Το νέο Champions League δεν θα περιλαμβάνει Άγιαξ ή Τότεναμ

Το αναμορφωμένο Champions League ή το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που σχεδιάζουν UEFA και FIFA αντιστοίχως, όχι μόνο δεν θα χωράει ελληνικές ομάδες, αλλά ούτε Άγιαξ και Τότεναμ.

Το νέο Champions League δεν θα περιλαμβάνει Άγιαξ ή Τότεναμ
AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Οι φετινοί ημιτελικοί του Champions League ήταν οι συναρπαστικότεροι των τελευταίων ετών. Μεγάλες ανατροπές, φινάλε θρίλερ και θεαματικό, επιθετικό ποδόσφαιρο με 13 γκολ συνολικά.

Το... ήμισυ του θεάματος και των συναισθημάτων οφείλεται σε δύο ομάδες, την Τότεναμ και τον Άγιαξ, που άλλαξαν θέση για τον τελικό κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή.

Δύο ομάδες που προκρίθηκαν στη διοργάνωση μέσω των πρωταθλημάτων τους, παρότι δεν είχαν κατακτήσει τον τίτλο στις χώρες τους και έφτασαν μέχρι τέλους, αφήνοντας εκτός μάχης πολύ δυνατά και μεγάλα σωματεία, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ Σίτι.

Δύο ομάδες που δεν θα αποτελούν μέρος της επόμενης ημέρας του θεσμού ή της νέας διοργάνωσης που ευελπιστεί να οικοδομήσει η FIFA για να αντικαταστήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Κοινώς, σε 5 χρόνια από τώρα, Άγιαξ και Τότεναμ δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε τέτοιες ποδοσφαιρικές φιέστες...

Ο βασικός λόγος για την αλλαγή

Η σεζόν 2018-2019 αποτελεί την πρώτη του νέου κύκλου στο Champions League, ο οποίος κλείνει το 2020-2021. Θεωρητικά, από το 2021 θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πάντα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με τους συλλόγους να αξιώνουν περισσότερα έσοδα εδώ και χρόνια και την UEFA να υποκύπτει στις πιέσεις, για να τους διατηρήσει υπό την αιγίδα της.

Παράλληλα με την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, υπάρχουν διάφορα funds τα οποία δέχονται να χρηματοδοτήσουν μία ιδιωτική διοργάνωση που θα θυμίζει σε λογική τη Euroleague του μπάσκετ. Μία ευρωπαϊκή Super League, στην οποία θα συμμετέχουν οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου και η οποία θα τους αποφέρει πολλαπλάσια έσοδα σε σχέση με τα ελάχιστα που εισπράττουν από το Champions League.

Tottenham's Lucas Moura celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Peter Dejong)
Tottenham's Lucas Moura celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Peter Dejong) AP PHOTO/PETER DEJONG

Μπορεί για χώρες όπως η Ελλάδα τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ της διοργάνωσης να θεωρούνται σωτήρια, για τα κορυφαία clubs του κόσμου αποτελούν 'ψίχουλα', αν υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο ο πρωταθλητής Ευρώπης εισπράττει 90.000.000 ευρώ από την UEFA, ενώ η ουραγός της Premier League παίρνει 10.000.000 ευρώ περισσότερα!

UEFA και ECA, η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων της οποίας επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, υπέγραψαν μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή ούτε στον ερχόμενο κύκλο, ήτοι στις διοργανώσεις μεταξύ 2021-2024. Στη συνέχεια, όμως, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

(Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο αναλύουμε τις μεγαλύτερες ανατροπές του φετινού Champions League, όπως εκείνη της Τότεναμ επί του Άγιαξ. Ακούστε το!)

Το σύστημα του νέου Champions League

Σύμφωνα με το πλάνο που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές και εξετάσαμε προ μηνών στο Contra.gr, θα δημιουργηθεί ένα Champions League δύο κατηγοριών, με προβιβασμό και υποβιβασμό, με παιχνίδια μέσα στο Σαββατοκύριακο που εκτοπίζουν τις αγωνιστικές των πρωταθλημάτων μεσοβδόμαδα, με μεγαλύτερους ομίλους και περισσότερους αγώνες.

Οι θέσεις του τουρνουά παραμένουν 32 για τις 55 χώρες μέλη της UEFA, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι 24 κορυφαίες κάθε σεζόν θα κερδίζουν αυτόματα 'εισιτήριο' για την επόμενη, καθιστώντας... αμέτοχο το πλασάρισμά του στο εθνικό πρωτάθλημα.

Η UEFA έδειξε στις λίγκες τα έγγραφα για τη νέα διοργάνωση αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τους ' New York Times', συναντώντας αρραγές 'μέτωπο' κυρίως από Ισπανία και Ιταλία, όπου οι μεγάλοι σύλλογοι πιέζουν για την εφαρμογή των προτεινόμενων αλλαγών.

Μετά από διαβουλεύσεις μηνών μεταξύ της UEFA και της ECA, οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας είχαν ραντεβού με τις ευρωπαϊκές λίγκες (PFSC) μόλις την Τετάρτη. "Προς στιγμήν, έχουμε μόνο ιδέες και απόψεις", είπε φειδωλά ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφέριν.

UEFA General Secretary Theodore Theodoridis, UEFA President Aleksander Ceferin and UEFA Vice President Reinhard Grindel, from left, wait for the start of the 42nd ordinary UEFA congress in Bratislava, Slovakia, Monday, Feb. 26, 2018. (AP Photo/Ronald Zak)
UEFA General Secretary Theodore Theodoridis, UEFA President Aleksander Ceferin and UEFA Vice President Reinhard Grindel, from left, wait for the start of the 42nd ordinary UEFA congress in Bratislava, Slovakia, Monday, Feb. 26, 2018. (AP Photo/Ronald Zak) AP PHOTO/RONALD ZAK

Οι εκπρόσωποι των λιγκών διαφωνούν κάθετα με αυτό το σχέδιο, αφού οσμίζονται την πλήρη αποδυνάμωσή τους. Μάλιστα, διέψευσαν τον Σλοβένο παράγοντα, υποστηρίζοντας ότι επί τάπητος τέθηκε μόνο μία ιδέα και ένα σχέδιο, με επίσημο τρόπο, γραφήματα, πίνακες, χωρίς τη συμμετοχή τους.

"Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτά είναι μόνο πλάνα και προτάσεις για μία ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των μετόχων για το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στην πραγματικότητα, μας παρουσιάστηκε ένα στιβαρό πρότζεκτ που αναπτύχθηκε από την UEFA, σε πλήρη συνεργασία με μία μικρή ομάδα πλούσιων και δυνατών ευρωπαϊκών συλλόγων", δήλωσε στους 'New York Times' ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας (LFP), Χαβιέρ Τέμπας.

"Στόχος να αναθεωρηθούν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από το 2024 με έναν τέτοιο τρόπο που μπορεί να καταστρέψει τις εγχώριες διοργανώσεις και την αθλητική και οικονομική βιωσιμότητα της μεγαλύτερης μερίδας συλλόγων στην Ευρώπη".

Πώς μένουν εκτός Άγιαξ, Τότεναμ

Το πρόβλημα των λιγκών είναι η σταδιακή υποβάθμιση που θα επιφέρει η γιγάντωση του Champions League και η δημιουργία του Europa League 2, ενός τουρνουά 64 ομάδων, που ουσιαστικά θα σχηματίσει την 3η τη τάξει κλίμακα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφήνοντας στην 4η κατηγορία τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Το Champions League αναμένεται να μετατραπεί σε κλειστό τουρνουά, όπου θέση έχουν απευθείας μόνο 24 ομάδες, οι πιο ισχυρές με βάση τη χώρα προέλευσης και το στάτους τους. Οι υπόλοιπες 8 θέσεις θα γεμίζουν από προκριματικά ή από τις άλλες διοργανώσεις της UEFA.

Το νέο Champions League δεν θα περιλαμβάνει Άγιαξ ή Τότεναμ
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Αυτό σημαίνει ότι ομάδες που δεν ανήκουν στα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης, ακόμα κι αν κατακτήσουν τον εγχώριο τίτλο, δεν θα αποκτήσουν απευθείας δικαίωμα συμμετοχής στη νέα διοργάνωση, παρά θα πρέπει να δίνουν προκριματικά ή να βολεύονται με τις υπόλοιπες διεθνείς διοργανώσεις.

Όσες ομάδες, δε, καταφέρνουν να προκριθούν στην τελική φάση, δεν θα... μένουν αυτόματα και τη νέα χρονιά λόγω της μεγάλης διαφοράς στα οικονομικά δεδομένα και θα αποτελούν πάντα τις αδύναμες ομάδες.

Η Τότεναμ, παρότι ανήκει σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, πιθανότατα να μην συγκαταλέγεται στις ομάδες που θα έχουν απευθείας 'εισιτήριο' για τη νέα διοργάνωση, αφού προηγούνται ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ, η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Άγιαξ, παρότι έχει 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών στη βιτρίνα του και αμέτρητα άλλα τρόπαια, επίσης μοιάζει αμφίβολο ότι θα 'χωράει' στη νέα μορφή με αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον με απευθείας 'εισιτήριο'. Και όπως είναι φυσικό, οι ελληνικές ομάδες σίγουρα δεν αποτελούν μέρος του ευρύτερου πλάνου.

Το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Την ώρα που ο Ανιέλι διαβεβαιώνει τα πάνω από 200 μέλη της ECA ότι δεν θα υπάρξει οριστικοποίηση του νέου σχεδίου μέσα στον επόμενο χρόνο, ελλοχεύει ένας άλλος κίνδυνος για την UEFA και τα εθνικά πρωταθλήματα.

Ήταν Μάρτιος του 2018 όταν στην Μπογκοτά της Κολομβίας, κατά το κογκρέσο της FIFA, ο Τζιάνι Ινφαντίνο μετέφερε μέσω επιστολής στα μέλη του Συμβουλίου μία πρόταση από fund, στο οποίο είχε δεσμευτεί να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Εκ των υστέρων, ο τηλεπικοινωνιακός 'κολοσσός' της Ιαπωνίας Softbank εμφανίζεται να ανήκει στο fund, που έλκει αρκετά από τα χρήματα μέσω Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και ΗΠΑ.

Η πρόταση, όπως είχε γράψει το Contra.gr, αφορούσε δύο διοργανώσεις, που θα διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια έκαστη μεταξύ 2021 και 2033 και που θα απέφεραν στα ταμεία της FIFA συνολικά το ποσό των 22.000.000.000 ευρώ.

Το νέο Champions League δεν θα περιλαμβάνει Άγιαξ ή Τότεναμ
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η μία από τις δύο διοργανώσεις πρόκειται για τουρνουά που θα λαμβάνουν μέρος σύλλογοι και που ουσιαστικά θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Η τρέχουσα διοργάνωση περιλαμβάνει τους πρωταθλητές συλλόγους κάθε ηπείρου, διεξάγεται κάθε χρόνο και η έκδοση του 2017 που διεξήχθη στα ΗΑΕ απέφερε στη FIFA μόλις 42.000.000 ευρώ.

Η πρόταση του fund αγγίζει τα 10.600.000.000 ευρώ για το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με τουρνουά που θα διεξάγονται μέχρι το 2033. Η FIFA εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει τη συγκατάθεση των συλλόγων, αφού θα τους μοιράζει 2.150.000.000 ευρώ ως πριμ συμμετοχής σε κάθε τουρνουά και θα μοιράζει και 700.000.000 ευρώ ως πριμ αλληλεγγύης σε συνομοσπονδίες, εθνικές ομοσπονδίες και μικρότερους συλλόγους.

Αυτοί που συμμετέχουν κι αυτοί που κόβονται

Δύο είναι και οι ιδέες όσον αφορά τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών ομάδων στη διοργάνωση. Σε περίπτωση που τελικά επικρατήσει το σύνολο των 24 συλλόγων, οι μισοί θα προέρχονται από τη 'γηραιά ήπειρο'. Το πώς θα επιλεγούν, προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί.

Η πρώτη μέθοδος που εξετάζεται είναι να επιλεγούν οι τελευταίοι τέσσερις κάτοχοι Champions League και οι 8 κορυφαίοι σύλλογοι στην κατάταξη της UEFA. Σε περίπτωση που οι κάτοχοι δεν είναι διαφορετικοί, όπως ισχύει την τρέχουσα τετραετία που οι 4 τίτλοι κατέληξαν σε δύο ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ), τότε οι συμμετοχές συμπληρώνονται από τις επόμενες ομάδες στο UEFA ranking. Αν υπάρχει ταύτιση μεταξύ κατόχων και ομάδων του UEFA ranking, οι θέσεις συμπληρώνονται από ομάδες που βρίσκονται ακόμα πιο χαμηλά στην κατάταξη.

Με αυτά τα δεδομένα, αν η διοργάνωση άρχιζε φέτος, τότε από την Ευρώπη θα συμμετείχαν Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο, Σεβίλλη, Γιουβέντους, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Παρί Σεν Ζερμέν και Πόρτο.

Liverpool's Georginio Wijnaldum, left, celebrates scoring his side's third goal of the game during the Champions League Semi Final, second leg soccer match between Liverpool and Barcelona at Anfield, Liverpool, England, Tuesday, May 7, 2019. (Peter Byrne/PA via AP)
Liverpool's Georginio Wijnaldum, left, celebrates scoring his side's third goal of the game during the Champions League Semi Final, second leg soccer match between Liverpool and Barcelona at Anfield, Liverpool, England, Tuesday, May 7, 2019. (Peter Byrne/PA via AP) PETER BYRNE/PA VIA AP

Η δεύτερη ιδέα θέλει να παίρνουν 'εισιτήριο' οι 8 τελευταίοι φιναλίστ του Champions League και οι 4 τελευταίοι νικητές του Europa League. Αν υπάρχει κάποια διπλή παρουσία (πχ. η Ατλέτικο ανήκει και στις 2 κατηγορίες, η Σεβίλλη έχει 2 κατακτήσεις Europa League), τότε η λίστα συμπληρώνεται από τις ομάδες με την ψηλότερη θέση στην κατάταξη της UEFA που δεν βρίσκονται ήδη στη λίστα.

Με αυτά τα δεδομένα, αν η διοργάνωση άρχιζε φέτος, τότε από την Ευρώπη θα συμμετείχαν Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο, Σεβίλλη, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι.

Από εκεί και πέρα, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα προκύψουν οι σύλλογοι από τις άλλες συνομοσπονδίες, ωστόσο η βαρύτητα αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνη στις συμμετοχές του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν σίγουρα 4 εκπρόσωποι της Νότιας Αμερικής, 2 της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, 2 από την Αφρική, 2 από την Ασία, μία από τη διοργανώτρια χώρα και θα υπάρχει μπαράζ μεταξύ εκπροσώπου της Ωκεανίας κι ακόμη ενός εκπροσώπου της Νότιας Αμερικής.

Οι αντιδράσεις δεν είναι αρκετές

Αντιδράσεις υπήρξαν από όλες τις πλευρές σε αυτό το σχέδιο, ακόμα και από την UEFA, η οποία θεωρεί ότι μία έγκριση αποτελεί προπομπό ώστε από διοργάνωση ανά 4 χρόνια, να εξελιχθεί σε ετήσια.

Εξάλλου, αυτός ήταν ο λόγος που δέχθηκε να βάλει νερό στο κρασί της και να αλλάξει τα δεδομένα του Champions League, καθιστώντας το πιο φιλικό προς τα μεγάλα ευρωπαϊκά σωματεία.

Tottenham players celebrate at the end of the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Tottenham players celebrate at the end of the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ακόμα και η προτεινόμενη διοργάνωση της FIFA, πάντως, αποκλείει σπουδαίες δυνάμεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, όπως οι δύο ομάδες που χάρισαν σε όλο τον πλανήτη αυτόν τον ημιτελικό του Άμστερνταμ την Τετάρτη.

Άγιαξ και Τότεναμ δεν περιλαμβάνονται ούτε σε αυτά τα πλάνα για τη δημιουργία μιας νέας κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με συνέπεια να προκαλεί τρόμο το μέλλον στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της 'γηραιάς Ηπείρου'.

Photo credits: AP Photo/Peter Dejong, Martin Meissner, Ronald Zak, Luca Bruno, Manu Fernandez, Peter Byrne/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK