Μια διαφορετική ανάλυση του Ντόρτμουντ-Ρεάλ

Αυτό το άρθρο επιχειρεί να αναλύσει το δίκτυο των επιτυχημένων πασών μεταξύ των παικτών  τόσο της Ντόρτμουντ όσο και της Ρεάλ κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των ημιτελικών του Champions League, όπου η ισπανική ομάδα ηττήθηκε με  4-1 από την αντίπαλό της, χρησιμοποιώντας  μια  Complex networks analysis.

Η ομάδα θεωρείται σαν ένα δίκτυο, με τους παίκτες να  αναπαρίστανται ως κόμβοι και ακμές του γραφήματος είναι οι επιτυχημένες  πάσες που ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους.

Πολλές ομάδες στο εξωτερικό, επίσημα ή ανεπίσημα, έχουν ξεκινήσει να κάνουν αναλύσεις τέτοιου είδους  συνδέοντας το ποδόσφαιρο με τη συγκεκριμένη επιστήμη. Μια Complex networks analysis στο ποδόσφαιρο μπορεί να μας  δώσει γραφήματα, όπως αυτό που παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί έχασε η Ρεάλ με τέτοιο σκορ, μιας και δεν κατάφερε να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Παρατηρούμε την  αλλαγή της μπάλας περιφερειακά μεταξύ των Ρονάλντο, Πέπε, Βαράν, Ράμος, Οζίλ με πιο έντονες γραμμές ,σε αντίθεση με την Ντόρτμουντ που άλλαξε την μπάλα σε όλο το γήπεδο.          

*** Ο Θοδωρής Τσιλιμίγκρας είναι τηλεπικοινωνιακός μηχανικός με ενδιαφέροντα που εστιάζουν στην έρευνα των σύγχρονών δικτύων.

 

Podcasts

Ο Ζοζέ Σα είναι ο νέος Ρομπέρτο;

Η επικείμενη μεταγραφή του Εντέν Αζάρ στη Ρεάλ Μαδρίτης και του Αντουάν Γκριεζμάν στην Μπαρτσελόνα εξετάζονται από το Pod-όσφαιρο, που απαντά στο αν ο Ζοζέ Σα είναι ο νέος Ρομπέρτο του Ολυμπιακού.