Βόκολος: "Ο Σάντος… έστρωσε και τον Ρονάλντο"

Ο επί τέσσερα χρόνια συνεργάτης του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική ομάδα, Λεωνίδας Βόκολος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Το 10 το κακό» με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη.

Βόκολος: "Ο Σάντος… έστρωσε και τον Ρονάλντο"

Για την φασαρία που γίνεται στην Ελλάδα με την εικόνα που παρουσιάζει η εθνική Πορτογαλίας στο Euro: «Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε τόσος ντόρος με το αγωνιστικό θέαμα με τον Φερνάντο Σάντος. Λες και είδαμε πολύ θέαμα στο Euro και το πρόβλημα μας είναι η Πορτογαλία. Είναι ρεαλιστής. Το βασικό του χαρακτηριστικό και το στοιχείο του είναι ότι γνωρίζει τις αδυναμίες του και τα προτερήματα του αντιπάλου του. Έτσι προετοιμάζει το παιχνίδι του».

Για το αν βλέπει κοινά σημεία στην παρουσία της Πορτογαλίας σε σχέση με την Εθνική: «Εκτός από αυτά που είπα πριν δεν βλέπω κάτι άλλο. Δεν μπορεί να υπάρχει κοινό. Είναι διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Στο μυαλό του είναι πως προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ομάδα του. Προσπαθεί να πάρει τα θετικά και τα δυνατά σημεία της ομάδας του. Στην Ελλάδα, προσπάθησε να βελτιώσει λίγο την επιθετική της λειτουργία. Από την αρχή ήξερε ότι στην Ελλάδα το καλό κομμάτι είναι η άμυνα».

Για το αν φέρνει ως παράδειγμα την Εθνική μας ομάδα μιλώντας στους Πορτογάλους διεθνείς: «Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος μέσα από μία διαδικασία που έχει περάσει σαφώς μαθαίνει και προσπαθεί τα λάθη που έγιναν, αλλά και τα λάθη που έκανε, γιατί και ο ίδιος ο Σάντος κάνει αυτοκριτική μετά τα ματς. Δεν είναι εγωιστής ο Σάντος. Οι περισσότεροι προπονητές είναι εγωιστές. Είναι σημαντικό για έναν προπονητή να κάνει τη αυτοκριτική του».

Για το πλεονέκτημα που έχει ο Φερνάντο Σάντος: «Μία εθνική δεν έχει καμία με τον σύλλογο. Δεν υπάρχει η καθημερινή τριβή. Το πιο σημαντικό κομμάτι που ο Φερνάντο Σάντος είναι η διαχείριση των προσωπικοτήτων. Είτε λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο είτε Φετφατζίδης, είτε Βύντρα είτε είναι ο οποιοσδήποτε. Σε πολλά παιχνίδια ο Ρονάλντο που μπαίνει δύσκολα σε καλούπια, έχει δείξει στο Euro να είναι πολύ πειθαρχημένος στην τακτική λειτουργία και το πιστώνεται ο Σάντος».

Για το αν τον έχει επηρεάσει προπονητικά ο Φερνάντο Σάντος: «Για μένα ήταν ο μέντορας μου. Συνεργαστήκαμε τέσσερα χρόνια. Έχω πάρει πολλά στοιχεία. Έχω κερδίσει και πάρει πολλά πράγματα. Ο προπονητής είναι κυρίως διαχειριστής., έχει πολλά να διαχειριστεί ο προπονητής. Αυτό που τον διακρίνει η διαχείριση καταστάσεων. Έχεις να διαχειριστείς την διοίκηση, τους παίκτες και τα media. Γι αυτά έχω μιλήσει πολύ μαζί του και ελπίζω να με βοηθήσουν όλα αυτά στην καριέρα μου».

Για το αν πιστεύει ότι η Πορτογαλία μπορεί να κατακτήσει το Euro: «Βέβαια και το πιστεύω. Όπως είπε και ο ίδιος το σημαντικό είναι να κερδίσεις έναν τελικό, όχι να τον παίξεις. Όλοι του το ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας».

Για το αν έχει μιλήσει με τον Φερνάντο Σάντος στην διάρκεια του Euro: «Έχουμε μιλήσει αυτές τις μέρες. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Και μήνυμα να του στείλεις σου απαντά το επόμενο λεπτό. Έχει αφήσει το στίγμα του στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε την δήλωση μετά το ματς με την Ρωσία. Είχε μιλήσει για την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας».

News 24/7

24MEDIA NETWORK