Και όμως! Αντιντόπινγκ κοντρόλ έως το 2022 με... σκύλους

Μπορεί να φαντάζει περίεργο όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι σκύλοι πρόκειται να "εισχωρήσουν" άμεσα στον χώρο του αθλητισμού, προκειμένου να... μυρίσουν ποιοι αθλητές κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ξεχάστε τους πατροπαράδοτους τρόπους που γινόταν το αντιντόπινγκ κοντρόλ στους αθλητές. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τα τεστ ανίχνευσης παράνομων ουσιών προανήγγειλαν την... πρόσληψη εκπαιδευμένων σκύλων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του οργανισμού αντιντόπινγκ της χώρας, Τρέβορ Πιρς, μίλησε στο BBC, αναφέροντας ότι η χρησιμοποίηση σκύλων θα βρίσκεται ανάμεσα στις 32 συνολικά εναλλακτικές τακτικές που θα καταπολεμήσουν τη μάστιγα του ντόπινγκ στο βρετανικό αθλητισμό.

Αφορμή για αυτή την "πρωτότυπη" ιδέα αποτέλεσε η πρόσφατη κρίση που πέρασε η ποδηλασία της χώρας, καθώς, παρά το σκάνδαλο ντόπινγκ που ξέσπασε στο συγκεκριμένο χώρο, δεν μπόρεσε να αποδειχτεί η ενοχή των αναβατών που εμπλέκονταν, με το άθλημα να χάνει από αυτή την υπόθεση χρήματα και χρόνο.

Το μέτρο αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα αυξήσουν τις αντιντόπινγκ έρευνες στην Αγγλία κατά 50%, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, στα πλαίσια μίας νέας τετραετούς στρατηγικής. Η επιδότηση για την εφαρμογή του προγράμματος θα αυξηθεί μάλιστα κατά 7 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια από το τμήμα Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού.

Ο τρόπος με τον οποίο τα σκυλιά θα ενεργούν στην έρευνα, θα γίνεται μυρίζοντας σε κάποια διοργάνωση για τυχόν παράνομες ουσίες. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν πρόκειται να δούμε τέτοιο περιστατικό κατά τη διάρκεια που οι αθλητές διαγωνίζονται, αλλά στις προπονήσεις, προκειμένου η νέα τεχνική καταπολέμησης του ντόπινγκ να πάρει... σάρκα και οστά.