Η ΑΕΚ γύρισε πραγματικά! Το χρωστούσε στον εαυτό της

Ευρωπαία ΑΕΚ από τα πολύ παλιά! Με πρωταγωνιστή τον Αντρέ Σιμόες (δύο γκολ, κερδισμένο πέναλτι) η Ένωση του Μανόλο Χιμένεθ σκόρπισε 3-0 την Μπριζ στο ΟΑΚΑ και έκλεισε θέση στους ομίλους του Europa League. Τον Αραούχο ζητούσε ο κόσμος από τον... Μελισσανίδη.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΜΠΡΙΖ / EUROPA LEAGUE / AEK - BRUGGE (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΣΙΜΟΕΣ
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΜΠΡΙΖ / EUROPA LEAGUE / AEK - BRUGGE (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΣΙΜΟΕΣ ICON

Τα έξι χρόνια φαγούρας δεν έγιναν επτά. Από τις 14 Δεκεμβρίου του 2011 (3-1 τη Στουρμ Γκρατς) είχε να παίξει σε ματς ευρω-ομίλων η ΑΕΚ και στις 14 Σεπτεμβρίου θα δώσει το επόμενο.

Η πρόκριση της Ένωσης επί της Μπριζ, με το εμφατικό 3-0, ήρθε γιατί οι "κιτρινόμαυροι" την ήθελαν πολύ. Τη ζήτησαν, τη διεκδίκησαν, την πήραν. Ξόρκισαν μάλιστα την κατάρα του 0-0 εκτός έδρας, καθώς και την κάκιστη παράδοση απέναντι σε βελγικές ομάδες, πετυχαίνοντας τον πρώτο μεγάλο στόχο της νέας σεζόν, έστω κι αν άρχισαν με φιλοδοξίες Champions League. Εξασφάλισαν μαζί και το δικαίωμα να παλέψουν για μια αξιοπρεπή πορεία, έστω κι αν η κλήρωση της Παρασκευής (14:00) θα τους βρει στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.

Το πρώτο παιχνίδι στο Βέλγιο είχε φανερώσει τα τρωτά σημεία της Μπριζ και ο Μανόλο Χιμένεθ, που δεν πείραξε το πλάνο του (με τους τρεις στόπερ), εκεί ακριβώς σημάδεψε. Στην αχίλλειο πτέρνα της ομάδας του Λέκο: στην αργή άμυνά της και την ευάλωτη λειτουργία της στα μετόπισθεν. Με τον Λάζαρο δεξιά του Κλωναρίδη, τον Μάνταλο να παίζει πίσω του και τον Λόπες ν' ανεβαίνει διαρκώς, οι "κιτρινόμαυροι" έκαναν τους Βέλγους ν' ασφυκτιούν.

Το γκολ δεν ήρθε στο 5' (δοκάρι Κλωναρίδη) ή στο 12' (εκτέλεση φάουλ Χριστοδουλόπουλου), αποδείχθηκε όμως θέμα χρόνου και από το 26' μέχρι το 39' η ΑΕΚ είχε... καθαρίσει! Σε αμφότερες τις φάσεις ο προωθημένος Σιμόες, που είχε την κάλυψη του ακούραστου Γαλανόπουλου, βρέθηκε εντός περιοχής. Πρώτα κέρδισε πέναλτι, για το 1-0 του Λάζαρου, και κατόπιν πήρε το ριμπάουντ από το δοκάρι του σκόρερ. Έκτοτε το ζητούμενο ήταν η διαχείριση του σκορ.

Ο Λέκο έκανε δύο αλλαγές με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, αλλά η οπισθοχώρηση των "κιτρινόμαυρων" που μαζεύτηκαν για να θωρακιστούν πίσω από την μπάλα δεν επέτρεψε στους Βέλγους ν' απειλήσουν. Η αλλαγή συστήματος (από 3-6-1 σε 4-3-3) με την έξοδο του Λόπες και την είσοδο του Γιόχανσον προσέφερε σκληράδα, ύψος και οξυγόνο στο νέο σχηματισμό, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να μην χαθεί ούτε λεπτό ακόμη κι αν Μπριζ είχε κερδίσει μέτρα. Ούτε καν έγινε επικίνδυνη, οι τρεις τελικές στο 90λεπτο το καταδεικνύουν αυτό, αφού από Μπακάκη και Τσιγκρίνσκι δεν περνούσε... κουνούπι.

Όταν δε ο Σιμόες, ο απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα, σκόραρε για δεύτερη φορά στο 91', η πρόκριση μετατράπηκε σε θρίαμβο. Όπως της άξιζε της ομάδας του Χιμένεθ μετά τις στιβαρές εμφανίσεις στα δυο ματς με τους Βέλγους.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, Λόπες (59' Γιόχανσον), Γαλανόπουλος, Σιμόες, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (78' Γκάλο), Κλωναρίδης (67' Αλμέιδα)

Μπριζ: Χόρβαθ, Βόρμερ, Παλάσιος (45' Κουλς), Ένγκελς, Ντένσβιλ, Ντε Μποκ, Νακάμπα, Βανάκεν, Ντιαμπί, Φόσεν (45' Ρεφάελοφ), Ντένις (57' Λιμπόμπ)

News 24/7

24MEDIA NETWORK