Λίβερπουλ-Μπάγερν Μονάχου: Έρμαια του απαγορευμένου ορθογωνίου

Οι δεύτερες κατοχές της Λίβερπουλ έβρισκαν κάθε φορά μία καλά προετοιμασμένη διάταξη, με τους παίκτες της Μπάγερν σε καίριες θέσεις. Η παρτίδα σκάκι του 'Άνφιλντ' ήταν σαν... αληθινή παρτίδα σκάκι. Ουδείς νίκησε, ουδείς έχασε.

Λίβερπουλ-Μπάγερν Μονάχου: Έρμαια του απαγορευμένου ορθογωνίου

Όλη η φάση των '16' στο Champions League, πέρυσι, είχε δύο αποτελέσματα 0-0. Δύο παιχνίδια τελείωσαν χωρίς σκορ και αυτό προβλεπόταν: το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Σεβίλλη ήταν το ένα, όταν ήταν φανερό πως είτε ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν αναχρονιστικός είτε δεν υπήρχε κάποιος στο 'Ολντ Τράφορντ' να τον υποστηρίξει, και το Λίβερπουλ-Πόρτο 0-0, στη ρεβάνς ενός ζευγαριού που το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει 0-5! Συνολικά, τρία παιχνίδια έληξαν 0-0 στα διπλά παιχνίδια της διοργάνωσης.

Από εκεί και ύστερα, μόνο το Μπάγερν Μονάχου-Σεβίλλη, η ρεβάνς του 1-2 του 'Σάντσεθ Πιθχουάν', δεν είχε σκορ. Ως εκ τούτου, μάνι μάνι, μέσα σε 180 λεπτά την ίδια μέρα, για τη φάση των '16' του Champions League, το ρεκόρ του Φλεβάρη του 2018 ισοφαρίστηκε από ομάδες που δεν τους το ‘χες.

Τουλάχιστον δύο στις τέσσερις έπαιξαν για το 0-0 από την αρχή, και τις τέσσερις βόλεψε. Τη Λυών, που δεν μπορούσε να νικήσει την Μπαρτσελόνα και θα πάει στο 'Καμπ Νου' να παίξει τις ελάχιστες πιθανότητές της για πρόκριση. Την Μπαρτσελόνα, που μπορούσε να νικήσει τη Λυών, αλλά στο 'Καμπ Νου' τέτοια ματς τα κατακτά πριν βγει το μισάωρο. Την Μπάγερν, που ήθελε να νικήσει τη Λίβερπουλ, αλλά η επιθυμία να μη χάσει ήταν μεγαλύτερη. Τη Λίβερπουλ, που την Κυριακή, στο συγκεκριμένο τάιμινγκ, έχει ένα παιχνίδι εξίσου σημαντικό με αυτό της Τρίτης, 19 Φεβρουαρίου, κόντρα στην Μπάγερν, στο 'Ολντ Τράφορντ' απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και που, για να μείνει εκτός προημιτελικών, πρέπει να χάσει στο Μόναχο. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μόνο αν αποκλείεσαι δεν θέλεις το 0-0.

Στο 'Άνφιλντ' έγιναν 3 τελικές προσπάθειες εντός εστίας, σε 23 συνολικά. Τρεις σε περίπου μία ώρας οξυμένης ποδοσφαιρικής διάθεσης, τουλάχιστον από τους γηπεδούχους. Για να αντιμετωπίσει η Μπάγερν το παιχνίδι της Λίβερπουλ έπρεπε να απαγορεύσει ένα τετράγωνο στο γήπεδο, που ουσιαστικά ήταν δύο. Ας το αποκαλέσει κάποιος, ένα ορθογώνιο. Αυτό μπροστά από το τέρμα του Μάνουελ Νόιερ, ο οποίος ήταν ο εκφραστής της κυκλοφορίας της μπάλας από την πλευρά των Βαυαρών. Αυτό μπορεί να γραφτεί δίκην αστείου, όμως στην πραγματικότητα η Λίβερπουλ είχε στήσει τα αναχώματά της τόσο ψηλά στην περιοχή της Μπάγερν, που όταν σε μία περίπτωση ο Νόιερ δεν έπαιξε το ελεύθερό του με πάσα, αμέσως μετά, όταν έδωσε σήμα για βολέ, δύο συμπαίκτες του, που είχαν αποτραβηχθεί στη γραμμή του άουτ, μπήκαν στο οπτικό πεδίο της τηλεοπτικής κάμερας! Η αμυντική προσήλωση των φιλοξενούμενων και ο τρόπος που αντιμετώπιζαν το περίφημο gegenpressing, ήταν αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά.

Το καθαρό 4-3-3 της Λίβερπουλ της έδινε το δικαίωμα να βρίσκεται περισσότερη ώρα στο επιθετικό μισό γήπεδο, χωρίς να έχει απαραιτήτως την μπάλα. Ήταν σαν άνιμε, σαν ιαπωνικά πλάσματα να έκαναν ομαδόν επίθεση με τις γνωστές αστραπές που αφήνουν στα κινούμενα σχέδια οι καλπασμοί τους. Τόσο ορμητικοί ήταν σε καταστάσεις που κέρδιζαν την μπάλα, που μερικές φορές θαρρείς πως έκαναν λάθος επίτηδες, για να την ξαναπάρουν και να επιτεθούν με καλύτερες προοπτικές και απροετοίμαστη άμυνα. Και δεν είναι ότι η Μπάγερν εκμηδένισε αυτήν την προοπτική, αλλά ότι ήταν λίγες οι φορές που γεννήθηκε η όποια ευκαιρία στη Λίβερπουλ, κυρίως με τον Μανέ, κάτι που δείχνει ότι ο Νίκο Κόβατς και οι ποδοσφαιριστές του περισσότερο αποφάσισαν να ρισκάρουν με τον Σενεγαλέζο, παρά ότι όντως τους έφυγε. Αν έφευγε κάποιος, εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να είναι εκείνος, σε καμία περίπτωση ο Σαλάχ και καλύτερα όχι ο Φιρμίνο, ο οποίος ασφαλώς και λόγω του πρόσφατου τραυματισμού δεν ήταν στα γνώριμα καλά του, ώστε να προσφέρει σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού.

Liverpool's Mohamed Salah, center, fails to score a header past Bayern goalkeeper Manuel Neuer, left, and Bayern defender David Alaba during the Champions League round of 16 first leg soccer match between Liverpool and Bayern Munich at Anfield stadium in Liverpool, England, Tuesday, Feb. 19, 2019. (AP Photo/Dave Thompson)
Liverpool's Mohamed Salah, center, fails to score a header past Bayern goalkeeper Manuel Neuer, left, and Bayern defender David Alaba during the Champions League round of 16 first leg soccer match between Liverpool and Bayern Munich at Anfield stadium in Liverpool, England, Tuesday, Feb. 19, 2019. (AP Photo/Dave Thompson) AP

Αυτό το νοητό ορθογώνιο έξω από την περιοχή του Νόιερ ήταν απροσπέλαστο. Ακόμα κι αν νόμιζες ότι το καλύτερο για την Μπάγερν θα ήταν ένα λάθος στο χώρο του κέντρου, οι χαμένες μπάλες λίγο έξω από την περιοχή έδιναν στους παίκτες το δικαίωμα να μην αφήνουν τελείως τις θέσεις τους. Και οι εφορμήσεις από το κέντρο για τη Λίβερπουλ συνήθως ήταν μία επανάληψη, μία απόπειρα κάθετης πάσας που ουσιαστικά σταματούσε στον πρώτο παίκτη που κρατούσε γερά τη θέση του και δεν αποπλανούνταν από την περίπτωση ενός επικείμενου συνδυασμού. Κι αυτό διότι ήξερε πως από πίσω του το συμπαγές της άμυνας δεν επρόκειτο να αφήσει τρύπες. Γινόταν κατ’ επανάληψη και, παρ’ ότι δεν έμοιαζε αποκαρδιωτικό για τους παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ, κάθε φορά τους έφερνε πιο κοντά στην απόφαση να μη δαπανούν την ίδια ενέργεια για να καταλήγουν στην ίδια κατάσταση.

Έπεσε η ένταση της πίεσης, ο Αλεξάντερ Άρνολντ, που έκανε ένα καλό ματς αλλά ο δεξιός μπακ-λίμπερο Κίμιχ, ένας πραγματικά σπουδαίος ποδοσφαιριστής με ένα ατυχές μουστάκι, τον αναχαίτιζε πριν μετατραπεί το κάτι σε κάτι περισσότερο, η Λίβερπουλ αναγκάστηκε να αναπτυχθεί από το αριστερό άκρο της και να κάνει πιθανώς τα περισσότερα γεμίσματα από κάθε άλλο ματς τη φετινή σεζόν, ένα, το χαμηλότερο, εκ των οποίων, από τον Άντριου Ρόμπερτσον, έφερε τη δεύτερη τελική εντός εστίας των 'κόκκινων' και τελευταία του ματς: μία average απόκρουση για τον Νόιερ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Μπάγερν επιδιδόταν σε αμυντικό ποδόσφαιρο απελπισίας. Ίσα ίσα που η ανάπτυξή της από τα αριστερά, εκεί που ο Άρνολντ παρουσίαζε ψήγματα της αγγλικής ανεμελιάς ενός φουλ μπακ, ενείχε στοιχεία δημιουργικότητας. Η Μπάγερν πόνταρε στην αστάθεια τόσο του Μάτιπ, που παρά λίγο να πετύχει ένα επικό αυτογκόλ, όσο και του Φαμπινιό, αλλά και τις στημένες φάσεις. Για να της δώσει κάποιος πόντο, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο είχε τη διάθεση να επιτεθεί, αλλά στο δεύτερο, μαζί με την κάμψη της Λίβερπουλ φάνηκε και η δική της παθητικότητα, αν εξαιρέσει κάποιος το σουτ του Γκνάμπρι, μία υπολογισμένη ατομική προσπάθεια που επ’ ουδενί θα στοίχιζε στα μετόπισθεν, μαζί με την επίγνωση ότι δεν πρέπει να παρασυρθεί, στην περίπτωση που η Λίβερπουλ μπλοφάρει και βρει ένα τρίλεπτο το οποίο για την ίδια θα ήταν καταστροφικό. Κάπως έτσι ο Νίκο Κόβατς, που τον Νοέμβριο δεν έβγαζε το 2018, είναι δεύτερος στη βαθμολογία της Bundesliga με τρεις βαθμούς διαφορά από την Ντόρτμουντ και περιμένει να χάσει η ίδια το πρωτάθλημα, και βέβαια πλέον έχει τις δικές του καλές πιθανότητες να βρίσκεται στους προημιτελικούς του Champions League.

Και κάπως έτσι ο Γιούργκεν Κλοπ θα πάει την Κυριακή να παίξει απέναντι σε μία ομάδα που η δική του Λίβερπουλ είχε νικήσει, ακριβώς 70 μέρες πριν, 3-1 στο πρωτάθλημα, και από τότε έχει 8 νίκες και 1 ισοπαλία στην Premier League, ενώ για να προκριθεί στους προημιτελικούς του Champions League θα χρειαστεί πιθανότατα γκολ στο Μόναχο. Ο Φλεβάρης και ο Μάρτης από τον Δεκέμβρη, σε μία ποδοσφαιρική σεζόν, έχουν την αναλογική διαφορά που έχουν μεταξύ τους οι δεκαετίες, σε ό,τι αφορά τη σφραγίδα του πολιτιστικού γίγνεσθαι. Η απόσταση, μεταξύ τους, είναι τέτοια που μοιαζει η αναφορά να γίνεται σε διαφορετικές ποδοσφαιρικές σεζόν. Μόνο που η στατιστική, ότι αυτό συμβαίνει, είναι συντριπτική. Οι άνθρωποι είναι που δεν μαθαίνουν.

Και αυτό, τουλάχιστον για τη νύχτα της Τρίτης, είναι ένα παράσημο στο πέτο των ανθρώπων της Μπάγερν, που επέμειναν στον Νίκο Κόβατς.

Munich players applaud their fans after the Champions League round of 16 first leg soccer match between Liverpool and Bayern Munich at Anfield stadium in Liverpool, England, Tuesday, Feb. 19, 2019. (AP Photo/Dave Thompson)
Munich players applaud their fans after the Champions League round of 16 first leg soccer match between Liverpool and Bayern Munich at Anfield stadium in Liverpool, England, Tuesday, Feb. 19, 2019. (AP Photo/Dave Thompson) AP

(φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK