Oι Άγγλοι ονειρεύονται τρόπαιο χάρη στην Ελλάδα

Πώς συνδύασαν οι Άγγλοι τη νίκη στην Ισπανία, με το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τα "τρία λιοντάρια" και τι σχέση έχει η Εθνική Ελλάδος. Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα.

Oι Άγγλοι ονειρεύονται τρόπαιο χάρη στην Ελλάδα

H Aγγλία νίκησε στην Ισπανία, για πρώτη φορά έπειτα από 31 χρόνια, στην 4η αγωνιστική του UEFA Nations League. Μια διοργάνωση που το Contra.gr έκανε φιλότιμη προσπάθεια να σου εξηγήσει.

Οι παίκτες του Gareth Southgate (για την ακρίβεια, ο Raheem Sterling και ο Marcus Rashford) σκόραραν όλα τα γκολ από το πρώτο ημίχρονο. Λίγο έλειψε... να γίνουν Αγγλία, αλλά κράτησαν γερά έως το φινάλε. Οι Ισπανοί το έριξαν στην ποίηση ("ας ξεπλύνει όσα έγιναν η βροχή που έπεσε στη Σεβίλη”), θυμίζοντας ότι υπό τον Luis Enrique δεν είχαν χάσει στην έδρα τους, σε ανταγωνιστικό ματς, από τις 7/6 του 2003. Όταν είχε πανηγυρίσει νίκη η Εθνική Ελλάδος. Για να μη μετράς, αυτό έγινε πριν 5.610 ημέρες (μεσολάβησαν 38 ματς) και άνηκε στα προκριματικά του Euro που κατακτήσαμε.

Αυτός ήταν ο λόγος που οι Άγγλοι πήραν τα πάνω τους, διότι τα έβαλαν όλα στο ίδιο καζάνι (συμπεριλαμβανομένου του γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου, στη Zaragoza) και οραματίστηκαν νέα κυριαρχία της εθνικής τους.

Οι Βρετανοί πήραν αγκαλιά τα αρχεία τους. Είχαν να ψάξουν διάφορα. Άρχισαν από το πιο απλό: το πότε σκόραρε τελευταία φορά ο Raheem Sterling, με το εθνόσημο στο στήθος, πριν το βράδυ της Δευτέρας 15/10.

Ο γεννημένος στη Jamaica, μεγαλωμένος στο Λονδίνο, 23χρονος εξτρέμ/επιθετικός μέσος της Manchester City (ομάδα που παρεμπιπτόντως, έδωσε το μεγαλύτερο ποσό που 'χει δοθεί ποτέ για μεταγραφή Άγγλου παίκτη -η Liverpool πήρε κοντά στα 55,7 εκατ. ευρώ) παραβίασε δυο φορές την εστία της Furia Roja. Συγκίνηση που είχε να ζήσει τρία χρόνια. Ή, αν προτιμάς, 27 ματς. Σου 'χω και τρίτη επιλογή: τα 1.810 αγωνιστικά λεπτά. H μέτρηση άρχισε από το 2-0 επί της Εσθονίας, στο Wembley, στις 9/10 του 2015 -για τα προκριματικά του Euro2016.

Πάμε τώρα, και στα πιο σύνθετα: την τελευταία νίκη των “τριών λιονταριών” στην Ισπανία.

Englands Gary Lineker, in white shirt, is brought down during the Football World Cup Group F match between England and Portugal, in Monterrey, Mexico, on June 3, 1986. Portugal defeated England 1-0. (AP Photo)
Englands Gary Lineker, in white shirt, is brought down during the Football World Cup Group F match between England and Portugal, in Monterrey, Mexico, on June 3, 1986. Portugal defeated England 1-0. (AP Photo) ASSOCIATED PRESS

H 'Guardian' προλόγισε το θέμα της ως εξής: “ O όποιος φίλαθλος της Real Madrid, με ενδιαφέρον για όσα έκανε η εθνική Ισπανίας, θα είχε σιχαθεί να βλέπει τον Gary Lineker, στις αρχές του 1987”. Πριν σου πω τι είχε συμβεί, αν τυχόν είσαι νέος θα χρειαστεί να σε ενημερώσω ότι ο Lineker δεν είναι μόνο ο τύπος που έχει πει το “ το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι, στο οποίο 22 παίκτες κυνηγούν μία μπάλα και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί”, αλλά πολλά περισσότερα. Mόνο στην περίοδο που αναφερόμαστε, ήταν ο πρώτος σκόρερ της First Division, μετά πήρε την Golden Boot στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού και έτσι εξασφάλισε τη μετακίνηση -με το αζημίωτο-, στην Barcelona.

Στις 31/1 εκείνου του έτους, η Barcelona είχε υποδεχθεί στο Camp Nou τη “βασίλισσα”. Ο Lineker είχε σκοράρει hat-trick στη νίκη των “blaugrana” (3-2). Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα και έχοντας υπογράψει χορηγική συμφωνία, αξίας 1 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια, εμφανίστηκε στο Santiago Bernabéu, ως μέλος της εθνικής Αγγλίας, για φιλικό ματς με την Ισπανία. Σημείωση: οι Ίβηρες δεν είχαν χάσει στην έδρα τους για τρία χρόνια.

Η έκπληξη των Άγγλων, στο ρόστερ ήταν ο 20χρονος Tony Adams, ο οποίος ήταν η ευχάριστη έκπληξη μιας ολόκληρης σεζόν, πριν τον πάρει η Arsenal και κάνει ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Φυσικά και τον είχε εκτιμήσει ο Bobby Robson, εξ ου και τον κάλεσε. “Είναι ψηλός, γρήγορος, καλός στον αέρα, διαβάζει καλά το παιχνίδι και κυρίως είναι πολύ συγκροτημένος για την ηλικία του”, είχε πει ο προπονητής.

Πάμε και στο παιχνίδι, με την Αγγλία να χάνει ευκαιρία στο 14ο λεπτό και τον Emilio Butragueño να την τιμωρεί. Πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, οι Ισπανοί προηγούνταν 4-1. Μετά ανέλαβε ο Lineker.

“Ήταν η πρώτη φορά που σκόραρα τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι. Η αλήθεια ωστόσο, είναι πως έπρεπε να βάλω έξι. Ήταν ένα βράδυ ευκαιριών, για εμένα. Ο Peter Beardsley έκανε τη ζωή μου εύκολη”. Και τα τέσσερα γκολ τα έβαλε, αφότου πέρασε τον φίλο του -και συμπαίκτη του- Zubizarreta. Οι εφημερίδες έγραψαν για τον “matador της Μαδρίτης”, όπως και το “Spain are Linekered”. Γράφτηκε και κάτι άλλο: τρεις οπαδοί της Αγγλίας μαχαιρώθηκαν, πριν την έναρξη του αγώνα και 18 συνελήφθησαν. Ήταν τα χρόνια που η UEFA είχε τιμωρήσει με αποκλεισμό τους αγγλικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω Heysel.

Είναι νίκη ορόσημο για την Αγγλία;

Ο Southgate τέθηκε αντιμέτωπος με το παραπάνω ερώτημα. Και απάντησε τίμια: “Δεν μπορούμε να θεωρούμαστε ως εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη, έως ότου αρχίσουμε να νικάμε αυτές που είναι στην κορυφή της λίστας”. Όχι μια φορά. Συνεχώς. Γιατί τον Μάρτιο του 2016 η Αγγλία είχε νικήσει τους παγκόσμιους πρωταθλητές, Γερμανούς. Και αφότου όλοι έγραψαν και είπαν για τη νέα εποχή, τα “τρία λιοντάρια” έχασαν δυο φορές από το Βέλγιο, μια από την Κροατία (στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας) και μια από την Ισπανία, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Wembley (για το UEFA Nations League). Οπότε, ας περιμένουμε τη συνέχεια.

Photo: AP Photo/Miguel Morenatti

News 24/7

24MEDIA NETWORK