Ο αχόρταγος Έμερι και η πρόκληση για τον Παπασταθόπουλο

Ο Ουνάι Έμερι δεν νιώθει κανέναν κορεσμό όταν κοουτσάρει στο Europa League και μέσα από τη δική του πείνα, προσφέρει την ευκαιρία στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να γράψει ιστορία.

Arsenal's Sokratis Papastathopoulos, left, celebrates with Arsenal's Pierre-Emerick Aubameyang after scoring his side's third goal during the Europa League round of 32 second leg soccer match between Arsenal and Bate at the Emirates stadium in London, Thursday, Feb. 21, 2019. (AP Photo/Matt Dunham)
Arsenal's Sokratis Papastathopoulos, left, celebrates with Arsenal's Pierre-Emerick Aubameyang after scoring his side's third goal during the Europa League round of 32 second leg soccer match between Arsenal and Bate at the Emirates stadium in London, Thursday, Feb. 21, 2019. (AP Photo/Matt Dunham) AP PHOTO/MATT DUNHAM

Τα πρώτα παιχνίδια της ημιτελικής φάσης του Europa League διεξήχθησαν το βράδυ της Πέμπτης (2/5), ανάμεσα σε Άρσεναλ - Βαλένθια και Άιντραχτ - Τσέλσι. Αν κάτι μπορεί διαπιστωθεί με ασφάλεια είναι δύο πράγματα: ο Ουνάι Έμερι παραμένει ένας αχόρταγος συλλέκτης τροπαίων της διοργάνωσης και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση.

Ο τεχνικός των "κανονιέρηδων" αποτελεί ήδη τον ρέκορντμαν στις κατακτήσεις του Europa League ως προπονητής. Το έχει πάρει τρεις φορές, ισάριθμες ως τεχνικός της Σεβίλλης, για τρεις σερί σεζόν! Το 2013-2014 στα πέναλτι με την Μπενφίκα, το 2014-2015 στο θρίλερ με την Ντνίπρο (3-2) και το 2015-2016 με το εμφατικό 3-1 κόντρα στην Λίβερπουλ.

Arsenal manager Unai Emery gestures during the Europa League semifinal first leg soccer match between Arsenal and Valencia at the Emirates stadium in London, Thursday, May 2, 2019. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Arsenal manager Unai Emery gestures during the Europa League semifinal first leg soccer match between Arsenal and Valencia at the Emirates stadium in London, Thursday, May 2, 2019. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Έμερι κάθεται πλέον στην άκρη του πάγκου της Άρσεναλ και η νίκη με 3-1 επί της Βαλένθια, δίνει στους Λονδρέζους ξεκάθαρο προβάδισμα για τον τελικό στο Μπακού και την ευκαιρία στον Ισπανό τεχνικό να διεκδικήσει το 4ο Europa League της καριέρας του! Το κίνητρο είναι μεγάλο, όσο μεγάλη είναι και η πρόκληση που έχει μπροστά του ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος: να γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο!

Ο τελευταίος που το επιχείρησε ήταν ο Κώστας Μήτρογλου, φορώντας τη φανέλα της Μαρσέιγ στον τελικό του Europa League με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης. Επικράτησαν οι "ροχιμπλάνκος", έτσι ο Έλληνας διεθνής φορ μπήκε στη λίστα με τους Αλέξανδρο Τζιόλη (έχασε επίσης τελικό Europa League ως παίκτης Βέρντερ, με αντίπαλο την Σαχτάρ το 2009), Άκη Ζήκο (ο πρώτος -και μοναδικός μέχρι σήμερα- Έλληνας που έπαιξε σε τελικό Champions League, γνωρίζοντας την ήττα ως παίκτης της Μονακό απέναντι στην Πόρτο) και την ομάδα του Παναθηναϊκού το 1971 (τελικός πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Άγιαξ). Αν η Άρσεναλ "καθαρίσει" στη ρεβάνς και περάσει στον τελικό, ο "Sokratis" έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία!

Οι "κανονιέρηδες" πάνε στο "Mestalla" για να υπερασπιστούν το προβάδισμα που απέκτησαν χάρη σε δύο γκολ του Λακαζέτ (ο τρίτος παίκτης στην ιστορία της ομάδας που πετυχαίνει δύο τέρματα σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης - Τσάρλι Τζορτζ το 1970 και Στιβ Μπουλντ το 1995 οι άλλοι δύο) και ένα του Ομπαμεγιάνγκ. Ο Ντιακαμπί είχε ανοίξει το σκορ για τις "νυχτερίδες".

Στην Φρανκφούρτη, η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε ισόπαλη ανάμεσα σε Άιντραχτ και Τσέλσι. Το τελικό 1-1 αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς, ωστόσο δίνει το προβάδισμα στους "μπλε" του Λονδίνου. Ο Λούκα Γιόβιτς άνοιξε το σκορ με το 26ο φετινό του τέρμα, αλλά ο Πέδρο έφερε το ματς στα ίσια, πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο. Στα 6 τελευταία παιχνίδια της διοργάνωσης που έχει ξεκινήσει στην ενδεκάδα, ο Ισπανός μετρά 4 γκολ και 3 ασίστ.

Η Τσέλσι παραμένει αήττητη για 16 αναμετρήσεις στο Europa League, που αποτελεί ρεκόρ στην διοργάνωση από την σεζόν 2009-2010, όταν και πήρε τη σημερινή της μορφή. Επίσης, η ομάδα του Ρόμαν Αμπράμοβιτς παίζει σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για 9η φορά από την περίοδο 2003-2004, όταν και πέρασε στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα. Σε αυτό το διάστημα, η μόνη άλλη ομάδα που έχει εμφανιστεί σε 9 ημιτελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης, είναι η Μπαρτσελόνα.

Και μιας και η Μπαρτσελόνα ήρθε στην κουβέντα, μήπως έχει πάρει ήδη το Champions League και δεν το ξέρουμε;

Photo credits: AP Photo/Matt Dunham

News 24/7

24MEDIA NETWORK