Οι απίθανες ιστορίες μιας βραδιάς Europa League με λάθος πέναλτι Σιδηρόπουλου

Το τραγικό σφάλμα του Σιδηρόπουλου, τα 'πιτσιρίκια' που πλήγωσαν τον Μήτρογλου, το τέλος της μοναδικής αήττητης ομάδας, το ρεκόρ της Άιντραχτ και η επιτυχία της ΜΠΑΤΕ. Όλα αυτά σε μια βραδιά.

Betis' goalkeeper Joel Robles, left, Betis' Javi García, 2nd left, and Betis' William Carvalho, 2nd right, look at Rennes' Adrien Hunou as he scores the opening goal during the UEFA Europa League round of 32 soccer match between Rennes and Real Betis at Roazhon Park stadium in Rennes, western France, Thursday, Feb. 14, 2019. (AP Photo/David Vincent)
Betis' goalkeeper Joel Robles, left, Betis' Javi García, 2nd left, and Betis' William Carvalho, 2nd right, look at Rennes' Adrien Hunou as he scores the opening goal during the UEFA Europa League round of 32 soccer match between Rennes and Real Betis at Roazhon Park stadium in Rennes, western France, Thursday, Feb. 14, 2019. (AP Photo/David Vincent) AP PHOTO/DAVID VINCENT

Είθισται το Europa League να περνάει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και στις πρώιμες νοκ άουτ φάσεις, όταν η εβδομάδα περιλαμβάνει αγώνες Champions League. Λογικό, αλλά όχι πάντοτε σωστό, όπως κατέδειξε η Πέμπτη με τους πρώτους αγώνες της φάσης των 32 του θεσμού.

Η βραδιά είχε πάμπολλες μικρές και μεγάλες αξιοσημείωτες ιστορίες και το Contra.gr επιχειρεί να τις συλλέξει.

Το ανύπαρκτο πέναλτι του Σιδηρόπουλου

Ο Ντιέγκο Λαϊνές ισοφάρισε σε 3-3 στο 90' για την Μπέτις στη Γαλλία με αντίπαλο τη Ρεν. Σε ηλικία 18 ετών και 250 ημερών έγινε ο νεαρότερος ξένος σκόρερ για τους 'βερδιμπλάνκος', στο ντεμπούτο του, καθώς και ο δεύτερος νεαρότερος Μεξικανός σκόρερ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κι όμως την παράσταση δεν έκλεψε ούτε ο πρώην μέσος της Αμέρικα ούτε το εντυπωσιακό σκορ.

Ο διαιτητής του αγώνα ήταν ο Τάσος Σιδηρόπουλος και η φάση του αγώνα ήρθε στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου. Το σκορ ήταν 1-1 και ο Ισμαϊλά Σαρ μπήκε στη μεγάλη περιοχή. Υπό την πίεση του Αντρές Γκουαρδάδο... εκτινάχθηκε και έπεσε στο έδαφος. Ο Έλληνας διαιτητής ξεγελάστηκε από την κίνηση του Σενεγαλέζου επιθετικού και καταλόγισε πέναλτι, όμως τα ριπλέι έδειξαν ότι ο Μεξικανός μέσος δεν άγγιξε τον αντίπαλό του.

Ο Χατέμ Μπεν Αρφά δεν έχασε την ευκαιρία, έστησε την μπάλα στη βούλα, ευστόχησε και έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους.

Η ακαδημία της Μπενφίκα

Η Μπενφίκα επικράτησε με 2-1 της Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη, στο ντέρμπι του Κώστα Μήτρογλου δίχως όμως τον Έλληνα επιθετικό. Ο Φατίχ Τερίμ τον άφησε εκτός ευρωπαϊκής λίστας και δεν βρέθηκε ούτε καν στον πάγκο για το παιχνίδι κόντρα στην πρώην ομάδα του.

Ο Μπρούνο Λάζε, υπηρεσιακός τεχνικός των Λουζιτανών, χρησιμοποίησε στη δική του ενδεκάδα μισή ντουζίνα από παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες της ομάδας και δεν φοβήθηκε ούτε στιγμή. Προεξάρχοντος του 19χρονου Ζοάο Φέλιξ, για τον οποίο κάνουν ουρά ομάδες μεγάλων πρωταθλημάτων για μεταγραφή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, η Μπενφίκα δικαιώθηκε για την επιλογή της.

Μαζί με τον Φέλιξ, ο 19χρονος Φλορεντίνο Λουίς, ο 20χρονος Ζέντσον Φερνάντες, ο 21χρονος Φέρο, ο 21χρονος Ρούμπεν Ντίας και ο 22χρονος Γιούρι Ριμπέιρο (ο 19χρονος Ζότα κάθισε στον πάγκο, ο Ανδρέας Σάμαρης μπήκε στο 81') οδήγησαν τους Πορτογάλους στην πρώτη νίκη τους επί τουρκικού εδάφους.

Η απίθανη ευκαιρία της Ζυρίχης

Αν η Ζυρίχη ήθελε να έχει μία ελπίδα πρόκρισης εις βάρος της Νάπολι, την έχασε στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, με το σκορ στο 3-1 υπέρ των Ιταλων. Ο Μιρλίντ Κριεζιού έπιασε ένα απίθανο βολέ με το εξωτερικό από το όριο της μεγάλης περιοχής, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και στο κάθετο δοκάρι του Άλεξ Μερέτ και στο ριμπάουντ ο Σαλίμ Κελίφι νικήθηκε από τον Ιταλό τερματοφύλακα.

Κι όμως, ο Κάρλο Αντσελότι είχε παράπονα από αυτήν την μπάλα που του έκανε το χατήρι. "Είναι τρομερό αυτό που κάνει η UEFA, να αλλάζει τις μπάλες. Είναι πάρα πολύ ελαφριά, διαφορετική και η μπάλα παίρνει περίεργες τροχιές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο τεχνικός της Νάπολι.

Η πρώτη φετινή ήττα της Ζάλτσμπουργκ. Παντού

Η Ζάλτσμπουργκ ήταν η μοναδική ομάδα επί ευρωπαϊκού εδάφους που μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι ήταν αήττητη τη φετινή σεζόν. Όχι στο πρωτάθλημα, όχι στο κύπελλο, όχι στην Ευρώπη. Και στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο και στην Ευρώπη! Αν και αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Champions League, αυτό συνέβη με δύο ισοπαλίες κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και μέχρι την... παύση δραστηριοτήτων στην Αυστρία λόγω χειμώνα, δεν είχε γνωρίσει ήττα!

Ο πρώτος αγώνας της μέσα στο 2019 για κάποια διοργάνωση έφερε και την πρώτη ήττα της σεζόν. Η Μπριζ υποδέχθηκε τους Αυστριακούς στο 'Γιαν Μπρεϊντέλ' και βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς στο 17', όμως η συνέχεια ήταν... άγνωστη για την ομάδα του Μάρκο Ρόζε. Ο Στεφάνο Ντένσβιλ ισοφάρισε στο 64' και ο Γουέσλεϊ έκανε την ανατροπή για τους Βέλγους στο 81', με συνέπεια η Ζάλτσμπουργκ να βρεθεί στο 'καναβάτσο' στο 31ο παιχνίδι της χρονιάς σε όλες τις διοργανώσεις.

Η ΜΠΑΤΕ νίκησε και την Άρσεναλ

Ακόμα μία ομάδα που προέρχεται από σχεδόν δίμηνη διακοπή λόγω ψύχους είναι η ΜΠΑΤΕ Μπορισόβ. Στον τελευταίο αγώνα της για οποιαδήποτε διοργάνωση, νίκησε με 3-1 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τον απέκλεισε στη φάση των ομίλων του Europa League, παίρνοντας η ίδια το 'εισιτήριο' της πρόκρισης την ύστατη στιγμή. Το επόμενο παιχνίδι της δεν τη βρήκε... κρύα, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση. Τόσο καλή που νίκησε και την Άρσεναλ στη Λευκορωσία! Από τη μία η ΜΠΑΤΕ με μισθολογικό κόστος ανά εβδομάδα 200.000 λίρες, από την άλλη η Άρσεναλ με εβδομαδιαίο μισθό 150.000 λιρών μόνο για τον εκτός αποστολής (και παραγκωνισμένο) Μεσούτ Εζίλ.

Παρότι είχε μόλις 29% κατοχή μπάλας, παρότι είχε μόλις 61% ευστοχία στις μεταβιβάσεις, παρότι είχε 9 κόρνερ, 35 επιθέσεις και 8 τελικές λιγότερα, είχε ένα γκολ παραπάνω από τους 'κανονιέρηδες'. Ο Στάνισλαβ Ντραγκούν σημείωσε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης απέναντι σε μία ομάδα που παρατάχθηκε με αρκετούς (αλλά μόνο) αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές και το 'πλήρωσε'. Μάλιστα, η ΜΠΑΤΕ ήταν η μία από τις μόλις 3 γηπεδούχες ομάδες που νίκησαν σε αυτά τα 16 παιχνίδια της φάσης των 32 (η Ζυρίχη και η Πλζεν οι άλλες δύο).

Η μάχη των Κρίστενσεν

Ο Άντερς Κρίστενσεν είναι ένας διεθνής Δανός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Μάλμε. Ο Αντρέας Κρίστενσεν είναι ένας διεθνής Δανός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Τσέλσι. Το ντέρμπι των δύο Κρίστενσεν στη Σουηδία έληξε με νικητές και τους δύο.

Ο μεν μέσος της Μάλμε χρίστηκε σκόρερ στο 80ό λεπτό, ο δε αμυντικός της Τσέλσι έφυγε από το γήπεδο με το προβάδισμα της νίκης 2-1 των 'μπλε'.

Το ρεκόρ μετακίνησης της Άιντραχτ

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης υποστηρίζεται από ένα από τα πιο φανατικά κοινά στη Γερμανία. Όταν έρχεται η ώρα για την ομάδα να θυμηθεί τα... περασμένα μεγαλεία στην Ευρώπη, το κοινό ακολουθεί. Στο παιχνίδι κόντρα στη Σαχτάρ στο Χάρκοβο ήταν μία ευκαιρία να το αποδείξει, κάνοντας ταξίδι 2.000 χιλιομέτρων.

Η κυπελλούχος Γερμανίας απήλαυσε την υποστήριξη 2.900 φιλάθλων της στην ουκρανική πόλη, αριθμός ρεκόρ για τη σύγχρονη ιστορία της Σαχτάρ, είτε αυτή είχε έδρα στο Ντόνετσκ είτε σε άλλη ουκρανική πόλη (λόγω του πολέμου στη χώρα).

Οι Γερμανοί ενθουσιάστηκαν και με το αποτέλεσμα, αφού η ομάδα τους προηγήθηκε δύο φορές κι εν τέλει απέσπασε ισοπαλία 2-2, που δίνει προβάδισμα για τη ρεβάνς.

Η υποστήριξη αυτή δεν είναι πρωτοφανής, πάντως. Τον Νοέμβριο του 2013 είχαν βρεθεί 12.000 φίλαθλοι της ομάδας στο Μπορντό.

Οι απίθανες ιστορίες μιας βραδιάς Europa League με λάθος πέναλτι Σιδηρόπουλου

Photo credits: AP Photo/David Vincent

News 24/7

24MEDIA NETWORK