Ο Βλαχοδήμος είναι ό,τι δεν έγινε (ακόμα) ο Μπάρκας

Οδυσσέας Βλαχοδήμος και Βασίλης Μπάρκας άρχισαν πάνω κάτω από το ίδιο σημείο. Στα 24 τους, ένας ήταν (ξανά) ο MVP της Μπενφίκα, ο άλλος δέχθηκε το μοιραίο τρίτο γκολ στην ήττα της ΑΕΚ.

Ο Βλαχοδήμος είναι ό,τι δεν έγινε (ακόμα) ο Μπάρκας
EUROKINISSI

Ήταν 26 Ιανουαρίου 2016 όταν ο Αντρέα Στραματσόνι έκανε ακόμα μία μεταγραφική προσθήκη στον Παναθηναϊκό του. Το όνομα αυτής προκαλούσε θυμηδία, αφού ουδείς μπορούσε να αποσυνδέσει την περίπτωση από τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο. Ο Οδυσσέας, μικρότερος κατά δύο χρόνια του αδερφού του, μπορεί να αποκτήθηκε από την Bundesliga και τη Στουτγκάρδη, ωστόσο ο Λουκ Στιλ ήταν αδιαπραγμάτευτος στην ενδεκάδα.

Τέσσερις μέρες αργότερα, ο Βασίλης Μπάρκας άρχισε βασικός για τον Ατρόμητο απέναντι στον ΠΑΟΚ, πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και μονιμοποιήθηκε στην ενδεκάδα των Περιστεριωτών. Αμφότεροι ήταν 21 ετών (έχουν έναν μήνα διαφορά) και από τη νέα χρονιά θα άνοιγαν τα 'φτερά' τους.

Από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι τον αποψινό αγώνα του Ολυμπιακού Σταδίου, οι δύο νεαροί τερματοφύλακες τέθηκαν αντιμέτωποι δύο φορές. Ο πρώτος υπερασπιζόταν την εστία του Παναθηναϊκού και ο άλλος εκείνη της ΑΕΚ, αφού ως προσωπική επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη, έκανε τη μετάβαση από το Περιστέρι στη Νέα Φιλαδέλφεια για περίπου 1.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2016.

Ο πρώτος γύρος ανήκε στον Βλαχοδήμο, ο οποίος δέχθηκε δύο γκολ, ωστόσο ο Παναθηναϊκός νίκησε εκτός έδρας με 3-2 την Ένωση στις 2 Απριλίου 2017. Έναν χρόνο αργότερα, την Πρωταπριλιά του 2018, οι δύο τερματοφύλακες συναντήθηκαν ξανά, ωστόσο η πλάστιγγα είχε γείρει προς την άλλη μεριά. Ο Μπάρκας κράτησε ανέπαφη την εστία του, ο Βλαχοδήμος δεν μπόρεσε αφού ο Εμανουέλ Ινσούα δέχθηκε κόκκινη μόλις στο 35' και η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0, κάνοντας ακόμα ένα βήμα προς το πρωτάθλημα.

Όταν η Μπενφίκα έκανε το ταξίδι στην Αθήνα, οι δύο τερματοφύλακες πήραν θέση ξανά στο Ολυμπιακό Στάδιο για την τρίτη μεταξύ τους μονομαχία. Αυτήν τη φορά ο Βλαχοδήμος ήταν αυτός που είχε αλλάξει φανέλα, ήταν αυτός που είχε κάνει τη μεγάλη μεταγραφή στο εξωτερικό, με τον Μπάρκα απλώς να διαβάζει και να ακούει για 'Σειρήνες' από το εξωτερικό και για 'χορό' εκατομμυρίων.

Ο γεννημένος στη Στουτγκάρδη και ύψους 1,91μ. Βλαχοδήμος δεν ήταν πια η 'ουρά' του αδερφού του, που είχε μετακομίσει στη Γαλλία. Ήταν αυτόφωτος και μετά από δύο εξαιρετικές σεζόν στη Super League ως βασικός και αναντικατάστατος στους 'πράσινους', έπαιξε ρόλο σωτήρα και χάρη στην πώλησή του στους Λουζιτανούς.

Η μεταγραφή είχε συμφωνηθεί πολύ πριν από το φετινό καλοκαίρι, αφού οι Πορτογάλοι ήθελαν να 'κλειδώσουν' από νωρίς το επόμενο περιουσιακό στοιχείο που θα μοσχοπουλήσουν σε κάποιον σύλλογο από το Big-5 της Ευρώπης. Παρότι είχαν στις τάξεις τους τον 18χρονο Μίλε Σβίλαρ που είχε αγωνιστεί και στο Champions League (καθώς και μία πλειάδα από τερματοφύλακες σε πρώτη και δεύτερη ομάδα), πόνταραν στον διεθνή με όλες τις μικρές εθνικές Γερμανίας, που είχε και τρεις συμμετοχές στη Bundesliga το 2015-2016.

Η μεταγραφή 'έκλεισε' στα 2.500.000 ευρώ, με τον Παναθηναϊκό εν τέλει να εισπράττει περίπου τα μισά, λόγω των οφειλών στον παίκτη, του ποσοστού των ατζέντηδων και του μεριδίου που δικαιούτο η Στουτγκάρδη για να τον αφήσει ελεύθερο το 2016. Από τα φιλικά του καλοκαιριού, ο Odysseas (όπως γράφει στη φανέλα του) κέρδισε θέση βασικού και δικαίωσε τον Ρούι Βιτόρια που τον προτιμάει αντί του συναγωνισμού.

Οι επεμβάσεις του έχουν σώσει ουκ ολίγες φορές την Μπενφίκα, όπως συνέβη και στο 23' του αγώνα στην Αθήνα, στο χαμηλό σουτ του πρώην συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό, Νίκλας Χουλτ. Το ίδιο συνέβη και στο τέλος του 1ου ημιχρόνου, όταν με ανάποδο χέρι έβγαλε το σουτ του Τάσου Μπακασέτα.

Η αποβολή του Ρουμπέν Ντίας έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να πιστέψει ότι μπορεί να επιστρέψει στον αγώνα και τα κατάφερε. Μπορεί όχι ως... ΑΕΚ, αλλά ως Παναθηναϊκός, αφού ο Βίκτωρας Κλωναρίδης ήταν αυτός που σημείωσε τα δύο γκολ που οδήγησαν στην ισοφάριση, το πρώτο από ασίστ του Χουλτ.

Ο πρώην συμπαίκτης του Βλαχοδήμου στους 'πράσινους' είχε την ευκαιρία να κάνει την ολική ανατροπή στο 73', όταν βγήκε σε θέση τετ α τετ με τον Βλαχοδήμο. Υπακούοντας στο ένστικτο του επιθετικού, δεν έδωσε το έτοιμο γκολ στον Γιώργο Γιακουμάκη δίπλα του, αλλά πλάσαρε ο ίδιος. Ο τερματοφύλακας της Μπενφίκα κατάφερε να απαντήσει με το δικό του ένστικτο και να κάνει μία φοβερή επέμβαση, κρατώντας το ισόπαλο 2-2. Ένα λεπτό αργότερα, ο Μπάρκας δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά...

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ υπήρξε θύμα των καταστάσεων σε όλη την καριέρα του στην Ένωση. Άρχισε ως φέρελπις τερματοφύλακας, μέχρι που υπέστη κάταγμα στο χέρι. Επέστρεψε, όμως ο Γιάννης Ανέστης είχε μονιμοποιηθεί, με τον Παναγιώτη Τσιντώτα να έχει προωθηθεί εκείνος ως αναπληρωματικός στο διάστημα απουσίας του Μπάρκα. Όταν ο Ανέστης έγινε 'μαύρο πρόβατο' για τον σύλλογο στο πλαίσιο συζητήσεων για νέο συμβόλαιο, ο Τσιντώτας προτιμήθηκε του Μπάρκα, παρότι ο τελευταίος άρχισε να υπολογίζεται από τον Μίχαελ Σκίμπε για την Εθνική Ελλάδας.

Ίσως αυτή να είναι η μοναδική κατάσταση της καριέρας του Μπάρκα στην οποία θα ήθελε να βρεθεί ο Βλαχοδήμος, ο οποίος παρά τις εμφανίσεις του με Παναθηναϊκό και Μπενφίκα, δεν έχει δει κλήση ακόμα στο email του. Από την ελληνική εθνική ομάδα, αφού η γερμανική που ίσως περίμενε όλα αυτά τα χρόνια, διαθέτει μεγάλο και κορυφαίο συναγωνισμό.

Όταν ο Άλφα Σεμέντο 'όπλισε' το δεξί πόδι του για ένα σουτ έξω από την περιοχή, μετά από κούρσα από το κέντρο, ο Μπάρκας ήταν αυτός που ζήλεψε τον Βλαχοδήμο. Η μπάλα πήγε στη δεξιά γωνία του, ωστόσο άργησε να πέσει, με συνέπεια να δεχθεί τρίτο γκολ στον αγώνα. Οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με 10 παίκτες, όμως η ΑΕΚ ήταν αυτή που βρισκόταν στο καναβάτσο, αν και δευτερόλεπτα νωρίτερα έφτασε μία ανάσα από το 3-2. Ο Βλαχοδήμος το απέτρεψε, ο Μπάρκας, μπροστά στα μάτια των σκάουτς που τον τσεκάρουν για τη δική του μεγάλη μεταγραφή στο εξωτερικό, το επέτρεψε...

Σημειώσεις

> Η βραδιά δεν ήταν για την ΑΕΚ. Φάνηκε αρκετά πριν από τη σέντρα, όταν ανακοίνωσε μέσω social media την ενδεκάδα της για το παιχνίδι με την Μπενφίκα. Η πρώτη ενδεκάδα που εμφανίστηκε δεν είχε τον Πέτρο Μάνταλο, αποσύρθηκε και ανέβηκε η δεύτερη, με τον αρχηγό στο αριστερό άκρο του 4-2-3-1 του Μαρίνου Ουζουνίδη.

> Πραγματικά τίποτα δεν έδειχνε ότι η βραδιά ήταν της ΑΕΚ, αφού στο 15' έχανε 0-2 και στο 25' οι τελικές ήταν 4-9. Η βραδιά, όμως, ήταν για τον... Παναθηναϊκό. Ο Κλωναρίδης που σημείωσε τα δύο γκολ της ελληνικής ομάδας προέρχεται από τους 'πράσινους', ο Χουλτ που του έβγαλε την ασίστ στο πρώτο γκολ επίσης, ενώ ο πρωταγωνιστής της Μπενφίκα, ο Βλαχοδήμος, ήταν συμπαίκτης τους όταν άρχιζε η περσινή σεζόν.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK