Οι 10 κορυφαίες ατάκες του Ερίκ Καντονά

Ανήμερα των 50ών γενεθλίων του, το Contra.gr παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες ατάκες του θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά.

Οι 10 κορυφαίες ατάκες του Ερίκ Καντονά
©JONATHAN KEENAN

Όταν το 1992 η Αγγλική Ομοσπονδία παρουσίαζε την νεοσύστατη Premier League, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον την χαρακτήρισε ως μία ανόητη κίνηση που πουλάει στους φιλάθλους μία ουτοπία. 24 χρόνια αργότερα είναι σίγουρο πως ο Σκοτσέζος -πρώην- τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όφειλε να είχε ανασκευάσει τη δήλωσή του, αφού μέσα σ' αυτό το διάστημα οι "Κόκκινοι Διάβολοι" κατέκτησαν 13 πρωταθλήματα, με τελευταίο τη σεζόν 2012-13.

Βέβαια, είναι πιθανό η δυναστεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην είχε δημιουργηθεί καν αν το καλοκαίρι του 1992 ο Σερ Άλεξ δεν είχε τηλεφωνήσει τυχαία στον Ερίκ Καντονά προκειμένου να τον πείσει να αφήσει την πρωταθλήτρια Λιντς για χάρη των "Κόκκινων Διαβόλων". Με τον Γάλλο επιθετικό στο ρόστερ της η Γιουνάιτεντ πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα σε πέντε χρόνια, ούσα η κυρίαρχος του αγγλικού πρωταθλήματος.

Οι 10 κορυφαίες ατάκες του Ερίκ Καντονά

Ο Καντονά μετατράπηκε στον απόλυτο ήρωα του Μάντσεστερ, παραμένοντας μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα αγαπητός. Άλλωστε, το προσωνύμιο "King Eric" δονούσε την ατμόσφαιρα του "Ολντ Τράφορντ" ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Με αφορμή τα 50ά γενέθλιά του (23/05/1966), το Contra.gr παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες ατάκες του Γάλλου παλαίμαχου άσου που παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μπορείς να βρεις εύκολα νέους Μπέκαμ και Ρονάλντο, αλλά δεν πρόκειται να βρεις ποτέ άλλον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Η κοσμοθεωρία του αποτυπώνεται σε μέγιστο βαθμό μέσα από τη χιλιοειπωμένη, αλλά ιδιαίτερη δημοφιλή φράση: "Μπορείς να αλλάξεις γυναίκα, πολιτικές απόψεις, θρησκεία, αλλά ποτέ ομάδα". Μία φράση που ο ίδιος τη χρησιμοποιούσε διαρκώς τόσο κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας του, αλλά κι όταν αποχώρησε από τον ενεργό δράση.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του όταν ρωτήθηκε για το τι σημαίνει για τον ίδιο το ποδόσφαιρο: "Όταν σκέφτομαι το ποδόσφαιρο, σκέφτομαι την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Συνεχίζω να υποστηρίζω τη Γιουνάιτεντ και θα το κάνω για πάντα. Θα πεθάνω μ' αυτή την ομάδα στην καρδιά μου".

Οι 10 κορυφαίες ατάκες του Ερίκ Καντονά

Η ΚΛΩΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΟΠΑΔΟ ΚΑΙ ΟΙ... ΓΛΑΡΟΙ

Ένας σημαντικός λόγος που οι φίλοι της Γιουνάιτεντ λάτρεψαν τον Καντονά ήταν το πάθος και η θέλησή του να κατακτήσει την κορυφή. Δύο συστατικά που έκαναν τον Γάλλο άσο ξεχωριστό και δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη φήμη γύρω από το όνομά του. Βέβαια, πολλές φορές το πάθος, αλλά κι η ένταση της στιγμής τον έβαζαν σε μπελάδες. Όμως, ο ίδιος αποδεχόταν και κατανοούσε πλήρως το συγκεκριμένο στοιχείο του χαρακτήρα, αλλά και της ποδοσφαιρικής περσόνας του.

"Αγωνίζομαι με πάθος και... φωτιά. Όμως, οφείλω να παραδεχθώ πως αυτή η φωτιά πολλές φορές μπορεί να βλάψει", αποκρίθηκε ύστερα από μία αναμέτρηση.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν η περίφημη κλωτσιά που είχε ρίξει στον φίλαθλο της Κρίσταλ Πάλας, Μάθιου Σίμονς στις 25 Ιανουαρίου του 1995, έχοντας προκληθεί με χυδαίες εκφράσεις από τον Άγγλο οπαδό. Παρόλα αυτά, ο Καντονά δεν δείχνει μετανιωμένος για τη συγκεκριμένη κίνηση. Αντίθετα, την θεωρεί ως την καλύτερη στιγμή της καριέρας του.

"Η καλύτερη στιγμή μου; Έχω αρκετές καλές στιγμές, όμως αυτή που προτιμώ είναι όταν έριξα την κλωτσιά στον χούλιγκαν".

Βέβαια, ο Γάλλος πλήρωσε ακριβά την έκρηξή του, αφού η FA τον τιμώρησε με ένα χρόνο αποβολή από το ποδόσφαιρο, δύο εβδομάδες φυλάκιση που μετατράπηκε στη συνέχεια σε κοινωφελή εργασία 120 ωρών, και 20.000 λίρες πρόστιμο. Ο ίδιος πάντως εκμεταλλεύτηκε την αποχή από την αγωνιστική δράση και, όπως αποκάλυψε, ασχολήθηκε με τη μουσική, μαθαίνοντας τρομπέτα!

"Όταν τιμωρήθηκα με αποκλεισμό ενός έτους είχα την ευκαιρία να επικεντρωθώ σε κάτι άλλο και χρειαζόμουν να επικεντρωθώ σε κάτι άλλο. Έτσι κι έγινε. Λατρεύω τους Μάιλς Ντέιβις και Τσετ Μπέικερ (σ.σ. Αμερικανοί μουσικοί της Τζαζ). Επομένως ξεκίνησα μαθήματα τρομπέτας και έκανα πρακτική για δύο μήνες. Όμως μετά σταμάτησα".

Όταν οι γλάροι ακολουθούν τις βάρκες, το κάνουν επειδή θεωρούν πως οι σαρδέλες θα πεταχτούν ξανά στη θάλασσα.

Η σχέση του με τους δημοσιογράφους περνούσε, κατά διαστήματα, σημαντικές φουρτούνες, αφού ο οξύθυμος χαρακτήρας του γινόταν αρκετές φορές αντικείμενο κριτικής από τα βρετανικά ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι ήθελαν να... βγάζουν λαβράκια από τις δηλώσεις του, ενώ αρκετές φορές ο Καντονά τούς παρομοίαζε με γλάρους που αναζητούν το θήραμά τους. Μέσα από τους συγκεκριμένους συμβολισμούς ο "King Eric" χάρισε στους φιλάθλους την πιο διάσημη ατάκα του, λίγες ημέρες μετά την τιμωρία του από την Αγγλική Ομοσπονδία για την "καρατιά".

"Όταν οι γλάροι ακολουθούν τις βάρκες, το κάνουν επειδή θεωρούν πως οι σαρδέλες θα πεταχτούν ξανά στη θάλασσα. Σας ευχαριστώ πολύ", αποκρίθηκε κι αποχώρησε από τη συνέντευξη Τύπου, στέλνοντας μήνυμα προς όλους να πάψουν να ασχολούνται μαζί του, καθώς δεν επρόκειτο να τους προσφέρει καμία είδηση.

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΣΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΡ ΑΛΕΞ

Ως φίλαθλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αδύνατο να μην λατρεύει τον θρύλο της ομάδας, Τζορτζ Μπεστ. Μάλιστα, μετά το θάνατο του, ο Καντονά εκστόμισε μία τρομερή ατάκα, που αποδεικνύει την επιρροή και την επίδραση που είχε ο Μπεστ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αποτελώντας ένα ίνδαλμα για τα νέα παιδιά.

"Μετά την πρώτη προπόνηση στον παράδεισο, ο Τζορτζ Μπεστ, από την αγαπημένη του θέση στα δεξιά, γύρισε το κεφάλι προς το Θεό που κάλυπτε το αριστερό άκρο της άμυνας. Θα ήθελα να κρατήσει μία θέση και για εμένα στην ομάδα του. Όχι ο Θεός, ο Μπεστ".

Πέρα από τον Μπεστ, ο Καντονά είχε μία ιδιαίτερα συμπάθεια και αγάπη για τον Άλεξ Φέργκιουσον, καθώς θεωρεί πως σ' αυτόν οφείλει την ξεχωριστή καριέρα του. Κατά καιρούς, ο Γάλλος έχει ερωτηθεί για τις αποχωρήσεις σπουδαίων παικτών, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως πάντα η συζήτηση κατέληγε στον Σερ Άλεξ.

"Μπορείς να βρεις εύκολα νέους Μπέκαμ και Ρονάλντο, αλλά δεν πρόκειται να βρεις ποτέ άλλον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον".

Supporter d' Eric CANTONA - 05.03.2005 - Crystal Palace / Manchester United - Premier League
Photo: Sbi / Icon Sport
Supporter d' Eric CANTONA - 05.03.2005 - Crystal Palace / Manchester United - Premier League Photo: Sbi / Icon Sport SBI / ICON SPORT

Έπρεπε να είχα γεννηθεί Άγγλος

Η αγάπη του κόσμου τον "μπολιάζει" μέχρι και σήμερα με υπέροχα συναισθήματα. Παρά το γεγονός πως αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στο Μάντσεστερ, η αμφιβολία "πλημμυρίζει" αρκετές φορές το μυαλό του.

"Είμαι υπερήφανος που οι φίλαθλοι μέχρι και σήμερα φωνάζουν το όνομά μου, αλλά φοβάμαι πως αύριο θα σταματήσουν. Φοβάμαι, επειδή το αγαπώ. Κι ότι αγαπάς φοβάσαι πως θα το χάσεις".

Η επταετής παραμονή του στο Νησί τον μετέτρεψε σ' έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του αγγλικού τρόπου ζωής. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια αποκάλυψε πως έπρεπε να είχε γεννηθεί Άγγλος κι όχι Γάλλος!

"Έπρεπε να είχα γεννηθεί Άγγλος. Όταν ακούω το 'God Save The Queen' (σ.σ. αγγλικός ύμνος) , με συγκινεί περισσότερο απ' ότι όταν ακούω τη 'Μασσαλιώτιδα' (σ.σ. γαλλικός ύμνος). Αισθάνομαι κοντά στην επαναστατικότητα και στο σθένος της νεολαίας εδώ στην Αγγλία. Ίσως ο χρόνος να μας χωρίσει, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως εδώ, πίσω από τα παράθυρα του Μάντσεστερ, υπάρχει μία τρελή αγάπη για το ποδόσφαιρο".

Δείτε ένα VIDEO με τις πιο "τρελές" στιγμές του:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τζορτζ Μπεστ: Η τραγική ιστορία του 5ου "Beatle"

News 24/7

24MEDIA NETWORK