Ισλανδία: Η νέα ποδοσφαιρική δύναμη

Εννιά πράγματα που δεν ξέρεις για την Ισλανδία, η οποία θα συμμετέχει στο ερχόμενο Euro. Ποια η σχέση της με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό;

Ισλανδία: Η νέα ποδοσφαιρική δύναμη
Ισλανδία

Μέσα στην πίκρα μας για τον αποκλεισμό της Εθνικής από το ερχόμενο Euro και κυρίως για τον απαξιωτικό τρόπου που ήρθε, δεν έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο τι έχει συμβεί στους άλλους ομίλους των προκριματικών. Ομάδες όπως η τρίτη δύναμη του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ολλανδία κινδυνεύουν να μείνουν εκτός διοργάνωσης, την ώρα που χώρες όπως η Ουαλία και η Ισλανδία έχουν κερδίσει για πρώτη φορά την πρόκριση τους στα τελικά ενός ευρωπαϊκού πρωτάθληματος.

Εδώ θα ασχοληθούμε με την Ισλανδία, της οποίας η πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης που σφραγίστηκε με το 0-0 μέσα στο Καζακστάν, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη των προκριματικών, κυρίως λόγω της δυσκολίας του ομίλου στον οποίο συμμετείχε, αφού είχε αντιπάλους ομάδες όπως η Τσεχία, η Τουρκία και η Ολλανδία. Οι Ισλανδοί δεν προκρίθηκαν με δυσκολία, αντιθέτως κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους από την 8η αγωνιστική των ομίλων έχοντας 6 νίκες, 1 ισοπαλία και μία ήττα. Πάμε να δούμε 9 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την Ισλανδία:

1) Αποτελεί την μικρότερη σε πληθυσμό χώρα που έχει προκριθεί σε Euro

Ισλανδία: Η νέα ποδοσφαιρική δύναμη
Ισλανδία

Ο πληθυσμός της φτάνει μόλις τους 317.351 κατοίκους.

2) Τρεις παίκτες από το ρόστερ της παίζουν στην Αγγλία

Ισλανδία: Η νέα ποδοσφαιρική δύναμη
Ισλανδία

Ο πιο διάσημος παίκτης αυτής της "χρυσής" γενιάς των Ισλανδών είναι ο "πλέι μέικερ" της Σουόνσι, Γκίλφι Σίγκουρντσον. Επάξια στο πλάι του αγωνίζονται ο αρχηγός και παίκτης της Κάρντιφ, Άρον Γκούναρσον και ο Γιόχαν Γκουντμουντσον της Τσάρλτον.

Από το υπόλοιπο ρόστερ ξεχωρίζουν ο Φινμπόγκασον του Ολυμπιακού και ο έτερος επιθετικός της ομάδας Κολμπέιν Σιγκθόρσον που παίζει στην Ναντ.

3) Βρίσκεται στην 23η θέση της κατάταξης της FIFA

Ναι, σε αυτή την κατάταξη που κάποτε (μέσα στο 2008 και στο 2011) είχαμε φτάσει μέχρι την 8η θέση και σήμερα βρισκόμαστε στην 44η, οι Ισλανδοί έχουν σκαρφαλώσει στην 23η θέση, μόλις μια θέση κάτω από τους Γάλλους.

4) Ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν είναι ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της

Ισλανδία: Η νέα ποδοσφαιρική δύναμη
Γκούντγιονσεν INTIME SPORTS

Ο Γκούντγιονσεν που πέρασε ένα φεγγάρι από την ΑΕΚ, ενώ έχει κάνει μεγάλη καριέρα σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα, αν και είναι 36 ετών βρίσκεται ακόμα στο ρόστερ της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Έχει πετύχει 25 γκολ με την φανέλα της Ισλανδίας σε μια πορεία 19 χρόνων, η οποία ξεκίνησε από ένα παιχνίδι κόντρα στην Εσθονία όπου ο Έιντουρ πέρασε αλλαγή στη θέση του πατέρα του Άρνορ.

5) 100 Ισλανδοί παίζουν μακριά από τη χώρα τους

Σύμφωνα με τον " Guardian" η Ισλανδία έχει περίπου 100 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε άλλες χώρες. Αν σκεφτούμε πως το ισλανδικό πρωτάθλημα είναι ημιεπαγγελαματικό μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα της εθνικής τους.

6) Ο Λαρς Λάγκερμπακ θα συμμετάσχει σε 6ο μεγάλο τουρνουά

Ισλανδία: Η νέα ποδοσφαιρική δύναμη
Λαρς Λάγκερμπακ

Ένα τεράστιο κομμάτι της επιτυχίας των Ισλανδών οφείλεται στον Σουηδό προπονητή τους, Λαρς Λάγκερμπακ. Ο 67χρονος τεχνικός που ανέλαβε την ομάδα το 2011, οδήγησε την Σουηδία σε όλα τα μεγάλα τουρνουά από το Euro 2000 μέχρι το Euro 2008, ενώ κάθισε και στον πάγκο της Νιγηρίας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010.

7) Κέρδισε μέσα-έξω την Ολλανδία

Ισλανδία: Η νέα ποδοσφαιρική δύναμη
Ισλάνδία-Ολλανδία

Οι Ισλανδοί στα προκριματικά κέρδισαν με 2-0 τους "οράνιε" εντός έδρας, ενώ επικράτησαν και με 0-1 μέσα στην Ολλανδία.

8) Αποτελούν το 2ο πιο ποδοσφαιρόφιλο έθνος στην Ευρώπη

Ισλανδία: Η νέα ποδοσφαιρική δύναμη
Ισλανδία

Σύμφωνα με το Sporting Inteligence 4.22% του πληθυσμού της Ισλανδίας παρακολουθούν ζωντανά αγώνες ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το δεύτερο καλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη πίσω από τα Νησιά Φερόε των οποίων το ποσοστό φτάνει στο 10.22%.

9) Το Stoiximan.gr δίνει απόδοση 70.0 να κατακτήσουν το Euro

Ποτέ δεν ξέρεις. Άλλωστε η Ελλάδα του 2004 είχε λιγότερες πιθανότητες...

Πηγή: Squawka.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK