Ο Nikola Vlasic δεν είναι πια μόνο ο μικρός αδελφός της Blanka

Απ' όταν θυμάται τον εαυτό του, ο Nikola Vlašić άκουγε για την αδελφή του, Blanka, κορυφαία αθλήτρια στο άλμα εις ύψος. Φέτος, είπε να το αλλάξει αυτό. Η ιστορία του σκόρερ της CSKA στη νίκη επί της Real Madrid.

Ο Nikola Vlasic δεν είναι πια μόνο ο μικρός αδελφός της Blanka

Η Real Madrid δεν χάνει συχνά δεν έχανε συχνά. Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται πάρτι από τους haters, στις εξαιρέσεις του κανόνα. Βέβαια, αυτό που έπαθαν οι πρωταθλητές Ευρώπης στη Μόσχα είναι ακόμα πιο σπάνιο: βρέθηκαν να χάνουν μόλις στο 2ο λεπτό. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε μια σύγχυση στην άμυνα και ο 21χρονος Nikola Vlašić βρήκε το χώρο και την ευκαιρία να σκοράρει -δυο ημέρες πριν τα γενέθλια του.

CSKA midfielder Nikola Vlasic, center, scores his side's opening goal during a Group G Champions League soccer match between CSKA Moscow and Real Madrid at the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Tuesday, Oct. 2, 2018. (AP Photo/Pavel Golovkin)
CSKA midfielder Nikola Vlasic, center, scores his side's opening goal during a Group G Champions League soccer match between CSKA Moscow and Real Madrid at the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Tuesday, Oct. 2, 2018. (AP Photo/Pavel Golovkin) AP

Μετά οι γηπεδούχοι “τσιμεντώθηκαν” στα μετόπισθεν. Γεγονός που το λες και λογικό. Πλέον τα παιχνίδια χωρίς νίκη έφτασαν στα τρία διαδοχικά για τους merengues και μάλλον δεν φταίει το γεγονός ότι δεν έπαιζε ο Gareth Bale (ήταν τραυματίας). Υπήρχαν οι Benzema, Asensio και Vazquez. Οι ειδικοί κατέγραψαν πως “αυτή ίσως να ήταν η πρώτη φορά που όντως έλειψε ο Cristiano Ronaldo”. Τέλος, δεν βοήθησε πολύ η συνήθεια που έχει ο Lopetegui να αλλάζει συνθέσεις, σε κάθε ματς. “Ο Modrić μπήκε ως αλλαγή, τη στιγμή που δεδομένα ο Kroos λειτουργεί υποδειγματικά, παρουσία του Κροάτη, με τον οποίον συνεννοείται υπέροχα στο κέντρο”. Στα θετικά είναι ότι στον συγκεκριμένο όμιλο είναι όλα τα ενδεχόμενα υπαρκτά, με τους Roma και Real να 'χουν από 3 βαθμούς. Να πάμε τώρα, στον σκόρερ;

In this Aug. 29, 2015, file photo, Croatia's Blanka Vlasic clears the bar in the women's high jump final at the World Athletics Championships at the Bird's Nest stadium in Beijing. (AP Photo/Andy Wong, File)
In this Aug. 29, 2015, file photo, Croatia's Blanka Vlasic clears the bar in the women's high jump final at the World Athletics Championships at the Bird's Nest stadium in Beijing. (AP Photo/Andy Wong, File) AP

Αν το επίθετο Vlašić σου θυμίζει κάτι, αλλά δεν σου έρχεται τι, να σου πω πως πρόκειται για τον -επιπλέον- λόγο που 'χεις να παρακολουθείς άλμα εις ύψος γυναικών. Η 35χρονη Blanka Vlasic, των αμέτρητων μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά, είναι αδελφή του.

Eίναι τα παιδιά του γυμναστή/προπονητή (πρώην δεκαθλητή) Joško Vlašić και της γυμνάστριας, Venera (πρωταθλήτριας του έθνους, στο σκι). Ο Joško έχει ομολογήσει πως από όταν τα τέκνα του (πέραν αυτών που σου είπα, υπάρχει ο 32χρονος Marin και ο 26χρονος Luka) ήταν 3-4 χρόνων δούλευε μαζί τους, πάνω στις αθλητικές τους δυνατότητες. Φανταστική παιδική ηλικία, έτσι;

Για να καταλάβεις, η Blanka δοκίμασε το τένις, το μπάσκετ και το βόλεϊ, πριν καταλήξει στο άλμα εις ύψος “κατόπιν παρότρυνσης του πατέρα της”. Έχει χαρακτηρίσει τον πατέρα της ως “ το μεγαλύτερο απόκτημα”. Εκείνος πάλι, είχε χαρακτηρίσει τον Nikola ως “ project, που έχει πολλά για να τα καταφέρει στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν αρκούν. Πρέπει να δουλέψει σκληρά, για να μπει στην ελίτ” από όταν ήταν 4 “ γιατί πρέπει να αρχίζεις πάρα πολύ νωρίς, αν θέλεις να γίνεις επιτυχημένος στην αγορά και να ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τα σπορ”. Πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που λένε πια, οι ειδικοί, αλλά... υγεία να υπάρχει.

Να πούμε όμως, και πώς τα διαχειριζόταν όλα αυτά ο μικρός της οικογενείας. “ Πάντα ζούσα στη σκιά της αδελφής μου. Ακόμα και τώρα, όταν ακούν το όνομα μου, μου λένε κατευθείαν για εκείνη. Οφείλω ωστόσο, να παραδεχθώ πως αποτελούσε πάντα, πηγή έμπνευσης για εμένα. Ο τρόπος που δουλεύει, η αποφασιστικότητα της, το κίνητρο που είχε να είναι πάντα η καλύτερη".

Croatia's Blanka Vlasic reacts after a jump in the women's high jump final at the World Athletics Championships at the Bird's Nest stadium in Beijing, Saturday, Aug. 29, 2015. (AP Photo/Kin Cheung)
Croatia's Blanka Vlasic reacts after a jump in the women's high jump final at the World Athletics Championships at the Bird's Nest stadium in Beijing, Saturday, Aug. 29, 2015. (AP Photo/Kin Cheung) AP

Η ιστοσελίδα Vecernji.hr είχε γράψει τον Φλεβάρη του 2014 ότι την πρώτη ημέρα του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Ετοιμότητας αθλητών ομιλητής ήταν ο πατήρ Vlasic και θέμα “το οικογενειακό project”. Για την Blanka δεν είχαν χρειαστεί πολλές συστάσεις. Για τον Nikola, ωστόσο οι παρουσιαστές είπαν πως “ο 16χρονος μόλις έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Hajduk”.

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στον πατέρα ήταν “βλέπεις την Blanka ως μια ιστορία που είναι σε εξέλιξη και τον Nikola ως χρήματα;”.

Εκείνος είπε “ αν η σύζυγος μου και εγώ ήμασταν γιατροί ή δικηγόροι, μάλλον τα παιδιά μας θα έπαιρναν τις ίδιες κατευθύνσεις. Η καριέρα του Nikola έχει μπει στο δρόμο της. Δεν θα ήθελα να σας πω ποιες ομάδες έχουν ενημερώσει ήδη για το ενδιαφέρον τους -και όχι δεν θα σας πω αν είναι η Barcelona μεταξύ αυτών. Υπογράψαμε διετές με τη Hajduk, γιατί εκτίμησα πως αυτό είναι το καλύτερο για το Nikola, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του. Για άλλους μπορεί να ήταν ιδανικότερο να πάει στο εξωτερικό”.

Άρχισε από την ακαδημία NK Omladinac Vranjic. “ Θυμάμαι να είμαι παιδί και να πηγαίνω με την ομάδα μου σε τοπικό τουρνουά, όπου ήταν και παιδιά από την Hajduk και την Dinamo Zagreb. Κάναμε την έκπληξη και βρεθήκαμε στον τελικό, απέναντι στην Dinamo που είχε παίκτες, όπως ο Alen Halilović. Ήμασταν το αουτσάιντερ και τελικά νικήσαμε 2-1. ήταν σαν να έχουμε πάρει το Champions League”. Σε τέτοιου είδους ματς δούλεψε το ανταγωνιστικό του χαρακτήρα του.

Ο Nikola Vlasic δεν είναι πια μόνο ο μικρός αδελφός της Blanka

Στα 12 πήγε στις ακαδημίες της Hajduk, με τη φανέλα της οποίας έγινε και για πρώτη φορά διεθνής, στα 14. Έπαιξε στην U16. Στα 18 έγινε αρχηγός του έθνους. Από την αρχή βέβαια, έπαιζε με μεγαλύτερους. Τη σεζόν 2013-14 συνεταιρίστηκε με τον Andrija Balić (Udinese) στο κέντρο και έγιναν ο λόγος που η U17 τελείωσε το πρώτο μισό της σεζόν, χωρίς ήττα. Τότε ήταν που και οι δύο πήραν τα πρώτα επαγγελματικά συμβόλαια.

Με τη Hajduk έκανε ο Nikola και την πρεμιέρα στην Ευρώπη (17/7 του 2014, Europa League). Σκόραρε μάλιστα, εναντίον της Dundalk FC. Έγινε ο μικρότερος σε ηλικία, σκόρερ του συλλόγου, στις διεθνείς διοργανώσεις (16 χρόνων και 9 μηνών -άφησε πίσω τον Mario Tičinović, που είχε σκοράρει όταν ήταν 16 και 11 μηνών).

Στις 30/6 του 2016 η Hajduk ανακοίνωσε πως αρχηγός θα συνεχίσει να είναι ο Lovre Kalinić και υπαρχηγός θα γινόταν ο 19χρονος πια, Nikola που φόρεσε το περιβραχιόνιο για πρώτη φορά στις 14/7 του 2016 (ο κάτοχος έλειπε με τη θρυλική κροατική εθνική, στο Euro 2016). Είχε γίνει σταρ στην πόλη του. Καλά, μην φανταστείς κάτι τρελό. Δεν τον έπνιγαν κι όλας, στις δημόσιες εμφανίσεις του.

“Στη χώρα μου δεν σε πλησιάζουν. Προτιμούν να σχολιάζουν πίσω από την πλάτη σου”

Τότε ο πατέρας του αποφάσισε να κοιτάξει το ενδεχόμενο του εξωτερικού. Διάλεξε την Εverton. Η Hajduk έλαβε το μεγαλύτερο ποσό που 'χει πάρει ποτέ για πώληση: 10 εκατ. ευρώ. Η δέσμευση του παίκτη με το νέο του σύλλογο ήταν για 5 χρόνια. Είχε εντυπωσιάσει τον Ronald Koeman, στο μεταξύ τους ματς, για τα play-off του Europa League 2017-18. Εκείνος έκανε σεφτέ στα γκολ, στο ντεμπούτο του στο Goodison Park, εναντίον του Απόλλωνα Λεμεσού (28/9/2017).

Everton's Nikola Vlasic scores his side's second goal of the game against Apollon Limassol, during the Europa League, Group E match at Goodison Park, Liverpool, England, Thursday Sept. 28, 2017. (Peter Byrne/PA via AP)
Everton's Nikola Vlasic scores his side's second goal of the game against Apollon Limassol, during the Europa League, Group E match at Goodison Park, Liverpool, England, Thursday Sept. 28, 2017. (Peter Byrne/PA via AP) AP

Στην Αγγλία χρειάστηκε το χρόνο του να συνηθίσει... ότι δεν υπήρχε ήλιος. Έλεγε και ξαναέλεγε πως “το Split είναι το αγαπημένο μου μέρος, από όλον τον κόσμο. Ήταν και ο λόγος που είχα απορρίψει πολλές προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες. Δεν ήθελα να μετακομίσω. Δεν φοβόμουν τη ζωή μακριά από την οικογένεια μου. Δεν ήθελα όμως, να φύγω από το Split”. Ώσπου τέθηκε θέμα “πρέπει”, αν ήθελε να τιμήσει τις φιλοδοξίες του. Για να κλείσω το κεφάλαιο “Joško Vlašić” οφείλω να σου πω ότι ακολουθούσε -και ζούσε- με τον Nikola, από όταν έφυγε από την Κροατία (2017, Everton).

“Δεν κυνηγούσα τα χρήματα των μεγάλων μεταγραφών, αλλά την ευκαιρία που θα είχα να βελτιωθώ. Ποιο σύστημα θα με βοηθούσε να γίνω καλύτερος”. Πριν ενηλικιωθεί, ένας οργανισμός της Premier League τον πλησίασε. “Είχα πει στον πατέρα μου για πλάκα “ναι, ωραία, πάμε στην Αγγλία”, αλλά δεν μπορούσα να με φανταστώ εκεί. Έχανα την αφοσίωση μου στη Hajduk. Όταν ένιωσα πιο ώριμος, ήταν τότε που με προσέγγισε η Everton. Δεν δίστασα καθόλου. Δεν υπήρχαν “ίσως”. Μόνο το ειλικρινές “ναι”.

"Στην Αγγλία έπαιξε για πρώτη φορά “σε γήπεδα που ο κόσμος κάθεται τόσο κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν απίστευτα”

Δήλωνε χαρούμενος με τις ευκαιρίες που του έδινε ο Koeman. Έλεγε “είμαι στην Premier League, πιθανότατα την καλύτερη λίγκα του πλανήτη. Ήλθα να δω αν μπορώ να παίξω σε αυτό το επίπεδο. Μέχρι πού μπορώ να φτάσω”.

Η καλύτερη ενδεκάδα, όλων των εποχών, για εκείνον περιλαμβάνει τους Buffon, Alves, Puyol, Ramos, Vieira, Iniesta, Xavi, Modrić, Neymar, Messi και Ronaldinho. Δήλωνε πως ανέκαθεν λάτρευε την ισπανική λίγκα, όπου έβλεπε τον εαυτό του στο εγγύς μέλλον. “Προς το παρόν βέβαια, δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο από την Everton”, είχε τονίσει τον Οκτώβρη του 2017.

“Όταν ήλθε ο Marco Silva μου είπε πως δεν μπορεί να μου υποσχεθεί μια θέση στην πρώτη ενδεκάδα. Ένιωσα σαν να “έχασα” όλη την περασμένη σεζόν. Δεν ήθελα να μου συμβεί ξανά κάτι τέτοιο”

Από τις προσφορές που είχε από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία, διάλεξε την CSKA (“η Everton μου είπε πως θα πήγαινα όπου ήθελα”) που του έδωσε τα καλύτερα. Με πρώτα, χρόνο και ρόλο. Στα τρία πρώτα ματς της ρωσικής λίγκας είχε συμμετοχή στις δυο νίκες και τη μια ισοπαλία. Όσο για το Champions League, στο 2-2 της πρεμιέρας με την Plzeň διαμόρφωσε τελικό, στις καθυστερήσεις, ενώ μάλλον θυμάσαι τι έγινε αυτήν την αγωνιστική.

Photos: Associated Press, Twitter

News 24/7

24MEDIA NETWORK