Πού πόνταρες, Ντάνιελ Στάριτζ;

Ο Ντάνιελ Στάριτζ παραβίασε τους κανόνες περί στοιχηματισμού και πλέον απειλείται με τιμωρία. Ποιες ποινές προβλέπονται από το πειθαρχικό δίκαιο της Αγγλικής Ομοσπονδίας.

Liverpool forward Daniel Sturridge in dejection after Red Star scored a goal during the Champions League group C soccer match between Red Star and Liverpool at the Rajko Mitic stadium in Belgrade, Serbia, Tuesday, Nov. 6, 2018. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)
Liverpool forward Daniel Sturridge in dejection after Red Star scored a goal during the Champions League group C soccer match between Red Star and Liverpool at the Rajko Mitic stadium in Belgrade, Serbia, Tuesday, Nov. 6, 2018. (AP Photo/Marko Drobnjakovic) AP PHOTO/MARKO DROBNJAKOVIC

Ο στοιχηματισμός σε ποδοσφαιρικούς αγώνες από παίκτες ή αξιωματούχους (διαιτητές, παράγοντες, στελέχη ομάδων) απαγορεύεται δια ροπάλου. Νόμιμος ή παράνομος, άμεσος ή έμμεσος, δεν διαχωρίζονται, αφού όποια μορφή κι αν έχει η πράξη αντίκειται στους ισχύοντες κανονισμούς.

Όχι πως δεν συμβαίνει βέβαια, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όταν όμως διαπιστωθεί η παρασπονδία, ο παραβάτης θα πρέπει να είναι έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες.

Ο Ντάνιελ Στάριτζ φαίνεται πως είναι ένας εξ αυτών, καθώς -όπως διέρρευσε ευρέως αργά το απόγευμα της Δευτέρας και επιβεβαιώθηκε κατόπιν- του έχουν ήδη απαγγελθεί οι σχετικές κατηγορίες από την Αγγλική Ομοσπονδία.

Πρόκειται για υπόθεση του περασμένου Ιανουαρίου. Μάλιστα διευκρινίστηκε πως αφορά την περίοδο αφότου στις 29/1 παραχωρήθηκε δανεικός στη Γουέστ Μπρομ.

Βάσει των όσων αναφέρονται στο πειθαρχικό δίκαιο της FA, το οποίο "βοηθάει στην προστασία της ακεραιότητας και του μέλλοντος του ποδοσφαίρου" ουδείς επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τις εσωτερικές πληροφορίες μιας ομάδας προς ίδιον όφελος ή τρίτου προσώπου προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν σε στοιχηματικές ενέργειες. Μάλιστα προειδοποιεί πως είναι τόσοι πολλοί οι σύγχρονοι μηχανισμοί που ο εντοπισμός των παραβατών είναι μια απλή υπόθεση.

Κοινώς ο Στάριτζ είναι πιθανό να έβαλε τα χέρια του και να έβγαλε τα μάτια του. Διότι πλέον κινδυνεύει να τιμωρηθεί είτε με 'βαρβάτο' πρόστιμο είτε με αποκλεισμό από αγώνες, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δια βίου, ανάλογα φυσικά με το μέγεθος της πράξης.

Για παράδειγμα ο Μπράντλι Γουντ της Λίνκολν είχε τιμωθεί τον περασμένο Απρίλιο με 6ετή αποκλεισμό από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα. Ο εν λόγω παραδέχθηκε πως έπαιρνε σκόπιμα κίτρινες κάρτες στα παιχνίδια που αγωνιζόταν. Πιο τρανταχτή φυσικά η περίπτωση του Τζόι Μπάρτον, ο οποίος πριν από 1.5 χρόνο είχε αποδειχθεί πως σε διάστημα 10 ετών είχε ποντάρει χρήματα σε 1.260 γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων αγώνων στους οποίους συμμετείχε.

Τότε έλεγε πως τουλάχιστον το 50% των ποδοσφαιριστών παίζει στοίχημα.

Ο Στάριτζ έχει διορία μέχρι το απόγευμα της 20ης Νοεμβρίου για ν' αντικρούσει τις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται.

"Ο Ντάνιελ έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως ποτέ δεν έχει ποντάρει σε ποδοσφαιρικό γεγονός. Έχει συνεργαστεί πλήρως σε όλη αυτή τη διαδικασία και έχει επιβεβαιώσει πως θα συνεχίσει να το κάνει", ελέχθη από εκπρόσωπο της Λίβερπουλ.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Marko Drobnjakovic

News 24/7

24MEDIA NETWORK