ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Τι σημαίνει το Brexit στο ποδόσφαιρο

Η απόφαση για Brexit είναι γεγονός και αυτό σημαίνει δυσάρεστες καταστάσεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Το Contra.gr αναλύει τα δεδομένα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Τι σημαίνει το Brexit στο ποδόσφαιρο

Η απόφαση για Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάζει άμεσα ακόμα και τον τομέα του ποδοσφαίρου και δη το δημοφιλέστερο και πιο εμπορικό πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League.

Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων μεταξύ χωρών της ΕΕ, η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η οποία δεν θα αφορά πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε εργαζόμενος που προέρχεται εκτός Μεγάλης Βρετανίας, πλέον θα χρειάζεται άδεια εργασίας για να του επιτραπεί να εξασκήσει κάποιο επάγγελμα στον τόπο.

Βάσει των κανονισμών του Υπουργείου Εσωτερικών και σύμφωνα με το " BBC" 332 ποδοσφαιριστές των δύο πρώτων κατηγοριών σε Αγγλία και Σκοτία δεν πληρούν τα κριτήρια για να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας. Περισσότεροι από 100 παίκτες της Premier League, με βάση τις εξελίξεις, μπορούν να εξαναγκαστούν σε αποχώρηση από τις ομάδες τους.

Για παράδειγμα, στη φιέστα τίτλου, η Λέστερ χρησιμοποίησε τέσσερις Βρετανούς ποδοσφαιριστές, τέσσερις παίκτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότερες ομάδες της Premier League στηρίζονται σε ποδοσφαιριστές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, ορισμένοι εξ αυτών, με βάσει την ισχύουσα νομοθεσία, δεν θα έχουν δικαίωμα έκδοσης άδειας εργασίας.

Ποδοσφαιριστές όπως ο Ντιμιτρί Παγέ, ο Ενγκολό Καντέ και ο Αντονί Μαρσιάλ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ ο Ντιέγκο Κόστα και ο Φιλίπε Κουτίνιο εξασφάλισαν κοινοτικό διαβατήριο προτού πάρουν μεταγραφή στην Αγγλία, ειδάλλως και αυτοί θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Στο παρελθόν, παίκτες όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Τιερί Ανρί και Νταβίντ Ζινολά δεν θα μπορούσαν να εκδώσουν άδεια εργασίας σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα στη βρετανική νομοθεσία.

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι κανονισμοί που ίσχυαν για χρόνια άλλαξαν την περσινή σεζόν και έγιναν πιο ευέλικτοι. Επί χρόνια, το Υπουργείο Εσωτερικών έδινε άδεια εργασίας σε ποδοσφαιριστές δίχως κοινοτικό διαβατήριο σε περίπτωση που είχαν αγωνιστεί στο 75% των αγώνων της εθνικής ομάδας της χώρας τους τα τελευταία δύο χρόνια, αρκεί η χώρα αυτή να ανήκει στο top 70 της κατάταξης της FIFA.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ο ποδοσφαιριστής δεν πληρούσε το συγκεκριμένο κριτήριο ή εάν προερχόταν από χώρα εκτός top 70, μία ειδική επιτροπή εξέταζε την αίτησή του και αποφάσιζε την έκδοση άδειας εργασίας, εφόσον επρόκειτο για ένα "εξαιρετικό ταλέντο", όπως αναγράφεται σε παλαιότερες αποφάσεις.

Από το καλοκαίρι του 2015, τα δεδομένα άλλαξαν και θεσπίστηκαν κλίμακες έκδοσης άδειας. Ένας παίκτης από το top 10 της FIFA όφειλε να έχει αγωνιστεί στο 30% των αγώνων της εθνικής ομάδας της χώρας του τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν της ημερομηνίας αίτησης έκδοσης άδειας εργασίας.

Ένας παίκτης από χώρα στις θέσεις μεταξύ 11 και 20 στο FIFA ranking έπρεπε να είχε αγωνιστεί στο 45% των αγώνων. Για τις θέσεις 21-30 το ποσοστό αυξάνεται σε 60% και για τις χώρες 31-50 επανέρχεται στο 75%.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ

Ειδική της αθλητικής νομοθεσίας στη Μεγάλη Βρετανία επισημαίνουν ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου θα επιχειρήσει να αυτορυθμιστεί, ώστε να αποφύγει τη μεγάλη ζημιά.

"Αυτό που θα συμβεί εάν γίνει το Brexit είναι ότι όλοι οι αθλητικοί φορείς θα καθίσουν κάτω και θα δουν τους κανονισμούς τους, αποφασίζοντας εάν θα μιμηθούν τα ισχύοντα, όσον αφορά στις σχέσεις με τους Ευρωπαίου αυτήν τη στιγμή. Θα τους δώσουν προνομιακή μεταχείριση, θα υπόκεινται στη νομοθεσία που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα θεσπίσουμε νέους νόμους;", δήλωσε στην " Telegraph" η Μαρία Πατσάλου, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου "Mishcon de Reya LLP", η οποία ειδικεύεται στην αθλητική μετανάστευση.

Προσθέτει, όμως, ότι "δεν είναι τόσο πιθανό στο ποδόσφαιρο, οι Ευρωπαίοι να έχουν την ίδια ελευθερία όση είχαν τώρα, εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ".

Σε αυτό το σενάριο, οι σύλλογοι της Premier League θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά σε μισθούς και μεταγραφές.

"Οι σύλλογοι θα περιορίσουν τις μεταγραφές τους σε υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές, από χώρες που βρίσκονται ψηλά στο FIFA ranking. Εάν περιοριστούν μόνο σε τέτοιους παίκτες, θα αυξηθούν οι τιμές των εγνωσμένης αξίας ποδοσφαιριστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα αρνητικό θα είναι και η απώλεια των ανερχόμενων ταλέντων", δήλωσε ο δρ. Μπαμπατούντε Μπουράιμο, ομιλητής των οικονομικών του αθλητισμού στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Υπάρχει μία πτυχή του Brexit που ενδεχομένως να ευνοήσει το εγχώριο ποδόσφαιρο. Αυτό είναι η γηγενής παραγωγή ποδοσφαιριστών, η οποία αναγκαστικά θα αναπτυχθεί, αφού οι σύλλογοι δεν θα είναι σε θέση να αποκτούν "λαβράκια" από το εξωτερικό.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν και ποσοστώσεις στις ενδεκάδες των συλλόγων, με επιβολή χρησιμοποίησης ενός συγκεκριμένου αριθμού γηγενών ποδοσφαιριστών.

"Το να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην Premier League είναι δύσκολο, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος μετά από το Brexit να μην υπάρξουν τέτοιοι περιορισμοί στο κύπελλο, για παράδειγμα", σημείωσε ο Ντάνιελ Γκι, συνεργάτης του αθλητικού δικηγορικού "Sheridans".

News 24/7

24MEDIA NETWORK