Χάρισε 140 εκ. στη Μπόλτον, έδωσε δάνειο 5,5 εκ. ευρώ και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα

Ο ιδιοκτήτης της Μπόλτον επί Στέλιου Γιαννακόπουλου, Έντι Ντέιβις, αφού χάρισε περί τα 140.000.000 ευρώ στην ομάδα, της δάνεισε κι άλλα χρήματα για να μην χρεοκοπήσει. Μετά πέθανε...

Χάρισε 140 εκ. στη Μπόλτον, έδωσε δάνειο 5,5 εκ. ευρώ και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα

Ο Έντι Ντέιβις θα μπορούσε να ψηφιστεί ως ο κορυφαίος ιδιοκτήτης ομάδας όλων των εποχών, αν και κανείς εκτός Νησιού δεν γνωρίζει το ποιος είναι κι εντός Βρετανίας είχε αρκετούς επικριτές.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία που συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη εποχή της Μπόλτον, της ομάδας που με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, τον Τζέι Τζέι Οκότσα, τον Γιούρι Τζορκαέφ και τον Ιβάν Κάμπο στο ρόστερ της, είχε για χρόνια αξιόλογη πορεία στην Premier League.

Ανέλαβε το 2003

Ο γεννημένος στις 18 Ιουνίου 1946 Έντουιν Ντέιβις δραστηριοποιείτο για χρόνια στο εμπόριο και διετέλεσε για δύο δεκαετίες πρόεδρος της Strix Group, εταιρίας που κατασκευάζει εξαρτήματα ασφάλειας για βραστήρες και άλλες οικιακές συσκευές, τα οποία διαθέτει σε όλον τον πλανήτη, κάνοντας τεράστιους τζίρους.

Το 1999, τρία χρόνια μετά από την επέμβαση bypass στην οποία υποβλήθηκε, ο Ντέιβις αποφάσισε να... δοκιμάσει ακόμη περισσότερο την καρδιά του και πήρε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Μπόλτον. Τέσσερα χρόνια αργότερα απέκτησε το σύνολο του μετοχικού πακέτου μέσω της μητρικής του συλλόγου Burnden Leisure plc και 'βούτηξε'" για τα καλά στα άδυτα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Χάρισε 140 εκ. στη Μπόλτον, έδωσε δάνειο 5,5 εκ. ευρώ και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα
AP PHOTO/JON SUPER

Όλα έμοιαζαν 'ρόδινα' για την ομάδα, η οποία αγωνιζόταν στο υπερσύγχρονο γήπεδο των 29.000 θεατών που χτίστηκε το 1997 και που δεν είχε μεγάλες απαιτήσεις από το κοινό. Ο Σαμ Άλαρνταϊς, προπονητής της από το 1999, έκανε αγωνιστικά... θαύματα κι η ομάδα βγήκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της το 2005-2006 (και ξανά δύο χρόνια αργότερα).

Τεράστια οικονομική 'τρύπα'

Όταν τα αποτελέσματα σταμάτησαν να έρχονται και η Μπόλτον άρχισε να συμμετέχει κι αυτή από το 2007 στο 'γαϊτανάκι' αλλαγής προπονητών, ήρθε και η πτώση. Ο Γκάρι Μέγκσον άρχισε καλά αλλά δεν τα κατάφερε στη συνέχεια και ο Όουεν Κόιλ συνέδεσε το όνομά του με την επιστροφή στην Championship για πρώτη φορά από το 2000.

Τα έσοδα συρρικνώθηκαν τρομακτικά, σε αντίθεση με τα έξοδα που παρέμειναν σε πολύ υψηλό επίπεδο και κάπου εκεί άρχισε η αρχή του τέλους.

Το οικονομικό έτος 2013-2014 ο σύλλογος ανακοίνωσε ζημία της τάξης των 10.000.000 ευρώ. Ήταν ακόμα μία 'τρύπα' που κλήθηκε να καλύψει ο Ντέιβις από την τσέπη του. Το ποσό αυτό προστέθηκε στα 195.000.000 ευρώ των χρεών του συλλόγου.

Χάρισε τα χρέη προς εκείνον

Ο Ντέιβις επιχειρούσε να ξεφορτωθεί την ομάδα από το portfolio του, ωστόσο οι ισολογισμοί κάθε χρόνο απομάκρυναν κάθε ενδιαφερόμενο. Μέχρι που τον Νοέμβριο του 2015, ο σύμβουλος της ομάδας, Τρέβορ Μπιρτς, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του συλλόγου ότι ο ιδιοκτήτης της Μπόλτον ήταν έτοιμος να διαγράψει τα χρέη προς τον ίδιο, ώστε να διευκολύνει τη μεταβίβαση των μετοχών.

Ο πρώην επιθετικός της Μπόλτον, Ντιν Χόλντσγουορθ, ήταν επικεφαλής της Sports Shield, εταιρίας που βρισκόταν σε συζητήσεις για την εξαγορά του συλλόγου, την ίδια ώρα που ο Γιαννακόπουλος ήταν έτοιμος να εμπλακεί σε συζητήσεις για λογαριασμό άλλων υποψηφίων επενδυτών από τη Βόρεια Αμερική.

Χάρισε 140 εκ. στη Μπόλτον, έδωσε δάνειο 5,5 εκ. ευρώ και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα
AP PHOTO/UWE LEIN

"Ο Έντι θα διαγράψει τα δάνεια που επιβαρύνουν τον ισολογισμό. Δεν θα ήθελα να διακινδυνέψω την τρέχουσα διαπραγμάτευση, όμως ο Έντι την καθιστά πολύ πιο ελκυστική για την ενδιαφερόμενη πλευρά. Πρέπει να πω ότι άκουσα ανθρώπους να λένε για τα χρήματα που πήρε ο Έντι από τον σύλλογο ως αντάλλαγμα για την επένδυσή του, όμως λαμβάνοντας υπόψιν ακόμα και τους τόκους που εισέπραξε για τα δάνειά του στην ομάδα στα πρώτα χρόνια, η καθαρή ζημία του Έντι πλησιάζει τα 200.000.000 ευρώ", εξήγησε ο Μπιρτς.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντέιβις κατηγορήθηκε κατά καιρούς ότι όσο η Μπόλτον 'έτρεχε' εύρυθμα, εκείνος απολάμβανε τα κέρδη και τα μερίσματα, αδειάζοντας τα ταμεία του συλλόγου, ώστε να αποπληρώσει την επένδυση που είχε κάνει για την εξαγορά και τη λειτουργία της ομάδας. Παρ' όλα αυτά, η έντονη φιλανθρωπική (και καλά διαφημισμένη) δράση του ερχόταν σε αντιδιαστολή με τα επιχειρήματα των επικριτών του.

Την έσωσε προτού πεθάνει

Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2016 και μετά από μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας λόγω οφειλών στην Εφορία. Ο Ντέιβις διέγραψε όλα τα χρέη, ύψους 140.000 ευρώ, προς το πρόσωπό του και άφησε στον νέο αγοραστή την υποχρέωση να καλύψει τα υπόλοιπα χρέη της εταιρίας, ύψους 85.000.000 ευρώ.

Έναν χρόνο αργότερα, η Sports Shield ρευστοποιήθηκε, αφού δεν μπόρεσε να καλύψει μία οφειλή ύψους 5.500.000 ευρώ σε πιστωτή και οι μετοχές της Μπόλτον πέρασαν στην Inner Circle Investments του Κεν Άντερσον, νυν προέδρου της ομάδας. Παρ' όλα αυτά, ούτε η τελευταία ιδιοκτήτρια κατάφερε να διασώσει οικονομικά τον σύλλογο, ο οποίος, παίζοντας πλέον στην League One (2016-2017), τιμωρήθηκε με απαγόρευση μεταγραφών λόγω των οφειλών του.

Το χρέος των 5.500.000 ευρώ στην BluMarble Capital Ltd διατηρήθηκε και ο σύλλογος, λίγους μήνες μετά από τον προβιβασμό του στην Championship την περσινή σεζόν, κινδύνευε με αφαίρεση 12 βαθμών και απαγόρευση μεταγραφών. Ο Άντερσον έκανε πρόταση στην πιστώτρια εταιρία να αποπληρώσει το 80% της οφειλής συν τους τόκους, ωστόσο συνάντησε αρνητική στάση.

Κάπου εκεί επενέβη ο Ντέιβις, ο οποίος προσέφερε δάνειο 5.500.000 ευρώ, ώστε να αποφύγει ο σύλλογος το καθεστώς ειδικής διαχείρισης λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών και ουσιαστικά να διατηρηθεί στην κατηγορία, αφού οτιδήποτε άλλο σε αυτήν τη χρονική συγκυρία θα σήμαινε χρεοκοπία.

Το δάνειο εγκρίθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2018, όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά έγγραφα του βρετανικού επιμελητηρίου. Στις 12 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 72 ετών, ο Ντέιβις άφησε την τελευταία πνοή του...

Photo credits: AP Photo/Uwe Lein, Jon Super

News 24/7

24MEDIA NETWORK