Η μεταγραφική λίστα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2004 ήταν μια αποτυχία

Ένας παίκτης που βρέθηκε στα πλάνα του Άλεξ Φέργκιουσον το 2004 κατέληξε στη Μάντσεστερ Σίτι και ώθησε προς την αλλαγή της ιστορίας της. Αποκτήθηκαν δύο άλλοι στόπερ που δεν βοήθησαν.

Η μεταγραφική λίστα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2004 ήταν μια αποτυχία
AP PHOTO/JON SUPER

Το καλοκαίρι του 2004 ήταν μια σημαντική περίοδος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ομάδα είχε βγει 3η στην Premier League, είχε κερδίσει το FA Cup, το Community Shield και στο Champions League είχε φτάσει μόλις στη φάση των 16. Έπρεπε να γίνουν αλλαγές, χωρίς όμως να πειραχτεί ο βασικός κορμός της ομάδας.

Η ανάλυση του Άλεξ Φέργκιουσον είχε καταλήξει σε σημαντικά συμπεράσματα. Η άμυνα έπρεπε να αλλάξει. Γκάρι Νέβιλ, Ρίο Φέρντιναντ, Γουές Μπράουν, Κουίντον Φόρτσιουν, Μικαέλ Σιλβέστρ, Τζον Ο' Σέι χρειάζονταν 'φρέσκο αίμα' και γερά πνευμόνια, ώστε να συνεχίσουν οι Κόκκινοι Διάβολοι να διατηρούν το ίδιο χαλκέντερο αμυντικό τείχος.

Γκάμπριελ Χάινσε, Φιλίπ Μεξές, Ζεράρ Πικέ και Βενσάν Κομπανί ήταν μέσα στις εισηγήσεις του Σκοτσέζου τεχνικού για τη θέση του σέντερ μπακ. Τουλάχιστον δυο από αυτούς τους υποψήφιους θα έπρεπε να γίνουν μεταγραφή.

Για την επίθεση, το όνομα του σκληροτράχηλου Άλαν Σμιθ από τη Λιντς ήταν μια σοβαρή εισήγηση για να πλαισιώσει την έτσι κι αλλιώς παντοδύναμη γραμμή κρούσης των Ρουντ φαν Νίιστελροϊ, Λουί Σαχά και Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Όλα τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από την ανάλυση παικτών του Φέργκιουσον, από το μακρινό καλοκαίρι του 2004, όπως διέρρευσε στα βρετανικά media.

Η μεταγραφική λίστα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2004 ήταν μια αποτυχία

Τελικά, οι Χάιντσε - Πικέ κατέληξαν στη Γιουνάιτεντ, ενώ ο Κομπανί έμεινε λίγο ακόμα στο Βέλγιο και στην Άντερλεχτ (ακολούθως πήγε στο Αμβούργο), προτού μετακινηθεί στη Μάντσεστερ Σίτι το 2008 για 8.500.000 ευρώ, ύστερα από εισήγηση του (τότε προπονητή των 'πολιτών') Μαρκ Χιουζ.

Ο διεθνής Βέλγος δοξάστηκε από το κοινό της Σίτι, έγινε αρχηγός της ομάδας και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 4 League Cup, δυο FA Cup μέσα σε 11 χρόνια.

Από την άλλη, είναι πιθανό μια μετακίνηση του Κομπανί στη Γιουνάιτεντ το 2004 να στεκόταν εμπόδιο στον Νεμάνια Βίντιτς να γίνει ο αμυντικός 'βράχος' της ομάδας από το 2006 και μετά, κατακτώντας συνολικά 5 Premier League.

Θα παραμείνει ένα 'what if', ένα μεγάλο 'ίσως' το πώς επέλεξε η μια και η άλλη ομάδα του Μάντσεστερ να ορίσει την ιστορία της, βάσει μεταγραφών. Μπορεί μια και μοναδική κίνηση να αλλάξει την ιστορία μιας ομάδας ή έστω να την εμπνεύσει, στέλνοντάς την προς μια διαφορετική κατεύθυνση; Στην περίπτωση του Κομπανί, οι απαντήσεις δόθηκαν και είναι μόνο "ΝΑΙ".

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Jon Super

News 24/7

24MEDIA NETWORK