Μάντσεστερ Σίτι - Τότεναμ: Σταθερά χαμένη η Λίβερπουλ, με VAR ή χωρίς

Μέσα σε τρεις μέρες το VAR (δεν) αποφάσισε δύο φορές για την τύχη του Μάντσεστερ Σίτι - Τότεναμ. Μια υπέρ των "πολιτών", μια υπέρ των "Spurs. Και τις δύο φορές, χαμένη ήταν η Λίβερπουλ.

Tottenham's Dele Alli talks with referee Michael Oliver during the English Premier League soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at Etihad stadium in Manchester, England, Saturday, April 20, 2019. (AP Photo/Rui Vieira)
Tottenham's Dele Alli talks with referee Michael Oliver during the English Premier League soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at Etihad stadium in Manchester, England, Saturday, April 20, 2019. (AP Photo/Rui Vieira) AP PHOTO/RUI VIEIRA

Σε μια επική ρεβάνς για την προημιτελική φάση του Champions League το βράδυ της Τετάρτης (17/04), η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε με σκορ 4-3 της Τότεναμ στο "Etihad", όμως ήταν οι Λονδρέζοι που πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά του θεσμού, καθώς είχαν επικρατήσει με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι και το συνολικό 4-4 τους έδωσε το εισιτήριο της επόμενης φάσης χάρη στα εκτός έδρας γκολ.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν δεν υπήρχε η χρήση του VAR στην αναμέτρηση, όταν ο Στέρλινγκ πανηγύρισε το 5-3 στις καθυστερήσεις, μόνο για να νιώσει την απόλυτη απογοήτευση λίγα δευτερόλεπτα μετά.

Η χρήση της τεχνολογίας έπιασε αυτό που έχασε ο επόπτης: την στιγμή που ο Αγκουέρο έγινε κάτοχος της μπάλας (και πριν την γυρίσει στον μετέπειτα σκόρερ), ήταν off side. Ως εκ τούτου το γκολ δεν μέτρησε και η Τότεναμ ήταν αυτή που πανηγύρισε στο τέλος.

Εξέλιξη που επηρέαζε έμμεσα την Λίβερπουλ. Όχι για την διοργάνωση του Champions League, αλλά στη μάχη των ομάδων με φόντο τον τίτλο της Premier League. Οι "κόκκινοι" προφανώς και θα ήθελαν να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά η Σίτι, αφού ένας αποκλεισμός θα της έδινε το δικαίωμα να ρίξει όλο το βάρος αποκλειστικά και μόνο στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Όπως έγινε χάρη στο VAR. Από την επομένη του αποκλεισμού, άπαντες στο στρατόπεδο της ομάδας του Μάντσεστερ έδιναν το σύνθημα της επόμενης μέρας, που αφορούσε την κατάκτηση της Premier League.

Το καλεντάρι διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ συγκρούστηκαν τρεις μέρες μετά την ευρωπαϊκή τους κόντρα. Ξανά στο "Etihad", αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Με ένα γρήγορο γκολ του Φόντεν οι "πολίτες" προηγήθηκα με 1-0 και παρά τις εκατέρωθεν χαμένες ευκαιρίες, το σκορ δεν άλλαξε ως το τέλος.

Ωστόσο στο 59' σημειώθηκε μια παράβαση, που δεν υπέπεσε στην αντίληψη του Μάικλ Όλιβερ, και η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία (και την έκβαση) της αναμέτρησης. Σε βαθιά μπαλιά του Αλντερβάιρελντ, ο Ντέλε Άλι κατέβασε την μπάλα σε θέση μέσα αριστερά στην περιοχή και ο Γουόκερ που τον καταδίωκε την έβγαλε κόρνερ χρησιμοποιώντας το χέρι του!

Ηθελημένη ή όχι, η κίνηση του μπακ της Σίτι άλλαξε την πορεία της μπάλας και στέρησε από τον Ντέλε Άλι την δυνατότητα να εκτελέσει με καλές προϋποθέσεις εντός περιοχής.

Στην Premier League VAR δεν υφίσταται, το πέναλτι δεν καταλογίστηκε, έτσι η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη ισοφάριση. Αυτή τη φορά, η Λίβερπουλ ήταν άμεσα ενδιαφερόμενη αλλά και πάλι η χαμένη της υπόθεσης.

Μετά από 34 αγωνιστικές και τέσσερις στροφές πριν το φινάλε, οι "κόκκινοι" υπολείπονται 1 βαθμού των "πολιτών" στην βαθμολογία (86-85) και ίσως η τελευταία τους ελπίδα για γκέλα της Σίτι να κρύβεται στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, στις 24 Απριλίου στο "Old Trafford".

Αν θέλει να πάρει αυτόν τίτλο, η Λίβερπουλ μάλλον θα πρέπει να νικήσει και το VAR. Είτε αυτό χρησιμοποιείται, είτε όχι.

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK