Τα τρία παιχνίδια που θα κρίνουν το μέλλον του Σόλσκιερ

Απόψε (22.00) ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ κάνει πρεμιέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ, ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έτσι αρχίζει το δεκαήμερο που θα κρίνει αν από προσωρινός προπονητής θα γίνει μόνιμος.

Τα τρία παιχνίδια που θα κρίνουν το μέλλον του Σόλσκιερ

Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη*, η πρόσληψη του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν τελείωσε οριστικά η σχέση με τον Ζοσέ Μουρίνιο, είχε κυρίως συναισθηματικό χαρακτήρα. Του τύπου " για να μη μας δείρουν, ας πάρουμε κάποιον που 'χει συνδέσει το όνομα του με μια λαμπρή στιγμή του συλλόγου".

Ο Νορβηγός είχε σκοράρει το γκολ που έδωσε το UEFA Champions League, στον τελικό του 1999 με την Μπάγερν Μονάχου, όπου έπαιξε ως αλλαγή στο 81ο λεπτό. Οπότε πληρούσε τη βασική προϋπόθεση.

Οι ιθύνοντες τον ανακοίνωσαν ως interim, δηλαδή 'προσωρινό', 'ενδιάμεσο'. Εκείνος δεν έδωσε σημασία στις λεπτομέρειες. Ξεσκόνισε ό,τι γνώσεις και παραστάσεις είχε από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τα έφερε στο 'τώρα' και άρχισε με ένα 6-0 που είχε μέσα και εκτός έδρας νίκη επί της Τότεναμ.

Συνέχισε με επιτυχίες επί των Μπράιντον, Άρσεναλ (εκτός), ισοπαλία με την Μπέρνλι (" τα παιδιά είναι ακόμα στενοχωρημένα που άφησαν σε αυτό το ματς δυο πόντους. Το ίδιο κι εγώ"), νίκη στην έδρα της Λέστερ, σε εκείνη της Φούλαμ και αν έχασες το λογαριασμό, σε 11 ματς υπό τις οδηγίες του, οι "Κόκκινοι διάβολοι" δεν έχουν χάσει. Τουναντίον, έχουν πανηγυρίσει νίκη 10 φορές.

Από εκεί που ήταν σε απόσταση 11 βαθμών από την τέταρτη θέση της κατάταξης στην Premier League, τώρα συμπληρώνουν την τετράδα, με ένα βαθμό απόσταση από την 5η Άρσεναλ και 9 από την τρίτη Τότεναμ.

Ήλθε λοιπόν, η στιγμή να κάνει την πρώτη του εμφάνιση -ως προπονητής της Γιουνάιτεντ- στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο "Old Trafford" με την Παρί Σεν Ζερμέν (22.00). Και θα ζήσει τη στιγμή εν μέσω διαρροών που πια τον θέλουν να είναι μεταξύ των φαβορί για τη μόνιμη δουλειά -μαζί με τους Μαουρίτσιο Ποκετίνο και Μασιλιμιάνο Αλέγκρι.

Αλλά για να σου πω -πάλι- την αλήθεια, αυτή ήταν η ιστορία από την αρχή του σερί. Πάει καιρός που τον ρωτούν τα ίδια πράγματα, με άλλα λόγια. Και από ό,τι φαίνεται αυτό δεν θα αλλάξει κάπου εδώ κοντά.

Του έκαναν σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που αφορούσε το ματς με τους Γάλλους. Διατυπώθηκε κατ' αυτόν τον τρόπο: " Πιστεύεις πως παιχνίδια σαν αυτά με την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Λίβερπουλ θα είναι καθοριστικά, σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες που 'χεις να γίνεις μόνιμος προπονητής;".

Μετά την 'πρώτη' στο UEFA Champions League, έχει ταξίδι για το ματς Κυπέλλου με την Τσέλσι και επίσκεψη στο "Old Trafford" για αγώνα με τη Λίβερπουλ.

Απάντησε ως εξής:

Είναι πολύ απλό. Πρέπει να αλλάξεις το σενάριο, τώρα. Έχεις τόσους τρόπους να κάνεις αυτήν την ερώτηση στους μήνες που απομένουν για να κάνω ό,τι μπορώ για αυτόν το σύλλογο

Το ΕSPN τόνισε ότι " ο Σόλσκιερ δεν κερδίζει μόνο παιχνίδια που πρέπει να 'παίρνει' ένας προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά συμπεριφέρεται και ως τέτοιος. Κάτι που απέτυχε να κάνει ο Ντέιβιντ Μόγιες, με τον βαν Χααλ να μιλά συνέχεια για τη φιλοσοφία και τις προηγούμενες επιτυχίες του ίδιου -και όχι του συλλόγου- και τον Μουρίνιο να γίνεται εγωμανής και αρνητικός, γκρινιάζοντας για όλα -την κίνηση, τον καιρό, τα πάντα".

"Η ομάδα είναι ικανή να νικήσει κάθε αντίπαλο"

Παραμονή της πρώτης συνάντησης -της ιστορίας- με τους Γάλλους, ο Σόλσκιερ εξήγησε πως "όταν μπαίνουμε στα ματς με την αυτοπεποίθηση που 'χουμε, κοιτάμε μπροστά, όχι όμως και πολύ μακριά. Η Παρί είναι η επόμενη πρόκληση. Είπα στα παιδιά 'αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε στις προπονήσεις, μπορούμε να βελτιωθούμε και να εκπλήξουμε κάποιες ομάδες'. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερη πνευματική κατάσταση".

Όσο και αν έχει δουλέψει το παιχνίδι της ομάδας, λίγα θα 'χαν γίνει αν δεν είχε φροντίσει να δουλέψει με το μυαλό των παικτών. Όπως γράφει η The Guardian " έχει κάνει όλους τους παίκτες να πιστέψουν πως μπορούν να νικήσουν τους πάντες. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο αφορά στο 100 τοις εκατό τη διαχείριση ανθρώπων και η δική του είναι άψογοι, πολλώ δεν αν συγκριθεί με εκείνη του προκατόχου του".

Manchester United caretaker manager Ole Gunnar Solskjaer, left, and Anthony Martial during the press conference at Aon Training Complex in Manchester, England, Monday Feb. 11, 2019. Manchester United will play PSG in a Champions League match on Tuesday Feb.12. (Martin Rickett/PA via AP)
Manchester United caretaker manager Ole Gunnar Solskjaer, left, and Anthony Martial during the press conference at Aon Training Complex in Manchester, England, Monday Feb. 11, 2019. Manchester United will play PSG in a Champions League match on Tuesday Feb.12. (Martin Rickett/PA via AP) AP

Ο Άντονι Μάρσιαλ (11 γκολ και δυο ασίστ, φέτος) παραδέχθηκε πως " η απόλυση του Μουρίνιο απελευθέρωσε τους παίκτες και τώρα έχουμε έναν προπονητή που έχει διαφορετικές προθέσεις. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μας ζητά. Ίσως να είναι πιο εύκολο να παίξουμε το δικό του στιλ από εκείνο που μας ζητούσε ο Μουρίνιο.

Όταν εμφανίστηκε ο Σόλσκιερ στο γήπεδο, αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Στοιχεία που μας βοήθησαν πάρα πολύ. Τώρα προσπαθούμε να ανταποδώσουμε τα καλά που έκανε για εμάς και μέχρι στιγμής, τα πάμε μια χαρά

Ο Μάρσιαλ σκόραρε ένα θεαματικό γκολ στο 3-0 επό της Φούλαμ, το περασμένο Σάββατο. Θύμισε -έγραψαν- κάτι από Κριστιάνο Ρονάλντο, στο ίδιο γήπεδο το 2007. Δες.

" Μου έχει ζητήσει να είμαι πιο επιθετικός. Αυτή άλλωστε, είναι η δουλειά μου: να κάνω τη διαφορά, να είμαι πιο αποφασιστικός. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα πηγαίνουν εξαιρετικά και για τους άλλους επιθετικούς, οπότε ελπίζω να συνεχίσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί". Αποκάλυψε και ότι ο Σόλσκιερ του 'χει ζητήσει " να σκοράρω περισσότερα άσχημα γκολ!".

Δεν θέλει να ακούει ότι είναι τυχερός

Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μη του είπε πως είναι τυχερός, γιατί η Παρί Σεν Ζερμέν δεν θα 'χει ενεργούς τους Νεϊμάρ, Καβάνι και Μενιέρ -λόγω τραυματισμών. Εκείνος επαναλάμβανε ότι " η απουσία ενός παίκτη είναι η ευκαιρία κάποιου άλλου. Γεγονός που κάνει απρόβλεπτη την Παρί, ως προς το ποιος θα παίξει και πώς θα παίξει".

*Ομολογώ πως δεν είχα ασχοληθεί με το πώς προέκυψε η φράση 'τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη' ως συνώνυμο του χωρίς περιστροφές και εξωραϊσμούς, λόγου. Ώσπου διάβασα πως τα της σκάφης ήταν γραμμένα από τον Αριστοφάνη και τα των σύκων προστέθηκαν από τον σατιρικό συγγραφέα, Λουκιανό. Στο asxetos.gr υπήρχε και μια προσπάθεια σύνδεσης. "Ίσως οι λέξεις αυτές για τον γνωστό αθυρόστομο-ελευθεριάζοντα Αριστοφάνη να είχαν υπονοούμενη-'πονηρή' σημασία (στην Ειρήνη σύκον ονομάζεται το γυναικείον αιδοίον), εξαιτίας της οποίας ο 'καθώς πρέπει' Αθηναίος πιθανότατα θα τις απέφευγε".

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK