Μάθημα στα σχολεία η τοποθέτηση του Γκουαρδιόλα κατά του ρατσισμού

Τα όσα είπε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, με αφορμή τη ρατσιστική επίθεση στον Ραχίμ Στέρλινγκ εν ώρα αγώνα, αφορούν τους πάντες. Μεγάλους και μικρούς.

Manchester City manager Pep Guardiola looks on before the English Premier League soccer match between Crystal Palace and Manchester City at Selhurst Park in London, Sunday Dec. 31, 2017. (AP Photo/Tim Ireland)
Manchester City manager Pep Guardiola looks on before the English Premier League soccer match between Crystal Palace and Manchester City at Selhurst Park in London, Sunday Dec. 31, 2017. (AP Photo/Tim Ireland) AP PHOTO/TIM IRELAND

Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν άλλη μία τυπική συνέντευξη Τύπου του Πεπ Γκουαρδιόλα πριν από έναν μεσοβδόμαδο αγώνα του Champions League. Θα μιλούσε για τ' αγωνιστικά πλάνα και το κίνητρο των ποδοσφαιριστών της Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στη Χοφενχάιμ, τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί η πρόκριση και η πρωτιά επί της ουσίας δεν απειλείται.

Σ' αυτήν την περίπτωση ήταν ένα μανιφέστο του Καταλανού προπονητή κατά του ρατσισμού. Είχε προηγηθεί η λεκτική επίθεση που είχε δεχθεί ο Ραχίμ Στέρλινγκ στον αγώνα του Σαββάτου με την Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ. Διαβάσατε ήδη την προσπάθεια του Άγγλου εξτρέμ να βάλει τα πράγματα σε μία σωστή σειρά. Να μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις για ό,τι συμβαίνει στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Το δευτεριάτικο κείμενο του Contra.gr ανέλυσε κάθε διάσταση του ζητήματος στο 'Στάμφορντ Μπριτζ'.

Ο Γκουαρδιόλα επανήλθε δύο ημέρες μετά. Ρωτήθηκε επ' αυτού, αλλά δεν απέφυγε την ευθύνη που του αναλογεί από μια πανίσχυρη θέση. Όχι για να προστατεύσει μονάχα τον ποδοσφαιριστή του. Τα 'πύρινα' λόγια του δεν αφορούσαν μονάχα τον Στέρλινγκ. Τον οποίο χαρακτήρισε "εκπληκτικό παιδί". Αφορούσαν μια κοινωνία που εθελοτυφλεί και σιωπά. Μια κοινωνία που ανέχεται και δεν αντιδρά. Μια κοινωνία που αφήνει το σπόρο να φυτρώσει και να ριζώσει στο χώμα, χωρίς να τον κόψει.

" Ο ρατσισμός είναι παντού. Ο κόσμος εστιάζει στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι μόνο εκεί. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, όταν κάποτε στις δικές μας ζωές οι πρόγονοί μας ήταν πρόσφυγες. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στην κοινωνία - είναι παντού. Γι' αυτό πρέπει να παλέψουμε καθημερινά", υποστήριξε αρχικά και ουδείς τον διέκοψε.00

Η Τσέλσι έθεσε σ' εφαρμογή το μηχανισμό εντοπισμού των ρατσιστών οπαδών της και φρόντισε να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Ο Γκουαρδιόλα συνέχισε. " Εκτιμώ αυτό που έκανε η Τσέλσι. Αν συνέβαινε στο δικό μου κλαμπ, θα κάναμε το ίδιο. Οφείλουμε να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να κάνουμε την κοινωνία καλύτερη για το μέλλον. Σήμερα δεν είναι μια απειλή μόνο στην Αγγλία, είναι σ' όλη την Ευρώπη. Το μήνυμα στους πολιτικούς είναι πως πρέπει να είναι σκληροί με τ' ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία με τον καλύτερο τρόπο".

Το συμβάν με τον Στέρλινγκ είχε μονοπωλήσει την κουβέντα. Ο προπονητής της Σίτι ήθελε να πει πολλά. Ο λόγος του στιβαρός, συγκροτημένος, κατανοητός. " Είναι δύσκολο να καταλάβεις σήμερα τι συνέβη στους μαύρους ιστορικά. Πρέπει να τους προστατεύσεις, πόσο ίσοι είμαστε όλοι μαζί. Είναι σκληρό στον 21ο αιώνα να είμαστε ακόμη στο ίδιο σημείο. Να έχουμε προβλήματα με τη διαφορετικότητα. Όλοι μας πρέπει να είμαστε καλύτεροι. Ο αθλητισμός είναι εκπληκτικός, γιατί ζεις μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων. Τα παιδιά μου πηγαίνουν σχολείο, με παιδιά από την Αγγλία, μαύρα, από παντού. Αυτό συμβαίνει πλέον και είμαστε υποχρεωμένοι να το υπερασπιστούμε και να το προστατεύσουμε".

Προηγουμένως ο Γκουαρδιόλα είχε εστιάσει στη δύναμη των μέσων ενημέρωσης. " Τα μέσα, όπως και ο καθένας φυσικά, έχει την υποχρέωση να προστατεύει απ' αυτήν την κατάσταση. Μπορείς να γράψεις κάτι και να προσβάλλεις, να δημιουργήσεις μια διαμάχη. Σήμερα η πραγματική δύναμη είναι τα μέσα, όχι οι πολιτικοί, όχι οι κυβερνήσεις. Γι' αυτό και έχετε την ευθύνη".

Ας τον ακούσουμε!

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Tim Ireland

News 24/7

24MEDIA NETWORK