Ο 'κρυπτονίτης' του Γκουαρδιόλα δεν είναι ο Κλοπ αλλά ο Πεπ

Ο Γίργκεν Κλοπ είναι ο μοναδικός προπονητής με τόσες νίκες επί του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός είχε την ευκαιρία να αντιστρέψει το κλίμα, αλλά πήρε μία αυτοκαταστροφική απόφαση και άλλαξε εκτελεστή πέναλτι στο 85'.

Manchester City manager Josep Guardiola, right, and Liverpool manager Juergen Klopp talk during the English Premier League soccer match between Liverpool and Manchester City at Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, Oct. 7, 2018. (AP Photo/Rui Vieira)
Manchester City manager Josep Guardiola, right, and Liverpool manager Juergen Klopp talk during the English Premier League soccer match between Liverpool and Manchester City at Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, Oct. 7, 2018. (AP Photo/Rui Vieira) AP PHOTO/RUI VIEIRA

To ΒΒC ρωτούσε πριν από τον αγώνα γιατί ο Γίργκεν Κλοπ είναι ο 'κρυπτονίτης' του Πεπ Γκουαρδιόλα. Είχε στοιχεία για να το υποστηρίξει. Απέναντι σε προπονητές που έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον 10 φορές στην καριέρα του, ο Καταλανός μειονεκτεί μόνο έναντι του τεχνικού της Λίβερπουλ.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει κερδίσει μόλις το 24% των αγώνων (5 στους 21), ο Αρσέν Βενγκέρ το 21% (3 στους 14), ο Μανουέλ Πελεγκρίνι το 18% (2 στους 11) και ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο το 15% (2 στους 13). Ο Κλοπ έχει κερδίσει το 57% των αναμετρήσεων απέναντι στον Γκουαρδιόλα. Πριν από το παιχνίδι του 'Άνφιλντ', είχε 8 νίκες, 5 ήττες και ένα παιχνίδι έληξε ισόπαλο.

Τα στατιστικά δεν αφορούσαν μόνο την Αγγλία, αφού οι δύο σπουδαίοι τεχνικοί είχαν συναντηθεί και στη Γερμανία, όταν ο ένας ήταν στην Μπάγερν και ο άλλος στην Ντόρτμουντ. Ο Γκουαρδιόλα είχε κι εκεί το πλεονέκτημα, τουλάχιστον φαινομενικά, αλλά ο Κλοπ και ο ενθουσιασμός της Μπορούσια πολλές φορές έβαλαν στη θέση του τον Καταλανό.

Όταν έφυγαν από την ηπειρωτική Ευρώπη και πήγαν στο Νησί, το ρεκόρ τους ήταν 4-4. Η Σίτι διέλυσε τους 'κόκκινους' με 5-0 τον Σεπτέμβριο του 2017, στην περσινή εκπληκτική χρονιά της, ωστόσο η Λίβερπουλ πήρε τους επόμενους τρεις γύρους. Στη ρεβάνς του Ιανουαρίου προηγήθηκε με 4-1 κι εν τέλει νίκησε με 4-3, ενώ στο Champions League νίκησε δύο φορές και έκοψε ξανά τη φόρα της Σίτι στη διοργάνωση που ορέγεται περισσότερο από κάθε άλλη πια.

Φέτος, οι 'πολίτες' ήταν ακόμα μεγαλύτερο φαβορί σε σχέση με πέρυσι. Δεν ήταν μόνο ότι η ομάδα έγινε πιο... Γκουαρδιόλα, αφού από 71,94% κατοχή και 17 σουτ ανά αγώνα της Premier League πέρυσι, έφτασε σε 72,51% κατοχή και 24 σουτ ανά αγώνα φέτος. Ήταν ότι δεν υπήρχε πλέον ο παράγοντας έκπληξη. Ο τεχνικός της Σίτι είχε τους τρεις περσινούς αγώνες να αναλύσει και να βρει τι έφταιξε στις αποτυχίες απέναντι σε μία Λίβερπουλ που ουσιαστικά παρέμεινε ίδια. Ή και χειρότερη, αν αφαιρέσουμε από την εξίσωση τα γκολ του Σαλάχ. Το gegenpressing και το άμεσο παιχνίδι του Κλοπ δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει απέναντι στους πρωτοπόρους του πίνακα, έστω και στην ισοβαθμία.

Το παιχνίδι του 'Άνφιλντ' η αλήθεια είναι πως ήταν βαρετό. Ωστόσο μία φάση θα μπορούσε να είναι αρκετή. Και αυτή ήρθε στο 85ο λεπτό. Ο πιο ακριβός αμυντικός της Αγγλίας, ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ των 84.500.000 ευρώ, ανέτρεψε, έστω και οριακά, έναν παίκτη που είχε παραγκωνίσει στην αρχή της σεζόν ο Γκουαρδιόλα και σε αυτό το παιχνίδι τον έβαλε αλλαγή. Ο Λερουά Σανέ μπήκε στο 76', πήρε πέναλτι στο 85' και έδωσε την ευκαιρία σε έναν περσινό παρτενέρ του στην επίθεση, στον Γκαμπριέλ Ζεζούς, να χριστεί 'χρυσός' σκόρερ. Φευ...

Ο Γκουαρδιόλα έκρινε πως ο 21χρονος Βραζιλιάνος δεν έπρεπε να αναλάβει την εκτέλεση, παρότι είχε προτεραιότητα, μετά από την αντικατάσταση του Σέρχιο Αγκουέρο. Έδωσε εντολή στη μοναδική μεταγραφή του καλοκαιριού, τον εκτελεστή των πέναλτι τα τελευταία χρόνια στη Λέστερ, στον Ριγιάντ Μαχρέζ.

Ο Αλγερινός εξτρέμ απέδειξε πως όπως τα εκατομμύρια του Φαν Ντάικ δεν έπαιξαν ρόλο στη φάση, ούτε τα δικά του 67.800.000 ευρώ προοικονομούσαν κάποιο μεγάλο 'διπλό'. Στις τελευταίες έξι εκτελέσεις πέναλτι, είχε σκοράρει τρεις φορές. Η έβδομη ήταν κι αυτή μοιραία. Το αριστερό σουτ του πήγε απελπιστικά ψηλά. Ο ίδιος το κατάλαβε πριν η μπάλα περάσει το ύψος του οριζοντίου δοκαριού, πιάνοντας το πρόσωπό του.

Στην τελευταία νίκη της Μάντσεστερ Σίτι στο 'Άνφιλντ', το ημερολόγιο έδειχνε 2003 κι ο Νικολά Ανελκά είχε σημειώσει τα δύο τέρματα της ανατροπής στο γκολ του Μίλαν Μπάρος. Η Λίβερπουλ είχε ακόμα τον Ζεράρ Ουγέ στον πάγκο και η Σίτι έπαιζε με παίκτες όπως ο Αλί Μπεναρμπιά και Σιλβέν Ντεστέν. Έκτοτε ακολούθησαν 16 παιχνίδια δίχως επιτυχία των 'πολιτών'. Ο Μαχρέζ μπορούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτό το αρνητικό σερί και συνάμα να βάλει τον Γκουαρδιόλα ξανά στον δρόμο των επιτυχιών κόντρα στον Κλοπ. Δεν τα κατάφερε.

Η εικόνα του τεχνικού της Σίτι μετά από το τελευταίο σφύριγμα ήταν ενδεικτική των ευθυνών του. Έτρεχε και παρηγορούσε έναν έναν τους παίκτες του, σε άλλες περιπτώσεις έδινε συγχαρητήρια. Όταν ήρθε η σειρά του Ζεζούς, έβαλε τα χέρια του στους ώμους του Βραζιλιάνου και τον ταρακουνούσε, μιλώντας του με εμψυχωτικά λόγια. Ο νεαρός διεθνής επιθετικός ήταν ακλόνητος, έμοιαζε να μην αντιλαμβάνεται τι του έλεγε ο προπονητής του, να μην καταλαβαίνει πώς έχασε την ευκαιρία να γίνει ο ήρωας της ημέρας.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γκουαρδιόλα επιβεβαίωσε ότι η αλλαγή εκτελεστή ήταν δική του απόφαση. 'Κατά τη διάρκεια των καθημερινών προπονήσεων, βλέπω τον Μαχρέζ να παίρνει τα πέναλτι και μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Θα ήταν μία καλή εμπειρία γι' αυτόν, την επόμενη φορά θα μπει. Ο Ζεζούς το ήθελε. Απολογούμαι. Ήταν απόφασή μου', δήλωσε.

Ο Κλοπ απέσπασε δεύτερη ισοπαλία επί αγγλικού εδάφους απέναντι στον Γκουαρδιόλα. Το μεταξύ τους σκορ είναι πλέον... 9-6, αν οι ισοπαλίες πιάνουν για μισό πόντο. Ο Γερμανός είναι πάντα μπροστά. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν κρατούσε 'κρυπτονίτη'. Τον είχε κρύψει στην άκρη του πάγκου της Σίτι.

Σημειώσεις

> Σίτι και Λίβερπουλ είναι ισόβαθμες, ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχει άλλη μία αήττητη ομάδα, η Τσέλσι. Για να συμβεί αυτό, νίκησε με 3-0 τη Σαουθάμπτον στο 'Σεντ Μέρις', με το τελευταίο γκολ στο 93' να επιτυγχάνεται από τον Άλβαρο Μοράτα μετά από πανέμορφο build-up 31 μεταβιβάσεων (περισσότερες από κάθε άλλο φετινό γκολ στην κατηγορία).

> Ήταν το παιχνίδι που θα σήμανε το τέλος του Ζοζέ Μουρίνιο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αυτό ήταν το αφήγημα πριν από τη σέντρα. Όσο κι αν κυκλοφορούσε ως φήμη, θα έμοιαζε πολύ αδύναμη, αν η Νιούκαστλ δεν έπαιρνε προβάδισμα δύο τερμάτων σε 10 λεπτά που θα το κρατούσε για περίπου μία ώρα. Μόνο που αν υπάρχει μία ομάδα σε χειρότερη κατάσταση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτή είναι οι 'καρακάξες'. Το πιο πρόσφατο... μαύρο πρόβατο του Πορτογάλου τεχνικού, ο Αλέξις Σάντσες, πέρασε αλλαγή και έδωσε τη νίκη με 3-2 στο 90'. Ο Special One αποθεώθηκε. Εξάλλου, ο Γκάρι Νέβιλ είχε δώσει το σύνθημα και όλο το γήπεδο έβριζε τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Εντ Γούντγουορντ, και τη διοίκηση Γκλέιζερ. Υπάρχει ακόμα δρόμος...

> Κακή αγωνιστική για τους Έλληνες. Ο τραυματίας Σωκράτης Παπασταθόπουλος έμεινε στον πάγκο και ο επίσης τραυματίας Ντίνος Μαυροπάνος έμεινε εκτός αποστολής στο 5-1 της Άρσεναλ στην έδρα της Φούλαμ, ενώ ο Χοσέ Χολέμπας ήταν βασικός όταν είδε τον... διπλανό του στην άμυνα της Γουότφορντ, Κριστιάν Καμπαζέλ, να δέχεται δύο κίτρινες κάρτες στα πρώτα 32 λεπτά του αγώνα και το 0-1 να γίνεται 0-4 απέναντι στην Μπόρνμουθ.

> Αυτή η επίθεση. Απλά αυτή η επίθεση...

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK