκοκ στην επίθεση, έναν παροπλισμένο φορ που έψαχνε μια ευκαιρία για ολική επαναφορά. Ο Πολ Σίμσον θα είχε το ρόλο του 'δεκαριού' και ο Ντέιβιντ Ουάιτ ήταν ο δεύτερος επιθετικός.

Το παιχνίδι άρχισε σαν ένα τρελό ρολερκόστερ, με τη Σίτι να κάνει πάρτι στο γήπεδο και το σκορ να φτάνει το 4-0 μόλις στο 28'.

Η ομάδα έμοιαζε να έχει κατεβάσει ταχύτητες, αλλά από το 2ο ημίχρονο θα άρχιζαν και πάλι οι 'κανονιοβολισμοί'.

Τα τελευταία 15 λεπτά θύμιζαν κωμωδία και τραγωδία ταυτόχρονα: Με 3 γκολ σε ένα δεκάλεπτο από τη Σίτι και τη μείωση του σκορ από τη Χάντερσφιλντ, το 10-1 δεν ήταν μαγική εικόνα. Ήταν η πραγματικότητα.

Ο Μακντόναλντ θα παραμείνει στη θέση του ως προπονητής της ομάδας του δυτικού Γιόρκσαιρ. Οι φανέλες με τα κίτρινα και τα μαύρα θα καταφέρουν να πάρουν μια κάποια μορφή εκδίκησης, νικώντας με 1-0 τη Σίτι στη ρεβάνς. Η Χάντερσφιλντ θα διαλυθεί στο τέλος της σεζόν.

Σήμερα και οι δυο ομάδες απολαμβάνουν την αίγλη της Premier League. Το μεταξύ τους 10-1 θα παραμένει για πάντα καρφωμένο στην σελίδα του ημερολογίου που γράφει 7 Νοεμβρίου. Σαν μια σκιά.

Ακούστε το Pod-οσφαιρο #16 αν η Μάντσεστερ Σίτι αξίζει το φετινό πρωτάθλημα περισσότερο από τη Λίβερπουλ και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγε από τον ΠΑΟΚ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK