Έχει δίκιο ο Γκουαρδιόλα που διώχνει τον Χαρτ;

Ο Τζο Χαρτ βρίσκεται πολύ κοντά στην αποχώρηση απ' την Μάντσεστερ Σίτι, αφού δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα για θέση του βασικού τερματοφύλακα και το Contra.gr αναλύει μέσω στατιστικών στοιχείων αν ο Καταλανός έχει δίκιο.

Έχει δίκιο ο Γκουαρδιόλα που διώχνει τον Χαρτ;

Η -επίσημη- πρεμιέρα του Πεπ Γκουαρδιόλα στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Σίτι ήταν ιδιαίτερα αγχωτική, αφού οι πολίτες τα... χρειάστηκαν κόντρα στη Σάντερλαντ, αλλά τελικά πήραν τη νίκη με 2-1. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς η συζήτηση στο Νησί επικεντρώθηκε στην απόφαση του Καταλανού τεχνικού να αφήσει στον πάγκο τον Τζο Χαρτ, επιλέγοντας τον Βίλι Καμπαγέρο κάτω απ' τα γκολπόστ.

Ο ΧΑΡΤ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Γενικότερα, ο 45χρονος τεχνικός άφησε το στίγμα του απ' την 1η αγωνιστή της Premier League, μετακινώντας τον Αλεξάνταρ Κολάροφ στο κέντρο της άμυνας και μετατρέποντας τους Μπακαρί Σανιά και Γκαέλ Κλισί σε φουλ μπακ που συγκλίνουν προς το κέντρο. Μάλιστα, οι δύο έμπειροι αμυντικοί, όπως κι Φερναντίνιο σε ρόλο "6αριού" αντεπεξήλθαν εξαιρετικά σε όλα όσα τους ζήτησε ο Καταλανός.

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, ο Γκουαρδιόλα ρωτήθηκε επίμονα απ' τους Άγγλους δημοσιογράφος για τη μη χρησιμοποίηση του Χαρτ, αλλά ήταν... λάβρος στις απαντήσεις του, τονίζοντας πως εμπιστεύεται απόλυτα τον Άγγλο άσο, αλλά θεωρεί πως τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Καμπαγέρο είναι σε καλύτερη κατάσταση. Όμως, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική...

Ήδη, τα βρετανικά ΜΜΕ φέρνουν τον 27χρονο γκολκίπερ με το 1,5 πόδι εκτός "Έτιχαντ", αφού δεν φαίνεται να ταιριάζει στην αγωνιστική φιλοσοφία του Γκουαρδιόλα. Ο Χαρτ πραγματοποίησε ένα πολύ μέτριο Euro με την εθνική Αγγλίας, ενώ και στα φιλικά προετοιμασίας δεν παρουσίασε καλή εικόνα. Όμως, τίποτα απ' τα παραπάνω δεν είναι ο βασικός λόγος που ο Γκουαρδιόλα τον έχει θέσει ουσιαστικά στο περιθώριο. Αυτό που προβληματίζει τον Καταλανό και χαλάει τα σχέδιά του είναι πως ο Χαρτ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την μπάλα στα πόδια, με αποτέλεσμα να μην βοηθάει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από πίσω.

Έχει δίκιο ο Γκουαρδιόλα που διώχνει τον Χαρτ;

(Λιγότερες πάσες ακριβείας ανά ματς)

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν ο Χαρτ είχε 52.6% ευστοχία στις πάσες. Ένα ποσοστό που ακούγεται ιδιαίτερα χαμηλό. Όμως, για τα δεδομένα της Premier League δεν είναι τόσο... τραγικό. Μόλις έξι γκολκίπερ είχαν καλύτερο ποσοστό, με τον Σιμόν Μινιολέ να βρίσκεται στην κορυφή (60.1%) και να ακολουθούν οι Πετρ Τσεχ, Τιμ Χάουαρντ, Λούκας Φαμπιάνσκι, Νταβίντ ντε Χέα και Άρτουρ Μπόρουτς. Όμως, για τις απαιτήσεις του Γκουαρδιόλα το παραπάνω ποσοστό είναι πολύ κάτω απ' τη βάση.

ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ... ΑΓΓΛΙΑ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μάνουελ Νόιερ. Ο Γερμανός γκολκίπερ, με τον οποίο ο Γκουαρδιόλα συνυπήρξε για μία τριετία στην Μπάγερν Μονάχου, είχε κατά μέσο όρο 80.8% ευστοχία στις πάσες. Η συγκεκριμένη επίδοση τον κατέταξε στην κορυφή της Bundesliga, με τον Ντιέγκο Μπενάλιο της Βόλφσμπουργκ να έρχεται δεύτερος με 77.2%.

Επίσης, ακόμη οχτώ τερματοφύλακες στο γερμανικό πρωτάθλημα είχαν καλύτερό ποσοστό ευστοχίας απ' τον Μινιολέ, ο οποίος, όπως προείπαμε, ήταν ο καλύτερος στην Αγγλία. Γενικότερα, στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα, Κλαούντιο Μπράβο είχε το καλύτερο ποσοστό με 84.2%, με τους Χουαν Κάρλος της Ράγιο Βαγεκάνο (64.6%) και Κέιλορ Νάβας της Ρεάλ Μαδρίτης να ακολουθούν στη La Liga.

Έχει δίκιο ο Γκουαρδιόλα που διώχνει τον Χαρτ;

(Σύγκριση: Χαρτ vs Καμπαγέρο vs Μπράβο)

Επομένως, το σημαντικότερο ερώτημα είναι ένα. Γιατί στην Premier League οι τερματοφύλακες έχουν τόσο χαμηλά ποσοστά; Πιθανότατα, η πίεση που ασκείται απ' τους αντίπαλους επιθετικούς είναι μεγαλύτερη και... ταχύτερη, με συνέπεια οι γκολκίπερ να μην έχουν την ευχέρεια να δίνουν κοντινές πάσες, επιλέγοντας έτσι τις μακρινές μπαλιές, που όπως είναι λογικό, είναι πιο ριψοκίνδυνες.

Η παραπάνω εξήγηση φαντάζει κι η πιο λογική βάσει στατιστικών. Συγκεκριμένα, την περσινή σεζόν μόλις το 31.7% απ' τις πάσες του Μπράβο ήταν μακρινές, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό του Νόιερ (34%). Αντίθετα, οι πάσες που έδωσε ο Χαρτ ήταν κατά 72.1% μακρινές!

Ο ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ ΘΕΛΕΙ 80+% ΕΥΣΤΟΧΙΑ

Ένα απίστευτο ποσοστό που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τη διαφορετική τακτική προσέγγιση του αγγλικού ποδοσφαίρου. Βέβαια, ακόμη κι έτσι ο Μπράβο υπερτερεί του Χαρτ, αφού η ευστοχία του Άγγλου στις μακρινές πάσες κυμαίνεται μόλις στο 35%, με τον Χιλιανό να έχει 52% ποσοστό ευστοχίας και τον Νόιερ 47%. Όπως και να έχει το σενάριο της μικρότερης πίεσης στην Bundesliga και τη La Liga είναι υπαρκτό και οφείλουμε να το επισημάνουμε, χωρίς να αποτελεί δικαιολογία.

Βάσει όλων όσων προαναφέραμε, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ο Γκουαρδιόλα θέλει έναν τερματοφύλακα που να έχει περίπου 80% ευστοχία στις πάσες. Όσον αφορά στην επιλογή Καμπαγέρο, θα λέγαμε πως τον δικαίωσε απόλυτα, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με τη Σάντερλαντ με 80% ευστοχία. Βέβαια, το δείγμα είναι πολύ μικρό, αφού οι "πολίτες" είχαν μεγάλο ποσοστό κατοχής κόντρα στις "μαυρόγατες" (62.1%), το οποίο ουσιαστικά βοήθησε τον Αργεντινό να διατηρηθεί σ' αυτά τα υψηλά επίπεδα.

Όπως και να έχει, η Σίτι βρίσκεται ήδη στην αγορά, αναζητώντας τον "εκλεκτό" για τη θέση του βασικού τερματοφύλακα της νέας σεζόν, με τους Μπράβο και Ρούι Πατρίσιο να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων. Κι όχι άδικα...

Infographics: Whoscored.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Τελειώνει" τον Χαρτ ο Γκουαρδιόλα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK