Τραγωδία στο Λέστερ: η ηρωική πράξη του πιλότου

Ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου στο Λέστερ χαρακτηρίζεται ως 'ήρωας', καθώς μόλις αντιλήφθηκε το τέλος, έριξε το αεροσκάφος σε μέρος που δεν είχε κόσμο, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Ταυτοποιήθηκαν οι νεκροί. Μεταξύ τους είναι ο ιδιοκτήτης της Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha.

Τραγωδία στο Λέστερ: η ηρωική πράξη του πιλότου

Στις 22.30 ώρα Ελλάδος, του Σαββάτου 27/10 το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα, 'σηκώθηκε' από το King Power Stadium. Mετέφερε τον Vichai Srivaddhanaprabha, ιδιοκτήτη της Leicester, δυο συνεργάτες του (Nursara Suknamai, Miss Thailand Universe το 2005 και Kaveporn Punpare) και δυο έμπειρους πιλότους: τους Eric Swaffer και Ιzabela Roza Lechowicz, που ήταν ζευγάρι στη ζωή. Όλοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Τραγωδία στο Λέστερ: η ηρωική πράξη του πιλότου

Αυτή η απογείωση ήταν σύνηθες γεγονός, έπειτα από τα ματς της Leicester. Ο Srivaddhanaprabha συνήθιζε να πηγαίνει κατ' αυτόν τον τρόπο στο αεροδρόμιο, προκειμένου να προλαβαίνει τις πτήσεις του για την Ταϋλάνδη.

Τραγωδία στο Λέστερ: η ηρωική πράξη του πιλότου

Το BT Sport είχε live εκπομπή με backround τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Οι κάμερες λοιπόν, 'έπιασαν' την απογείωση, με τα μικρόφωνα να 'συλλαμβάνουν' έναν εκκωφαντικό θόρυβο, αφότου το ελικόπτερο έδειχνε να είναι ακυβέρνητο (δεν δούλευαν οι έλικες) πριν συντριβεί, ακουστεί έκρηξη και τυλιχθεί στις φλόγες. Όλα αυτά έγιναν σε διάστημα 5 με δέκα δευτερολέπτων.

Σήμερα ο πιλότος Swaffer αναφέρεται από όλα τα Μέσα ως 'ήρωας", καθώς όπως αποκαλύφθηκε μόλις αντιλήφθηκε ότι η πτώση είναι αναπόφευκτη, φρόντισε να απομακρύνει το ελικόπτερο από τους φιλάθλους που εκείνη την ώρα έφευγαν από το γήπεδο, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Αυτομάτως διατάχθηκε έρευνα από την Air Accidents Investigation Branch (Κλάδος διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων), την υπηρεσία που αναλαμβάνει τη διερεύνηση σοβαρών συμβάντων αεροσκαφών, με τους εκπροσώπους της να ζητούν από τους πολίτες να δώσουν όποιες πληροφορίες έχουν.

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως ο ιδιοκτήτης της Leicester είχε δυο ελικόπτερα. Αυτό που πέταξε το Σάββατο ήταν το νεότερο. Ο Tim Rowlands, πρώην μέλος της RAF Puma (αεροπορία στρατού) ενημέρωσε το BBC πως εξ όσων είδε, το ελικόπτερο είχε πρόβλημα με τον πίσω ρότορα (βλ. το τμήμα μιας συσκευής ή (ηλεκτρικής) μηχανής που στρέφεται, που γυρίζει). "Αυτό είναι το μέρος του ελικοπτέρου που το αποτρέπει από το να γυρίζει από την αντίθετη φορά της διπλής έλικας" που είναι ο κύριος ρότορας.

"Αν χάσεις αυτό το κομμάτι, είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσεις", κατέληξε ο κ. Rowlands, "δεν υπάρχει τρόπος να ανακτήσεις τον έλεγχο. Αν ζήσεις ευθύνεται κυρίως η τύχη. Όχι η κρίση". Πώς προκύπτει αυτό το πρόβλημα; "Από ανθρώπινο παράγοντα, από λάθος του πιλότου ή από κακή συντήρηση".

Η εταιρία που φτιάχνει τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, η ιταλική Leonardo Helicopters ανακοίνωσε πως θα διενεργήσει και δική της έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, τονίζοντας πως ο εν λόγω τύπος ελικοπτέρου δεν είχε δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK