Preview: Οι μάχες των "16" του Champions League (Part 1)

Το Champions League επιστρέφει το βράδυ της Τρίτης (16/02), ύστερα από δύο μήνες... αποχής και το Contra.gr αναλύει πόσο άλλαξαν οι μονομάχοι της φάσης των "16" από την τελευταία φορά που κούνησαν το σεντόνι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αρχή με τα ζευγάρια Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι και Μπενφίκα - Ζενίτ.

Preview: Οι μάχες των "16" του Champions League (Part 1)

Δύο μήνες αποχής στο ποδόσφαιρο είναι υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά επιτέλους το Champions League επιστρέφει στις οθόνες μας. Το βράδυ της Τρίτης (16/02) διεξάγονται οι πρώτες αναμετρήσεις της φάσης των "16" της διοργάνωσης, με τα ζευγάρια Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι και Μπενφίκα - Ζενίτ να ανοίγουν την αυλαία.

Το Contra.gr αναλύει την τωρινή αγωνιστική κατάσταση των τεσσάρων μονομάχων σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν κι αγωνίστηκαν για τελευταία φορά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Οι προσθήκες, οι αποχωρήσεις, οι παίκτες-κλειδιά, οι απώλειες της τελευταίας στιγμής και οι πιθανές ενδεκάδες.

Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι

Preview: Οι μάχες των "16" του Champions League (Part 1)

Παρί Σεν Ζερμέν: Η γαλλική ομάδα τερμάτισε δεύτερη στον πρώτο όμιλο, πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με 13 βαθμούς. Με όπλο την άμυνα (ένα γκολ παθητικό), οι Παριζιάνοι δείχνουν ικανοί να ξεπεράσουν και φέτος, όπως και την περυσινή σεζόν, το εμπόδιο της Τσέλσι. Στη Ligue 1 κάνουν... περίπατο, αφού βρίσκονται 24 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Μονακό κι αναμένεται προσεχώς να στεφθούν και μαθητικά πρωταθλητές. Στις εγχώριες διοργανώσεις (Ligue 1, Coupe de France, Coupe de la Ligue), παραμένουν αήττητοι, έχοντας μόλις τέσσερις ισοπαλίες, με τελευταία αυτή κόντρα στη Λιλ το περασμένο Σάββατο (13/02).

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Λοράν Μπλαν έχει δύο σημαντικές απώλειες σε σχέση με τους ομίλους, αφού ο Εζεκίελ Λαβέτσι οδεύει προς Κίνα, ενώ ο Σερζ Οριέ "πλήρωσε" τις εμπρηστικές δηλώσεις του για τους συμπαίκτες και τον προπονητή του, με αποκλεισμό από την αποστολή. Ο Ιβοριανός μπακ αναμένεται να τεθεί στο περιθώριο, καθώς τα λεγόμενά του δημιουργούν σοβαρά προβλήματα εντός των αποδυτηρίων της Παρί.

Η πιθανότερη ενδεκάδα που πρόκειται να παρατάξει ο Μπλαν αποτελείται από τους Τραπ, Φαν ντερ Βιλ, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Μάξγουελ, Βεράτι, Ματουιντί, Παστόρε, Λούκας, Ντι Μαρία και Ιμπραχίμοβιτς σε διάταξη 4-3-3. Ο Σουηδός αποτελεί τον "κινητήριο μοχλό" της Παρί, έχοντας σημειώσει 27 γκολ σε 29 αγώνες σ' όλες τις διοργανώσεις, ενώ παράλληλα έχει μοιράσει και 10 ασίστ. Παρόλα αυτά, καθοριστική συμβολή έχει κι ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο οποίος μετά την εφιαλτική περυσινή σεζόν στη Γιουνάιτεντ, έχει βρει ξανά τον εαυτό του.

Preview: Οι μάχες των "16" του Champions League (Part 1)

Στατιστική ανάλυση των δύο αντιπάλων από το "Whoscored.com"

Τσέλσι: Σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι των ομίλων οι "μπλε" έχουν μία σημαντική διαφορά. Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν βρίσκεται πλέον στην άκρη του πάγκου, αφού αποτελεί παρελθόν από τις 17 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την πρόκριση της αγγλικής ομάδας στους "16" του Champions League. O Πορτογάλος τεχνικός "πλήρωσε το μάρμαρο" για την κάκιστη πορεία των Λονδρέζων στο πρωτάθλημα, τους οποίους άφησε στο +1 από τη ζώνη του υποβιβασμού, ενώ το "κύκνειο άσμα" του αποτέλεσε η ήττα με 2-1 από τη Λέστερ.

Στην Ευρώπη, η Τσέλσι κατέκτησε την πρώτη θέση στον έβδομο όμιλο χάρη στο 2-0 επί της Πόρτο την τελευταία αγωνιστική στο "Στάνφορντ Μπριτζ". Εν αντιθέσει με την Premier League, οι "μπλε" είχαν πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία, δεχόμενοι μόλις τρία γκολ, ενώ παράλληλα έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα 13 φορές. Στη θέση του Μουρίνιο ήρθε ο "παλιός γνώριμος" Γκους Χίντινκ, ο οποίος ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να ξεκολλήσει την ομάδα από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Απ' τη στιγμή που κάθισε στον πάγκο ο Ολλανδός τεχνικός, οι Λονδρέζοι είναι αήττητοι στο πρωτάθλημα, μετρώντας τέσσερις νίκες και έξι ισοπαλίες. Η έξοδος στην Ευρώπη δεν έχει χαθεί, αλλά το προσεχές διάστημα θα πρέπει οι παίκτες να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρουν την ομάδα στην πρώτη πεντάδα.

Όσον αφορά στα αγωνιστικά ζητήματα, η Τσέλσι μετράει τρεις σημαντικές απουσίες, αφού εκτός αποστολής έχουν μείνει οι τραυματίες Κουρτ Ζουμά (χάνει όλη τη χρονιά) και Τζον Τέρι, αλλά κι ο τιμωρημένος Νεμάνια Μάτιτς. Παράλληλα, απόντες είναι ο νεοαποκτηθείς Αλεσάντρε Πάτο, αλλά κι ο Ρανταμέλ Φαλκάο. Όπως είναι εμφανές, η αγγλική ομάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη μεσοαμυντική γραμμή. Γι αυτό το λόγο ο Χίντινκ θα αναγκαστεί να προβεί σε αλχημείες προκειμένου να παρουσιάσει μία μεστή και δυνατή ομάδα.

Η πιθανή ενδεκάδα των "μπλε" απαρτίζεται από τους: Κουρτουά, Αθπλικουέτα, Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Ραχμάν, Μίκελ, Φάμπρεγκας, Γουίλιαν, Αζάρ, Όσκαρ, Ντιέγκο Κόστα σε σχήμα 4-2-3-1. Σε σχέση με τους ομίλους, ο Χίντινκ δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες του Ραμίρες, ο οποίος μετακόμισε στην Κίνα για χάρη της Σιανγκσού Σάνινγκ. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα θα παίξουν ο Εντέν Αζάρ κι ο φορμαρισμένος το τελευταίο διάστημα Ντιέγκο Κόστα.

Μπενφίκα - Ζενίτ

Preview: Οι μάχες των "16" του Champions League (Part 1)

Μπενφίκα: Οι "Αετοί της Λισαβόνας" προκρίθηκαν ως δεύτεροι από τον τρίτο όμιλο, πίσω από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο πρωτάθλημα δίνουν μάχη μαζί με την πρωτοπόρο Σπόρτινγκ και την τρίτη Πόρτο για την κατάκτηση του τίτλου. Αγωνιστικά, η Μπενφίκα δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ούσα μία ιδιαίτερα επιθετική ομάδα που αντιμετωπίζει προβλήματα στα μετόπισθεν. Βέβαια, υπάρχει ένας παράγοντας που ανατρέπει τα -μέχρι στιγμής- δεδομένα και ακούει στο όνομα "Κώστας Μήτρογλου".

Ο Έλληνας επιθετικός βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση, έχοντας πετύχει οχτώ γκολ στα τελευταία έξι παιχνίδι της πορτογαλικής ομάδας στο πρωτάθλημα. Ο διεθνής άσος αναμένεται να αποτελέσει την "αιχμή του δόρατος" για την Μπενφίκα στην αναμέτρηση με τη Ζενίτ, αφού σε μία τέτοια μάχη είναι απαραίτητη η εκτελεστική δεινότητά του. Παρόλα αυτά, οι Πορτογάλοι έχουν σημαντικά προβλήματα απουσιών, καθώς βρίσκονται εκτός οι τραυματίες Λουιζάο, Πέδρο Πεμπότσο, ενώ αμφίβολοι είναι οι Λιούμπιμιρ Φέισα και Λισάντρο Λόπεζ.

Οι εκλεκτοί του Ρούι Βιτόρια για την αρχική ενδεκάδα αναμένεται να είναι οι: Ζούλιο Σέζαρ, Σίλβιο, Λόπεζ, Ζαρντέλ, Ελισέου, Σάντσες, Αλμέιδα, Πίτσι, Γκαϊτάν, Ζόνας και Μήτρογλου σε διάταξη 4-4-2, με τον Βραζιλιάνο να είναι λίγο πιο πίσω από τον Έλληνα κυνηγό.

Preview: Οι μάχες των "16" του Champions League (Part 1)

H στατιστική ανάλυση των δύο ομάδων από το "Whoscored.com"

Ζενίτ: Οι Ρώσοι τερμάτισαν πρώτοι στον όγδοο όμιλο, με πέντε νίκες και μία ήττα, έχοντας προκριθεί από την τέταρτη αγωνιστική. Η ομάδα του Αντρέ Βίλας Μπόας έπαιξε όμορφο και κυριαρχικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια των ομίλων, μην αφήνοντας περιθώρια στις υπόλοιπες ομάδες να αμφισβητήσουν την υπεροχή της. Τελευταίο επίσημο παιχνίδι της Ζενίτ ήταν κόντρα στη Γάνδη για την έκτη αγωνιστική των ομίλων, καθώς εξαιτίας της διακοπής του ρωσικού πρωταθλήματος, η ομάδα από την Αγία Πετρούπολη δίνει φιλικούς αγώνες και συμμετέχει σε διάφορα τουρνουά τους τελευταίους δύο μήνες.

Στην Premier League, μετά από 18 αγώνες βρίσκεται στην έκτη θέση, αλλά η απόσταση από την πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν είναι απαγορευτική (7 βαθμούς). Στα παιχνίδια με την Μπενφίκα πρόκειται να απουσιάσουν τρεις βασικές μονάδες και συγκεκριμένα οι Βίκτορ Φαϊζούλιν, Βιάτσεσλαβ Μαλαφέεφ και Αλεξάντρ Ριαζάντσεφ. Παράλληλα, παρελθόν από το ρόστερ αποτελεί ο Αλεξάντρ Κερζάκοφ που δόθηκε δανεικός στη Ζυρίχη. Όπως συμβαίνει καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το... κουπί στον παραγωγικό τομέα θα τραβήξουν οι Χουλκ (11 γκολ, 16 ασίστ σε 23 ματς) και Άρτεμ Τζιούμπα (16 γκολ σε 27 ματς), ενώ καταλυτικές βοήθειες θα δώσουν στη μεσοαμυντική γραμμή οι πρώην παίκτες της Μπενφίκα, Άλεξ Βίτσελ και Εζεκίελ Γκαράι.

Η πιθανότερη ενδεκάδα αναμένεται να αποτελείται από τους: Λοντίγκιν, Ανιούκοφ, Γκαράι, Λομπάερτς, Κρισίτο, Χάβι Γκαρθία, Βίτσελ, Χουλκ, Σατόφ, Ντάνι και Τζιούμπα σε σύστημα 4-2-3-1.

Για σχόλια, ενστάσεις και παρατηρήσεις τα λέμε και στο twitter: @ilkallonas

News 24/7

24MEDIA NETWORK