Ισπανία-Γαλλία 2-0

Η εκπληκτική εμφάνιση του Τσάμπι Αλόνσο ήταν αρκετή για την Ισπανία ώστε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γαλλίας με 2-0, στην πορεία της "φούρια ρόχα" για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών σκήπτρων. Δύο γκολ ο Βάσκος μέσος, κάκιστη εμφάνιση για τα "αστέρια" των "τρικολόρ". Επόμενος αντίπαλος η Πορτογαλία.

Ισπανία-Γαλλία 2-0

Εικόνα αγώνα

Το σκηνικό που στήθηκε από τις 2 ομάδες ήταν γνωστό, παρόμοιο με τα προηγούμενα παιχνίδια της Ισπανίας, παρότι απέναντί της είχε μία ομάδα με παρόμοια ποδοσφαιρική κουλτούρα. Ο Λοράν Μπλαν αποφάσισε να αγωνιστεί με τρόπο διάφορο της ταυτότητας των "τρικολόρ", με το (φουλ μπακ) Ματιέ Ντεμπισί στη θέση του Σαμίρ Νασρί δεξιά και το Φλοράν Μαλουντά στη θέση του Αλού Ντιαρά. Ο αντικαταστάτης του τιμωρημένου Φιλίπ Μεξές, Λοράν Κοσιελνί, που μεσοβδόμαδα είχε δηλώσει πως δεν του αρέσει να αντιμετωπίζει ομάδα χωρίς φορ, ήρθε αντιμέτωπος με το... φόβο του, αφού ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε προτίμησε ξανά τον Τσεσκ Φάμπρεγας στη θέση του Φερνάντο Τόρες.

Με τους "τρικολόρ" να... αρνούνται πεισματικά να επιτεθούν, η "φούρια ρόχα" δεν χαρίστηκε. Ο Τσάμπι Αλόνσο γιόρτασε την 100ή διεθνή συμμετοχή του με το 14ο γκολ με την κόκκινη φανέλα (20ό τέρμα στο θεσμό με κεφαλιά, ρεκόρ σε Euro) κι από το 19ο λεπτό η Γαλλία κλήθηκε να ανατρέψει όλο το gameplan που είχε ετοιμάσει για τον προημιτελικό. Την ώρα που ο Νταβίντ Τρεζεγκέ οδηγούσε τη Ρίβερ Πλέιτ στην επιστροφή της στην 1η κατηγορία του ποδοσφαίρου της Αργεντινής, οι συμπατριώτες του αδυνατούσαν να βρουν το δρόμο προς την περιοχή του Ίκερ Κασίγιας.

Η βασική δυσκολία αφορούσε στην αδυναμία τους να κυκλοφορήσουν την μπάλα για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα κι όταν το πετύχαιναν αυτό, ουδείς ανέβαινε να βοηθήσει τους Φρανκ Ριμπερί, Καρίμ Μπενζεμά και Ντεμπισί στο επιθετικό έργο, ώστε να μη χαλάσει ο αμυντικός σχηματισμός σε περίπτωση απώλειας της μπάλας. Βούτυρο στο ψωμί των Ισπανών, που εκτός από ένα μακρινό (καλό) σουτ του Γιοάν Καμπάιγ που έδιωξε ο Κασίγιας, δεν απειλήθηκαν ιδιαιτέρως, ενώ ούτε οι ίδιοι υπερέβαλαν εαυτούς στην αναζήτηση 2ου τέρματος.

Ο πεισματάρης Μπλαν συνέχισε βάσει σχεδίου, παρότι είχαν αλλάξει οι ισορροπίες του 0-0. Οι Ισπανοί είπαν... ευχαριστώ, αλλάζοντας την μπάλα με περίσσια άνεση στο χώρο του κέντρου στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους. Όταν το γόητρο ορισμένων Γάλλων επλήγη, άρχισε μία υποτυπώδης πίεση στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου, η οποία κλόνισε την -πάντα- προβληματική αμυντική τετράδα της. Η μεγαλύτερη ευκαιρία, όμως, ήταν μία κεφαλιά άουτ του Ντεμπισί από το ύψος του πέναλτι. Στον αντίποδα, ο Ουγκό Λορίς χρειάστηκε να προλάβει στα πόδια του Φάμπρεγας μία αριστουργηματική πάσα του Τσάβι, ο οποίος σε όλο το ματς κινείτο στη σκιά του Αλόνσο.

Οι αλλαγές έφεραν στο ματς τους Νασρί, Μενέζ, Ζιρού, Τόρες, Σάντι Καθόρλα και Πέδρο για τις 2 ομάδες, αλλά η μπίλια εξακολουθούσε να κυλά προς το κόκκινο. Το μόνο που κατάφερε η Γαλλία ήταν να αυξήσει τα ποσοστά κατοχής μπάλας, έχοντας καλύτερη μεσαία γραμμή από το 1ο μέρος, αλλά η κακή μέρα του Ριμπερί κι οι κινήσεις του Μπενζεμά αρκετά μακριά από την περιοχή μετέτρεψαν τη Γαλλία σε λιοντάρι δίχως δόντια. Η αναπόφευκτη πίεση του τελευταίου δεκαλέπτου δεν απέφερε ούτε μία ευκαιρία κι οι Ισπανοί εκμεταλλεύθηκαν ένα φάουλ στην αντίπαλη περιοχή που κέρδισε ο Πέδρο, ευστόχησαν στο πέναλτι με τον Αλόνσο και πέρασαν θριαμβευτικά στην ημιτελική φάση, όπου θα αντιμετωπίσουν την Πορτογαλία.

Κλειδί αγώνα

Η εμμονή του Μπλαν να μην ανακατέψει την τράπουλα όταν η Γαλλία βρέθηκε πίσω το σκορ και να επιμείνει σε μία μέθοδο που προοριζόταν αποκλειστικά για τον περιορισμό των Ισπανών, σε συνδυασμό με την κακή ημέρα στην οποία βρέθηκαν παίκτες-"κλειδιά", ουσιαστικά καταδίκασαν τη Γαλλία.

MVP

Το να υποσκελίζεις τον Τσάβι στο χώρο του κέντρου δεν είναι εύκολο, αλλά ο Αλόνσο τα κατάφερε κι εξελίχθηκε στον "εγκέφαλο" πίσω από κάθε επιθετική κίνηση της Ισπανίας. Οι αριθμοί του για Όσκαρ, τόσο στην άμυνα (περισσότερα τάκλιν και κλεψίματα από κάθε συμπαίκτη του), όσο στη δημιουργία (20 πετυχημένες μεταβιβάσεις παραπάνω από τον Τσάβι), όσο -φυσικά- και στην επίθεση, σημειώνοντας τα 2 τέρματα του αγώνα.

Αδύναμος κρίκος

Η τελευταία ευκαιρία του Ριμπερί να αποδείξει ότι μπορούσε να αποτελέσει διάδοχο του Ζινεντίν Ζιντάν πέρασε ανεπιστρεπτί. Αυτό ήταν το... δώρο της μοίρας για το "Ζιζού", αφού ανήμερα των 40ών γενεθλίων του, αντιλήφθηκε πως είναι ο "τελευταίος των Μοϊκανών" των Γάλλων ηγετών. Ο άσος της Μπάγερν Μονάχου, που έκανε... πάρτι κόντρα στον αμυντικό της Ρεάλ Μαδρίτης, Άλβαρο Αρμπελόα, στα ημιτελικά του Champions League, δεν κατάφερε να ανησυχήσει τον αμυντικό της Ισπανίας... Άλβαρο Αρμπελόα στα προημιτελικά του Euro 2012 κι οι "πετεινοί" ήταν καταδικασμένοι.

Το live της αναμέτρησης

Ισπανία-Γαλλία 2-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK