Όταν ο Φέργκιουσον "έδιωξε" τον Πογκμπά

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε μια... μαγική ικανότητα να βρίσκει και να αναδεικνύει ποδοσφαιριστές, οι οποίοι στη συνέχεια χάριζαν τίτλους και εκατομμύρια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με την περίπτωση του Πολ Πογκμπά όμως, όλα πήγαν λάθος. Διαβάστε το γιατί.

Όταν ο Φέργκιουσον "έδιωξε" τον Πογκμπά

Ένα πρωινό στις αρχές του 2012 ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κάθισε στο γραφείο του μαζί με το τεχνικό του τιμ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προκειμένου να αποφασίσουν σε ποιους νεαρούς ποδοσφαιριστές θα προσφέρουν νέο συμβόλαιο και ποιους θα αφήσουν ελεύθερους. Για κάποιους τα νέα θα ήταν ευχάριστα, για άλλους δυσάρεστα.

Ο 18χρονος τότε Πολ Πογκμπά βρισκόταν στην πλευρά των χαρούμενων. Όλο το τεχνικό τιμ, μαζί και ο Φέργκιουσον, συμφώνησαν ότι ο ταλαντούχος Γάλλος έπρεπε να μείνει και να αποτελέσει το μέλλον του συλλόγου.

"Όλοι συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να τον εντάξουμε στην πρώτη ομάδα την επόμενη χρονιά", είχε δηλώσει σχετικά ο πρώην τεχνικός της Γιουνάιτεντ, Ρενέ Μιούλεστιν. "Είχε φτάσει ο καιρός να κάνει το άλμα. Το γνωρίζαμε και εγώ και ο Μικ Φέλαν και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον όταν το συζητήσαμε. Ήταν δεδομένο πως θα βρισκόταν στην βασική ενδεκάδα την επόμενη χρονιά".

Εκείνη την περίοδο ο Πογκμπά είχε μόλις κάνει το ντεμπούτο του στη βασική ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ σε αγώνα για το Λιγκ Καπ κόντρα στη Λιντς, ενώ... ερχόταν κι αυτό στην Premier League. Έξι μήνες όμως μετά από αυτές τις συζητήσεις ο Γάλλος μέσος αποτελούσε παρελθόν από τον σύλλογο. Δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του και η Μάντσεστερ τον έχασε μέσα από τα χέρια της. Τι μεσολάβησε όμως;

Το χρονικό της ρήξης

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Μάντσεστερ σε ηλικία 16 ετών, ο Πογκμπά ονειρευόταν το ντεμπούτο του με την κόκκινη φανέλα. Χάρη στο απίστευτο ταλέντο του ξεχώρισε από μικρός και έκανε τον σκάουτ της Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Φρίο, να πει το 2009 πως είναι ο καλύτερος στον κόσμο για την ηλικία του. Οι "κόκκινοι διάβολοι" τον απέκτησαν από τη Χάβρη έναντι περίπου 100.000 ευρώ συν ένα σπίτι το οποίο αγόρασαν στους γονείς του.

FILE PHOTO: Manchester United have made contact over a deal for Paul Pogba but the Juventus midfielder is waiting to see if Real Madrid make a move, according to reports Paul Pogba, Manchester United ... Soccer - Barclays Premier League - Wolverhampton Wanderers v Manchester United - Molineux Stadium ... 18-03-2012 ... Wolverhampton ... United Kingdom ... Photo credit should read: Joe Giddens/EMPICS Sport. Unique Reference No. 13125939 ...
FILE PHOTO: Manchester United have made contact over a deal for Paul Pogba but the Juventus midfielder is waiting to see if Real Madrid make a move, according to reports Paul Pogba, Manchester United ... Soccer - Barclays Premier League - Wolverhampton Wanderers v Manchester United - Molineux Stadium ... 18-03-2012 ... Wolverhampton ... United Kingdom ... Photo credit should read: Joe Giddens/EMPICS Sport. Unique Reference No. 13125939 ... EMPICS SPORT

Ο νεαρός Γάλλος έδινε τα πάντα σε κάθε προπόνηση, ενώ εύκολα κανείς μπορούσε να τον ξεχωρίσει ανάμεσα στους συνομήλικους του. Σύμφωνα με τους προπονητές του, οι αθλητικές του ικανότητες ήταν εξωπραγματικές, όπως και η τεχνική του με τη μπάλα στα πόδια. Η εξέλιξη του ήταν ταχύτατα και δεν άργησε η στιγμή που ξεκίνησε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα υπό την επίβλεψη του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ο εγωισμός και η αυτοπεποίθηση του Πογκμπά δεν θύμιζαν σε τίποτα το νεαρό της ηλικίας του. Ήθελε να παίξει, ήθελε να είναι βασικός σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου. Όμως σύμφωνα με τον θρυλικό τεχνικό της Γιουνάτειντ, μάλλον βιαζόταν...

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

Η στιγμή που το γυαλί ράγισε ήρθε την τελευταία μέρα του 2011. Ήταν 31η Δεκεμβρίου και η Μάντσεστερ έδινε αγώνα πρωταθλήματος με την Μπλάκμπερν που βρισκόταν στην τελευταία θέση του πίνακα της βαθμολογίας. Μια ημέρα ξεχωριστή και για τον Φέργκιουσον καθώς έκλεινε τα 70 χρόνια ζωής. Με τον Σκόουλς να έχει αποσυρθεί και τον Φλέστερ να είναι τραυματίας, ο Πογκμπά έβλεπε το ματς σαν μια "χρυσή" ευκαιρία για το ντεμπούτο του στην Premier League.

Football - Manchester United v Crawley Town - FA Cup Fifth Round - Old Trafford - 10/11 - 19/2/11 (L-R) - Joshua King, Wayne Rooney, Paul Pogba and Darren Fletcher - Manchester United substitutes Mandatory Credit: Action Images / Jason Cairnduff
Football - Manchester United v Crawley Town - FA Cup Fifth Round - Old Trafford - 10/11 - 19/2/11 (L-R) - Joshua King, Wayne Rooney, Paul Pogba and Darren Fletcher - Manchester United substitutes Mandatory Credit: Action Images / Jason Cairnduff ACTION IMAGES

Ο ίδιος ο Γάλλος έχει μιλήσει γι'αυτό το ματς στο Canal+: "Ήταν πολύ πολύ δύσκολη στιγμή για εμένα γιατί αγαπούσα τη Γιουνάιτεντ. Ήταν ο αγώνας με την Μπλάκμπερν. Ο Πολ Σκόουλς είχε αποσυρθεί, ο Ντάρεν Φλέτσερ ήταν τραυματίας. Δεν υπήρχε κανείς άλλος στο κέντρο. Ανέβασα ρυθμούς στην προπόνησή μου, γινόμουν όλο και καλύτερος και ο κόουτς δεν σταματούσε να μου λέει 'απέχεις τόσο'!

"Και δεν κατάλαβα, απέχω τόσο από τι; Από το να παίξω; Από το να μπω στο γήπεδο; Από τι; Και μετά είδα τον Ράφαελ να ξεκινάει βασικός και ένιωσα αηδιασμένος! Ήμουν αηδιασμένος και δεν μπήκα καν ως αλλαγή" .

"Έχασα αυτό το κάτι, τη σχέση που είχα με τον κόουτς. Ήμουν πραγματικά πολύ απογοητευμένος.

ΜΕ ΤΡΙΑΔΑ ΜΕΣΩΝ ΡΑΦΑΕΛ, ΠΑΡΚ ΚΑΙ ΝΑΝΙ!

Η Γιουνάιτεντ έχασε 2-3 εκείνο τον αγώνα με την Μπλάκμπερν. Ο Φέργκιουσον έπαιξε με 4-3-3 με τριάδα μέσων τους Ράφαελ, Παρκ και Νάνι, ενώ στην επίθεση έπαιξαν ξεκίνησαν μαζί Γουέλμπεκ, Ερνάντες και Μπερμπάτοφ! Όταν μάλιστα η Γιουνάιτεντ έχανε 0-1 στο ημίχρονο, ο Φέργκιουσον προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα βάζοντας τον Άντερσον στη θέση του Ερνάντες.

Τελικά το ντεμπούτο του Πογκμπά στην Premier ήρθε μερικές ημέρες αργότερα στις 31 Ιανουαρίου κόντρα στην Στόουκ όταν πέρασε στο 72' ως αλλαγή αντικαθιστώντας τον Ερνάντες.

Τίποτα όμως δεν ήταν πια ίδιο και τα συναισθήματά του δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Έπαιξε σε ένα ακόμη ματς ως αλλαγή στο πρωτάθλημα στις 11 Μαρτίου, ενώ πήρε χρόνο συμμετοχής και σε ένα ματς για το Europa League κόντρα στη Μπιλμπάο τέσσερις ημέρες αργότερα. Το τέλος ήταν κοντά...

"ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ"

Το καλοκαίρι του 2012 ο Πογκμπά έφυγε για τη Γιουβέντους η οποία έδωσε ως αποζημίωση περίπου 1.000.00 ευρώ στη Γιουνάιτεντ και συμφώνησε να δώσει στον Γάλλο τα 1.2 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσε ως ετήσια αμοιβή. Ο Φέργκιουσον δηλώνει σχετικά: "Νομίζω ότι δεν μας έδειξε καθόλου σεβασμό. Ήταν απογοητευτικό. Για να είμαι ειλικρινής είμαι αρκετά χαρούμενος που έφυγε".

Τον Οκτώβριο του 2013 ο Φέργκιουσον κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία του. Στις 350 σελίδες του βιβλίου δεν αναφέρεται καν το όνομα του Πογκμπά, πόσω μάλλον κάποιο σχόλιο γι'αυτόν. Ο προπονητής της Γιουνάιτεντ δεν έχει κάτι να πει για τον Γάλλο ή για τον τρόπο που έφυγε απ'το Ολντ Τράφορντ.

"ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΡΑΪΟΛΑ"

Δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Φέργκιουσον κυκλοφορεί νέο βιβλίο. Ο Πογκμπά έχει ήδη κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα με την Γιουβέντους, έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα του Μουντιάλ U-20 και έχει φτάσει στον τελικό του Champions League με την ομάδα του Αλέγκρι. Ο Φέργκιουσον πλέον βρίσκει λόγο να τον αναφέρει στο βιβλίο του και τα ρίχνει όλα στον μάνατζερ του παίκτη, Μίνο Ραϊολα.

Όταν ο Φέργκιουσον "έδιωξε" τον Πογκμπά

"Υπάρχουν κάποιοι μάνατζερ που δεν συμπαθώ καθόλου και ο Μίνο Ραϊόλα, ο μάνατζερ του Πογκμπά είναι ένας από αυτούς. Ήμουν δύσπιστος μαζί του από την πρώτη στιγμή που τον είδα. Είχαμε με τον Πολ τριετές συμβόλαιο, με οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο και θέλαμε πολύ να υπογράψει. Ο Ραϊόλα ξαφνικά εμφανίστηκε και η πρώτη μας σύσκεψη ήταν ένα φιάσκο. Ήμασταν πολύ αντίθετο. Από τότε η σχέση μας άλλαξε γιατί ο Ραϊόλα τον έπεισε ότι το μέλλον του ήταν στη Γιουβέντους και όχι στο Μάντσεστερ".

Ανέκαθεν η σχέση του Φέργκιουσον με τους μάνατζερ ήταν άσπρο-μαύρο. Ή θα συμπαθούσε κάποιον ή απλά δεν θα ήθελε καμία συζήτηση μαζί του. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον Ραϊόλα συνέβη το δεύτερο. Τα χρήματα που ζήτησε για τον παίκτη του, έναν 18χρονο χωρίς εμπειρία από πρώτη ομάδα, ήταν τόσα πολλά που ο Σκωτσέζος τα θεώρησε εξωπραγματικά. Τελικά το ποσό των περίπου 1.200.000 ευρώ που είχαν ζητήσει από τη Γιουνάιτεντ, το βρήκαν στη Γιουβέντους.

Ο γιος μου είχε κλάψει στο γραφείο του

Τον Φέργκιουσον όμως δεν εξόργισε τόσο το ποσό, αλλά η στάση του παίκτη και του μάνατζερ. Η μητέρα του Πογκμπά σε συνέντευξή της δήλωσει πως: "Ο Φέργκιουσον τον τιμώρησε. Δεν τον έβαζε να παίζει. Έκανε προπονήσεις μόνος του. Ο γιος μου είχε κλάψει κιόλας μέσα στο γραφείο του για τον τρόπο που τον αντιμετώπιζε!"

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο Πογκμπά επιστρέφει ως ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου πλέον, με σκοπό να πάρει την προσωπική του εκδίκησή και να γίνει ο νέος ηγέτης της μεσαίας γραμμής των "κόκκινων διάβολων".

Άραγε ο Σερ Άλεξ πώς να νιώθει; Και πόσο εξωπραγματικό φαίνεται πλέον το συμβόλαιο που ζητούσε τότε ο Πογκμπά μπροστά σ'αυτό που πήρε τώρα και στα 120 εκατομμύρια που έδωσε η Γιουνάιτεντ για να τον πάρει πίσω;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το συνολικό κόστος της μεταγραφής Πογκμπά στη Γιουνάιτεντ!
Πογκμπά: Ο ακριβότερος στην ιστορία!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε με εντυπωσιακό τρόπο τον Πογκμπά!

News 24/7

24MEDIA NETWORK