Οι 7+1 ποδοσφαιρικές ομάδες της City Football Group

Πριν από 11 χρόνια έγινε η αρχή με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Μάντσεστερ Σίτι. Έκτοτε άλλες 6 ομάδες έγιναν κομμάτι του ίδιου ποδοσφαιρικού πειράματος.

Οι 7+1 ποδοσφαιρικές ομάδες της City Football Group
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Από χρονιά σε χρονιά η City Football Group υλοποιεί το ποδοσφαιρικό εγχείρημα των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών. Με κύριο μέτοχο την Abu Dhabi United Group του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ (μέλους της βασιλικής οικογένειας / υπουργού της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και ισχυρούς συμμάχους σε ποσοστό 13% δύο κινεζικές εταιρίες (China Media Capital, CITIC Capital), το επενδυτικό fund με έδρα το Λονδίνο σχηματοποιεί σε λιγότερο από μια 15ετία το μεγαλεπήβολο όραμα για τη 'συμβίωση' και ενοποίηση διαφόρων ομάδων ανά τον κόσμο κάτω από την ίδια ιδιοκτησία.

Με κοινή ονομασία (...Σίτι) και ίδια χρώματα (θαλασσί). Κάτι που πριν από 11 χρόνια, όταν η Μάντσεστερ Σίτι περνούσε στα χέρια του Μανσούρ, φάνταζε πολύ μακρινό. Συνέβη όμως. Μάλιστα ο κύκλος άνοιξε εκ νέου και οι 6 ομάδες της 'συλλογής' έγιναν σίγουρα 7 ύστερα από την προσθήκη της κινεζικής Σετσουάν Τζιούνιου και πλέον από την Ασία τα ποδοσφαιρικά κλαμπς που ανήκουν στην City Football Group είναι δύο.

Μέχρι το επόμενο, που δεν θ' αργήσει πολύ, αφού διαρρέει κατά καιρούς ενδιαφέρον για ομάδες της Νότιας Αφρικής, ας γνωρίσουμε ένα προς ένα τα μέλη της 'οικογένειας'. Από τη μητρική φιγούρα της Μάντσεστερ Σίτι ως το νεογέννητο μέλος που ήρθε στη ζωή.

Μάντσεστερ Σίτι

The club logo decorates a corner flag before the English Premier League soccer match between Manchester City and Newcastle United at the Etihad Stadium in Manchester, England, Saturday, Sept. 1, 2018. (AP Photo/Jon Super)
The club logo decorates a corner flag before the English Premier League soccer match between Manchester City and Newcastle United at the Etihad Stadium in Manchester, England, Saturday, Sept. 1, 2018. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

AP Photo/Jon Super

Η ναυαρχίδα του στόλου, το 'θωρηκτό'. Αγοράστηκε το 2008 και μετράει έκτοτε τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και τρία λιγκ καπ. Με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της για 2.5 χρόνια πλέον κυνηγάει την ευρωπαϊκή υπέρβαση στο Champions League, την πρώτη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1970.

Ενδιάμεσα συστήθηκε και η γυναικεία ομάδα του κλαμπ, η οποία έχει ήδη πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός τροπαίου (λιγκ καπ, 2014).

Νιου Γιορκ Σίτι

The New York City FC starting eleven pose for a photo before an MLS playoff soccer match against Atlanta United, Sunday, Nov. 4, 2018, in New York. Atlanta United won 1-0.(AP Photo/Steve Luciano)
The New York City FC starting eleven pose for a photo before an MLS playoff soccer match against Atlanta United, Sunday, Nov. 4, 2018, in New York. Atlanta United won 1-0.(AP Photo/Steve Luciano) AP PHOTO/STEVE LUCIANO

AP Photo/Steve Luciano

Η 20η -τότε- ομάδα της MLS ήταν εμπνεύσεως του Ντον Γκάρμπερ (κομισάριος της λίγκας) και εκτελέσεως του νέου γενικού διευθυντή της City Football Group Φεράν Σοριάνο. 'Γεννήθηκε' στις 21 Μαΐου του 2013 και στα 4 χρόνια παρουσίας στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ είχε 2.5 χρόνια προπονητή τον Πατρίκ Βιεϊρά και κατά διαστήματα στο ρόστερ τους Φρανκ Λάμπαρντ (2015-16), Αντρέα Πίρλο (2015-17) και Νταβίντ Βίγια (2014-18). Η πιο δαπανηρή μεταγραφή της ιστορίας της ο Αλεξάντρου Μίτριτσα των 9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέλμπουρν Σίτι

Οι 7+1 ποδοσφαιρικές ομάδες της City Football Group

Τον Ιανουάριο του 2014 η αγορά του 80% της Μέλμπουνρ Χαρτ κόστισε 12 εκατομμύρια δολάρια. Άμεσα άλλαξε όνομα και σε διάστημα 1,5 χρόνου αποκτήθηκε το εναπομείναν 20% από διάφορους μικρομετόχους. Το 2016 κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της, ενώ τρεις φορές έχει φτάσει ως τα ημιτελικά του πρωταθλήματος. Ο Ουρουγουανός Μπρούνο Φορναρόλι (αυτός του Παναθηναϊκού) υπήρξε δυο σεζόν ο πρώτος σκόρερ της, ενώ ο Μιχάλης Βαλκάνης ( ένα από τα 'καγκουρό' του ελληνικού ποδοσφαίρου) δούλεψε ως προπονητής της για 6 μήνες!

Η γυναικεία ομάδα που προέκυψε το 2015 έχει ήδη κατακτήσει ένα νταμπλ.

Γιοκοχάμα Μαρίνος

Yokohama F Marinos new head coach Ange Postecoglou of Australia poses with new players during a press conference in Yokohama, near Tokyo, Sunday, Jan. 14, 2018. Former Australia coach Postecoglou was introduced as head coach of the J-League's Yokohama F. Marinos on Sunday. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)
Yokohama F Marinos new head coach Ange Postecoglou of Australia poses with new players during a press conference in Yokohama, near Tokyo, Sunday, Jan. 14, 2018. Former Australia coach Postecoglou was introduced as head coach of the J-League's Yokohama F. Marinos on Sunday. (AP Photo/Shizuo Kambayashi) AP PHOTO/SHIZUO KAMBAYASHI

AP Photo/Shizuo Kambayashi

Από τον Μάιο του 2014 κατέχει το 20% των μετοχών της ιαπωνικής ομάδας, αλλά μελλοντικός στόχος είναι η πλήρης εξαγορά τους, σε συνεννόηση πάντα με την αυτοκινητοβιομηχανία Nissan, που ήταν ούτως ή άλλως ο βασικός 'αιμοδότης' της. Ο τελευταίος τίτλος της ομάδας από τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας εντοπίζεται το 2013 (Κύπελλο του Αυτοκράτορα).

Από την Πρωτοχρονιά του 2018 έχει προπονητή τον Άγγελο Ποστέκογλου.

Κλουμπ Ατλέτικο Τόρκε

Οι 7+1 ποδοσφαιρικές ομάδες της City Football Group

twitter.com/catorque

Ομάδα από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και δέκα χρόνια μετά (Μάρτιος του 2017) βρέθηκε κάτω από τις 'φτερούγες' της κοινοπραξίας. Εξασφάλισε άνετα την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία και στα μισά της σεζόν ως τώρα είναι δεύτερη από το τέλος χωρίς όμως να κινδυνεύει με υποβιβασμό.

Ζιρόνα

Οι 7+1 ποδοσφαιρικές ομάδες της City Football Group

twitter.com/GironaFC

Τον Αύγουστο του 2017 ανακοινώθηκε η εμπλοκή του fund στο μετοχολόγιο της καταλανικής ομάδας με την απόκτηση του 44.3%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ανήκει στον αδερφό του Πεπ Γκουαρδιόλα, Πέρε. Είχε ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην Πριμέρα Ντιβισιόν για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πέρυσι τερμάτισε 10η και διατηρήθηκε χωρίς ιδρώτα στην κορυφαία κατηγορία, εφέτος αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες στην προσπάθεια να εδραιωθεί στα κορυφαία 20 κλαμπς της χώρας. Παρά τους 2 δανεικούς από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Το παραδοσιακό κόκκινο δεν το έχει εγκαταλείψει, για την ώρα, ασχέτως αν το μπλε τ' ουρανού έχει εισβάλει στη καθημερινότητά της (ρούχα προπόνησης).

Σετσουάν Τζιούνιου

Είναι το πιο πρόσφατο από τα κομμάτια της αλυσίδας. Ιδρύθηκε το 2016 στην επαρχία Σετσουάν που βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κίνας και φιλοξενεί 81 εκατομμύρια κατοίκους σε μια έκταση 485.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εκεί που ο Μπέρτολ Μπρεχτ τοποθέτησε τον... καλό άνθρωπό του! Αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία του κινέζικου ποδοσφαίρου, χωρίς καταγεγραμμένες διακρίσεις - όχι τουλάχιστον προς το παρόν. Διαθέτει πάντως γήπεδο 42.000 θέσεων, άρα μια βασική ύλη για την επέκταση - ανάπτυξή. Μένει ο ταύρος να γίνει... μπλε!

*Γουαγιακίλ

Οι 7+1 ποδοσφαιρικές ομάδες της City Football Group

Ξεκάθαρο δεν είναι πως η City Football Group έχει εμπλακεί στην ομάδα του Εκουαδόρ. Το γεγονός όμως πως ξαφνικά τον Ιούλιο του 2017 ανακοινώθηκε πως η τότε Ρίβερ αλλάζει όνομα (Guayaquil City F.C.) και χρώματα (θαλασσί-άσπρο) συνδέθηκε αυτομάτως με την αραβοκινεζική σύμπραξη. Επίσημη επιβεβαίωση δεν έχει υπάρξει βέβαια, οπότε...

Ποια θα έχει σειρά; Η Κέιπ Τάουν ή μήπως η Σεντ Ετιέν;

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein

News 24/7

24MEDIA NETWORK