Ο... ΑΕΚτζής Βενγλίνσκι της Ντιναμό ξέρει τι ακριβώς θα δει στα δύο ματς

Από φορ της ΑΕΚ έγινε προπονητής στην Ντιναμό Κιέβου και σχολιαστής αγώνων ποδοσφαίρου. Ο Όλεχ Βενγλίνσκι είναι ο πλέον κατάλληλος για ν' αναλύσει, στο Contra.gr, το ζευγάρωμα των δυο ομάδων της καρδιάς του, να δώσει πιθανότητες πρόκρισης και να θυμηθεί από τον Λυμπερόπουλο και τον Δέλλα μέχρι τον... Κουτρομάνο. Τι είπε για τις πέτρες στη Λάρισα και τη σημερινή Ένωση.

Ο... ΑΕΚτζής Βενγλίνσκι της Ντιναμό ξέρει τι ακριβώς θα δει στα δύο ματς

Όλεχ Βενγλίνσκι, ένα όνομα που σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Στη ρομαντική προσπάθεια του προέδρου τότε Ντέμη Νικολαΐδη. Σε μία εποχή που η ΑΕΚ είχε για ύμνο το " Μια αγάπη έχω στην καρδιά ", προπονητή τον Φερνάντο Σάντος και ένα γεμάτο ΟΑΚΑ να στηρίζει την προσπάθεια (και) της τότε αναγεννημένης Ένωσης, της ομάδα των "Μπουρμποκρασσάδων", του Μάλμπασα, του Γιάννη του Σουάρες, όπως ήθελαν να την (κακο)χαρακτηρίζουν.

Το Contra.gr "σχεδίαζε" από καιρό τη συνέντευξη του ουκρανικού "Μινγκ" κι, αφού η κληρωτίδα έφερε την ελληνική ομάδα αντιμέτωπη με την Ντιναμό Κιέβου στη φάση των "32" του Europa League, το... τρέξαμε λιγάκι.

Μιλήσαμε μ' έναν άνθρωπο ο οποίος έπαιξε μόλις μία σεζόν στην Ένωση (2005-06, 21 συμμετοχές και 3 γκολ), αλλά είναι τόσο καλά ενημερωμένος που νομίζεις ότι -παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 11,5 χρόνια από τότε που αποχώρησε- έχει φύγει πριν από λίγους μήνες.

Πρόκειται για άλλον έναν πρώην "κιτρινόμαυρο", ο οποίος δέθηκε με το "κιτρινόμαυρο" κλαμπ μολονότι το πέρασμα του δεν ήταν τόσο μεγάλο και όσο επιτυχημένο θα ήθελαν οι δυο πλευρές. Ίσως να είχαν έρθει διαφορετικά τα πράγματα, όπως εκμυστηρεύεται ο ίδιος ο Ουκρανός, εάν δεν προέκυπταν κάποια δικά του οικογενειακά ζητήματα που τον υποχρέωσαν ν' αφήσει πρόωρα την Ελλάδα που τόσο αγάπησε.

Ποιος ο λόγος, άλλωστε, να διατηρεί ακόμη σπίτι στη χώρα μας, να έρχεται κάθε καλοκαίρι και στα προσωπικά του social media να χρησιμοποιεί φωτογραφία του με ελληνικά στοιχεία;

Στα 41 του πια ο Βενγλίνσκι, το αγαπημένο "Μινγκ" του ελληνικού Τύπου, είναι προπονητής στις ακαδημίες της Ντιναμό και ταυτόχρονα σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων. Ο κατάλληλος δηλαδή για ν' αναλύσει το ζευγάρωμα που έφερε η τύχη.

" Συνήθισα τόσα χρόνια να βλέπω ουκρανικές ομάδες να παίζουν με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, καιρός ήταν να παίξουμε και με την ΑΕΚ. Είμαι χαρούμενος που θα δω την πρώην ομάδα μου στην πατρίδα μου. Η ΑΕΚ μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις...", μάς είπε προλογίζοντας τα όσα θ' ακολουθήσουν.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στην ερώτηση σχετικά με το πρώτο πράγμα που θυμήθηκε όταν είδε το σταύρωμα ΑΕΚ - Ντιναμό δεν μπορούσε να σταθεί μόνο σ' ένα γεγονός: " Η ΑΕΚ γενικά μού συμπεριφέρθηκε εξαιρετικά. Θυμάμαι εννοείται τον Σάντος που συνεργαστήκαμε μαζί και έμαθα πολλά πράγματα από εκείνον. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαρούμενος είμαι για την επιτυχία του όταν κέρδισε το Euro. Το άξιζε και το πέτυχε! Θυμάμαι όλους τους Έλληνες συμπαίκτες μου όπως τον Λυμπερόπουλο! Το ελληνικό πρωτάθλημα σίγουρα δεν είναι τόσο δυνατό όπως όταν ήμουν εγώ εκεί. Είχα συμπαίκτες πρωταθλητές Ευρώπης. Τον Δέλλα, τον Κατσουράνη, τον Λάκη. Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές".

Ο... ΑΕΚτζής Βενγλίνσκι της Ντιναμό ξέρει τι ακριβώς θα δει στα δύο ματς

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

" Ξέρω πως η ΑΕΚ πέρασε δύσκολα, είχε τρομερά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά κατάφερε ν' ανέβει. Το πλεονέκτημά της απέναντι στην Ντιναμό είναι αναμφίβολα το γεγονός ότι στην Ουκρανία έχουμε σταματήσει το πρωτάθλημα και θ' αρχίσουμε εκ νέου στα παιχνίδια με την ΑΕΚ. Αυτό είναι το αβαντάζ των Ελλήνων. Σε γενικές γραμμές πάντως η Ντιναμό είναι το φαβορί γιατί υπερέχει στο κομμάτι της εμπειρίας και της ταχύτητας. Ο Τσιγκρίνσκι και ο Βράνιες είναι δύο δυνατές μονάδες, αλλά υστερούν σε ταχύτητα. Κατά γενική ομολογία το ελληνικό πρωτάθλημα δεν πιάνει υψηλές ταχύτητες".

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

" Δεν ξέρω κατά πόσο η ΑΕΚ είναι αποφασισμένη να παίξει σε δύο μέτωπα. Δηλαδή Ελλάδα και Ευρώπη κι αν είναι έτοιμη κιόλας να το κάνει. Θεωρώ πως στην κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ο Ολυμπιακός, δίνοντας στην ΑΕΚ την ευκαιρία να διεκδικεί το πρωτάθλημα, τότε η πρώην ομάδα μου θα επενδύσει στον τίτλο του πρωταθλητή που έχει πολλά χρόνια να κατακτήσει. Αυτό που λέμε όλα τα.. λεφτά είναι το πρώτο ματς με την Ντιναμό, εκεί θα 'χτυπήσει' η ΑΕΚ στο πλεονέκτημά της σε αγωνιστικό ρυθμό. Από εκεί και έπειτα στην Ουκρανία θα είναι δύσκολα τα πράγματα με το κρύο και τους οπαδούς σ' ένα γεμάτο γήπεδο".

"ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ;"

" Στην Ντιναμό το συζητούν έντονα για τον κόσμο της ΑΕΚ! Αποτελεί κι αυτό μεγάλο "όπλο" για τον Χιμένεθ και τους παίκτες του. Τους αγαπώ και τους στέλνω την αγάπη μου γιατί με σεβάστηκαν και δεν είπαν άσχημη κουβέντα για μένα. Η ατμόσφαιρα που έκαναν στα ματς με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό θα μου μείνει αξέχαστη..."

Ο... ΑΕΚτζής Βενγλίνσκι της Ντιναμό ξέρει τι ακριβώς θα δει στα δύο ματς

"ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΕΤΡΕΣ"

" Εννοείται πως στο κομμάτι το οπαδικό δεν μπορώ να μην θυμηθώ εκείνο το ματς με τη Λάρισα που μας πέταξαν πέτρες. Τα... είδα όλα εκείνη την ημέρα, αλλά εντάξει κατάφερα να μπω στο κλίμα".

ΤΟ "ΜΠΡΑΒΟ ΛΥΜΠΕ" ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όπως γράψαμε, ο Όλεχ Βενγλίνσκι είναι, εκτός από βοηθός προπονητή στην Κ-21 της Ντιναμό, αναλυτής ποδοσφαίρου στην ουκρανική τηλεόραση. Ρωτώντας τον για την παράδοση της ομάδας του Κιέβου να παράγει σπουδαίους ποδοσφαιριστές και αν θα πρότεινε στον Λυμπερόπουλο να κοιτάξει την ουκρανική αγορά αποκρίθηκε: " Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να σταθούν στην ΑΕΚ, κι αν βρει κάποιον που θα κάνει τη διαφορά θα του πούμε την ατάκα που δεν μπορώ να ξεχάσω ποτέ: ''Μπράβο Λύμπε' (γέλια). Στη Ντιναμό έχουμε ήδη ποδοσφαιριστές Ουκρανούς που θα παίξουν σε μεγάλα κλαμπ στην Ευρώπη. Θα το δείτε και στα ματς με την ΑΕΚ και σε μερικά χρόνια επίσης που θα ανέβουν οι νέοι στην πρώτη ομάδα. Ποντάρουμε στα νιάτα, δουλεύουμε μ' αυτά".

Ο... ΑΕΚτζής Βενγλίνσκι της Ντιναμό ξέρει τι ακριβώς θα δει στα δύο ματς

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΟΛΕΧ

Οι γνώσεις του Βενγλίνσκι για την ΑΕΚ και τους παίκτες της τρομερές, όπως και οι μνήμες του: " Ο Τσιγκρίνσκι κάνει τη διαφορά στην άμυνα μαζί με τον Βράνιες που είναι έμπειρος. Κεφάλαιο και ο Σιμόες στα χαφ, όπως και οι Αραούχο - Λιβάγια που είναι εξαιρετικοί επιθετικοί. Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο άτομο, αλλά αν πρόκειται για τον Παναγιώτη Κονέ που είχα γνωρίσει εγώ τότε στην ΑΕΚ, μιλάμε για ποδοσφαιριστή με πολλά προσόντα", ανέφερε και αναρωτήθηκε " αλήθεια ο Κουτρουμάνος τι γίνεται;"

Στο κλείσιμο της κουβέντας θέλησε να πει: " Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στον Λυμπερόπουλο και στον Δέλλα, ο 'Τράι' είναι σπουδαίος άνθρωπος..."

News 24/7

24MEDIA NETWORK