Ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Premier League θα αποτύχει όπως οι προηγούμενοι

Ο Χάρβεϊ Έλιοτ έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Premier League, κάνοντας ντεμπούτο λίγο αφότου έγινε 16 ετών. Ποια ήταν οι κατάληξη των προηγουμένων κατόχων του ρεκόρ;

Ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Premier League θα αποτύχει όπως οι προηγούμενοι
STEVEN PASTON/PA VIA AP

Σε ηλικία 16 ετών και 30 ημερών, ο Χάρβεϊ Έλιοτ έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ σε αγώνα της Premier League.

Ο νεαρός μέσος μπήκε αλλαγή στον αγώνα των Λονδρέζων με τους Γουλβς και έσπασε το ρεκόρ που κατείχε ένας άλλος (πρώην) παίκτης της Φούλαμ, ο Μάθιου Μπριγκς, από τον Μάιο του 2007.

Ο Άγγλος μέσος είχε κάνει ήδη ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών και 174 ημερών στο League Cup με αντίπαλο τη Μίλγουολ στην αρχή της σεζόν και όλα έδειχναν ότι και το ρεκόρ πρωταθλήματος θα γινόταν δικό του.

Όμως τελικά, πόση σημασία έχει ένας νεαρός παίκτης να καταρρίπτει τέτοια ρεκόρ; Στην Αγγλία καθόλου, γιατί όπως δείχνει η ιστορία των επόμενων 4 νεαρότερων παικτών της Premier League, ο πιθανότερος προορισμός είναι η αποτυχία.

16 ετών και 68 ημερών: Μάθιου Μπριγκς (Μάιος 2007)

Τα τελευταία 12 χρόνια κατείχε το σχετικό ρεκόρ συλλόγου, αλλά και ολόκληρου του πρωταθλήματος. Ο Άγγλος αριστερός μπακ έκανε ντεμπούτο με τη Φούλαμ στην ήττα από τη Μίντλεσμπρο και σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις του συλλόγου.

Ακολούθησαν 2,5 σεζόν χωρίς επίσημη συμμετοχή σε κάποια υποχρέωση της Φούλαμ. Για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του παραχωρήθηκε δανεικός το 2009-2010 στη Λέιτον της League One, όπου έκανε μόνο μία συμμετοχή. Επέστρεψε στη Φούλαμ και έπαιξε σε 4 αγώνες και το 2011-2012 αγωνιζόταν μόνο στην Ευρώπη με τους Λονδρέζους, μέχρι να παραχωρηθεί δανεικός στην Πίτερμπρο της Championship.

Η νέα χρονιά τον βρήκε μεταξύ πάγκου και εξέδρας στην Μπρίστολ Σίτι και το 2012-2013 είχε τον ίδιο ρόλο στη Γουότφορντ. Όταν η Φούλαμ αποφάσισε ότι δεν είχε νόημα να τον δανείζει μισές σεζόν σε ομάδες της Championship, τον άφησε ελεύθερο.

Ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Premier League θα αποτύχει όπως οι προηγούμενοι
AP PHOTO/SANG TAN

Δοκιμάστηκε στη Μίλγουολ, απέρριψε αρχικά την πρόταση συμβολαίου, αλλά επέστρεψε και υπέγραψε τον Αύγουστο του 2014. Ούτε εκεί έκανε κάτι και τον Ιανουάριο του 2015 ήδη ήταν δανεικός στην Κόλτσεστερ, μία κατηγορία παρακάτω. Τότε ήταν που αποδέχθηκε την κλήση της Γουιάνας, αν και υπήρξε διεθνής με τις μικρές εθνικές Αγγλίας.

Το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε συμβόλαιο με τον σύλλογο, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά στη λεκάνη και τέθηκε νοκ άουτ για μήνες. Όταν επέστρεψε το 2017, δεν του προσφέρθηκε νέο συμβόλαιο. Κατέληξε στην Τσέστερφιλντ της League Two μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, από εκεί πήγε στην Μπαρνέτ χωρίς συμβόλαιο και τη σεζόν 2018-2019 αγωνίστηκε στη Μάλντον και Τίπτρι, ομάδα εκτός των επαγγελματικών λιγκών της Αγγλίας, που συμμετέχει στην 7η τη τάξει κατηγορία.

16 ετών και 117 ημερών: Ίζι Μπράουν (Μάιος 2013)

Από τον Απρίλιο του 2013 άρχισε να κάθεται στον πάγκο της Γουέστ Μπρομ και η ώρα του ήρθε τον Μάιο του ίδιου έτους, όταν αντικατέστησε τον Γιουσούφ Μουλουμπού στον αγώνα με τη Γουίγκαν. Αυτή ήταν και η μοναδική εμφάνισή του με τον σύλλογο, αφού το καλοκαίρι απέρριψε πρόταση συμβολαίου, με σκοπό να ενταχθεί στην Τσέλσι.

Την πρώτη σεζόν του στο 'Στάμφορντ Μπριτζ' δεν έκανε ούτε μία επίσημη συμμετοχή. Τη νέα σεζόν έκανε μία τον Οκτώβριο 2014, ωστόσο από το 2015-2016 άρχισαν οι απανωτοι δανεισμοί του. Πρώτα στον... δορυφόρο της Τσέλσι στην Ολλανδία, Φιτέσε, στη συνέχεια στη Ρόδεραμ και στη Χάντερσφιλντ της Championship (2017-2018) και πέρυσι στην Μπράιτον, όταν είχε προβιβαστεί στην Premier League.

Ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Premier League θα αποτύχει όπως οι προηγούμενοι
GARETH FULLER/PA VIA AP

Με την τελευταία έπαιξε 13 φορές στο πρωτάθλημα, ωστόσο στάθηκε άτυχος, αφού υπέστη ρήξη χιαστού κι έχασε το δεύτερο μισό της χρονιάς. Προτού επανέλθει στη δράση, άλλαξε ομάδα, αφού συνέχισε δανεικός στη Λιντς. Έπαιξε με την Κ23 τον Νοέμβριο, αλλά υπέστη νέους τραυματισμούς και έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα στα τέλη Φεβρουαρίου. Έκτοτε, ο 22χρονος επιθετικός μέσος δεν έχει αγωνιστεί ξανά.

16 ετών και 129 ημερών: Άαρον Λένον (Αύγουστος 2003)

Η μοναδική περίπτωση που ξεχωρίζει για θετικό λόγο. Πέρασε δύο χρόνια στην ακαδημία της Λιντς στην τελευταία επιτυχημένη περίοδό της, στις αρχές του '00, κάνοντας ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα ως αλλαγή στην ήττα από την Τότεναμ. Ήταν ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Premier League για ένα διάστημα.

Όταν η Λιντς κατέρρευσε οικονομικά και έπαιζε πλέον στην Championship, πωλήθηκε στην Τότεναμ για μόλις 1.000.000 λίρες. Παρότι ήταν μόλις 18 ετών, έκανε 29 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις στην πρώτη σεζόν του στους 'πετεινούς' και συνέχισε στον ίδιο, αμείωτο ρυθμό, όπως και η ταχύτητά του.

Ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Premier League θα αποτύχει όπως οι προηγούμενοι
AP PHOTO/TOM HEVEZI

Για 9 σεζόν, ο Άγγλος εξτρέμ ήταν μόνιμη επιλογή του εκάστοτε προπονητή, ενώ έγινε και διεθνής μόλις στα 19 του, παίζοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2006. Μόνιμα διεκδικητής του βραβείου του κορυφαίου νεαρού παίκτη της Premier League (το έχασε από Γουέιν Ρούνεϊ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Άσλεϊ Γιανγκ), πανηγύρισε το League Cup 2007-2008, που παραμένει ο μοναδικός τίτλος στην καριέρα του.

Στα μέσα του 2014-2015 παραχωρήθηκε δανεικός στην Έβερτον. Επέστρεψε και μπήκε στο... ψυγείο, με συνέπεια να φύγει το καλοκαίρι του 2015 για το 'Γκούντισον Παρκ'. Τον Απρίλιο του 2017 νοσηλεύτηκε σε κλινική λόγω προβλημάτων άγχους και πίεσης. Ο Ρόναλντ Κούμαν δεν τον υπολόγιζε και το καλοκαίρι 2017 υπέγραψε στην Μπέρνλι, όπου πλέον αποτελεί εναλλακτική επιλογή στα 32 του.

16 ετών και 191 ημερών: Χοσέ Μπάξτερ (Αύγουστος 2008)

Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1992 και από μικρός ήταν φίλος της Λίβερπουλ, αν και εντάχθηκε στις ακαδημίες της Έβερτον από ηλικία 6 ετών. Ήταν ήδη διεθνής επιθετικός μέσος με την εθνική Κ16 όταν πήρε την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα των 'ζαχαρωτών', μπαίνοντας αλλαγή στη θέση του Νούνο Βαλέντε σε αγώνα κόντρα στη Μπλάκμπερν, στην πρεμιέρα της σεζόν 2008-2009.

Τα προβλήματα αρχίζουν τον Οκτώβριο του 2009, όταν συλλαμβάνεται με την υποψία διακίνησης ινδικής κάνναβης και κατοχής πλαστών χαρτονομισμάτων. Δεν του απαγγέλλονται κατηγορίες, αλλά δεν βρίσκει και πολλές ευκαιρίες στην Έβερτον. Το 2011 παραχωρήθηκε δανεικός στην Τρανμίρ, επέστρεψε και αρνήθηκε νέο συμβόλαιο από την Έβερτον, με συνέπεια να φύγει το 2012.

Ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Premier League θα αποτύχει όπως οι προηγούμενοι
AP PHOTO/KEYSTONE/OLIVIER MAIRE

Υπέγραψε 4μηνο συμβόλαιο στην Όλνταμ της League One, το οποίο επεκτάθηκε. Μετά από μία καλή σεζόν το 2012-2013, στα μέσα του 2013-2014 υπέγραψε στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, όπου έγινε βασικός. Τον Μάιο του 2015 αποβλήθηκε από την ομάδα λόγω χρήσης χαπιών ecstary και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό μέχρι τον Ιούλιο του 2017.

Η Έβερτον του προσέφερε συμβόλαιο, αλλά τον χρησιμοποίησε μόνο στην ομάδα της Κ23. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2018 και επέστρεψε στην Όλνταμ, η οποία πλέον ανήκει στη League Two. Είναι μόλις 27 ετών...

Μη χάσετε το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο! Οι δημοσιογράφοι του Contra.gr συζητούν για το αν η Μπαρτσελόνα έχει κλειδώσει ήδη το Champions League και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγει από φέτος στο εξωτερικό:

Photo credits: Steven Paston/PA via AP, Sang Tan, Keystone/Olivier Maire, Gareth Fuller/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK