Πώς ένας πανηγυρισμός του Φορλάν άλλαξε τους κανόνες του ποδοσφαίρου

Η -μάλλον μέτρια- πορεία του Ντιέγκο Φορλάν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφερε έναν νέο κανονισμό ως προς τον καταλογισμό της κίτρινης κάρτας. Ας θυμηθούμε.

Ο Ντιέγκο Φορλάν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μονομαχεί με τους Κριστιάν Καρεμπέ και Στέλιο Βενετίδη του Ολυμπιακού, στη διάρκεια αγώνα για τη φάση των ομίλων του Champions League 2002-2003 στη Ριζούπολη, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2002
Ο Ντιέγκο Φορλάν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μονομαχεί με τους Κριστιάν Καρεμπέ και Στέλιο Βενετίδη του Ολυμπιακού, στη διάρκεια αγώνα για τη φάση των ομίλων του Champions League 2002-2003 στη Ριζούπολη, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2002 AP PHOTO/ARIS MESSINIS

Ο Ντιέγκο Φορλάν είναι το ποδόσφαιρο των πρώτων ετών των 00s. Ο Ουρουγουανός φορ έβγαλε μάτια με την Ιντεπεντιέντε και αμέσως κέρδισε μια θέση στο ρόστερ των της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον.

Ο Φορλάν κατάφερε να πετύχει κρίσιμα γκολ και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με αντιπάλους όπως η -πολύ δυνατή- Σενεγάλη του 2002, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να πετύχει τη μετάβαση από το status του 'καλού παίκτη' σε εκείνο του σταρ.

Η μεταγραφή του στη Βιγιαρεάλ ήταν σαφέστατη απόδειξη ότι δεν είχε ακριβώς μια επιτυχημένη επίδοση στην Premier League και αυτή η περιβόητη μετάβαση αποδεικνυόταν όνειρο θερινής νυκτός. Παρ' όλα αυτά, η θητεία του στη Γιουνάιτεντ, συνοδεύτηκε από μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όπου πρωταγωνίστησε ο ίδιος.

Σε αγώνα της ομάδας του με τη Σάουθαμπτον, ο Φορλάν κατάφερνε να βρει δίχτυα, πανηγυρίζοντας στη συνέχεια με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, κάνοντας αυτό που αγαπάει περισσότερο: έβγαλε τη φανέλα του. Όμως, μπορεί να ήταν κακή τύχη, μπορεί και 'ατσούμπαλη' συμπεριφορά, αλλά το σίγουρο ήταν πως η άτιμη η φανέλα δεν έλεγε να μπει στη θέση της, δεν μπορούσε να τη φορέσει ξανά.

Ο Φορλάν έπαιξε για μικρό διάστημα με τη φανέλα στα χέρια και χρειάστηκε να διακοπεί ο αγώνας, ώστε να καταφέρει να τη φορέσει ξανά. Αυτή ήταν μια καλή αφορμή ώστε η FIFA να εκδώσει μια οδηγία για απαγόρευση "εκτεταμένων πανηγυρισμών" και σύσταση για να γίνονται οι πανηγυρισμοί των παικτών "με μετριοπάθεια και ουδετερότητα".

Ως προς το ζήτημα της ουδετερότητας, η FIFA έχει καθιερώσει την ποινή της κίτρινης κάρτας και σε όσους παίκτες βγάζουν τη φανέλα για να παρουσιάσουν κάποιο -συνήθως- χειρόγραφο μήνυμα. Ο λόγος αυτής της ποινής είναι η επιθυμία της FIFA να παραμείνει -όπως έχει δηλώσει το πρώην νο2 της ιεραρχίας, Ζερόμ Βαλκ- πολιτικά ουδέτερη, χωρίς να υποστηρίζει κάποια ιδεολογία/άποψη που προκύπτει μέσα από τα μηνύματα που εκφράζουν οι παίκτες τη στιγμή του πανηγυρισμού.

Τουλάχιστον, ο Φορλάν κατάφερε να εισαγάγει μια πτυχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κάνοντας το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, βγάζοντας τη φανέλα του!

Θα πάρει η Ρεάλ το Champions League αν αποκτήσει τον Αζάρ;

Κεντρική εικόνα: AP Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK