Το πανό που απέδειξε ότι και οι χούλιγκαν έχουν καρδιά

Στον κόσμο των χούλιγκαν, η αρπαγή της σημαίας και η τοποθέτηση της ανάποδα, είναι κίνηση που αποσκοπεί στον εξευτελισμό του αντιπάλου. Στην περίπτωση του μικρού Λιούις όμως ήταν η ανθρωπιά και ο σεβασμός που θριάμβευσαν.

Το πανό που απέδειξε ότι και οι χούλιγκαν έχουν καρδιά

Το βράδυ της Δευτέρας (26/3), η εθνική Αγγλίας αντιμετώπισε στην Ποντγκόριτσα την αντίστοιχη του Μαυροβουνίου για την 2η αγωνιστική των ομίλων της προκριματικής φάσης του Euro 2020. Το τελικό 5-1 υπέρ των "τριών λιονταριών" έστειλε τους φίλους της ομάδας ευτυχισμένους πίσω στο Νησί. Εκτός από έναν.

Τον πατέρα του μικρού του Λιούις, που γρήγορα άφησε αυτόν τον κόσμο. Μόλις στα τέσσερα του χρόνια (2002 - 2006), νικημένος από μια σπάνια και συχνά θανατηφόρα νόσο, που αφορά την αποθήκευση λυσοσωμάτων με αποτέλεσμα την προοδευτική βλάβη στο νευρικό σύστημα (Krabbe disease).

Από τότε ο πατέρας του έφτιαξε μια σημαία του Αγίου Γεωργίου, με το όνομα του γιου του στη μέση του κόκκινου σταυρού, την χρονολογία γέννησης του πάνω αριστερά και αυτή του θανάτου του κάτω δεξιά. Ο μικρός ήταν μεγάλος ποδοσφαιρόφιλος και υποστηρικτής της εθνικής ομάδας, έτσι αυτή η σημαία κοσμεί πάντα, εδώ και πολλά χρόνια, την εξέδρα των Άγγλων στα παιχνίδια των "τριών λιονταριών". Εντός κι εκτός Νησιού.

Η τσάντα μέσα στην οποία ήταν η σημαία κλάπηκε στην Ποντγκόριτσα από χούλιγκανς, γεγονός που ώθησε τον πατέρα του Λιούις να ζητήσει βοήθεια μέσω social media προκειμένου να του επιστραφεί.

H κινητοποίηση ήταν άμεση, ακόμη και από την Άλισον Κεμπ, πρέσβη της Αγγλίας στο Μαυροβούνιο. Η σημαία είχε εμφανιστεί σε φωτογραφίες που είχαν ποστάρει οι Ultras Montenegro Drac, επομένως αυτοί ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα.

Ένας στενός φίλος του πατέρα του Λιούις επικοινώνησε με την ιστοσελίδα "balkanskinavijaci.com" και ζήτησε να γίνει μια κοινοποίηση της σημαίας και του συμβολικού της χαρακτήρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγα λεπτά μετά τις σχετικές πρωτοβουλίες, οι Μαυροβούνιοι που είχαν στην κατοχή τους τη σημαία εμφανίστηκαν, ζητώντας να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη. Έτσι και έγινε, με τους ultras να εκφράζουν τη λύπη τους στον πατέρα του Λιούις, ζητώντας συγγνώμη καθώς δεν γνώριζαν τον συμβολισμό της σημαίας. Την οποία και παρέδωσαν στην αγγλική πρεσβεία, που με τη σειρά της φρόντισε να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει.

Στον κόσμο των χούλιγκανς, η αρπαγή της σημαίας και η τοποθέτηση της ανάποδα, είναι κίνηση που αποσκοπεί στον εξευτελισμό και την ασέβεια στον αντίπαλο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, ο σκληρός οπαδικός πυρήνας έδειξε σεβασμό στην ιστορία του αδικοχαμένου Λιούις και την αγωνία του πατέρα, που παλεύει να κρατά ζωντανή τη μνήμη του γιου του ταξιδεύοντας σε όλα τα γήπεδα με μια συμβολική σημαία. Η οποία για τον ίδιο είναι πολλά παραπάνω. Τελικά, και οι χούλιγκανς έχουν καρδιά.

Photo credits: gruppaof instagram account

News 24/7

24MEDIA NETWORK