Βόκολος, Παχατουρίδης, Διαμαντάκος και Φουρλάνος, μιλούν για την επιτυχία της Εθνικής Παίδων

Με συνεντεύξεις τους στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ, οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Λεωνίδας Βόκολος και Θόδωρος Παχατουρίδης, καθώς και οι νεαροί πρωταγωνιστές της επιτυχίας, Δημήτρης Διαμαντάκος και Σπύρος Φουρλάνος, μίλησαν για τη μεγάλη πρόκριση της Εθνικής ομάδας των Παίδων στην τελική φάση του Εuro 2010 που θα διεξαχθεί το Μάιο στο Λιχτενστάιν.

Η συνέντευξη του προπονητή της ομάδας, Λεωνίδα Βόκολου:

Ο αγώνας με τη Φινλανδία πλησιάζει στο τέλος του και η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στο σκορ, ενώ χρειάζεται μόνο νίκη για να προκριθεί. Ποιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό σας εκείνες τις στιγμές;

"Σε στιγμές σαν αυτές δεν έχεις την πολυτέλεια να σε παίρνει από κάτω. Ο προπονητής πρέπει και στα 90 λεπτά ενός αγώνα να παραμένει συγκεντρωμένος και το μυαλό του να μη σταματά να δουλεύει. Το μόνο που σκεφτόμουν εκείνη την ώρα ήταν πως θα καταφέρναμε να φύγουμε από το γήπεδο νικητές. Το ποδόσφαιρο είναι, εκτός των άλλων, ένα παιχνίδι τύχης. Χρειάζεται να έχεις και την τύχη με το μέρος σου, κι εμείς, εκείνα τα τελευταία λεπτά, ήμασταν τυχεροί. Ομως, πιστεύω ότι η τύχη πηγαίνει με τους δυνατούς και με τους ψυχωμένους. Το κύριο στοιχείο που άλλαξε το ματς ήταν η ψυχή και η πίστη για νίκη που είχαν τα παιδιά. Από τη μεριά μας κάναμε το καλύτερο δυνατό, αλλά ως γνωστό όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και στην προκειμένη περίπτωση, ευτυχώς, πήγαν όλα καλά".

Από τον Αύγουστο κιόλας, που συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά η ομάδα, υποστηρίζατε ότι μπορείτε να φτάσετε ψηλά. Ποια είναι τα στοιχεία που είχατε δει σε αυτούς τους παίκτες;

"Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαθέτει μία ομάδα είναι το δέσιμο. Επίσης, είμαι ένας άνθρωπός που του αρέσει πάρα πολύ να θέτει όρια. Είμαι κοντά στα παιδιά με κάθε τρόπο, αλλά υπάρχει πάντα μία λεπτή γραμμή που δεν μπορεί κανείς να την περάσει. Με τον συνεργάτη μου, τον Θοδωρή Παχατουρίδη, μοιραζόμαστε ακριβώς την ίδια φιλοσοφία σε αυτό το κομμάτι και αυτό που λέγαμε στα παιδιά από την πρώτη κιόλας μέρα είναι ότι χωρίς δουλειά, χωρίς αγωνιστική αλλά και εξωαγωνιστική πειθαρχία, δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτα. Βλέποντας, λοιπόν, την ποιότητα που διαθέτουν τα παιδιά και την πειθαρχία που επιδεικνύουν, ήμουν σίγουρος ότι μπορούμε να φτάσουμε ψηλά".

Με τα παιδιά δουλεύετε τους τελευταίους οκτώ μήνες και μάλιστα όχι σε καθημερινή βάση. Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

"Είναι αρκετά δύσκολο, με δεδομένο ότι δουλεύεις με τα παιδιά πέντε μέρες το δίμηνο ή, στην καλύτερη περίπτωση, το μήνα. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα προσπαθείς να τους περάσεις κάποια πράγματα, τόσο για την αγωνιστική όσο και για την εξωαγωνιστική τους εικόνα. Δουλέψαμε πολύ και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να δώσουμε στους παίκτες να καταλάβουν τι ακριβώς ζητάμε από αυτούς. Προσπαθήσαμε να μην μείνουμε στα λόγια, γιατί ένα συνηθισμένο λάθος που μπορεί να κάνει ένας προπονητής είναι να μένει μόνο στο θεωρητικό επίπεδο και, ειδικά, σε αυτές τις ηλικίες είναι μια λανθασμένη μέθοδος. Εμείς, ό,τι ακριβώς λέγαμε στη θεωρία το κάναμε πράξη μέσα στο γήπεδο, δουλεύοντας κομμάτι-καμμάτι την αμυντική και την επιθετική μας τακτική. Από κει πέρα, είναι στη διάθεση και στη θέληση των παικτών, αυτές τις λίγες μέρες που δουλεύουμε μαζί, να κατανοήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις απαιτήσεις που έχουμε από αυτούς".

Ως ποδοσφαιριστής είχατε περάσει από όλες της Εθνικές Ομάδες. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε; Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές που εντοπίζετε;

"Οι διαφορές είναι τεράστιες, όχι τόσο στο προπονητικό κομμάτι, αλλά περισσότερο σε ό,τι αφορά στην οργάνωση και στη δομή των Εθνικών Ομάδων. Πλέον, υπάρχει ένα ολόκληρο τιμ πίσω από κάθε ομάδα, το οποίο δουλεύει και βοηθάει πάρα πολύ. Κατά τη γνώμη μου, όσο σημαντικό είναι για έναν προπονητή να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες, τόσο σημαντικό να είναι να την περάσει και στα υπόλοιπα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα του. Στη δική μας περίπτωση, μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλοι κατανοήσαμε απόλυτα τα όριά μας και το ρόλο μας και καταφέραμε να έχουμε μία άψογη συνεργασία. Από την πλευρά μας, ως προπονητές, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Η Ομοσπονδία κάνει αυτόν τον καιρό μια μεγάλη προσπάθεια. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, κ. Πιλάβιο, τον κ. Φύσσα και τον πρόεδρο της ομάδας, κ. Γραβριηλίδη, που βρίσκονται κοντά μας και μας στηρίζουν. Η συνεισφορά τους είναι τεράστια και τους ανήκει μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας μας".

Με δεδομένη την ποιότητα των ομάδων που παίρνουν μέρος στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ποιος είναι ο στόχος της ομάδας στα γήπεδα του Λιχτενστάιν;

"Οταν μιλάμε για τις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, καταλαβαίνουμε όλοι ότι το επίπεδο των ομάδων είναι πάρα πολύ υψηλό. Αυτό το διάστημα θα δουλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και οι επιλογές μας θα είναι αυτές που πρέπει. Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μια καλή πορεία στα τελικά. Το μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε θα το δούμε εκεί. Αυτό που μπορώ εγώ να υποσχεθώ, και είμαι σίγουρος γι' αυτό, είναι ότι δε θα πάμε στο Λιχτενστάιν για διακοπές".


Η συνέντευξη του συνεργάτη του Λεωνίδα Βόκολου, Θόδωρου Παχατουρίδη:

Στον τελευταίο αγώνα με τη Φινλανδία η Ελλάδα είχε στόχο μόνο τη νίκη που θα της έδινε την πρόκριση στα τελικά. Ποια ήταν η εικόνα που είχατε για την αντίπαλο της εθνικής;

"Βάσει των δύο προηγούμενων αγώνων της Φινλανδίας, τους οποίους είχαμε παρακολουθήσει με τον Λεωνίδα, η αλήθεια είναι ότι πιστεύαμε πως δε θα αντιμετωπίζαμε ιδιαίτερες δυσκολίες. Τελικά, είδαμε για μία ακόμα φορά, ότι στο ποδόσφαιρό πρέπει να είσαι πάντα επιφυλακτικός και προσεκτικός. Η ομάδα της Φινλανδίας ήταν ουσιαστικά ακίνδυνη, αλλά σε μία ανύποπτη στιγμή, πέτυχε το γκολ και βρέθηκε μπροστά στο σκορ. Ευτυχώς, παραμείναμε ψύχραιμοι, δείξαμε θέληση και πίστη, καταφέραμε να γυρίσουμε το ματς και πανηγυρίσαμε την πρόκριση".

Τόσο στην προκριματική όσο και στην ενδιάμεση φάση της διοργάνωσης η ελληνική ομάδα προκρίθηκε χωρίς ήττα. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα στοιχεία που συνέβαλαν σε αυτό;

 

"Με τον Λεωνίδα μελετάμε πολύ τις ομάδες που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε και προσπαθούμε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγάζουμε, να καθοδηγούμε τα παιδιά όσο το δυνατόν καλύτερα. Από κει και πέρα, τα παιδιά αγωνίζονται μέσα στο γήπεδο. Είναι στο χέρι τους να δείξουν θέληση και πάθος και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες μας. Δεν είναι εγωιστικό αυτό που λέω, πιστεύω ότι μιλάω ρεαλιστικά και ξέρω πως αυτή είναι η πραγματικότητα για κάθε προπονητή και για κάθε ομάδα".

Πόσο δύσκολο είναι να δουλεύει ένας προπονητής με ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας;

"Σαφώς και είναι αρκετά δύσκολο. Ομως, στην δική μας περίπτωση τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Τα παιδιά προέρχονται από μεγάλες ομάδες, διαθέτουν αγωνιστική εμπειρία και είναι καλά προετοιμασμένα στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Κατά συνέπεια, το δικό μας έργο διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό".

Μετά το τέλος του αγώνα με τη Φινλανδία πολλοί παίκτες δήλωσαν ότι η ομάδα έχει τις δυνατότητες να κατακτήσει το τρόπαιο. Ηταν λόγια ενθουσιασμού ή  έχουν βάση;

"Ο βασικός στόχος μας είναι να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι και να καταφέρουμε να μπούμε στην τετράδα. Από κει και πέρα, όλα μπορούν να συμβούν. Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να κάνει όνειρα και να έχει πίστη, γιατί, αν δεν ονειρεύεσαι και αν δεν πιστεύεις, ζεις άνευ ουσίας".


Η συνέντευξη του "χρυσού" σκόρερ της Εθνικής Παίδων, Δημήτρη Διαμαντάκου:

Ποιο είναι το κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα πριν από την έναρξη του τουρνουά;

"Ημασταν όλοι πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή μας στο τουρνουά. Ολα τα μέλη της αποστολής είναι δεμένα μεταξύ τους. Είμαστε πραγματικά όλοι σαν μία οικογένεια, στηρίζουμε και εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλον. Γνώμη μου είναι ότι αυτό μάς βοήθησε πολύ στο να προκριθούμε στην επόμενη φάση. Πιστεύαμε όλοι σε αυτή την επιτυχία".

Τι σημαίνει για έναν τόσο νεαρό παίκτη να συμμετέχει σε τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος;

"Είναι πολύ σημαντικό για μένα, δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Είμαι ευτυχισμένος και υπόσχομαι ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε μία καλή πορεία στα τελικά".

Στις δύο φάσεις της διοργάνωσης, στην προκριματική και στην ενδιάμεση, ήσουν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Μάλιστα, και στις δύο περιπτώσεις τα δικά σου γκολ χάρισαν την πρόκριση στην Ελλάδα. Πως αισθάνεσαι γι΄ αυτό;

"Φυσικά, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Από την άλλη, είμαι σίγουρος ότι αν δεν ήμουν εγώ θα ήταν κάποιος άλλος συμπαίκτης στη θέση μου, γιατί όλα τα παιδιά έχουν πολλές δυνατότητες και είναι καλοί παίκτες. Πάνω απ΄ όλα χαίρομαι που πέρασε η ομάδα μου".


Η συνέντευξη του ποδοσφαιριστή της Εθνικής Παίδων, Σπύρου Φουρλάνου:

Γνωρίζοντας τις ομάδες του ομίλου σας, πίστευες πριν από την έναρξη του τουρνουά ότι θα περνούσατε στην τελική φάση;

"Ημουν αισιόδοξος, γιατί ήξερα ότι έχουμε μία πολύ καλή ομάδα. Από την άλλη, είχα, όπως είναι φυσικό, και κάποιες επιφυλάξεις. Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στις δυνατότητές μας. Είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιαστούμε έτοιμοι και δυνατοί στην τελική φάση και θα καταφέρουμε να πάμε ψηλά".

Είχες φανταστεί ότι στην πρώτη σου συμμετοχή στην Εθνική Παίδων θα έφτανες στα τελικά του EURO;

"Για να πω την αλήθεια δεν το περίμενα. Ακόμα και η κλήση μου στην Εθνική ήταν έκπληξη για μένα, όμως τώρα έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και πιστεύω ότι η ομάδα μπορεί να πάρει μια καλή θέση στην τελική φάση. Είμαι χαρούμενος μόνο και μόνο που είμαι μέλος της Εθνικής Ομάδας, ανεξαρτήτως της πορείας που θα έχουμε".

Τα όνειρα σταματάνε εδώ ή συνεχίζονται μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου;

"Αφού φτάσαμε μέχρι εδώ, τώρα ελπίζουμε για το καλύτερο. Εχουμε μία από τις καλύτερες ομάδες, όμως το επίπεδο των Εθνικών Ομάδων που παίρνουν μέρος στα τελικά είναι υψηλό. Τα όνειρα ποτέ δεν σταματάνε. Με σκληρή δουλειά, πειθαρχία και λίγη τύχη όλα είναι πιθανά".

Longread

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι της Ελλάδας

Το Contra.gr επέλεξε και σας παρουσιάζει τους 11 καλύτερους Βραζιλιάνους που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα. Χωρίς σύστημα, με τον Πάουλο Κάμπος στον πάγκο! Ψηφίστε τον κορυφαίο κατά τη γνώμη σας!