Η Σπαρτάκ του Ιταλού χάνει σπάνια, αλλά χάνει ακόμη και με επτά...

Δεν θα μετρήσεις πολλές ήττες της ρωσικής ομάδας στη 2ετία του Μάσιμο Καρέρα. Όταν αυτό συνέβη όμως, συνοδεύτηκε από πανωλεθρία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα; Το 7-0 από τη Λίβερπουλ. Γιατί να μην την φέρει σε δύσκολη θέση και ο ΠΑΟΚ.

Η Σπαρτάκ του Ιταλού χάνει σπάνια, αλλά χάνει ακόμη και με επτά...

Από το 2001 ως το 2017, μια 16ετία, η Σπαρτάκ ζούσε στη σκιά των υπολοίπων. Ακόμη και της Ρούμπιν Καζάν. Τόσα ήταν τα χρόνια που είχε να κατακτήσει πρωτάθλημα κι άλλοι τόσοι, 15 για την ακρίβεια, οι προπονητές που πέρασαν προτού στεριώσει, για δύο χρόνια ήδη, ο Μάσιμο Καρέρα. Ο Ιταλός οδήγησε το... λαό του στη Γη της Επαγγελίας. Κάτι που ούτε ο Σκάλα ούτε ο Λάουντρουπ ούτε ο Καρπίν και ο Έμερι ή ο Γιακίν, με πιο πλούσιο ρόστερ, είχαν καταφέρει.

Ο Καρέρα, ζώντας σ' ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον όπως της σχεδόν "άτρωτης" Γιουβέντους και δουλεύοντας υπό τον Μαρσέλο Λίπι, εκείνο που έμαθε ήταν να μην... χάνει.

Ιταλός αμυντικός που σέβεται τον εαυτό του έφτιαξε πρώτα απ' όλα ένα σφιχτό σύνολο που σπάνια θα γνωρίζει ήττες. Παρέλαβε τα ηνία ως υπηρεσιακός (τον Αύγουστο του 2016 από τον Αλένιτσεφ) έκανε το 2/2 κι έκτοτε βρίσκεται στο τιμόνι, με μια ανανέωση συμβολαίου μάλιστα (ως το καλοκαίρι του 2019) να μεσολαβεί.

Τι κατάφερε; Στα 75 παιχνίδια του ως προπονητής της Σπαρτάκ να μετράει μονάχα 15 ήττες! Ακόμη και πέρυσι που τερμάτισε τρίτη (πίσω από Λοκομοτίβ - ΤΣΣΚΑ) είχε όσες ήττες είχαν και οι άλλες, χάνοντας τον τίτλο για 4 πόντους. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε το αήττητο 10 αγώνων που μέτρησε στην τεχνική ηγεσία της "βέκια σινιόρα" λόγω των μπλεξιμάτων που είχε τότε ο Κόντε, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Σπαρτάκ του Καρέρα είναι ένας σκληροτράχηλος αντίπαλος

Τι συμβαίνει όμως όταν το σχέδιο ανατραπεί, όταν ένα παιχνίδι στραβώσει; Συντρίμια...

Ο Καρέρα δεν διαθέτει ποδοσφαιριστές με πολλές εμπειρίες ή κι αυτοί που έχουν στις πλάτες του περισσότερα χρόνια είναι ευάλωτοι πνευματικά. Με αποτέλεσμα οι λίγες ήττες να είναι βαρβάτες, ως αποτέλεσμα της διαχείρισης όταν κάτι δεν πάει καλά. Σ' αυτήν τη 2ετία θα βρεις δύο αναπάντεχους αποκλεισμούς στο ρωσικό κύπελλο από υποδεέστερες ομάδες, θα βρεις ήττες όπως το 4-0 από την Κρίλια Σοβέτοφ ή 3-0 από τη Ροστόφ και την Άρσεναλ Τούλα, θα βρεις το 5-1 από τη Ζενίτ και το 3-1 από την Γκρόζνι, θα βρεις όμως κυρίως το ευρω-κάζο 7-0 από τη Λίβερπουλ! Ματς στο Άνφιλντ, 6 Δεκεμβρίου, τότε που η ομάδα του λαού έγινε ομάδα του... φτερού. Δέχθηκς γκολ στο 4', στο 15' και στο 18', με συνέπεια να καταρρεύσει πριν έρθει η συντριβή του β' μισού. Παρόλα αυτά στον όμιλο είχε σταθεί μια χαρά, έχοντας ρεκόρ 1-3-2 και στο ενεργητικό της το 5-1 επί της Σεβίλλης, σ' ένα μαγικό βράδυ που όλα κύλησαν ρολόι.

Ο Καρέρα δεν είναι αγύριστο κεφάλι προπονητικά, αλλά σπάνια θα τον δεις να μετατρέπει το 4-2-3-1 που προτιμάει σε σύστημα με τρεις στόπερ ή δύο επιθετικούς. Του αρέσει το παιχνίδι από τ' άκρα, οι αλληλοκαλύψεις και ο έλεγχος του ρυθμού. Στα εννέα φιλικά της προετοιμασίας η Σπαρτάκ πέτυχε οκτώ νίκες (7-1-1) και το Σάββατο δίνει το δεύτερο παιχνίδι της στο ρωσικό πρωτάθλημα, απέναντι στην πρωταθλήτρια Λοκομοτίβ, μετά το αγχωτικό 1-0 επί της Όρενμπουργκ στην πρεμιέρα. Ό,τι καλύτερο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αφού θα τη δει σε ντέρμπι.

Αν ο ΠΑΟΚ, στα δύο ραντεβού που έχουν οι δυο τους σε Τούμπα και Μόσχα, καταφέρει να τη βγάλει από το καλούπι της, τότε οι δικές του πιθανότητές του αυξάνονται αυτομάτως. Πιο ποιοτική από τη Βασιλεία ως σύνολο, αλλά γιατί όχι... Ιδίως για τον ΠΑΟΚ της Ελβετίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK