Τα συμπεράσματα της 1ης αγωνιστικής του Champions League

Το πικρό... γλύκισμα της Ίντερ, ο 24χρονος Αλεσάντρο Νέστα, το σύνθημα στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο ΑΠΟΕΛ του Χρήστου Κόντη και η επίθεση της... αντεπίθεσης. Το Contra.gr αναλύει την πρεμιέρα του Champions League (videos).

Τα συμπεράσματα της 1ης αγωνιστικής του Champions League

Τι είδαμε

Τον 24χρονο Νέστα. Εμφάνιση που τον έχρισε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας διάδοχο του Φράνκο Μπαρέζι πραγματοποίησε ο 35χρονος στόπερ της Μίλαν. Το σώμα του είναι "λαβωμένο" παντού και ο ίδιος έχει μόλις 1 επίσημο παιχνίδι φέτος, ωστόσο θυμήθηκε τα νιάτα του σε μία σεζόν όπου ακονίζονται τα "μαχαίρια" εναντίον του, εξαιτίας της αδυναμίας του να κινηθεί γρήγορα. Η κούρσα του Λιονέλ Μέσι πριν το 1ο γκολ της Μπαρτσελόνα είναι ενδεικτική του τι δεν μπορεί να κάνει πλέον ο Νέστα. Το τάκλιν, όμως, στον Αργεντινό σε σόλο στο δεύτερο μέρος είναι ενδεικτικό του τι μπορεί να κάνει. Όπως και αυτό στον Τζιμπρίλ Σισέ λίγες ημέρες νωρίτερα, έστω κι αν έφταιγε και στα 2 γκολ της Λάτσιο. Με τέτοια απόδοση, ο εξαφανισμένος την Τρίτη Τιάγο Σίλβα μπορεί να παίξει τον ρόλο των "ποδιών" στην άμυνα, σε συνδυασμό με τον Ιγκνάτζιο Αμπάτε που "φωνάζει" στον Τσέζαρε Πραντέλι για μία θέση βασικού στην εθνική Ιταλίας.

Φρεσκάδα και ταλέντο σε πακέτο του ενός. Κάθε χρόνο υπάρχουν οι "σταχτοπούτες" της διοργάνωσης που μας φέρνουν μία νέα νότα. Ορισμένες φορές, μάλιστα, πρόκειται για ικανότατες ομάδες που στοχεύουν ψηλά. Ποτέ άλλοτε, όμως, δεν υπήρξαν τόσο σπουδαίες πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες και μάλιστα στο ίδιο γήπεδο, όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Νάπολι. Οι Άγγλοι, βέβαια, διαθέτουν αρκετούς ποδοσφαιριστές με πρότερη εμπειρία στον θεσμό, αλλά σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια δίδεται η πρωτόγνωρη (για τους περισσότερους) ευκαιρία της κορυφής. Ενδεικτικό του ταλέντου, οι 626 πάσες που άλλαξαν οι παίκτες των "πολιτών", λιγότερες μόνο από τις 768 της Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα. Στον αντίποδα, η Νάπολι με ρόστερ που ντεμπουτάρει στη διοργάνωση, αρνήθηκε να αλλάξει τακτική και δεδομένα. Με εξαιρετική αμυντική λειτουργία και θανατηφόρες αντεπιθέσεις, μετέφερε στην Ευρώπη όλα τα θετικά στοιχεία που προσέδωσε πέρυσι στη Serie A. Και ανταμείφθηκε γι' αυτό.

Τον ΑΠΟΕΛ. Στην "παρθενική" εμφάνιση στον θεσμό, απέσπασε 2 ισοπαλίες από την Ατλέτικο Μαδρίτης και μία από την (αδιάφορη) Τσέλσι στο Λονδίνο. Διόλου άσχημα. Φέτος, όμως, έχει κάνει ήδη το βήμα παραπάνω. Η πρόκριση από 3 γύρους είναι σημαντική, ωστόσο η πρώτη νίκη στη διοργάνωση είναι ακόμα πιο αξιομνημόνευτη. Ο τρόπος που επετεύχθη, μάλιστα, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν φοβήθηκε ούτε λεπτό το μεγαθήριο (για τα δεδομένα της αναμέτρησης) της Ζενίτ, που έστω και πρακτικά, διατηρούσε πλεονέκτημα λόγω ετοιμότητας. Το πάθος υπερίσχυσε του ταλέντου και οι πρωταθλητές Κύπρου ήταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Με την εξέδρα να δίνει απεριόριστη ώθηση και την ανάγκη της αφιέρωσης μιας επιτυχίας στον Χρήστο Κόντη να δίνει επιπλέον κίνητρο στους παίκτες, η ανατροπή από το τέρμα του Κονσταντίν Ζιριάνοφ ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Το τι μέλλει γενέσθαι άγνωστο, αλλά όπως και πριν 2 χρόνια, ο ΑΠΟΕΛ επιβεβαιώνει τον τίτλο του "σκληρού καρυδιού", παρότι αουτσάιντερ.

Τη γυμνή αλήθεια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την ώρα που στην Ελλάδα θρηνούμε νεκρούς, πλακωνόμαστε μεταξύ μας, διαμαρτυρόμαστε για τις διαιτησίες, αδυνατούμε να διοργανώσουμε κάποιο έννομο πρωτάθλημα, το ποδόσφαιρο προχωράει. Η Μαρσέιγ, η "πεθαμένη" του... αναγνωστοθηρικού Τύπου, αντιμετώπισε στα ίσια τον Ολυμπιακό στο "καυτό" γήπεδό του και έφυγε με τη νίκη 1-0. Οι "ερυθρόλευκοι", στο θεωρητικά πιο βατό παιχνίδι από τη φετινή 6άδα, δεν πήραν ούτε έναν πόντο, με συνέπεια να "ψαλιδίζονται" ακόμη περισσότερο οι ούτως ή άλλως λιγοστές ελπίδες πρόκρισης. Εάν λοιπόν ο πρωταθλητής Ελλάδας, η καλύτερη ομάδα της χώρας, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι για κάτι περισσότερο από την 4η θέση ενός ομίλου χωρίς κάποιο μεγαθήριο, σε τι ακριβώς αποσκοπεί η παρουσία της Ελλάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση; Από τον δεύτερο ρόλο που κατείχε κάποτε το ελληνικό ποδόσφαιρο, περάσαμε σε ρόλο τελευταίου κομπάρσου και δεν το αντιληφθήκαμε.

Τα συμπεράσματα της 1ης αγωνιστικής του Champions League

Τις επόμενες πωλήσεις της Πόρτο. Η πρώτη είναι γνωστή. Το φετινό καλοκαίρι το δίλημμα ήταν Ρανταμέλ Φαλκάο ή Χουλκ. Ο Βραζιλιάνος, ως πιο σταθερός, προτιμήθηκε να παραμείνει στην ομάδα (παρά την πρόταση 87.000.000 ευρώ της Άνζι), αφού και φέτος θα κρατούσε ψηλά τις μετοχές του. Προτιμήθηκε η πώληση του Κολομβιανού έναντι 40.000.000 ευρώ και τα πρώτα παιχνίδια της νέας σεζόν επιβεβαιώνουν την επιλογή του τετραπέρατου ιδιοκτήτη των "δράκων", Νούντο Πίντο ντα Κόστα. Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή του Χάμες Ροντρίγκες, του 20χρονου Κολομβιανού ακραίου μέσου που εκνευρίζεται δημόσια με τους δημοσιογράφους που προφέρουν το όνομά του "Τζέιμς", σαν να είναι Άγγλος. Η Πόρτο απέκτησε το 70% των δικαιωμάτων του έναντι 5.100.000 ευρώ το 2010 και του έβαλε ρήτρα 30.000.000 ευρώ. Ο τότε τεχνικός της ομάας, Βίλας Μπόας, δεν τον "έκαψε" και τον χρησιμοποιούσε με μέτρο, ουσιαστικά ως 12ο παίκτη. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να τον προσαρμόσει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και παράλληλα να τον εξελίξει σαν παίκτη. Η πλαστικότητα των κινήσεων και η ταχύτητά του, σε συνδυασμό με το εγνωσμένο λατινοαμερικανικό ταλέντο, οδήγησαν την Πόρτο να του κάνει νέο συμβόλαιο φέτος το καλοκαίρι, με ρήτρα 50.000.000 ευρώ, έχοντας αγοράσει και το υπόλοιπο 30% έναντι 2.250.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης λογικά θα φανούν σε 8-9 μήνες από τώρα...

Τι δεν είδαμε

Τις ιδέες της Μπαρτσελόνα. Ο "εφιάλτης" της Ίντερ επέστρεψε, έστω και με διαφορετική μορφή για την Μπαρτσελόνα. Αυτήν τη φορά οι Καταλανοί δεν είχαν να κάνουν με 3 ζώνες άμυνας, αφού από την τετράδα της άμυνας μόνο οι Νέστα και Αμπάτε έπιασαν καλή απόδοση και από τους παίκτες που έπαιζαν στον χώρο των αμυντικών μέσων ο Μαρκ φαν Μπόμελ έκοβε μόνο φάουλ και ο Κλάρενς Ζέεντορφ έδινε συνεχώς την μπάλα στον αντίπαλο. Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφεραν να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν ορισμένους παίκτες (παγκόσμιας κλάσης) που αντιστέκονταν σε μία κατά τα λεγόμενα υπεράνθρωπη ομάδα. Με αμφισβητούμενη όρεξη, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, οι "μπλαουγκράνα" χρησιμοποίησαν το γνωστό πλάνο επίθεσης, αλλά αυτήν τη φορά δεν είχε αποτέλεσμα. Ελλείψει Αλέξις Σάντσες και Αντρές Ινιέστα που μπορούν να δώσουν έκταση στα πλάγια, εναλλακτική δεν υπήρχε και το αποτέλεσμα γνωστό. Όσο για τις αμυντικές ενστάσεις, έχουν ειπωθεί από την περσινή σεζόν...

Διαιτησίες επιπέδου. Και μάλιστα είδαμε λάθη στοχευμένα εναντίον μιας συγκεκριμένης χώρας. Το γκολ του Ντάβιντ Βίγια στο Μπαρτσελόνα-Μίλαν προήλθε από ανύπαρκτο φάουλ, το γκολ του Αλεκσάνταρ Κολάροφ στο Μάντσεστερ Σίτι-Νάπολι προήλθε από ανύπαρκτο φάουλ, το γκολ του Οντρέι Τσελούστκα στο Ίντερ-Τράμπζονσπορ προήλθε από οφσάιντ. Τυχαίο; Προφανώς, διότι υπήρξαν και άλλα λάθη, αν και όχι τόσο τρανταχτά. Φυσικά και υπάρχει το περιθώριο λάθους που αποδίδεται στον διαιτητή ενός αγώνα ως ελαφρυντικό, ωστόσο στο Champions League 2011-2012 δεν μιλάμε στον ενικό. Υπάρχουν 5 διαιτητές με ενδοεπικοινωνία και τα ανθρώπινα λάθη θα πρέπει να εκμηδενίζονται και όχι να παραμένουν στα προηγούμενα επίπεδα. Το να παίζει ένας παίκτης (Κριστιάνο Ρονάλντο) με ματωμένο αστράγαλο και ουδείς να του καταλογίζει φάουλ είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό.

Τα συμπεράσματα της 1ης αγωνιστικής του Champions League

Την κυριαρχία να γίνεται νίκη. Εάν πιστέψουμε το αγαπημένο κλισέ των δημοσιογράφων, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Μίλαν ήταν όσο μονόπλευρο το περίμεναν όλοι οι παρατηρητές. Η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε για 91 λεπτά, όπως δήλωσε και ο Πεπ Γκουαρδιόλα στη συνέντευξη Τύπου, αλλά ηττήθηκε για μία αμέλεια στο 1ο λεπτό και στο 92ο. Η Μίλαν είχε μόλις 25% κατοχή της μπάλας, 3 σουτ προς την αντίπαλη εστία και σημείωσε 2 γκολ. Στο Μάντσεστερ, η Νάπολι είχε σαφώς περισσότερες ευκαιρίες, ένα δοκάρι, ωστόσο οι αριθμοί αποτυπώνουν (εκτός του παράγοντα τύχη) τη σωστή εφαρμογή ανάπτυξης μέσω αντεπιθέσεων. Η κατοχή της έφτασε μόλις στο 32%, είχε 2 σουτ προς την εστία και σημείωσε 1 γκολ. Στο "Μετροπόλ" ο αγωνιστικός χώρος ήταν ακόμη πιο κατηφορικός. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν υπήρχε στο γήπεδο στα πρώτα 65 λεπτά, η Λιλ είχε 11 σουτ προς την εστία (μόνο η Τσέλσι είχε περισσότερα στην πρεμιέρα-12), οι Ρώσοι είχαν τη μικρότερη κατοχή μπάλας στη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις που έχουν αγωνιστεί (37,3%) και το αποτέλεσμα ήρθε 2-2. Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δη η κορυφαία όλων ανέκαθεν αφορούσε την άμυνα πρωτίστως. Όταν, μάλιστα, σε ένα ζευγάρι υπάρχει φαβορί, η προσαρμογή στα δεδομένα αποτελεί "κλειδί" για το ποιος θα πανηγυρίσει με το τελευταίο σφύριγμα.

Τις δυνατότητες της Βαλένθια. Η αποχώρηση των Βίγια και Σίλβα πέρυσι το καλοκαίρι δεν επηρέασαν τις "νυχτερίδες". Η απώλεια του Μάτα φέτος, επίσης δεν γκρέμισαν έναν πολύ καλό κορμό που έχτισε ο Ουνάι Έμερι. Η παρουσία της στο Βέλγιο ήταν νωθρή, αλλά ακόμα κι έτσι, δικαιούταν κάτι περισσότερο βάσει ευκαιριών και απόδοσης σε σχέση με τους γηπεδούχους. Εξάλλου, η ομάδα του Μάριο Μπέιν παρατάχθηκε με μόλις 4 παίκτες από την ομάδα που τον Μάιο πανηγύριζε τη μεγάλη ανατροπή στα πλέι οφ τίτλου και κατακτούσε το πρωτάθλημα, οπότε και μόνο που κοίταξε στα μάτια τη Βαλένθια αποτελεί επίτευγμα.

Την κόσμια συμπεριφορά του κόσμου όσο θα έπρεπε. Κάποια πράγματα απαιτούν περαιτέρω υπογράμμιση. Η επιστροφή του Μίχαελ Μπάλακ ως αντίπαλος στο "Στάμφορντ Μπριτζ" συνοδεύθηκε από τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο των "μπλε", Μπρους Μπακ, και standing ovation από τους φιλάθλους την ώρα που ο επί 4 χρόνια μέσος τους γινόταν αλλαγή από τη Λεβερκούζεν. Ο Μπάλακ ανταπέδωσε χειροκροτώντας αυτήν την αναγνώριση. Στην Κύπρο, οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ δεν ξέχασαν τον Χρήστο Κόντη και είχαν τα αντίστοιχα μηνύματα στα πανό τους. Στη Βεστφαλία, πάνω από 80.000 κόσμος συνωστίστηκε στις εξέδρες για να παρακολουθήσει την επιστροφή της Ντόρτμουντ στο Champions League χωρίς να καταγραφεί το παραμικρό. Στην Κροατία, οι αντιδράσεις εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης έφταναν μέχρι το σύνθημα "Λιονέλ Μέσι, Λιονέλ Μέσι", την ώρα που στο Μάντσεστερ οι φίλοι της Νάπολι πανηγύριζαν το γκολ της Γιουνάιτεντ που το έβλεπαν στο video του γηπέδου της Σίτι! Προς γνώση και συμμόρφωση...

Τι θα δούμε

Το "αντίο" του Γκασπερίνι. Στην Ελλάδα έχουμε τις παρελάσεις ως χρονικό προσδιορισμό για την απόλυση ενός προπονητή, στην Ιταλία έχουν το... πανετόνε, το χριστουγεννιάτικο γλύκισμα. Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι θα προλάβει να φάει το παραδοσιακό ψωμάκι. Ο Ράφα Μπενίτεθ την περσινή σεζόν δεν πρόλαβε και ο Ιταλός ακολουθεί τα χνάρια του. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, έχασε την πρώτη κούπα, το σούπερ καπ Ιταλίας που κατέληξε στη Μίλαν. Στο δεύτερο ματς, στην πρεμιέρα της Serie A, ηττήθηκε με το κολακευτικό για την απόδοσή της 4-3 από την Παλέρμο, εμμένοντας στο σύστημα 3-4-3 που χρησιμοποιούσε στην Τζένοα. Ο ιδιοκτήτης των "νερατζούρι" άσκησε κεκαλυμμένη κριτική για την τακτική του προπονητή που ο ίδιος επέλεξε γνωρίζοντας πως το όνομά του είναι συνυφασμένο με αυτό το σύστημα. Ο Γκασπερίνι προτίμησε να υπακούσει στον padrone, γνωρίζοντας επίσης πως δεν διαθέτει τους παίκτες να παίξει το αγαπημένο σύστημά του. Αλλά ούτε αυτό με τους 4 αμυντικούς αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Το 4-3-3 δεν βελτίωσε την εικόνα των πρωταθλητών κόσμου του 2010 και παρά τη στήριξη που προσέφερε ο Μοράτι στον Γκασπερίνι μέσω δηλώσεων, όλα είναι ανοιχτά στην οδό Ντουρίνι.

Η φιέστα του προέδρου της Τράμπζονσπορ στο Μιλάνο

Η φιέστα του προέδρου της Τράμπζονσπορ στο Μιλάνο

Τη δυναμική της Ντόρτμουντ. Εάν μία ομάδα δεν εμφανίστηκε αντάξια των προσδοκιών σε αυτήν την πρεμιέρα, είναι η Μπορούσια. Γενικότερα η έναρξη της σεζόν την έχει βρει να ακροβατεί, αλλά τούτη τη στιγμή η απίθανη "φουρνιά" παικτών που προπονεί ο Γίργκεν Κλοπ, έστω και πέρα από τη θέλησή της, έχει στο μυαλό τη διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με μέσο όρο ηλικίας που δεν ξεπερνά τα 23 χρόνια, έδειξαν πολλά θετικά στοιχεία, αλλά και ένα αρνητικό, την έλλειψη εμπειρίας. Απέναντι σε μία Άρσεναλ που αποδείχθηκε του χεριού τους, δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν και όταν έπαψαν να βρίσκουν χώρο στην (τραγική) αμυντική γραμμή των "κανονιέρηδων", απέτυχαν να εντοπίσουν με καθαρό μυαλό το plan b. Βέβαια, το τραγικό λάθος που οδήγησε στο γκολ των Λονδρέζων προήλθε από τον γηραιότερο παίκτη τους στο γήπεδο και άλλοτε next best thing της Γερμανίας, Ζεμπάστιαν Κελ. Παρ' όλα αυτά, αυτή η εκκολαπτόμενη γενιά "αστέρων" έχει πολλά να αποδείξει στην Ευρώπη που τώρα τη γνωρίζει.

Τα γκολ του Τόρες. Αποτελεί καθιερωμένη ενότητα σε αυτήν την ανασκόπηση μετά από κάθε αγωνιστική του Champions League, ωστόσο δεν γίνεται αλλιώς. Ήδη ο Χουάν Μάτα σε 3 επίσημα ματς με την Τσέλσι έχει σκοράρει διπλάσιες φορές από τον συμπατριώτη του, που έχει αγωνιστεί σε 23 ματς από την αρχή του χρόνου. Ο κεντρικός αμυντικός Ντάβιντ Λουίς έχει 3 γκολ σε 13 ματς, αν και αποκτήθηκε μαζί με τον Τόρες τον Ιανουάριο. Για να λέμε την πλήρη αλήθεια, το παιχνίδι του πρωταθλητή κόσμου Τόρες ήταν αρκετά μεστό, με 2 ασίστ και με αρκετά ανοίγματα χώρων για τους συμπαίκτες του. Για ακόμα ένα ματς έχασε ευκαιρίες και με τον Αντρέ Βίλας Μπόας να τον εμπιστεύεται, κάποτε θα... ξορκιστεί η κατάρα.

Τους παίκτες-"αποκάλυψη". Οι πρώτες 3 αγωνιστικές του Champions League είθισται να χρησιμεύουν και για λόγους scouting. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε ομάδες και παίκτες που βλέπουμε κάθε εβδομάδα, αλλά σε περιπτώσεις που ξεφεύγουν από το ραντάρ μας ή για τις οποίες δεν έχουμε σταθερή ενημέρωση. Μία εξ αυτών είναι ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ιβάν Κέρλαβα, ο οποίος με μία καταπληκτική διπλή επέμβαση και πολλές καλές... μονές, κόντεψε να κρατήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στο μηδέν και να προκαλέσει μία πολύ σημαντική έκπληξη. Από κοντά ένας άλλος τερματοφύλακας, ο οποίος, βέβαια, δεν έχει ελπίδες... μεταγραφής. Ο 27χρονος Δανός Άντερς Λίντεγκααρντ αποκτήθηκε ως 2ος από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρυσι τον χειμώνα και τέτοιος θα παραμείνει παρά την εντυπωσιακή εμφάνισή του κόντρα στην Μπενφίκα. Ο Άλεξ Φέργκιουσον ξεκαθάρισε ότι απλώς ξεκούρασε τον Ντάβιντ ντε Χέα εν όψει Τσέλσι (η αλήθεια είναι πως είχε υποπέσει σε κάποιες γκέλες), ωστόσο ο Σκοτσέζος πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος που έχει μία πολύ καλή επιλογή για τη θέση 1 στον πάγκο. Η περίπτωση του επιθετικού επί την Ακτή Ελεφαντοστού Σεϊντού Ντουμπιά είναι ενδιαφέρουσα, αλλά ουχί άγνωστη. Ο 23χρονος άσος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τα 2 γκολ που πέτυχε κόντρα στη Λιλ, έφτασε τα 9 στα τελευταία 8 ευρωπαϊκά παιχνίδια των Ρώσων και αποδεικνύεται "λίρα εκατό" της περσινής μεταγραφικής περιόδου. Ήδη στο πρωτάθλημα μετρά 13 γκολ σε 21 εμφανίσεις και οι μετοχές του ήταν ήδη ανεβασμένες πριν την πρεμιέρα του Champions League.

Τις ομάδες-"μυστήριο". Ό,τι ισχύει μεμονωμένα για τους ποδοσφαιριστές, ισχύει συνολικά για τις ομάδες τους. Η Πίλζεν έκανε το ντεμπούτο της στη διοργάνωση, έστω κι αν αγωνίστηκε στην Πράγα και όχι στη φυσική έδρα της και λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη κόντρα στην πιο έμπειρη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Όσο έμπειρη μπορεί να χαρακτηριστεί η ομάδα του Ματέγια Κέζμαν, με μόλις 1 πρότερη παρουσία στη φάση των ομίλων, το 2008-2009. Στην Ελβετία, άλλη μία πρωτάρα πήγε να κάνει την έκπληξη. Η πρωταθλήτρια Ρουμανίας Οτελούλ Γκαλάτι μπήκε δυνατά στο ματς, έπαιξε καλύτερα, ωστόσο οι Ελβετοί κατάφεραν, εκμεταλλευόμενοι την απροσεξία των αμυνομένων των φιλοξενουμένων, να πάρουν τη νίκη. Όχι πως η Βασιλεία αποτελεί βετεράνος σύλλογος στον θεσμό. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, από την άλλη, μπορεί να έχει... στενές σχέσεις με τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ελέω Europa League, Ιγκόρ Μπίστσαν και Άντε Ρουκάβινα, ωστόσο παραμένει άγνωστη για το ευρύ κοινό. Όπως και η Τράμπζονσπορ, η οποία, όμως, με την ιστορική νίκη που σημείωσε (αν και αναμενόμενη, αφού πριν από ακριβώς 28 χρόνια, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983, είχε νικήσει ξανά την Ίντερ), θα διαδώσει στα πέρατα του κόσμου το όνομά της.

Τα κορυφαία στιγμιότυπα

Το ψαλιδάκι του Ραμί

Το 5ο πιο γρήγορο γκολ του θεσμού

Η μαγεία του Πέρισιτς

Το τέρμα του αειθαλή Γκιγκς

News 24/7

24MEDIA NETWORK