Οι προκρίσεις του Ολυμπιακού από τη φάση των ομίλων

Με αφορμή την πανηγυρική πρόκριση του Ολυμπιακού στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 1-0 επί της Αρσεναλ, το Contra.gr θυμάται τις προηγούμενες δύο φορές που οι "ερυθρόλευκοι" προχώρησαν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Οι προκρίσεις του Ολυμπιακού από τη φάση των ομίλων
Η πρώτη φορά...

Η πρώτη πρόκριση του Ολυμπιακού στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ήρθε την περίοδο 1998-99. Τότε οι ερυθρόλευκοι πέρασαν στους "8" της διοργάνωσης (τότε η φάση των ομίλων αποτελούνταν από 16 ομάδες) με 11 βαθμούς. Αυτοί προήλθαν από τον εκτός έδρας βαθμό στο Οπόρτο κόντρα στην Πόρτο (2-2) σε ένα συγκλονιστικό ματς όπου ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την ισοπαλία με τέρματα των Γιαννακόπουλου και Γκόγκιτς αν και έχανε 2-0, από τη νίκη στο ΟΑΚΑ επί της Κροάσια με 2-0, τη νίκη επί του Αγιαξ με το θαυμάσιο γκολ του Αλεξανδρή και την εντός έδρας νίκη επί της Πόρτο με 2-1. Η ήττα με 2-0 από τον Αγιαξ στο Αμστερνταμ δεν στενοχώρησε κανένα, ενώ η εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Κροάσια, με λυτρωτή τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, σφράγισε το εισιτήριο για τους "8" της διοργάνωσης.

Ολυμπιακός-Πόρτο 2-1

Ολυμπιακός-Αγιαξ 1-0

Στον δρόμο του Ολυμπιακού βρέθηκε η Γιουβέντους, η οποία αν και επικράτησε 2-1 στον πρώτο αγώνα στο Τορίνο, δεν είχε το προβάδισμα, αφού το γκολ του Νινιάδη άφηνε πολλές ελπίδες στην ελληνική ομάδα στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Στο 12ο λεπτό μια σέντρα του Γεωργάτου και μια κεφαλιά του Γκόγκιτς έστελναν τους Πειραιώτες στους "4" του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο 85', όμως, ο αέρας και ο Κόντε στέρησαν αυτή την τεράστια ευκαιρία από τον Ολυμπιακό, με το τελικό 1-1 να δίνει το εισιτήριο στους "μπιανκονέρι".

Η δεύτερη φορά...

Πέρασαν αρκετά χρόνια και πολλοί προπονητές για να γευτεί ο Ολυμπιακός μια νέα ευρωπαϊκή επιτυχία. Την περίοδο 2007-08 με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, οι πρωταθλητές Ελλάδας κατάφεραν να σπάσουν την κατάρα των εκτός έδρας αγώνων και να εξασφαλίσουν με πανηγυρικό τρόπο την πρόκριση στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Με σπουδαία και εμφατικά διπλά σε Βρέμη και Ρώμη (1-3 τη Βέρντερ και 1-2 τη Λάτσιο) και ένα θριαμβευτικό 3-0 επί της Βέρντερ στον τελευταίο αγώνα, οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να περάσουν σε επόμενη φάση Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

Βέρντερ Βρέμης-Ολυμπιακός 1-3

Λάτσιο-Ολυμπιακός 1-2

Ολυμπιακός-Βέρντερ Βρέμης 3-0

Στους "16" η κληρωτίδα έφερε την Τσέλσι του Ντιντιέ Ντρογκμπά, του Μίκαελ Μπάλακ, του Φρανκ Λάμπαρντ και άλλων αστεριών. Στον πρώτο αγώνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη το τελικό 0-0 διατηρούσε ζωντανό τον Ολυμπιακό για το μεγάλο θαύμα. Στον επαναληπτικό του Λονδίνου, όμως, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κοντράρει τους "μπλε" και ηττήθηκε με 3-0.

News 24/7

24MEDIA NETWORK