Τζέιμς Βον: Πώς ο 'νέος Ρούνεϊ' βρέθηκε στα αζήτητα

Κάποτε το όνομα του Τζέιμς Βον, του νεαρότερου σκόρερ στην ιστορία της Premier League, έμπαινε στην ίδια πρόταση με εκείνα των Γουέιν Ρούνεϊ, Τζέιμς Μίλνερ και Τσεσκ Φάμπρεγας. Το ρεκόρ του παραμένει ακατάρριπτο, όμως κανείς δεν τον θυμάται.

Τζέιμς Βον: Πώς ο 'νέος Ρούνεϊ' βρέθηκε στα αζήτητα
AP PHOTO/PAUL THOMAS

Ήταν 10 Απριλίου 2005 όταν ένας επιθετικός σε ηλικία 16 ετών και 270 ημερών έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Έβερτον και ταυτόχρονα σημείωνε και το 'παρθενικό' τέρμα της καριέρας του, καταρρίπτοντας τα αντίστοιχα ρεκόρ συλλόγου, των Τζο Ρόιλ και Γουέιν Ρούνεϊ.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, το όνομα του 30χρονου Τζέιμς Βον δεν λέει τίποτα σε κανέναν. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που τον Ιανουάριο παραχωρήθηκε δανεικός από τη Γουίγκαν στην Πόρτσμουθ, ομάδα της League One, με τη φανέλα της οποίας σε 7 αγώνες πρωταθλήματος έχει μηδέν τέρματα. Τι συνέβη στην καριέρα του 'νέου Ρούνεϊ';

Το τέρμα αυτό που πέτυχε στο 4-0 επί της Κρίσταλ Πάλας τον έκανε γρήγορα talk of the town. Στην πρώτη μετά-Ρούνεϊ σεζόν, ο Ντέιβιντ Μόγες έβρισκε ένα νέο προϊόν της ακαδημίας των 'ζαχαρωτών' που μπορεί να σκοράρει σε επίπεδο Premier League, πριν καν συμπληρώσει τα 17 χρόνια του.

Μάλιστα, εκείνο το τέρμα τον διατηρεί ακόμα και σήμερα στην κορυφή της λίστας των νεαρότερων σκόρερ της κατηγορίας, έχοντας προσπεράσει τον Τζέιμς Μίλνερ, που 2,5 χρόνια νωρίτερα είχε σκοράρει σε ηλικία 16 ετών και 346 ημερών με τη φανέλα της Λιντς.

Οι τραυματισμοί σταμάτησαν την ανάπτυξή του

Το καλοκαίρι του 2005 υπέγραψε διετές επαγγελματικό συμβόλαιο, όμως τη νέα χρονιά πραγματοποίησε μόλις μία εμφάνιση με την πρώτη ομάδα. Η ρήξη χιαστού που υπέστη σε υποχρεώσεις με την εθνική Αγγλίας Κ18 τον έφερε πολύ πίσω στις προπονήσεις.

Ο άτυχος νεαρός αντιμετώπισε ορισμένες επιπλοκές στην αποθεραπεία του, με συνέπεια να αργήσει να επιστρέψει στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Όταν το έκανε, το 2006-2007, έπαιξε σε 14 αναμετρήσεις πρωταθλήματος και σημείωσε 4 τέρματα, με συνέπεια να ψηφιστεί Κορυφαίος Νεαρός παίκτης της σεζόν από τους φίλους της Έβερτον.

Μία εξάρθρωση ώμου, ένα πρόβλημα σε αρτηρία του ποδιού του και η καριέρα του στην Έβερτον έπαιρνε δυσάρεστη τροπή. "Νομίζουμε ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνον να πάρει ορισμένα παιχνίδια. Δεν μπορούμε να το κάνουμε εδώ και το παιδί έχασε πολλά παιχνίδια, οπότε δεν θα πούμε 'όχι' σε μία πρόταση δανεισμού", δήλωνε ο τότε προπονητής του.

Ο πρώτος δανεισμός ήρθε για την Ντέρμπι το 2009-2010 κι ενώ την προηγούμενη σεζόν είχε 17 αγώνες με την Έβερτον (κυρίως ως αλλαγή και χωρίς γκολ), παίζοντας και στον τελικό κυπέλλου όπου ηττήθηκε από την Τσέλσι. Με τα 'κριάρια' έπαιξε μόνο σε 2 παιχνίδια στην Championship και συνέχισε ως δανεικός στη Λέστερ, όπου ως συμπαίκτης του Αστρίτ Αϊντάρεβιτς και του Νολμπέρτο Σολάνο μεταξύ άλλων είχε 7 εμφανίσεις και ένα γκολ στην ίδια κατηγορία.

Την άλλη μισή σεζόν την πέρασε στο 'Γκούντισον Παρκ', αλλά με 11 εμφανίσεις και δύο γκολ, πάλι δεν πήρε ευκαιρίες. Αυτό συνέβη τελικά το 2010-2011, όταν φόρεσε τη φανέλα της Κρίσταλ Πάλας σε 30 αγώνες και σκόραρε 9 φορές στην Championship, βοηθώντας στην παραμονή της στην κατηγορία.

Ο υποβιβασμός στην Championship

Με αυτό το 'βιογραφικό', η Έβερτον κατάφερε να τον πουλήσει -σε ηλικία 23 ετών πια- στη Νόριτς για 2.300.000 ευρώ. Δέκα χρόνια αφότου έκανε χρόνο 11,5 δευτερόλεπτα σε αγώνες 100μ., ο 3ος καλύτερος σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, ο Βον είχε χάσει μεγάλο μέρος της έκρηξής του εξαιτίας των τραυματισμών, αλλά πάσχιζε για μια καριέρα στην Premier League.

Τα 'καναρίνια' του έδωσαν ευκαιρίες, εκείνος δεν τις άδραξε, αφού νέα προβλήματα τραυματισμού παρεμπόδισαν την εξέλιξή του. Έπαιξε σε μόλις 6 αγώνες της σεζόν 2011-2012 και τη νέα χρονιά παραχωρήθηκε δανεικός στη Χάντερσφιλντ.

Τζέιμς Βον: Πώς ο 'νέος Ρούνεϊ' βρέθηκε στα αζήτητα
AP PHOTO/JON SUPER

Επιστρέφοντας στην Championship, βρήκε τον εαυτό του με 14 γκολ σε 33 αγώνες, με συνέπεια η ομάδα να καταβάλει 900.000 ευρώ για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2013.

Τη νέα χρονιά τερμάτισε ξανά στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της Χάντερσφιλντ με 10 γκολ, ωστόσο μέχρι το 2015-2016 η προσφορά του είχε συρρικνωθεί, με συνέπεια να παραχωρηθεί δανεικός για δύο μήνες στη Μπέρμιγχαμ τον Νοέμβριο του 2015.

Ο δανεισμός επεκτάθηκε, ο Βον αστόχησε σε κρίσιμο πέναλτι στο κύπελλο κόντρα στην Μπόρνμουθ και μετά από 16 εμφανίσεις χωρίς γκολ, αποφάσισε να φύγει στο τέλος της χρονιάς.

Το πρώτο τρόπαιο ήρθε στη League One

Το καταφύγιό του ήταν πια ένας σύλλογος της League One, η Μπέρι. Υπέγραψε στις 24 Αυγούστου 2016 και σκόραρε στο ντεμπούτο του, 3 ημέρες αργότερα. Το τέλος της σεζόν 2016-2017 τον βρήκε να έχει πετύχει 24 τέρματα, να έχει κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία και δικαίως να συμπεριλαμβάνεται στην Κορυφαία Ενδεκάδα της Χρονιάς στην 3η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Οι μετοχές του ανέβηκαν ξανά και η Σάντερλαντ, μετά από τον υποβιβασμό της από την Premier League, τον αγοράζει για 560.000 ευρώ. Στο ντεμπούτο του με τις 'μαύρες γάτες' αστοχεί ξανά σε πέναλτι και σε 23 αγώνες πετυχαίνει μόλις 2 τέρματα στην Championship.

Τον Ιανουάριο του 2018, η είδηση στο διαδίκτυο είναι λειψή: "Η Γουίγκαν υπέγραψε τον Τζέιμς Βον". Ακόμα και το BBC έχει λησμονήσει πια ότι πρόκειται για τον νεαρότερο σκόρερ στην ιστορία της Premier League, αφού ο Άγγλος επιθετικός, 13 φορές διεθνής με τις εθνικές από Κ17 μέχρι Κ21, επέστρεφε στη League One για μόλις 340.000 ευρώ.

"Ο Τζέιμς φέρνει εμπειρία και γκολ", δήλωνε ο τότε προπονητής του, Πολ Κουκ, όμως με τη φανέλα των 'λάτικς' πέτυχε μόνο 3 γκολ σε 19 αγώνες. Η Γουίγκαν προβιβάστηκε και μάλιστα ως πρωταθλήτρια και κράτησε τον Βον, όμως σε 19 παιχνίδια στην Championship σκόραρε μόλις 2 φορές στο πρώτο μισό του 2018-2019.

Το καλοκαίρι θα μείνει ξανά χωρίς ομάδα

Στις 31 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε ο δανεισμός του πίσω σε επίπεδο League One, στην Πόρτσμουθ. Στις 31 Μαρτίου βρέθηκε ξανά στο 'Γουέμπλεϊ', όπως το 2009, για τον τελικό του FA Cup. Αυτήν τη φορά, όλα ήταν ανάποδα. Ο Βον δεν έπαιξε, όμως η ομάδα του κατέκτησε το EFL Trophy, απέναντι στη Σάντερλαντ, στα πέναλτι.

Ήταν το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του και όπως όλα δείχνουν και το τελευταίο. Ο δανεισμός του στην Πόρτσμουθ δεν εξελίσσεται ιδανικά, με συνέπεια το καλοκαίρι να επιστρέφει στη Γουίγκαν, όπου κι εκεί δεν έχει να προσφέρει πολλά πράγματα.

Τζέιμς Βον: Πώς ο 'νέος Ρούνεϊ' βρέθηκε στα αζήτητα
AP PHOTO/DON RYAN

Πριν από 14 χρόνια παρουσιάστηκε ως ο διάδοχος του Ρούνεϊ, ως κάτι 'καυτό' που ερχόταν για να αναβαθμίσει το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η σκληρή πραγματικότητα των τραυματισμών ανέκοψε την ανοδική πορεία του και εν έτει 2019 αποτελεί μια περιφερειακή φιγούρα, που δεν μπορεί να βρει δίχτυα ούτε καν σε επίπεδο League One.

Μετά από 331 αγώνες και 84 τέρματα σε επαγγελματικό επίπεδο, το μόνο αξιοσημείωτο που του μένει στην καριέρα του είναι αυτό το ρεκόρ που κατέχει ακόμα και σήμερα, και τον φέρνει πάνω από Μίλνερ, Ρούνεϊ, Τσεσκ Φάμπρεγας, Μάικλ Όουεν, Άντι Τέρνερ, Φεντερίκο Μακέντα, Ραχίμ Στέρλινγκ, Μικαέλ Φορσέλ και Ντάνι Κανταμαρτέρι στο top-10.

Photo credits: AP Photo/Jon Super, Don Ryan, Paul Thomas

News 24/7

24MEDIA NETWORK