Lionel Messi: Η τέχνη του φάουλ και η Masia που δεν βοήθησε

Ο Lionel Messi πέτυχε το πρώτο γκολ της σεζόν στο Champions League με ακόμα μία εκτέλεση φάουλ - έργο τέχνης και μας υπενθύμισε πως είναι ένας καλλιτέχνης σε ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια του ποδοσφαίρου. Μία ικανότητα που δεν έχει καμία σχέση με το τεράστιο ταλέντο του και το γεγονός πως έμαθε τα μυστικά της μπάλας στην Masia, η οποία δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα.

Barcelona forward Lionel Messi celebrates after scoring the opening goal of his team during the group B Champions League soccer match between FC Barcelona and PSV Eindhoven at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Tuesday, Sept. 18, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona forward Lionel Messi celebrates after scoring the opening goal of his team during the group B Champions League soccer match between FC Barcelona and PSV Eindhoven at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Tuesday, Sept. 18, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Το 2005, η Barcelona, με την σφραγίδα της NIKE, δημιουργεί ένα διαφημιστικό με τα παιδιά της Masia στο πλαίσιο της προώθησης των ακαδημιών και των αρχών που πρεσβεύει ο Καταλανικός σύλλογος.

Μικρά παιδιά παίζουν με την μπάλα στους δρόμους της Βαρκελώνης, στην παραλία, στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Barca και εκτός από αυτό που αγαπούν όσο τίποτε άλλο έχουν να κάνουν ακόμα μία δουλειά. Να κοιτάξουν την κάμερα και να πουν "Θυμηθείτε το όνομά μου" ακολουθούμενο φυσικά από το όνομα του κάθε παιδιού που έχει όνειρο να κατακτήσει τον κόσμο μέσα από το ποδόσφαιρο.

Το βίντεο κλείνει με τον Lionel Messi να χαϊδεύει τη μπάλα πριν αυτή περάσει πάνω από το προπονητικό τείχος και καταλήξει στα δίχτυα. Η μεγάλη ειρωνεία είναι πως εκείνη την εποχή, ο μετέπειτα καλύτερος ποδοσφαιριστής της γενιάς του, όχι μόνο δεν ήταν καλός στις εκτελέσεις φάουλ, αλλά όπως έχουν δηλώσει συμπαίκτες και προπονητές στην Masia, δεν δούλεψε ποτέ σοβαρά πάνω σε αυτό το κομμάτι.

"Ο Victor Vazquez, ο οποίος ήταν φανταστικός και ο αριστεροπόδαρος Juanjo Clausi συνίθιζαν να εκτελούν τα φάουλ και να προπονούνται σε αυτά. Ο Messi σχεδόν ποτέ. Ουσιαστικά μέχρι τη στιγμή που βγήκε το βίντεο δεν είχε εκτελέσει πολλές φορές ούτε καν στην προπόνηση", είπε ο Roger Giribet, ένας από τους πρώην συμπαίκτες του στην Masia.

Δεν κάναμε προπόνηση στα φάουλ, παρά μόνο περιστασιακά!

Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως σε μία από τις καλύτερες ακαδημίες παγκοσμίως ο Lionel Messi έμαθε τα πάντα γύρω από το ποδόσφαιρο εκτός από το να εκτελεί φάουλ! Ο πρώην διευθυντής, Albert Benaiges, παραδέχθηκε μάλιστα πως τα στημένα δεν ήταν στη λίστα με τις προτεραιότητες της Masia. " Ήταν κάτι που δεν είχαμε στο πρόγραμμα. Ουσιαστικά δεν κάναμε προπονήσεις και ασκήσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι. Συνηθίζαμε να κάνουμε περιστασιακά κάποιες εκτελέσεις και να δίνουμε κάποιες συμβουλές, αλλά δεν ήταν μέρος του παιχνιδιού που δουλεύαμε συστηματικά και με ιδιαίτερη βαρύτητα".

Εκείνη την εποχή, όσα από τα παιδιά της Masia ήθελαν να εκτελέσουν κάποια φάουλ έμεναν μετά το τέλος της προπόνησης και το έκαναν. " Όποτε μας άφηναν να χρησιμοποιήσουμε το γήπεδο χτυπούσαμε κάποια φάουλ μόνοι μας", είχε αποκαλύψει ο Giribet: " Μία από τις ελάχιστε συμβουλές που μας είχαν δώσει, ήταν να τοποθετούμε τη μπάλα με την βαλβίδα στο έδαφος για να μπορέσει να κατέβει πιο εύκολα".

Δεν του μάθαμε στη Masia να εκτελεί έτσι τα φάουλ

Όπως έχουν παραδεχθεί αρκετοί από τους προπονητές του Lionel Messi, εκτός από το φυσικό του ταλέντο ο Αργεντινός έχει μία εκπληκτική ικανότητα να ρουφάει σαν σφουγγάρι κάθε πληροφορία, να αναλύει κάθε πτυχή του παιχνιδιού και να βρίσκει δικούς του τρόπους να εξελίσσεται. " Ο Μέσι εκτελεί τα φάουλ πολύ διαφορετικά από όταν ήταν στην ακαδημία", παραδέχεται ο Benaiges. "Δεν ήταν κάτι που του μάθαμε εμείς, είναι απλά το ταλέντο και η εξάσκηση που έχει κάνει μόνος του".

Η αλήθεια είναι πως οι εκτελέσεις φάουλ δεν είναι ούτε φυσικό ταλέντο ούτε κάτι που μπορείς να μάθεις όταν κάποιος στο δείξει ή στο διδάξει. Δεν έχει άμεση συνάρτηση με την τεχνική κατάρτιση και δεν γεννιέσαι με αυτό. Για να γίνεις άριστος εκτελεστής θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά πάνω σε αυτό το κομμάτι και όταν μετά από αρκετές ώρες/μήνες/χρόνια το κάνεις κομμάτι του παιχνιδιού σου, το όποιο φυσικό ταλέντο θα σε βοηθήσει μεν, αλλά μέχρι εκεί.

ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝΝ DIEGO ARMANDO MARADONA

Πως όμως ο Messi έγινε ένας από τους καλύτερους εκτελεστές φάουλ όλων των εποχών αφού ποτέ δεν δούλεψε ουσιαστικά πάνω σε αυτό το κομμάτι στην ακαδημία; Μέρος της απάντησης έδωσε ο Fernando Signorini, ένας από τους προπονητές της Εθνικής Αργεντινής, σε ένα ειδικό αφιέρωμα - συνέντευξη της LaSexta.

Τον Φεβρουάριο του 2009 στο Velodrome της Marseille η Αργεντινή ολοκληρώνει μία από τις προπονήσεις της και ο Lionel Messi μένει στο γήπεδο για να προπονηθεί στις εκτελέσεις φάουλ. Η πρώτη προσπάθεια είναι αποτυχημένη. Η δεύτερη επίσης και αφού χάνει ορισμένες ακόμα φεύγει προς τα αποδυτήρια εμφανώς απογοητευμένος και εκνευρισμένος.

" Είδα τον Ντιέγκο να έρχεται και να τον παίρνει αγκαλιά: 'Μικρέ μου Λέο, μικρέ Λέο, έλα εδώ και πάμε να το κάνουμε ξανά μαζί, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο δεν μπορεί να φεύγει έτσι', του είπε και συνέχισε: 'Βάλε την μπάλα εδώ και άκουσέ με. Μην παίρνεις το πόδι σου μακριά από την μπάλα τόσο γρήγορα γιατί δεν θα ξέρει τι θέλεις από αυτήν' και στη συνέχεια ο Messi εκτέλεσε από το ίδιο σημείο αφού άκουσε ορισμένες συμβουλές ακόμα και σημάδεψε τη γωνία. Το πρόσωπό του έλαμψε και γέμισε με θαυμασμό".

Εκείνη τη στιγμή ο χρόνος πάγωσε, η Γη σταμάτησε να γυρίζει και η γνώση του καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών πέρασε στον διάδοχό Του και άλλαξε το μέλλον του Lionel Messi. Από εκείνη την ημέρα και μετά ο Lionel Messi εκτελεί και σκοράρει ανελλιπώς την τελευταία δεκαετία με κάθε πιθανό τρόπο από στημένη μπάλα.

Ο Maradona δεν του έμαθε το μυστικό μέσα σε 10 λεπτά, αλλά εκείνο το απόγευμα μπορεί να οριστεί ως ground zero για την μετέπειτα απίστευτη εκτελεστική δεινότητα του Leo όταν βρίσκεται μπροστά από το τείχος.

Οι ατελείωτες ώρες που έχει δουλέψει πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και το γεγονός πως εξελίσσεται καθημερινά προσθέτοντας νέες τεχνικές στις εκτελέσεις του, είναι το μυστικό.

Barcelona forward Lionel Messi, left, celebrates after scoring his side's third goal during the group B Champions League soccer match between FC Barcelona and PSV Eindhoven at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Tuesday, Sept. 18, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona forward Lionel Messi, left, celebrates after scoring his side's third goal during the group B Champions League soccer match between FC Barcelona and PSV Eindhoven at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Tuesday, Sept. 18, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Σήμερα, 13 χρονιά μετά το διαφημιστικό της NIKE, ακόμα και τα πιο εντυπωσιακά φάουλ από τα πόδια του Αργεντινού σούπερ σταρ, είναι μία συνηθισμένη ημέρα στη δουλειά για τον ίδιο.

Όπως το απόγευμα της Τρίτης, όταν έβαλε το πρώτο γκολ της σεζόν με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ στο 32' της αναμέτρησης με την Eidhoven για να ολοκληρώσει με ακόμα ένα χατ τρικ. Μάλιστα με αυτό έφτασε τα 8 συνολικά στο Champions League και είναι πλέον ο παίκτης που έχει τα περισσότερα στην ιστορία της διοργάνωσης!

Leo, είμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή σου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK