Το προφίλ της Μαρίτιμο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Μαρίτιμο, την αντίπαλο του Αστέρα Τρίπολης στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.

Το προφίλ της Μαρίτιμο

Το προφίλ

Η κυρίαρχη ομάδα των Νησιών Μαδέιρα (όπου μεγάλωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ), Μαρίτιμο, αναδείχθηκε πριν μερικά χρόνια η 5η καλύτερη ομάδα της Πορτογαλίας από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στατιστικής και Ιστορίας Ποδοσφαίρου (IFFHS). Αυτή ήταν και η θέση που κατέλαβε την περσινή σεζόν, μένοντας πίσω μόνο από τις 4 μεγάλες δυνάμεις του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, Πόρτο, Μπενφίκα, Μπράγκα και Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Οι νησιώτες βρίσκονται μόλις για 8η φορά στην ιστορία τους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, με συμμετοχές πάντοτε στο Κύπελλο UEFA και στο Europa League. Η καλύτερη πορεία σημειώθηκε πρόπερσι, όταν έφτασαν μέχρι τα πλέι οφ του θεσμού, χάνοντας από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Εντός των τειχών, η μεγαλύτερη διάκριση παραμένει το πρωτάθλημα του 1926, που εκείνη την περίοδο είχε τη μορφή κυπέλλου.

Η έδρα του συλλόγου βρίσκεται στην πόλη Φούντσαλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής των Μαδέιρα στο ομώνυμο νησί, με 112.000 κατοίκους. Το γήπεδο "Μπαρέιρος", χωρητικότητας 8.922, αποτελεί έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος (διαθέτει και αξιόλογο τμήμα χάντμπολ) από το 1927, 13 χρόνια μετά την ίδρυση της ομάδας.

Η Μαρίτιμο πρόκειται για ομάδα με στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας μας, Φερνάντο Σάντος, έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά του ως ποδοσφαιριστής στο σύλλογο, ενώ εκεί κατέληξε ο Κάρλος Τσαΐνιο μετά τον Παναθηναϊκό, ο Ίλιαν Ίλιεφ μετά την ΑΕΚ (με μία στάση στη Λέφσκι Σόφιας) και ο Εντίνιο της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Ο Ντάνιελ Κένεντι, προτού αγωνιστεί σε Εργοτέλη, Καλλιθέα, Αίαντα Σαλαμίνας και Περαμαϊκό, είχε περάσει από τη Μαρίτιμο, ενώ ο Γκουστάβο Μαντούκα αγωνίστηκε εκεί τη σεζόν 2004-2005 και το 2006 βρέθηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Τερματοφύλακας είναι ο Πέτερσον Πεκάνια που έχει περάσει από το Θρασύβουλο, ενώ στη Μαρίτιμο αγωνίστηκε το 1999-2001 και ο τεχνικός της Καβάλας για ένα φεγγάρι το 2011, ο Ρουμάνος Μάριους Σουμούντισα.

Στενές είναι και οι σχέσεις με τον Αστέρα Τρίπολης, αφού πέρυσι στο σύλλογο ανήκε ο Πορτογάλος αμυντικός Φάμπιο Φελίσιο, που το 2008-2009 είχε αγωνιστεί στην ελληνική ομάδα ως δανεικός από τη Ρούμπιν Καζάν, ένα χρόνο μετά το... δανεισμό του από τους Ρώσους στη Μαρίτιμο! Επιπροσθέτως, ο τεχνικός των Αρκάδων το 2008, ανέλαβε τη Μαρίτιμο όταν απολύθηκε από την ελληνική ομάδα στα μέσα της σεζόν 2008-2009, την οδήγησε στον τερματισμό στα μέσα του πίνακα της βαθμολογίας και μετά από λίγες αγωνιστικές στην επόμενη σεζόν απολύθηκε.

Οι Πορτογάλοι, πάντως, φημίζονται για τις ακαδημίες τους και τη δεύτεηρ ομάδα τους, τη Μαρίτιμο Β (αγωνίζεται στη liga Honra), στην οποία αναδείχθηκαν οι διεθνείς με την εθνική Πορτογαλίας Πέπε (Ρεάλ Μαδρίτης) και Ντάνι (Ζενίτ) και ο διεθνής Αγκολέζος επιθετικός Τζάλμα.

Τι έκανε πέρυσι

Η ομάδα του Πέδρο Μάρτινς τερμάτισε στην 5η θέση της Liga Sagres, εξασφαλίζοντας το τελευταίο ευρωπαϊκό "εισιτήριο" μόλις 2 αγωνιστικές πριν το τέλος, στη μάχη με τη Γκιμαράες και την τοπική αντίπαλο Νασιονάλ Μαδέιρα. Το ταξίδι στο νησί δυσκόλευε κάθε αντίπαλο της Μαρίτιμο, αφού κατέγραψε 9 νίκες και 2 ισοπαλίες εντός έδρας σε 15 ματς (22-18 γκολ) έναντι 5 νικών και 6 ισοπαλιών (19-20 γκολ) εκτός έδρας. Στο κύπελλο Πορτογαλίας έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε εκτός έδρας στα πέναλτι από τη Μορεϊρένσε της Liga Honra.

Το ρόστερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK