Ο Άγγλος τηλεθεατής χρειάζεται 1.000 λίρες τον χρόνο για να δει ποδόσφαιρο

Η Eleven Sports οδεύει προς χρεοκοπία και ξεφορτώθηκε Serie A και Eredivisie. Πλέον, ο Άγγλος τηλεθεατής χρειάζεται το 4,6% του ετήσιου μισθού του για να βλέπει αγώνες του Big-5 και όχι όλους.

Ο Άγγλος τηλεθεατής χρειάζεται 1.000 λίρες τον χρόνο για να δει ποδόσφαιρο
AP PHOTO

Οι 'σκιές' γύρω από την Eleven Sports είχαν διαφανεί πριν από περίπου 2 μήνες. Τότε, η διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία είχε εξασφαλίσει μία σειρά από δικαιώματα προβολής μεγάλων διοργανώσεων, είχε εμφανιστεί καθησυχαστική.

Το πρωί της Τετάρτης, μία ανακοίνωσή της απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά υπό έλεγχο είχε τα πράγματα. Το δίκτυο του Αντρέα Ραντριτσάνι, ιδιοκτήτη της Λιντς του Μαρσέλο Μπιέλσα, πρωτοπόρου της Championship, έχασε τα δικαιώματα προβολής της Serie A και της Eredivisie στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόλις 5 μήνες μετά από την εξασφάλιση των δικαιωμάτων για 3 χρόνια, τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα που οφείλονται στη διστακτικότητα των ποδοσφαιρόφιλων να γίνουν συνδρομητές, ανάγκασαν την πλατφόρμα να προβεί σε περικοπές.

Παρότι η πλατφόρμα παράγει 30.000 ώρες ζωντανού προγράμματος σε 17.000.000 συνδρομητές από ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Μιανμάρ, Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία, οι προσπάθειές της δεν είχαν ανταπόκριση στο Νησί. Μόλις 50.000 συνδρομητές από το λανσάρισμα του Αυγούστου μέχρι τον Δεκέμβριο για 5,99 λίρες τον μήνα, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ραντριτσάνι επιχείρησε να βρει μεσάζοντες ώστε να επινοικιάσει τα δικαιώματα και να προβάλλουν εκείνοι τους αγώνες έναντι κάποιου αντιτίμου, ωστόσο οι δύο παραδοσιακές πλατφόρμες, Sky (είχε τα δικαιώματα της La Liga για 20 χρόνια) και BT (είχε τα δικαιώματα της Serie A την περασμένη 6ετία), αρνήθηκαν να αναλάβουν αυτό το κόστος.

Η IMG, εταιρία που ανήκει στην Endeavour, πρακτορείο του Χόλιγουντ που έχει στην κατοχή του και το UFC, και η MP & Silva, εταιρία αθλητικών δικαιωμάτων της οποίας συνιδρυτής είναι ο Ραντριτσάνι, έγιναν στόχος οικονομικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Κομισιόν που έκαναν έφοδο τον περασμένο Απρίλιο, με την υποψία δημιουργίας καρτέλ γύρω από τα αθλητικά δικαιώματα προβολής.

Στην ανακοίνωσή της, η Eleven Sports γνωστοποίησε ότι ήρθε σε συμβιβασμό με την IMG, το πρακτορείο που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των πρωταθλημάτων που προβάλλονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δικαιώματα του ιταλικού και του ολλανδικού πρωταθλήματος μεταβιβάστηκαν στο Premier Sports, τηλεοπτικό κανάλι που θα αρχίσει τις προβολές των δύο πρωταθλημάτων τον Μάρτιο.

Η Eleven Sports ιδρύθηκε το 2015 και δαπάνησε 300.000.000 ευρώ για να εξασφαλίσει 'λαμπερές' συμφωνίες για διαδικτυακή μετάδοση μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε 11 χώρες. Μετά από ακόμα μία ζημιογόνο σεζόν, δεν αποκλείεται να συνεχίσει να 'ξεφορτώνεται' προγράμματα, όσο οι δύο τηλεοπτικοί 'γίγαντες' στη Μεγάλη Βρετανία δεν αγοράζουν το προϊόν για να το προβάλλουν στην τηλεόραση.

Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβριο το UFC ενεργοποίησε ρήτρα στο συμβόλαιο με την Eleven Sports η οποία προέβλεπε ακύρωση της συμφωνίας, σε περίπτωση που η εταιρία δεν κατόρθωνε να εξασφαλίσει και τηλεοπτική προβολή του προϊόντος.

Επόμενο... θύμα αναμένεται να είναι το ισπανικό πρωτάθλημα του οποίου τα δικαιώματα απέκτησε επίσης για 3 χρόνια, εκτός αν η La Liga συμφωνήσει σε περικοπή του ποσού που ζητάει για την παραχώρηση των δικαιωμάτων.

Η πλατφόρμα Dazn προβάλλει ζωντανό πρόγραμμα σε 7 χώρες και στόχος είναι οι 20 αγορές μέχρι το 2022.

Την ώρα που η Eleven Sports μειώνει τη συνδρομή σε 4,99 λίρες σε μία ύστατη απόπειρα επιβίωσης, μία άλλη πλατφόρμα streaming, η Dazn, η οποία ανήκει στον ιδιοκτήτη της Warner Music και επενδυτή στο Spotify, Λεν Μπλαβάτνικ, αρνείται να εισέλθει στη βρετανική αγορά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει περίσσιος ανταγωνισμός.

Τέσσερις συνδρομές για 5 πρωταθλήματα

Υπό άλλες συνθήκες, αυτές οι κινήσεις θα ευνοούσαν τον τηλεθεατή, αφού οι τιμές θα συμπιέζονταν προς τα κάτω, ωστόσο μετά από την τελευταία εξέλιξη, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Μετά από τη μετακίνηση των δικαιωμάτων της Serie A στο Premier Sports, αν κάποιος ποδοσφαιρόφιλος επιθυμεί να βλέπει αγώνες και από τα πρωταθλήματα του Big-5, τότε θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 1.015 λίρες σε 4 διαφορετικές συνδρομές.

Μόνο για το αγγλικό πρωτάθλημα χρειάζονται 2 συνδρομές, τόσο στο Sky, όσο και στο BT, που κατέβαλαν 5.136.000.000 λίρες για να ανανεώσουν την προηγούμενη σύμβασή τους, με την καινούργια να εκπνέει το καλοκαίρι του 2019.

Ο Άγγλος τηλεθεατής χρειάζεται 1.000 λίρες τον χρόνο για να δει ποδόσφαιρο

Στο BT Sports οι συνδρομητές μπορούν να παρακολουθήσουν τη Bundesliga, που ανανέωσε τη συνεργασία το 2017 μέχρι το 2020-2021, αλλά και τη Ligue 1, που προβαλλόταν από το 2013 και που θα συνεχίσει να προβάλλεται μέχρι το καλοκαίρι το 2021.

Από εκεί και πέρα, για τη La Liga χρειάζεται συνδρομή στην Eleven Sports και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, για τη Serie A θα χρειαστεί συνδρομή στο Premier Sports.

Μάλιστα, οι συνδρομές θα αυξηθούν του χρόνου, όταν μπει στο παιχνίδι των διαδικτυακών μεταδόσεων της Premier League το Amazon Prime.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει νομοθεσίας που ισχύει εδώ και δεκαετίες στην Αγγλία, δεν επιτρέπεται να προβάλλονται αγώνες άλλων πρωταθλημάτων πλην του αγγλικού το απόγευμα του Σαββάτου, μεταξύ 15:00 και 17:00 ώρα Αγγλίας (17:00-19:00 ώρα Ελλάδας), όταν διεξάγεται ο κύριος όγκος των παιχνιδιών της εκάστοτε αγωνιστικής.

Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν ένας συνδρομητής αποφασίσει να δαπανήσει το 4,6% του μέσου ετήσιου μισθού του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνδρομές για να βλέπει τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα, τότε ενδέχεται να χάσει πολλά παιχνίδια του εξωτερικού, που θα συμπέφτουν τις ώρες που απαγορεύεται η μετάδοσή τους. Συνέβη προ μηνών με το clasico μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα και θα εξακολουθήσει να συμβαίνει.

Photo credits: AP Photo

News 24/7

24MEDIA NETWORK